Káprázat lapelemzés

A hétvégén a Beholder versenyén már lázasan lehetett bontogatni az új Zén kiegészítőt. Lássuk, mik bújnak meg a csomagolásban!

Felfrissítendő, a legutóbbi elemzés során megpróbáltam egész egyértelműen lefektetni az általam adandó pontok elméleti hátterét.

 • 5-öt kapnak azok a kártyák, amik egyértelműen spoilerek, a játék krémjébe tartoznak (jellemzően ilyen magas osztályzatot kevés lap fog kapni, lehet, hogy hónapokig egy sem).
 • 4-es lesz a jutalma az erős versenylapoknak, teszik a dolgukat, ráadásul olyan paklikban, amik az aktuális hagyományos metában előfordulnak.
 • 3-as lesz az a kártya, amelyik bár jó dolgot csinál, de a koncepció (etnikuma!) gyengécske, esetleg tipikus side lapok, így csak versenygyőzelmi ambíciók nélküli pakliban van helyük. A +1 kategória a 3-as dicséret (klasszik 3D), ami egy teljesen új koncepció megalakulását ágyazza meg.
 • Éppen, hogy átmegy egy 2-essel az, akit maximum valamilyen korlátozottabb formátumon tudunk elképzelni pakliban.
 • Megbukik (1-es) az a lap, aki soha nem fogja a 9×1-es mappalap lakóhelyét egy fényes kártyavédő fóliára cserélni versenyzés céljából.

mentalis_hullam

Mentális hullám (2): Ezzel a lappal ugyanaz a bajom, mint amit már többször hangoztattam a lövések kapcsán. Ráadásul ez egy körülményesebb fajta, ugyanis igazán nagyot akkor fog durranni, ha felgyűlik a manánk. Ráadásul abszolút értékben nagyon hasonlít az Időcsapáshoz (amit alig-alig vettek elő azt elmúlt hetekben), ugyanis a 3. körre kb. ugyanannyit fog lőni mindkét lap. Azonban a hullám nagy hátránya, hogy tartalékolni kell a manát hozzá, vagy termelni kell egy jó nagy adagot. A végkifejlet rendkívül csábító, hiszen 10-et nem minden nap lövöldöznek a kártyák (kíváncsi vagyok, meddig kell növelni ezt az értéket, hogy masszívan ráharapjanak az emberek). Esetleg Manafamiliáris mellé tudom elképzelni a kártyát, ami miatt ellenfelünk is termeli a jó VP-t nekünk, valamint követőlövés esetén gyorsan képes befejezni a játékot. Apró szépséghibája, hogy tényleg Dunát lehet rekeszteni az ilyen típusú lapokkal, így túl nagy jövőt nem jósolok neki.

hallucinaciobortone

A hallucináció börtöne (4): Ha csak nyersen nézzük a papírt, hogy 2 VP-ért lekap valamit az asztalról, csak a saját körünkben, akkor 2014-ben már lapozhatnánk is tovább. A vízió már kicsit megrángatja a bajszunkat, hiszen ezt minden körben képes nyújtani nekünk. Ekkor eszünkbe juthat az IV-ből a Képzelt gyilkos nevű papír, ami 1 VP-vel drágábban tudja már ugyanezt, azonban cserébe azonnali és még ölni is lehet vele, ha úgy van. A fentiek miatt vízió pakliba (ha lesz ilyen)/ bármilyen korlátozó szabálylap mellett (Börtön, Bilincs, Korlátozás) inkább az IV-set használnám. Akkor mi marad A hallucináció börtönének? Mivel van már egy olyan kártyánk, hogy Techiánaflux, így egy kontroll környezetben ők ketten lényegében az álomduót prezentálják majd nekünk. A Flux miatt 1-ért fog leszedni (ami már megfelel a mai követelményeknek), ráadásul miután lekapott valamit, utána be is dobhatom még a körben a Fluxnak counterelni (ha valamilyen asztalon maradó körmegszakítás, netán lény alapú counter érkezne, vagy csak simán Villámháború ellen kell nyomnunk). A jelenlegi tendencia és a madarak csiripelése alapján a következő nagykieg kapcsán is bőven kell majd counterelnünk asztalon maradókat a saját körünkben is, így akár extrém esetben megérheti „üresen kirakni”, hogy 1 manát spóroljunk. Ráadásul minél lassabb a környezet, ez a kártya annál jobb nekünk, márpedig erre is sorban kapjuk az ígéreteket.

