Ötletbörze

…avagy hogy tegyük még élvezetesebbé az új kiegészítő megjelenését?

Sokan éreztük már úgy, hogy a Nemzeti bajnokság lezárásával vége szakad egy nagyon jó HKK-s sessionnek, kicsit leül a játék. Ez annak tulajdonítható főleg, hogy évente már csak egy nagy kiegészítő jelenik meg, legalábbis én azóta érzem ezt. A szeptember-októberi időszak inkább arról szól, hogy megpróbáljuk valahogy kihúzni az új kiegészítő megjelenéséig. Sokat gondolkodtam azon, hogy hogyan lehetne feldobni ezt, de egyelőre nem találtam optimális megoldást, ha van ötletetek persze szívesen fogadjuk. Első sorban nem is ezzel a pangó időszakkal szeretnék foglalkozni, hanem az új kiegészítő megjelenése nyújtotta lehetőségekről, amit nem feltétlenül használtunk ki mindig. Vegyük sorra, milyen opcióink lesznek tehát november végén, december elején (zárójelben megjegyzem, hogy azért most foglalkozom a téma boncolgatásával,mert némelyik igencsak drága mulatság, nem árt időben felkészülni arra, hogyan is fogjuk a pénztárcánkat kiüríteni).

Az első nyilvánvaló lehetőségünk, a draft. Draftolni mindenki szeret, én még a magam részéről olyan emberrel nem találkoztam, aki nem szeret, maximum olyannal, aki nem tud jól, de valahogy még ők is élvezik ezeket a versenyeket. Vagyis ha valaki display vásárlásra hajtja a fejét (ugye mindenki hallotta, hogy ISZONYAT kiegészítő várható, és megéri), akkor már érdemesebb lehet a bontogatást draftolással egybekötni, legyen az szervezett vagy csak mókázás a barátokkal. Itt jegyezném meg azt, hogy amiről korábban már szó volt (újabb drafttípusok kipróbálása), az valószínű meg is fog valósuli a Dungeon szervezésében. Öröm, boldogság! VISZONT! Ha már displayt vásárolunk érdemes lehet egy, szintén már említett formatot kipróbálni, a display draftot. Ez sajnos a legköltségesebb formája a draftolásnak, persze ha amúgy is vennél displayt akkor csak egy plusz szórakozási faktort jelenthet egy ilyen játék. Hátránya, hogy legalább 4-8 játékos (és display) kell hozzá. A szabályok megegyeznek a normál draft szabályaival, vagyis 4 szín, 20-40 lapos paklik megegyezés szerint (attól függően, hogy egy boosterből hány lapot veszünk ki). A játék menete a következő, kibontod a displayt, majd egy boostert, kiveszel belőle egy (két) lapot, a maradékot félrerakod. Kibontod a következőt és így tovább. Baromi érdekes lehet egy ilyen játék, én a magam részéről ha találok hozzá partnert decemberben biztos, hogy kipróbálom majd! A harmadik és egyben utolsó ötletünk egy csapatverseny. Több külföldi játéknál rendeznek team sealed formátumot, vagyis frissen bontott csapatversenyt, melynek a lényege az, hogy a háromfős csapatok kapnak kilenc új boostert, és ebből kell három darab negyven lapos, négyszín korlátot figyelembe vevő paklit gyártani. A végleges eredményt a csapat tagjainak helyezése adja, összeadjuk a helyezéseket és a legkisebb értékű csapat győz, vagyis nem érdemes egy broken és két filléres paklit összerakni, hiába nyerte meg A játékos a versenyt, ha B és C úszik.

Nektek lenne kedvetek valamelyik új formátumhoz az új kiegészítő megjelenése után (megjelenésekor)? Ha igen, melyiket próbálnád ki?

Dév bácsi

Hírdetés

19 thoughts on “Ötletbörze

 1. A drafttal én úgy vagyok, hogy közvetlen a kieg. után annyira nem szeretem, inkább 1-2 hónappal rá, amikor kicsit kiismertük a paklijainkat. Ez a csapatos frissen bontott viszont nagyon bejön.

 2. A korai draftnak azért megvan az a hátránya, hogy sokan csak skydraftolnának, mert olyankor még sok új lap hiányzik a gyűjteményből. A team sealed viszont jól hangzik, ilyesmire biztos menné(n)k.

