Paklileírás – A gólemek új nemzedéke

Gólem paklit készítettünk a HKK Blog hétvégi versenyére.

A HKK Blog hétvégi versenyén Új nemzedék formátumot tartunk majd, ahol kizárólag a 2012 óta megjelent lapokat lehet majd használni. Ez lehetőséget biztosíthat majd számos olyan koncepció számára, mely a közelmúltban ugyan kapott némi erősítést, ám a spoilerek rengetegében valamiért mégsem tudott érvényesülni. Ilyenek lehetnek Enkala kreálmányai, a gólemek is, akikre rengeteg különféle módon lehet paklit építeni: mi most egy “autósabb” verziót fogunk megosztani veletek, melynek célja az, hogy minél hamarabb lockot tegyünk az ellenfélre.

Követőnk kiléte nem is lehet kérdéses, hiszen Őrült Enkala, az animátor kötelező kellék a gólemek mellé – egyben a pakli mozgatórugója is. És ha már drágításra építünk, nem feltétlenül rossz ötlet csavarni még egy kicsit a hangerőn, így egy Hegymélyi keltetőt is teszünk a pakli mellé, melynek használata mögött egy másik indok is lapul.

papirgolemLegfontosabb lapunk a Papírgólem lesz – olyannyira, hogy paklink is teljesen őköré épül. Ha megnézzük a deck elvi működését, akkor rájövünk, hogy a követőnk, a Hegymélyi keltető és ezen lap kombinációja igen durva játékerőt képvisel, mindezt úgy, hogy lényegében totálisan lényegtelen, mit húzunk a játék elején! Gondoljunk csak bele: kezdünk, 1 VP-ből passzolunk, majd az ellenfél is megteszi ezt (kivéve persze, ha van valamilyen első körös, nem repülő lénye, de ez nem mindenhol jellemző). Ezután jövünk, 3 VP-ből keresünk egy Papírgólemet, kitesszük, és elbukatjuk az ellenfél egy szem manáját, aki a következő körben már kettővel lesz drágább, vagyis továbbra is az ‘1-es passzív lény – 0-s egyéb’ tartományban tud gondolkodni. Miután a Papírgólemek ütéskor is rombolják a varázspontot, ezért belátható, hogy jópár körön keresztül el tudjuk lehetetleníteni az ellenfelet, mindezt kizárólag a kör eleji keresések használatával. Az pedig sosem hátrány, ha egy pakli ennyire erős és stabil alapokra építkezhet.

idezomorfPersze nem árt minél előbb bebiztosítani magunkat a drágítás tekintetében, hiszen ha már az első körben egy gólemmel tudunk nyitni, az igen sokat javít a helyzetünkön. A legjobb nyilván magát a Papírgólemet behúzni, de az Acélgólem és az Idéző morf is megteszi, akik a későbbiekben ráadásul társaikat is olcsóbbítják majd. Például a morfokat, név szerint a Domináns morfot, a Halálos morfot, a Mágiamorfálót és a Védelmező morfot, akiket egyedül képes bármelyikük felépíteni, de persze nem csak ezért jók ők sem, hiszen a követő keresésének hála mindig az adott szituációhoz legjobban illőt kereshetjük, ami mondani sem kell, óriási segítség. Egy-két Domináns morf bizonyos lényes paklikat önmagában elcsomagolhat, a Halálos morf csírájában fojthatja el az esetleges próbálkozásokat, a Mágiamorfáló nyilvánvalóan a varázslatok nagy ellenszere, a Védelmező morf pedig leginkább kipakolt Papírgólemeink bevédésére alkalmas.

zsenialis_teknosHa már védelem: érdemes counterekkel is játszani, hiszen ezekkel végképp ellehetleníthetjük ellenfelünket, akinek ideális esetben mindössze egy-két próbálkozása lesz arra, hogy valahogyan kikeveredjen a csávából. A Solatopolka ideális lapfogás keltető mellé, ráadásul a morfoknak hála könnyen előfordulhat, hogy még dobnunk sem kell neki, de ne hagyjuk ki napjaink egyik legtápabb lényét, a Zseniális teknőst se, aki ugyan egy picit drágább, mint a goblin-pajtás, de ha kell, rögtön fel tud állni és oda tud csavarni egy ötöst az ellenfél arcába, ami követőlövés ellen sem egy rossz fegyver. Ha már teknősök és morfok, a Barátságos teknős is beszállhat a buliba, hiszen jó eséllyel őt is tudjuk majd használni – főleg akkor, ha Szánalmas teknőssel is játszunk, aki ugyan nem counter, de rendkívül sokoldalú lap, hiszen az ellenfél kártyái mellett a saját lapjainkra is használhatjuk, ha úgy adódik, nem is beszélve a kéz kianti-mágiázásáról.