ezust_szityola

Ezüst szityola (3): Számomra ez egy nagyon nehezen megítélhető játékos, ugyanis sok apróságot tud, azonban egyiket se nevezném meccsdöntőnek. Ezeket kvázi ingyen tudja, hiszen az 1 nekront ne számoljuk költségnek. Kezdjük el szétbontani a képességeit, hogy mire lehet használni őket. A gyógyítós képessége kísértetiesen hasonlít a Szökőkúthoz, ami szintén ingyen tudja ugyanezt, ám az a papír tud semmizni is a képességével (vagy éppen megmutatva), ezért a funkcióért önmagában biztosan nem használnám ezüst barátunkat. Az aktivizálás és passzívizálás az Orgling bányászt jutatja eszünkbe, ám a szityola költségében a Mestermágushoz áll inkább közelebb. Ennek hasznosságát mindig a meta szabja meg, ami most nem tűnik rossznak ilyen szempontból, hiszen van néhány papír, amit szívesen használunk kétszer (Zanpók), vagy éppen akadályozzuk meg, hogy ellenfelünk eltappelhesse kijátszása után. Külön jó, hogy képes a Fluxot is kikapcsolni, hiszen vagy megfogja az ingyenes Szityolánkat, vagy már forgatjuk is el a következő cselekvésből a Fluxit, ezzel kikapcsolva a körünkre. A visszavetetése nagyon hasonlít egy butított Ködre, ami mint tudjuk, a mai napig remek papíros (nem kizárólag ködös vonalon mozogva, bár ott az igazi). A blokkolást erről a lapról kicsit hiányolom (nem azzal van a baj, hogy nem tud minden Rhatt lap blokkolni, az egy teljesen jó irány), hiszen a jelenleg már nem létező blokkolós decknek sok segítséget tudna nyújtani. Ha nem Rhatt lenne, akkor megadnám neki a 4 pontot.

kaprazo_kristaly

Káprázó kristály (3): Egy újabb fókuszkristály. Sorba jönnek ki ebbe az évek óta halott koncepcióba való kártyák, érzésem szerint teljesen feleslegesen. Korlátozottabb formátum (Beszűkült látókör 4. forduló) kivételével még senkit nem láttam ilyen paklival indulni, ami valószínűleg nem véletlen. Egyszerűen ma már nem jók azok a lapok, amik csak valamilyen konstellációban erősek igazán. Túl sok a leszedés, túl sok a counter, túl gyors a tempó, hogy ez meg is valósuljon. Nem véletlenül nem brillíroznak a nagyobb múltú, hasonló filozófia mellett felsorakozó épület-, vagy klasszikus tárgy paklik. Most, hogy kicsit eltemettük az egész koncepciót, azért emeljük meg a lap előtt a kalapunkat. A fent említett tulajdonságok miatt ez a papír egy fóki hatékonyságát nem szimplán duplázza (ahogy egy másoló lap általában), hanem négyszerezi, ami azért egészen figyelemre méltó. Ráadásul minden körben mást választhatunk, ami jelen esetben nagyobb előny, mint amennyire hátrányos, hogy körönként el kell költeni rá 1 SZK-t. Az, hogy csapdát is tud másolni, nagy öröm a csapda deck szerelmeseinek. Kérdés, hogy ez a halmaz és a versenyjátékosok halmaza mennyiben metszi egymást. Ez a kártya erejében 4-es osztályzatot kapna, azonban a koncepció miatt meg kell elégednie egy szerény hármassal. Ne felejtsük el, hogy ezek tudnak a leginkább javulni, ha a koncepció is teret nyer.

viziocsapas

Víziócsapás (3D): A kártya egy remek korszerűsítése elődjének. Az, hogy azonnali lett, külön öröm, ugyanis a régi időkben, ha nem volt Nuk uzsorája / Zajos léptek / Manaevő féreg a gyűjtőnkben, akkor lényegében egy asztali lámpával megegyező ellenállást tudtunk kifejteni az ellenfelünk körében. Ráadásul ölni is (mai mércével nézve) 2 körönként tudtunk csak, amin ideje volt változtatni. Egy kisebb pörgés után kicsivel több, mint egy nagy kör alatt képesek leszünk betörni az ellenfelünket egy A felejtés árával karöltve (miatta és a Búvópatak miatt valószínűleg ezt a duót játszanám a piros szín helyett). A színe a Fairlight követő miatt a jövőben még akár jó is lehet, ám ennek az eljövetelére egyelőre ne számítsunk. A képcsere mellett nehéz elmenni szó nélkül. Az utóbbi időben sorozatosan jönnek az ilyen és ehhez hasonló figyelmetlenségi hibák. Kérném a Beholdert, hogy erre a jövőben kiemelten figyeljen, mert lassan kezd a nevetségesből átcsapni felháborítóba!

