Vendégcikk – Legendás pakli az ábécés versenyre

Szabó András írásában a Dungeon hétvégi versenyére készülünk.

legendak_volgyeHamarosan a Dungeonben ismételten megrendezésre kerül egy korábbi kedvenc formátum, az ábécés verseny. A szabályok egyszerűek: minimum 35 lapos deck, amiből minden lapnak különböző betűvel kell kezdődnie, nincs négyszínkorlát. A formátum érdekes, ugyanakkor ami adja magát, az a good stuff deck, hiszen minden betűből ki kell választani gyakorlatilag a legerősebb lapot. Ugyanakkor a legutóbbi verseny is mutatta, hogy számos koncepció is életképes lehet, tavaly például az épületek virítottak. Ezért gondolkodtam, hogy melyik paklik jöhetnek szóba. A kedvenc legendás-Keltetős koncepcióm pedig eszembe jutott. Sok szempontból adja magát. Viszonylag sok hasonló erősségű lap van, ami bekerülhet a pakliba, és a legtöbb lapja különböző kezdőbetűvel rendelkezik. Ezen kívül számos irányba el lehet indulni: rá lehet gyúrni a manaszívásra, anti-mágiás vonalat lehet építeni, kombózni is lehet, de akár egy hordát is lehet építeni. A hátránya az, hogy a legendás lények száma azért behatárolt, kb. 12-15 darabot fogunk tudni reálisan használni. Ugyanakkor ha megnézzük az utóbbi idők versenyen jó helyezést elérő legendás paklijait, azokban is 15-19 legendás lény volt a 46-47 lapos paklikból, ez az arány itt is kihozható. Másfelől a klasszikus auto-orgling vonal itt nem lesz használható, hiszen összesen egy darab orglingot használhatunk. Ennek ellenére érdemes lehet próbálgatni, így elkezdtem a pakli összerakását. Sajnos nemrég megtudtam, hogy egyéb elfoglaltságok miatt nem tudok ott lenni a versenyen, ezért úgy gondoltam, hogy ne vesszen kárba az eddigi felkészülésem, klaviatúrát ragadok, és egy cikkben megírom a tapasztalataimat.

Nem fogok teljes paklilistát írni, inkább csak minden betűhöz megírom a javaslatom, hogy mely lapokat érdemes átgondolni. Kezdjünk neki, sok betű van. 🙂

A követő nem tartozik bele, de azért elemzzük ki:

 • Legendák Völgye – Olcsóbbít és erősíti a lényeinket a legendás képességeikkel. Természetesen alap lap a pakliba.

A szabálylap is marad a régi kedvenc:

 • Hegymélyi keltető – A lap lehetővé teszi, hogy amíg nekünk mindenünk eggyel olcsóbb, addig az ellenfél minden egyes lapja eggyel drágább legyen. Bár a koncepciót alapvetően a Keltető köré építem, néha teszek egy-egy kitekintést, hogyha valaki négylaposra és kontrollosabbra akarja összerakni, mit javaslok neki. Hozzáteszem viszont, hogy a leírás alapvetően a lényekre összpontosít, így aki ilyen deckkel akar indulni, annak a varázslatokat magától kell összeválogatnia.

Nézzük a betűket! Előzetesen jelmagyarázatként annyit, hogy vastagon jelöltem azokat a lapokat, amiket teljesen egyértelműnek, kötelezőnek érzek a pakliba, a használható opciókat pedig dőlt betűvel jelölöm!

A: Legendás lényünk sajnos nincsen ’A’ betűből. Másfajta lény viszont egy csomó van. Az első, ami eszembe jut, történetesen pont egy ultraritka lap, az Alakváltó ősköd. Ez a multifunkcionális lap a sokszínűség formátum hátrányát remekül kiváltva másol gyakorlatilag bármit, és a paklink majdnem összes lapjával jól együttműködik. Beszerezni viszont szinte képtelenség. Aki nem tudja megtenni, annak az Aranyhalat tudom javasolni, a három funkciója közül mindig van olyan, amit adott helyzetben remekül fel tudunk használni, mindez egy 1 VP-s lénytől csodálatos. Ráadásul külön előnye a pakliba visszakeverése, így ha kifogy a deckünk, amire itt több esély van, akkor is van egy újratermelődő leszedésünk. Akinek ezek nincsenek meg, pár gyengébb lappal ki tudja őket váltani, a pörgést az Aranymágus, a leszedést és a laphúzást az Arató csattanat segítheti, de inkább próbáljuk meg az első kettő valamelyikét beszerezni!

