Nagy lövés… bedobás!

Az alábbiakban 5 olyan Zénes lapot szeretnék elétek tárni az elmúlt kiegészítőkből, amik alapvetően használható papírosnak tűnnek, ám valamilyen apróságból kifolyólag soha nem kerültek pakli közelébe.

Első versenyzőnk a Szívtelen zsoldosok eresztésből a Zsoldoskatona. A képessége végtelenül egyszerű, hiszen vagy visszaadja az árának zsoldoskatonavalamelyik részét (mana/lap), vagy aprócska SZK-hoz juttat minket, amit változatos módon tudunk hasznosítani (mondjuk megkínálhatjuk egy Átkozott pengével). A végzeturas kitétellel meg is tudnék békélni, hiszen a kalandozók ne csak róluk szóljanak – már csak a Veszélyes faj formátum erőegyensúlyát fenntartandó (abba ne menjünk bele, hogy az ember faj nem képvisel valós erőt). A hiba egyedül ott van, hogy lényt vagy épület szerepel a szövegezésében lényt vagy játékos helyett. Tempó lénynek lehetne használni kalandozó követő mellett. Jelen formájában viszont a méretei túl aprók ahhoz, hogy értelmesen le tudjon ütni valamit, miközben ő maga fennmaradjon. Az, hogy esetlegesen leüssek vele valamit cantripként az a mai HKK-ban egyszerűen nem fér bele.

Az Elfeledett legendákat fejben átpörgetve mindenkinek a Torqan púpi vagy a Fezmin gépi jutna először az eszébe, azonban megbújik a készletben egy másik legendás felújítás, A múlt tükre. Egy kőkemény erőforrás kártyáról beszélünk, ami rendkívül impresszív módon adja meg a tápot, azonban az első sorral sikerült végérvényesen megpecsételni a sorsát. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy pont azértmulttukre került rá ez az egy sor, hogy a Molluszk ne tudja az első körben megpörgetni. Azonban, ha kicsit belegondolunk, akkor tempó szempontjából van ilyen kártya már, ami olcsóbban is megadja ezt a VP-mennyiséget (Epikus emlékmű), ráadásul mivel azt a következő körben el lehet húzni, így laphátrány nélkül teszi mindezt. Ezzel szemben a pörgés megindításakor A múlt tükrének kell dobni egy lapot a kezedből, így a maradék 2 lapba ölheted bele a kapott varázspontokat, ami között jó esetben kell lennie counternek is, hiszen védelem nélkül elereszteni egy erőforrást elég kockázatos manapság. Az rendben van, hogy a kör végén megajándékoz 3 papírossal, azonban effektíve csak 1 lapelőnyt termelt, ráadásul nem akármilyen kártyát kell neki dobni, hanem valamilyen Molluszk token kompatibiliset. Hasonlítsuk össze ezek után egy Vésztartalékkal. Nincs több kérdésem, tisztelt Bíróság!

demonibalA harmadik delikvens a Démoni bál, ami ideális esetben 2 használt kártyából (Manakorong, Trükkös csapda) adna egy kis őrposzttorlaszt/zanszilánkot. Tekintsünk el attól az aprócska ténytől, hogy őrposzttorlaszra már nem szoktunk blazírozni, valamint ZSZ-termelésre is kismillió jobb lehetőség kínálkozik (Láthatatlan segítők, Kristálypalota). Vajon miért nem jöhet aktívan mindkét szerencsétlen Démonporonty? Esetleg ketten le is tudnának verni valamit egyből az őrposztban? Túl sok lenne a 2 ZSZ-ből csinálok 4 ZSZ-t egy lapért? Szegény így örökre csak távolról figyeli majd, ahogy társai a mappából csilli-villi versenybugyit húznak, míg ő szomorúan mélyebbre ássa magát a „gitt-stóc”, valamint önmaga bánatának tengerében.

