BotW #2 – Dornodon zanszilánk pakli

Lássuk az eheti Battle of the Week másik pakliját, ahol a zanszilánkoké lesz a főszerep.

Mint az ismeretes, a heti Battle of the Week a Dornodon lapokról fog szólni, szeretnénk ugyanis egy kis figyelmet szentelni ennek a mostanság kissé elfeledett istenségnek – DM tegnap már közzé is tette saját pakliját, mely végül egy Lépéselőnyös horda lett. Lássuk, mi lesz az ellenfele!

lepeselonyA piros szín több nyilvánvaló koncepciót is tartogat, a tisztán orkos, varkaudaros, esetleg quwarg vagy direkt sebző pakli helyett azonban nekem a zanszilánkokra esett a választásom, miután a narancs költségű lapok közül meglehetősen sok éppen ezt a színt erősíti. Felmerül persze a kérdés, hogy mit használjunk melléjük, hiszen kifejezetten kapcsolódó követő vagy szabálylap nincs a kínálatban. Az építő lény miatt szóba jöhetne esetleg a Molluszk, vagy a védelem miatt a Változó környezet, ám miután nem szerettem volna ultraritkákra támaszkodni, ezért végül nekem is a Lépéselőnyre esett a választásom, amely mellett lényegében 2 zanszilánkkal indítjuk a játékot, ami cseppet sem rossz. Igaz, miatta le kell mondanunk olyan finomságokról, mint az Akmal vagy a Lávacsepp.

fortyogo_zancseppA deck egyik alapja a Fortyogó zancsepp lesz, amely számunkra kedvező mederbe tereli a tempót, hiszen az ellenfelek lapjainak túlnyomó többségét drágítani fogja, míg mi alig fogjuk megérezni a hátrányát. Nem is árt, ha minél előbb az asztalra tudjuk varázsolni, így a koncepció két sztár-keresése, Harq al-Ada és a Zan szertartás sem hiányozhat a pakliból. Előbbi minden körben előránthat valami hasznosat, hosszú távon behozhatatlan előnyt termelve, utóbbi pedig olykor leszedésnek is jól jöhet, igaz, általánosként nem a legjobb, ráadásul a szabálylapunk miatt VP-t sem fogunk kapni rá. Erőforrásaink között szót kell még ejteni a kötelező Zan-tágításról is, amely már a játék korai szakaszában is képes komoly laputánpótlást nyújtani, akár rögtön feltöltve a kezünket a hőn áhított kártyákkal, ha forró a szitu.

quwarg_szeltancosA nyeréseink közül kiemelkedik a Hegymélyi drakón, melynek kicsit borsos ugyan az ára (éppen ezért csak 2-t fogunk belőle használni), ám ha megérkezik az asztalra (és marad is pár VP-nk bevédeni), akkor szinte megoldhatatlan szörnyeteggé válik. Miatta érdemes egy kicsit több lapot használni 45-nél, hiszen sosem jó, ha a sok nekron miatt idejekorán elfogy a paklink. Szintén nehezen eltakarítható a Quwarg széltáncos, amely ugyan viszonylag halandó szörnyeteg, de csak semmizéssel lehet végleg megoldani, és 5-öt ütő repülő lényként mindig komoly veszélyt jelent. De kellemetlenül nagyra tud nőni adott esetben egy Eleven zancsepp is, amely néhány másik zanszilánk mellett már könnyedén lefújdogálhatja az ellenfél kisebb lényeit. Használni fogunk emellett néhány Zan-kulminációt is, amely szintén a zanszilánk lapok mennyiségétől függően erősödik, és egy-két kör alatt akár egyetlen ilyen varázslattal is ki tudjuk végezni az ellenfelünket, ha mindig vissza tudjuk venni valamiből.

halalos_morfLássunk néhány leszedést, hiszen azokból még nem állunk túl fényesen. Az Izzó lemezpáncél igen jó kis ellenszere a lényeknek, hiszen az életes gonoszságokat is gyönyörűen (és költséghatékonyan) eltakarítja, ha pedig valami másmilyen permanenst kell megoldani, akkor a morfok legjobbika, a Halálos morf lesz segítségünkre. Más lényt ebben a pakliban ritkán fogunk áldozni neki, de ár-érték arányban így sem járunk rosszul vele, ráadásul kivégzésnek is használható. Ha már morfok: használjunk Domináns morfot is, amely érzékenyen érintheti a kisebb lényeket, és bár nem direkt leszedés, de egy szem Brutális morf is jól jöhet alkalomadtán, hiszen egy jó kis “méretes életes” sosem rossz, ha oda tud csapni. Természetesen gondolnunk kell arra az esetre is, amikor kénytelenek leszünk megnyomni a Nagy Piros Gombot. Ez jelen esetben nem az önmegsemmisítő, csak valami hasonló: a Világégésre gondolunk, melyből szintén érdemes tolni egy darabbal, hogy ha úgy alakul, ki tudjuk keresni Harq al-Adával.