 3. Mindkét megoldás nagyon tetszik és szívesen kipróbálnám őket. A Display draftot mondjuk hozott anyagból lehetne szervezni előre egyeztetett időpontra. Itt osztom Bubu véleményét, ezt már akkor kéne tolni, mikor megismertük a lapokat, szóval inkább január-februártól.
  A Csapatverseny zseniális ötlet, azt akár régebbi kiegekkel is lehetne tolni, akár a köv. Blogliga is lehetne ilyesmi Juniorral pl.
  Amit még szívesen kipróbálnék:

  Dekkcserés verseny: mindenki visz egy dekket, aztán véletlenszerűen kisorsolt ember paklijával játszik minden fordulóban, pörgős formátumban. (Itt a chipses kezű kisgyerek tönkreteszi a spoilerhalmaz dekket, effektust elkerülendő lehetne gyngy vagy 100 pontos korlátot hozni.)

  -A+B dekkes verseny: mindenki 2 dekkel érkezik, a verseny side nélküli hagyi. első meccs A vs. A, 2. meccs: B. vs B., 3. meccs: győztes vs győztes/ami még nem volt
  -“Hozott anyagból” friss bontás/draft: gyngy ill zénes lapok játszanak. mindenki hoz 60 db lapot, 50 gyngy+10 zén, 30 lény, 15 varázslat, 15 nemlény leosztásban (vagy bármi más megkötés akár színekre is). A keletkezett lapkészletet random elkeverve hasonló arányokkal visszaosztjuk/eldraftoljuk 2*30 lapos tömbökből (35 lapos dekkre)

  -A változó környezet verseny mintájára: változó patrónus: x db követő váltakozva kisorsolva forog körbe (manafam, molluszk, homályúr, arochos, beldian, mulgan, főparancsnok, tokozó, együgyű, antiraksi, Védelmező raksi, toborzó stb. pl. színkövetők fehér, lila, kék). A verseny pörgős, minden körre új követőt sorsolunk, követőt lőni nem lehet. Szabálylap használható/nem használható megoldás is elképzelhető.
  Ugyan ezt el lehet képzelni váltakozó síkokkal is.

  -A Dév által felvetett hirtelen halál jellegű mókaverseny is jó lehetne, arra tuti elmennék (És akkor elsül egy Éjfatty sóhaj!).

  -Aztán lehetne követők harcát is rendezni, ahol X darab követőből kell 1-et választani és arra kell dekket csinálni. X max.5. De ez nem biztos, hogy működőképes volna, esetleg egy tilos követőt lőni szabállyal ki lehet próbálni.

  -Lehetne olyan versenyt rendezni, ahol megadunk fixen X lapot amiket megadott mennyiségben kötelező a dekkben használni (cinkelhetők), itt értelemszerűen a mező tiltott. A megadott lapok lehetnének új csodák: varkanekró, vagy régebbi akár még működőképes lapok is: kirurgus.

  -Lehetne olyan versenyt rendezni, ez Jufe ötlete, ahol fix Villámháború van, a. mindkét félnél mint szabálylap, b. csak a lénykijátszós hatás.

  Hirtelen ennyiféle extrémebb verseny jutott eszembe.

  Üdv: Kyb

 4. Csapatversenyben én is benne lennék 🙂

  Display drafton sajnos részt venni nem, de egyszer bonyolítottam le ilyen versenyt, és megvan tényleg valóban a maga varázsa, meg gondolkodni mit vegyen ki az adott csomagból… egyszer valóban érdemes kipróbálni, akár Beho is mondjuk a megmaradt régi displayekből (ha újból nem szeretné még…).

 5. én benne lennék a sima és a display draftba is, valamint a team sealed formátum is szimpatikus

 6. @Kyb

  Pécsen most lesz “hozott anyagból” verseny. Ezelőtt volt azt hiszem egyszínű A-B paklis(ha tévedek,Bubu kijavít) és volt már dekkcserélgetős is 🙂

 7. A display draft az kicsit elvetemült, de tennék vele egy próbát (ébredezik bennem elvadult alteregóm VikTroll :P). 2 lap kivéttel tolnám.

  A csapatverseny lenne a legizgalmasabb, a sima draft is alap. Igazából bármi jöhet, ha ráérek ott leszek 😀

 8. A csapatverseny a tuti, mert a draft élményén túl még egy csapat/közösség építő jelleget ad a versenyeknek.

 9. Valamikor réges rég volt már HKK csapatverseny de nem ilyen szabályokkal.(Egyik csapatnév Hófehérke és a két törpe volt.)
  3 fős csapatok játszanak.Ebből 1 páros(Egy győzelem 2 pont kettő játék) és egy egyéni (Egy gőzelem 1 pont három játék)

 10. Display-draft FTW, csak szólj időben, mert ha nem bonthatom ki azonnal, akkor ÓRIÁSI bajok lesznek. 😛

 11. Igen, valahogy igy volt, de sajnos csak 13 csapat jott ossze, erre elenken emlekszem, ezert nem tartottunk tobbet ilyet

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.