Negyedik kiszemeltünk az a kártya, akinél minden egyes alkalommal elcsábulok, majd természetesen soha nem kerül be sehová. Ő nem más, mint a Mantikór (nyomdai hiba cough, cough…). Ez a lap mantikoregyszerűen betegség lett volna az áldozós Molluszk idején, hiszen ott elég könnyen lehetett volna „triggerelni” a képességét. Ráadásul az akkor divatos Reprót nem csupán elrakta volna, hanem még el is játszadozott volna a földi maradványaival. A dolog apró szépséghibája, hogy ez a paklitípus 2010 környékén tombolt, míg piros szörnyetegünkre várni kellett még egy jó 2 évet, hogy papírra nyomtassák. Talán nem véletlenül olvasom ennek a kiegészítőnek a nevét Urgod karámjának a Mantikór és a Hártyás lemúr miatt.

labadozasA mai utolsónk már az idősebb generációt képviseli, ám ettől még örök kérdőjel marad nálam a Lábadozás. Maga a képessége teljesen rendben van, ha azt kérdeznétek, hogy milyen erősségű lapok tesznek jót a játék interaktivitásának, élvezhetőségének, akkor valami ehhez nagyon hasonlót képzelnék el. Kicsit gyógyít a hordák ellen, segít tartani a tempót, ráadásul akkor még egy teljesen valid koncepció volt a Hálócsapdás kontroll, ahol a hátránya soha nem érvényesült szinte (kivéve egy kiadós countercsatát). Mégse került elő sűrűn ez a kártya, mert a bilincsek is előszeretettel garázdálkodtak abban az időben, ami mellett egy totálisan blank kártya. Viszont, ha azt az egy szem lapját inkább a húzás fázisban adná pluszban, akkor anno használható kártya lett volna, míg manapság a kis pénztárcájúak és/vagy elvetemültek használhatnák side-ban is. Itt is nyilvánvalóan nem véletlenül nem az került rá, ami, ám bilincs mellett is maximum 2 kör alatt termelne effektív lapelőnyt, mivel kijátszásakor a lapot nem húzhatnánk fel továbbra sem. Ez pedig nem tűnik olyan keménynek manapság, de anno is általában volt valamilyen instant leszedés a bilincs kezében (itt a varázslatos auto-deckekről beszélünk).

Nektek kik a kedvenc Koplárovics Bélátok a HKK világában, akiről azt hitte egy ország, hogy a fényes nyugat felé veszi az útját a budapesti csoda után, majd végül a kozármislenyi NBII-es csapatnál kell tengetnie a napjait?

Dávid Máté

25 thoughts on “Nagy lövés… bedobás!

 1. Hatalmas cikk:) Tetszik a hangulata:P Csak így tovább DM!
  Nekem amik eszembe jutnak:
  -farmolás: Feltétel halmazok mellett egy szingu gyenge jellegű lap(te atya jó isten)
  -szélkötés: megintcsak várok valamire hátha megtörténik és akkor nem feleslegesen öltem bele 2 manát 1 lapba. WP
  -Szinai a szerzetes: 2 ért reppül 3/3 és effektíve nem tud semmit. Ühüm.
  – megváltás ideje:nem is értem a koncepciót…ok van egy 5 követős variációja a decknek(bár akkor még lehet nem is igen forgatták),de még ott sem hiszem, hogy egy kánterbe akarom ezt beletolni. De sztem ezt se rakta soha senki deck közelébe.
  -piromancer:mi ez alternatív nyerés mentorba? Ja hogy én is belehalok meg még akár a 9 évvel idősebb bátyuskája(14.) is sokkal jobb. OK
  -homálydémon: Na ez is ki az aki kita…ja nem bocs ez spoiler:p
  -Lelketlen parancsnok: na nézzük mit tud: 4 mana és őőő izé (olvas értelmez ) semmit. Mindezt 4 ért(ok követővel 3ért) ahha mikor 3 manából az a deck végtelen tud rádtenni ,ok akkor biztos 4et akarok ütni inkább…
  -orgling disznó és bűzgerjesztő : olyannira nem volt rájuk szükség, hogy leírhatatlan. A deck közelbe nem tudnak kerülni a szerencsétlenek.

  Amúgy hála égnek egyre kevesebb a hasonló papír,de néha kicsapja a biztosítékot nálam is mikor ilyen sehova nem illő papírok jelennek meg,

 2. A Mantikór-Bikacsök annó iszonyat volt a Zanszilánk teszt elején. Aztán le lettek okézva, majd egy év múlva már meg is jelentek, no comment volt…

  Múlt tükre: Molluszk para volt, nehogy már megerősödjön (Élet ereje+Türelem rózsája is jónak tűnt egy ilyen új generációs molliba, de meg lett fúrva a kibontakozása előtt…)! Mellesleg ez a lap, ha jó lenne a fekete kontrollba, akkor pörögne ezerrel. Ködbe sztem iszonyat, de sajnos amit annó én pörgettem, nem működik túl jól már. Sokszín ködbe jó, meg ha egyszer befér a mezőbe a fekete… 😀

  Piromancer: Panyik Zoli remek kis hordát rakott össze annó tesztelésen, amibe belefért és néha meg is ölt vele.