rugharmonolitja

Rughar monolitja (3): A Zén beharangozójában Zsolti már felhívta a Molluszkkal való gyümölcsöző szimbiózisára a figyelmet. Mivel a Molluszk sokfajta koncepció mellé illeszkedik, így ez a kártya is könnyen több helyen felbukkanhat, legyen szó kontrollos, ében íjászos, épületes verzióról. Építő rakshallion (kedvenc deckem ever) mellé sajnos csak akkor igazán jó, ha Kristálypalotával tudunk kezdeni, egyébként az első körben nagyobb előnyt termelő kártyákra fog kelleni az építő. A legutóbbi tapasztalatok alapján pedig sokszor nincs is szükség a második körös síkra, így az első körben nem őt szeretnénk kirakni. Ha a tisztán Molluszkos koncepciók másodvirágzásukat élik majd, akkor jár neki a 4-es osztályzat, addig marad, ahova került.

Tiszta eső (3): Egy hangyányit mérges vagyok az ilyen jellegű lapokra. Amit csinál, az egyenlő a “2. körtől nem halunk meg a hordától” képességgel. Az Őrző lorddal karöltve 6 lapot fogunk tudni side-olni az ilyen koncepciók ellen. Egyetlen vigaszunk, hogy ezt olcsóbb megoldani, mint a lordot, hiszen semmizéssel ma már minden deck játszik szinte. Az autó időszakban öltünk volna egy ilyen papírért, ma már – mivel sok pakli őrposzt (harci fázis) használata nélkül szokott nyerni – alapból maximum Bilincsbe tenném be, ha sok tokentermelő koncepcióra számítok. Magával a lap koncepciójával van a legnagyobb bajom, ugyanis 3-ért nyilván drága ahhoz, hogy minden ellen betegyem, viszont ha ennél olcsóbb lenne, akkor sikeresen megölné a játékot.

Visszatérő rémálom (3D): Őszinte és végtelenül egyszerű kártya. Az álmok mesterével és néhány fekete gyűjtőgenerálós kártyával megspékelt vízió pakli hamar eljut odáig, hogy maximális hatásfokkal dolgozzon. A kilences kellően felgyorsítja az eddig igencsak lassúcska és körülményes ölést a pakliban. Amennyiben be is tud ütni, akkor 2 manából 2 kör alatt nulláról kivégzi az ellenfelet, ami azért nem elhanyagolható. Ha összehasonlítjuk az igen csak lehúzott Mentális hullámmal, akkor láthatjuk, hogy ennél sokkal könnyebb a koncepciójában elérni a maximális sebzést, míg „büntetlenül” termelni sok manát még azért nehézkes. Ráadásul vízió mivolta nem csak az ismétlés lehetőségével kecsegtet, hanem a counterek ellen is stabilabbá teszi a hullámhoz viszonyítva.

hallucinacio_bortone

Illúzió fétis (4): Jelentsük ki mindjárt az elején, hogy a lila nem vízió szín, így meg is spóroljuk a fáradozást attól, hogy megpróbáljuk beletuszkolni valahogyan a pakliba. Így szinte borítékolható, hogy a helyettesítés csak megfelelő csillagállás mellett jöhet szóba. Hova is lehet jó mégis ez a papír? A thargodanok nagyon adják magukat, hogy körönként húzhatunk 2 lapot kvázi ingyen (a követőnk mellett lesz csontunk bőven). Ilyen kártyánk azonban van már, ami ezt jobban is csinálja A kalmárok itala személyében, aki legalább 1 papírt egyből huzat, amint kijátsszuk, és ez sokkal inkább illik a pakli arculatába, ugyanis az ellenfél körében is aktív lapokban nem fogunk dúskálni. Egy próbát minden esetre megér. A KF pakliba szintén nem illeszkedik tökéletesen a fentiek, valamint a színe miatt. Még egy koncepciónak azonban eszünkbe kell jutni vele kapcsolatban, ami már érthetővé teszi a 4 pontját. Ez nem más, mint a ködös Sokszínűség, ahol csontunk lesz a Ködmangó miatt, valamint ott a kör végi lapnak majdnem annyira tudunk örülni, mint az azonnali húzásnak. Ráadásul egy követőlövés után is körönként kvázi ingyen gyógyulunk 5-öt ennek a két papírnak köszönhetően, ami mellé +1 mana és 2 lap is társul. Ugye nem hangzik olyan nagyon rosszul?