Ha már ilyen sok (szám szerint 32) zanszilánkkal játszunk, akkor érdemes bevetni néhány lapot, amely elősegíti pörgésünket. A legjobb ezek közül egyértelműen a Kristálypalota, amely körönként 1 VP-ért ad nekünk 4 zanszilánkot (és akkor ott van még saját maga is) – már az első körben durván bepöröghetünk segítségével. Meglepő lehet a paklilistában A köd gyermeke szerepeltetése, ám hamar rájövünk, hogy visszavetetős képességének hála szintén képes az “1-ért 4” manőverre – igaz, csak 1-es csomagokban, de így is bőven megéri használni. Tökéletesen illeszkedik ide a Hydron is, amely ugyan nem termel akkora mana- (pontosabban zanszilánk-) előnyt, mint előbb említett társai, viszont lapot sem bukunk rajta. Ráadásul hátrányától sem kell tartanunk, hiszen ebben a pakliban azért igen nagy eséllyel be tudjuk áldozni valaminek, ha közel a vész (csak nehogy kapjunk egy Majd legközelebbet). Egy feltámadós kártyáról kell még szót ejteni ebben a szekcióban, ő pedig nem más, mint Vishera, a lélektolvaj, amely okosan használva folyamatosan visszaadhatja árát (2 VP-t 2 zanszilánkra váltunk át vele), miközben falatozik egy jót a két gyűjtőből, hasznos képességekre szert téve.

Paklinkat két kiegészítő lappal zárjuk, melyek egy kis extra védelmet hivatottak nyújtani az összeállításnak: a Dornodon kiáltása a terülések ellenszere lesz, a Zinthurg börtönőr pedig szintén képes lehet eltakarítani egy komolyabb asztalt, de elsősorban counterként fogunk rá számítani (a morfokkal különösen jól dolgozik együtt).

A pakli

szabálylap: Lépéselőny

zan_kulminacio3 Fortyogó zancsepp
3 Harq al-Ada
3 Zan szertartás
3 Zan-tágítás
2 Hegymélyi drakón
3 Quwarg széltáncos
3 Eleven zancsepp
2 Zan-kulmináció
3 Izzó lemezpáncél
3 Halálos morf
2 Domináns morf
1 Brutális morf
1 Világégés
3 Hydron
3 A köd gyermeke
3 Kristálypalota
Vishera, a lélektolvaj
Dornodon kiáltása
3 Zinthurg börtönőr

48 lap

Hogy mire mennek a zanszilánkok Dornodon hordái ellen, azt péntek délután ti is kideríthetitek a Dungeonben!

Csető Zsolt

Battle of the Week #2

 • Mi ez? Mókás péntek délutáni játék, melynek keretein belül első körben a HKK Blog szerkesztői csapnak össze az általuk közzétett paklikkal. Ezt követően a győztes decket ki lehet hívni egy, a hét szabályainak megfelelő paklival.
 • Időpont: szeptember 26. (péntek), 14.30-18.00
 • Helyszín: Dungeon Szerepjáték Szaküzlet és Klub, Erzsébet körút 37.
 • A heti szabályok: A paklidban kizárólag Dornodon, színtelen és Bufa lapokat használhatsz. Tiltott A tűz síkja és a Quwarg likantróp.
 • A kihívás menete: A HKK Blog szerkesztőinek összecsapását követően bárki kihívhatja a heti Battle of the Week győztes pakliját. A mérkőzés két győzelemig tart, nincs kiegészítő pakli, a hiányzó lapok cinkelése engedélyezett.
 • A nyeremények: A kihívók között kisorsolunk egy tetszőlegesen kiválasztott nagykiegészítőt, melyet a Dungeon ajánlott fel. Emellett mindenki kap tőlünk egy szabadon választott Zén kiegészítőt, aki teljesíti a kihívást, vagyis legyőzi az adott hét győztes pakliját.

6 thoughts on “BotW #2 – Dornodon zanszilánk pakli

 1. Elég zsír:D csak nem értem, hogy miért nincsen egyik pakliban sem féreg érintése, esetleg szikra, a szín egyetlen értelmes leszedései:D

 2. Én inkább a Kisebb Zant hiányolom a piros összeállításokból, illetve feltűnt a Dornodon mosolyának a hiánya is, aztán gyorsan eszembe is jutott, hogy az nem lenne annyira kombós a piros metagémben 🙂

 3. Ami hirtelen eszembe jutott: Varkaudar kölök, Kisebb Zan. Esetleg még tennék bele Batyut, vagy Szithont.

 4. A Varka kölyöknél szerintem sokkal jobb zanszilánk szempontból a Kristálypalota és A köd gyermeke, a Zan pedig itt ritkán tudna igazán jót másolni. Az áldozós tárgyakból adott esetben valóban elférhet 1-2 darab, de nem akartam, hogy adott esetben blankok legyenek.

 5. Visszajelzés: Villámbeszámoló a BotW #2-ről | HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.