  Lelketlen parancsnok: a kontrollos verzióba 1-2 darab befér, a rezi jól jön. Amúgy nyilván gitt.

  Zsoldoskatona, orgling csávók,szinati szerzetes: leírhatatlanul gyenge lapok 🙂

 3. Mantikórral az is volt a gond, hogy nem oldja meg a Reprot. Mármint, lebutítja, aztán nem üt rá eleget magában, hogy megölje. Ráadásul sokkal nehezebb volt megoldani azt, hogy megkapja a + sebzést, mint a Reprót felzabáltatni 3 szk-val.

  A múlt tükrében mindig jól hangzott, hogy max. Ép-t is adott (követőlövési faktor), de sosem jött össze neki sehova. Láttam Soxínbe, de onnan is kiesett, nagy hátrány, hogy nem bármit dobhatsz neki.

  A Lelketlen parancsnokhoz: Se… Ez volt a legendás deck Barakisa. Nem tudtál belőle kihozni semmit sem jól. Ha 4 lapos (egyébnek a közelébe sem), akkor ha volt követőd, 3-ért nagy, hálós, rezis lény, ami alapjáraton egy pörgős decket (saját magadat) fogta le. Azt nem is mondom, ha beleszaladt egy kánterbe. Bármit előbb játszol ki nála. A régiről nem tudok mit mondani, de kb. a -1 mana, ami így lényegesen feltűnik, mint különbség. (6)|4-ből (5)|5 (ami nos, egy gyengülés, mert a követőlövés ellen pont nem öl), a rezi és a képesség visszakapcsolás pedig ellenfélfüggő. Azt meg sem említem, hogy a 4 lapos legendás sosem tudott érdemi eredményt felmutatni, a 4 lapos sárkány mellé sorolom. Annak jó, aki nem akar elmélyülni abban, hogy mi is ez a deck, de általában csak hígul a kánterel által a deck.

  Egyébként az Oxata is ide került volna, ha a CHD keltető|legfőbb nem fedezi fel. Azt nem tudom, hogy mennyire használják még, de ha igen, csak az AM miatt. Legendásba kegyetlen bukó volt első látásra (ha legalább semmizett volna, mint a régi…), egy másik lap mentette ki a szarból (és oda sem a top) és nem az önerő.

 4. @Juhász Ferenc
  A Megváltás ideje nálam bitang jól működött a debreceni beszűkült látókör versenysorozat 7. fordulójában az Ősi bölcsességes Teremtő erő + Fairlight templomos, “első körben kihokizok, te pedig csak pislogsz” paklimban a Rugharokkal. Hozta is nekem a versenyt.
  De értelmesebb formátumokon talán még a sima fairlight követős pakliban lehet megpróbálni, ott legalább visszakapjuk az árát. Nem teljesen reménytelen eset szerintem.

 5. @Balukaaaa
  Bocs,de egy beszűkült 7 nem győz meg arról, hogy érdemes volt kiadni:P
  Lehet 5 perc alatt sikerült volna jobb lapot kreálnunk kettőnknek ha összedugjuk a fejünket.

 6. A múlt tükre nem jó mezőbe se. Próbálgattam elég sokféle good stuff mezőt összerakni a beszűkültek közepe-vége körül, mindenféle színeből. Még szelektív keresése is volt (Rolf), hogy 2. körben tudjon jönni. Ha volt az ellenfélnek lénye Rolf felszúrható és meg is lehetne nyomni a múlt tükrét egy kis szerencsével (kézben is van fekete). Ez volt a fekete szín egyik mini erőforrás kombója amit mezőbe próbáltam integrálni. Gyakorlatilag soha nem működött (legfeljebb egyszínű fekete mezőben lenne jó, de ott meg nem erőforrás kontrollt szokás építeni). Egyszerűen annyira erős a kijátszási feltétele, hogy az röhejes, továbbá topdeckelve teljesen blank, és ez egy mezőnél szerintem elég erős kizáró tényező, ha erőforrásról van szó. Ez a lap úgy lett volna elfogadható, ha kijátszható 1. körben és gyűjtőből VAGY kézből kell neki dobni egy bármit. És még akkor is csak egy vésztartalék 1.5 amit nehezebb bevédeni, ha nincs gyűjtőnk akkor ugye -1 counter lehetőség a kézből dobás miatt.