szentsegtelenkapu

Szentségtelen kapu (4): Mind A legfőbb követős verzióba, mind Zsolti által a hétvégén sikeresen forgatott „nem Keltetős” Chara-din követő mellé egészen prémium. Manánk lesz mindig rá a tokenjeink miatt, ráadásul hamar olyan fenyegetést jelentenek a felizmozott fattyak, amiket ha meg is old ellenfelünk, akkor hatalmas lapelőnyre tehetünk szert (kivéve, ha Világégés, Csáp-istenség típusú lapokkal teszi azt). Hárommal simán játszanék belőle, ugyanis a többi első körös Chara-din követős lappal ellentétben ez később felhúzva is jónak bizonyul (nem számolva a Xenó atkát). Egy erős lappal állunk szemben, ami nem csak a repertoárt szélesíti a játszható első körös lapokból, hanem főleg azokat a paklivariánsokat igyekszik erősíteni, amik eltérőek a konvencionális Keltetős vonaltól.

Összességében elmondhatjuk, hogy egy jó Zént foghatunk a kezünkben, ahol szerencsére nem találkozunk 1-es osztályzatú kártyával (a Mentális hullámnál azért rezeg a léc). Meglepő módon több helyen is 4-es osztályzatot adtam, de ezek közül a Szentségtelen kapunak van a legnagyobb esélye a gyakori versenyeken történő előfordulásra. A lila pakli külön előnye, hogy rengeteg formátumra összerakható, ami tovább erősíti a kapu értékét. Nektek hogy tetszenek az új kártyák? Melyik a személyes kedvencetek?

Dávid Máté

9 thoughts on “Káprázat lapelemzés

 1. A mentális hullámmal kapcsolatban megjegyzem, a legutolsó pillanatban, a nyomdába adás előtti lektor verzióra került rá a legfeljebb tízet kitétel. Szerintetek kellett rá ez a biztonsági szelep?

  A fókuszkristály paklit én nem temetném, a novemberi kieg fókuszkristályaival nagyon jó kis paklit lehetett rájuk építeni, ami elég jól állta a sarat. De elismerem, hogy az új fk-k közül a Káprázó a leggyengébb, és a többiek nélkül nem sokat ér (még).

 2. Ezüst szityola: Bár nem vállalhatatlan papíros, de most így hirtelen nem jut eszembe olyan koncepció, ahova ne találnék 45 hasznosabb lapot. Szóval én a ketteshez közelebb érzem.

  Tiszta eső: Szerintem full kamu, az Örző lord mérföldkövekkel jobb és védettebb nála. Ez viszont inkább az “üljleegyes” kategória.

  Rughar monolitja: Yay nincs rajta horgony! Szerintem ez meg a kapu lesz a legnépszerűbb a kiegből.

  Káprázó kristály: A tesztelőktől kérdezném, hogy már tesztelésen se volt csapda? A Thormedor esetleges olcsóbbítása vagy a helyhiány miatt maradt le róla az altípus?

  Összességében korrekt Zén, egyedül azt nem értem miért kellett tovább tápolni a lila ötkövetős decket.

 3. Káprázó kristály: Minek legyen csapda is? Rhatt csapdára annyi szükség van, mint az említett fétisre a vízió paklinak. Nem is fog beférni. Ezen túl fókuszkristályos viszonylatban is vagy hasonló áron vagy drágábban másol, sőt bizonyos lapoknál (pl. Opált) egyáltalán nem akarod majd másolni, legfeljebb nagyon kényszerhelyzetből. Ettől függetlenül a pontozásával egyetértek. De simán lehetett volna 4-es, ha bármilyen tárgyat engedne másolni és amit nagyon is hiányolok róla.

  Egyébként szerintem a lényes tematikus Zének sokkal jobbak (lehet benne 2-3 varázslat, de azok is inkább általánosságban jók legyenek, ne túl specifikusak), mert azokat sokkal könnyebb beleilleszteni a metába, nagyobb spektruma a játékosoknak gondolkodhat el a használatukon (lényeket kb. minden deck használ), már ha a lapok erre egyenként alkalmasak. Ezen túl ugyebár az egyetlen hely, ahol még kijöhetnek torzik, ezt nem kéne túl speciális varázslatokkal/tárgyakkal elpazaroltatni, azoknak simán van helyük a nagykiegben 😛

 4. Talán egy ilyen követő mellett több értelme lenne a “buta” azonnali lövéseknek.

  Az íjászmester
  követő, megszüntetés: 15 ÉP
  Minden húzási fázisban mutass meg egy nem-reakció azonnali varázslat lapot a kezedből, ezt a varázslatot ha sikeresen kijátszottad, azonnal visszaveheted a kezedbe.

 5. @Nash
  A semmizéstől ez nem védene. Előbb megy a semmibe, csak azután sülne ki a követő képessége.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.