A maradék helyeket keltetős spoilerekkel fogjuk feltölteni. A Kharas-nar kínzómester egy körig lényegében gólemként viselkedik, utána pedig a manabukatásban jeleskedik, így nyugodt szívvel tekinthetünk rá a Papírgólem lelki társaként. Nem hiányozhat emellett a Goblin kutató és a Bobó, a tőzegelementál sokoldalú párosa, akik ha kell, nyerésként funkcionálnak, de leginkább az ellenfél lényeit fogják terrorizálni – már ha eljut egyáltalán odáig, hogy ki tud rakni valamit. Az utolsó helyekre a Moa homokfutó került be, melyet ugyan drágít szabálylapunk, de egyrészt nagyon erős válasz a követőlövésre (ne feledjük, mindössze 4 ÉP-t kell valahogy levernünk), másrészt sosem rossz bebiztosítani vele valamelyik gólemünket, és így drágításunkat. A tekiken és Bobón kívül bárki belepattan, ha baj van.

A pakli

szabálylap: Hegymélyi keltető
követő: Őrült Enkala, az animátor

enkala3 Papírgólem
3 Acélgólem
3 Idéző morf
3 Domináns morf
3 Halálos morf
3 Mágiamorfáló
3 Védelmező morf
3 Kharas-nar kínzómester
3 Goblin kutató
3 Bobó, a tőzegelementál
3 Solatopolka
3 Zseniális teknős
3 Barátságos teknős
3 Szánalmas teknős
3 Moa homokfutó

45 lap

A három gólemünkkel, a Kharas-narral és a Barátságos teknőssel összesen 15 olyan lapunk van, amit szívesen kiteszünk az első körben, ami azt jelenti, hogy átlagosan mindig lesz a kezdőkezünkben legalább egy ilyen kártya. Ha nincs – márpedig ez is elő fog fordulni -, az sem nagy probléma, hiszen amíg mi kezdünk, addig a drágítások miatt végig komoly esélyünk lesz egy lock-közeli állapot kialakítására. Nyilvánvalóan más a leányzó fekvése akkor, ha az ellenfél kezd, az első körös lapjainkban azonban ilyenkor is bízhatunk, hiszen egy korai drágítás keresztbe tehet a kezdeti tempóelőnynek. Ha még tovább szeretnénk javítani az arányokon, akkor játszhatunk Rynthus-szal is, egy szabad színünk ugyanis akad még, ő pedig szintén egy jóféle első körös lap.

A paklinak akad egy erős és nyilvánvaló ellenszere az ősmágia személyében, amire side-ból kötelességünk lesz felkészülni. A legnagyobb veszély a Techiánaflux, mellyel szemben Okulüpaj robbanó gömbjével tudunk a leghatékonyabban védekezni. Emellett ha tudunk szerezni (esetleg annyira jók vagyunk, hogy már a gyűjtinkben lapulnak) Mahomi gólemet, ne féljünk használni őket – akár alapból is.

Sikeres lefojtást!

Csető Zsolt

Reklámok

6 thoughts on “Paklileírás – A gólemek új nemzedéke

  1. Sajna acélgólem sem tud beleülni a futóba így én a 3at kicsit soknak érzem,de 1-2 goblin szurkálót lehet belepakolnék, hogy a manát még kicsit tudjuk kordában tartani és akkor helyre állhat a világ rendje.Összeségében tetszik a deck ha elkerüljük a fluxikat top3 esélyes lehet a koncepció.

  2. Zsolti, pont eltaláltad mivel akarok menni:) Bár a zöld helyett én más színt fogok használni, de nagyon jó lett ez a verzió is! Kellemesen kontrollos. Én a masinát érzem bele még alapból, követőlövés esetén is hasznos, a lefolytás tekintetében is. A homokfutót kihagytam, az a tekiknél is blank.

  3. Basszus, a Szánalmast valóban elfelejtettem. 🙂
    Kissé kusza lenne most már utólag átírni, úgyhogy cseréljétek ki az említett lapok valamelyikére (Rynthus, Goblin szurkáló).

  4. hát igazából a gólem deck jól jár azzal, hogy nem lesz ott minden második pakliban az ősmágiás inkorrekt szánalmasság..;)

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.