  A démoni bált nem ásnám el teljesen. Dornodon követővel 1-2. körös fix win:
  Manakorong-> démoni bál, felmegy az aktív poronty üt lehelettel együtt 6-ot, köv körben felmegy a másik is, 1-1 manából lehelsz mindkettővel: 7+7 és meg is van a 20 seb. A démonporontyok megoldásához pedig sok sikert az ellenfélnek :D.

  Ilyen semmire se jó lap abból a kiegből inkább a Ruh Nestak, az átok.

  Üdv: Kyb

 7. Szegény megváltás idejémet miért fikázzátok ennyire? 😦 Az én laptervem,nyilván nem a világ legkreatívabb lapja,de tulajdonképpen manahátrány nélkül lecserélheted az adott deck avatárjára… Avatárkeresés “ingyen”,vagy vissza is veteti azt. Nem lett spoiler,ahogy az avatárdeck sem a legnagyobb ász,de azért bőven használható a saját koncepciójába. Dugjátok össze a fejeteket és találjatok ki lapokat,ez a papír a lapötletek fórumról került tovább,szóval láttak benne valamit.Tessék tervezni lapokat nyugodtan,mindenki előtt adott a lehetőség…

 8. Ha majd lesz egyszer 4 lapos avatárdeck, akkor lehet, a megváltás ideje belefér.
  Az 5 követős koncepcióba azonban egyértelmű bukó, mert semmilyen védelme nincs a lapnak.
  Ha meg egyszínű deckről van szó, egyik decknek sem annyira fontos, hogy elővarázsolja az avatárját, akkor már inkább húzok valami más lapot.

 9. 2011-ben,amikor a lapterv készült,még jobban pörögtek az avatárok. Mellesleg nem kerülhet mindenre Anti-mágia:0… 😀

 10. Egy avatár kontrollban jó lenne a Megváltás ideje, de olyan nem létezik (annó kétszínűn toltam ilyennel a legendák völgyét követően, orgling bűzisten, Megtestesülés, csáp-isten, + counterek és Thu’zad utazása). A Lassan járjas avatárhoz nincs elég lap, pedig a Rhatt megtestesülése elég vicces, de oda meg sajnos nem is illeszkedik. Így kuka. Az 5 követős avatár meg szinte játszhatatlan deck, bár börtön-bilincset szopatja, amik jelenleg top deckek.

  Múlt tükre: a színe a baja elsősorban, ha fehér lenne, a Vésztartalékkal nem játszanék, mivel a tükörrel ellentétben a lapot nagyon bizonytalanul adja és drágítós deck ellen becsicskul. Az első körös korlát azért került rá, mert a Cselvetés-Múlt tükre senkinek sem hiányzott, de én azt szerettem volna elérni, hogy csak akkor ne lehessen első körben kitolni, ha te kezdted a játékot. Nem vezetett eredményre a dolog.

  A démoni bálban én is látok fantaziát. Egyszínű Dornodon áldozós molluszkba teszteltem tavaly és zorall volt. A korlátozást csúnyán kiszedtem vele 🙂 Nyilván ilyenekkel jó, mint manakorong, Csuszpit, Hydron. A segítségével első körös aktív templomot is tudsz generálni, próbájatok ki egyszer mókából.

 11. Nyolcadik csapás: Akár a Szétterjedő köddel, akár A verekedők szétválasztásával összehasonlítva egy elég szuboptimális lap, pedig egy kiegben jelentek meg.

  Élőholt pöffeteg: A régi verzió meggyalázása. Jön egy antimágiás ellenfél, és duplán rossz, mert nem csak az eldobott spelleket húzhatod le a vécén, de a pöfit is, mert nem kap elég izmot. Amúgy se fér be se triniganba, se más sok spelles pakliba, a Tridarkun is sokkal jobb nála, pedig azt se nagyon használják manapság.

  Az ellenség döntése: Igaz, hogy erős dolgokat tud a költségéhez képest, de soha nem jó, ha ellenfelünk kezébe adja a döntést egy papír, mindig tud úgy választani, hogy jó legyen neki.

  Smaragdvámpír: Pedig nincsenek is olyan rossz képességei, de főképp az ára miatt nem fér be sehova. Drágító szabálylap mellett pedig nem tűnik olyan jó biznissznek a lapkijátszás korlátozása.

  Ezek jutottak most eszembe, illetve nem kapcsolódik szorosan a témához, de az érthetetlenül gyenge lapok közé sorolnám még a komplett motyogó etnikumot. Ez a koncepció a HKK történelmében soha nem volt életképes (talán a Morgan tanítványás időkben nagyobb divat volt, de asszem akkor se nyertek versenyt vele). Az, hogy olyasmire költesz erőforrást, ami az égvilágon semmi előnyt nem termel, amíg az ellenfélnek van paklija, egyszerűen nem éri meg. Ehhez képest folyamatosan jelennek meg új példányok, nem tudom miért nem lehetne elfelejteni ezt az egész pakliégetést.

 12. “Az 5 követős avatár meg szinte játszhatatlan deck”

  Egyszer játszunk már, de tényleg, megmutatom a decknek az erejét 😉

  “2011-ben,amikor a lapterv készült,még jobban pörögtek az avatárok. Mellesleg nem kerülhet mindenre Anti-mágia:0”

  Lehet, én ilyenre nem emlékszem 🙂 Mindenesetre egy anti-mágia:0, vagy egy rezisztencia, vagy hasonló ráfért volna.

 13. A motyogó deck igencsak erős, mind anti-mágiás, mind kontrollos körítéssel. Próbáld csak ki!

  A másik 4 lap tényleg elég xar, egyetértek. Sajnos a pöfi sem lett elég jó, nekem annó a tesztelésen jól működött Pontaco mellett egy Vérrel írt kódex-Vortexrubin köré épülő kontrollban, de az azért elég extrém jelenség volt :). Persze ott is inkább az Óriássárkányt szerettem. Bár azt minden deckembe beraktam 🙂

 14. Kétszer vertem legfőbb követős avatárt versenyen. Egyiket az Abbas Krisz ellen, ott a 3 meccsen rakott összesen ha két lényt. Jó a lépéselőny elég imba deck 🙂

  A másikat börtönnel, ott a Haller ellen nem volt orvossága.

  Nem érzem az erőt benne, hiszen a követői közül is csak egy zavarja az ellenfél köreit; azt letépi és kiépül. Te meg kiraksz egy avatárt aztán vége. Jupíííí.

 15. Sajna az avatároknak nem nagyon kedvez a meta.Sok a pörgős kombós szarság ami ellen nincs sansz.A mezők meg az átkozottak hiánya ami miatt nem szarabb mint amikor forgattam őket.6/4nél sztem sosem végeztem vele rosszabb helyen ezt most is tudná,de annyi.Korlátozott formátumokon inkább van benne kraft(a megváltás ideje viszont ide fos)

 16. A megváltás idejéhez: Alapvető, hogy véded a saját ötleted, ettől független egy rossz lap. Már akkor látszott, hogy kellene rá az AM: 0 és kb. ez a mintapéldája annak a lapnak, amire kell. De ez csak kis részben a te hibád. Ötletes lap volt és lehetett volna ütős is, ha rendesen kibalanszolják. Nagyon szűk környezetben keres, szerencsére pszeudo 0 költségért, így akár az ‘Idézési költségbe nem módosítható’ is simán ráfért volna, mint a Szellemi bűbájnak. De ha már ehhez kell hasonlítani az sokmindent elárul. Akkor akár a Járjas krag is próbálgatta volna, esetleg még a ‘régi’ manapusztítós 3 erdős deck.

 17. Nem kell kétségbeesni,majd felújítják normálisra… 😀 Az alapötletet megadtam,nyilván emiatt védem is,már nem tudom milyen volt eredetileg,de tényleg kellene neki védelem. De am meg manapság minek nem… Mellesleg ha AM raksát választunk a sokkövetős verzióhoz,már javul valamicskét 😀

 18. abból egy kontrollosabb verzió kisülhet,de akkor meg sokszor lesz blank lap az elején.A védelmet ugye elvileg itt a kyorg meg a krag adja counterek ellen.Alternatív keresésnek ebbe a deckbe én morf mágiát használtam vagy valami ilyesmi szart mert azt legalább nem nagyon lehet megfogni

 19. Azért egy motyicsászárt,egy éjfatty avatárt vagy egy bűzistent nem szar előrántani a 2. körben úgy hogy ki is férnek

 20. Poghy:
  Azért a motyis gyüjtőgen igen erős! Mellesleg láttam már olyan motyit, ami azt tudta:
  Suttogó sötétségszellem, és a másik motyi, ami annyit dobat, mint ahány lap van a ssemmiben: pápá dekk!

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.