Á: Az Árnyékgyilkos egy stabil legendás leszedés, igaz, a nekron költség kicsit zavar. De mégsem ezt választanám, sokkal inkább az Áldozati orglingot. Bár ő maga nem legendás, bármilyen legendás lényt keres és ingyen kitesz. Ennél több nem is kell.

bobo_a_tozegelementalB: Itt teljesen egyértelmű a szituáció: Bobó, a tőzegelementál! Keltető nélküli összeállításban talán még a Bitlandi fivér is szóba jöhetne, de ott is inkább Bobó. Extrém módon védekezésre vagy zanszillánkokra épülő decknél érdemes elgondolkodni a Bufa kódexére cserélésével, de nem ajánlom.

C: Legendás lényünk itt sincsen, sőt, igazából Chosugán kívül nem nagyon jut eszembe olyan lap, amit szívesen használnék. Ő viszont illeszkedik a lassítós játékunkhoz, kell 1-2 leszedés, szerintem nem is kell nagyon gondolkodni!

Cs: Még mindig nélkülözni kell a legendás lényeket (nyugalom, előbb-utóbb felbukkannak 🙂 ), azonban itt is van egy-két igencsak elgondolkodtató lap. A Csábos áldozat fenti kék társához hasonlóan igencsak megerősítheti a paklink leszedő vonalát. Ugyanakkor elgondolkodtató alapból a Csodatevő Fenyő Zoárd is, hiszen hogyha követőt szednek le, egyedül az Öreg vazallus tudja visszakapcsolni azt alapból, nem árt, ha van még egy ilyen lap. Ha meg nem történik ilyen, a két izom akkor is kárpótol minket. Mivel szinte minden lapunk lény, a Csontkovács is egész jó lehet egy elhúzódó meccsen, főleg mert több feltámadó lapunk lesz. Ha viszont eljutottunk a gyűjtő szerepének elemzéséhez, vigyázó szemünket érdemes Rhatt fénykorára vetni, ahol A Csodák kútja kissé lassú, ám annál stabilabb lehetőséget ad a gyűjtőjátékra! Szóba jöhet még a Csáp-istenség, de csak side-ba!

deegoD: Érdekes dilemma lehet az egyetlen ’D’-s legendás lény, a Dhl’emolatzz. Manapság alapból már nem nagyon kerül be a paklikba, ugyanakkor a topdeck fázisban, ha behúzzuk, akár egymaga is a győzelmet szolgálhatja. Ha nem akarunk rá építeni, akkor is van azért egy-két opciónk: a Denevérbomba egy nagyon hatékony és meglepetésszerű drágító lap lehet, az IK-ja ugyanis nem módosítható, és az ellenfélnek nem fog tetszeni, ha egy 3 manáért kiszenvedett lapjára rádobjuk, akár meccset is nyerhet, a párbaja meg kifejezetten hasznos, hogyha az ellenfél galád módon követőt forgatna. De a Demizra is egy elgondolkodtató counter, a Deegót meg azt hiszem, senkinek sem kell bemutatni. Bizonyos paklik ellen akár még a Domináns morf is jól jöhet.

Dz: Ilyen azt hiszem nincs. 🙂

Dzs: Remélem senki nem akart Dzsungelt használni.

E: Ha nem használnék Keltetőt, gondolkodás nélkül rádobnám Az erős erejét. A szabálylapunk itt viszont kifejezetten rosszul jön, nem könnyű igazán választani, semmi sem tetszik nagyon. Viszont kihagyni sem akarom, mert van olyan betű, ami még ennyire sem szolgál minket. Az enyészet porladó lovasa azért nem tűnik olyan rossz opciónak, de egy jó ütemben felépített Epikus emlékmű is továbbviheti a paklit. Ezenkívül Az egyensúly megteremtője is elgondolkodtató, ha a legendás decket mondjuk életjelzős lényekkel akarjuk felturbózni.

eletadoÉ: Legendás lénnyel itt sem találkozunk, viszont ha már előbb az életjelzőket említettem, itt leginkább a két halhatatlan lény kerülhet szóba: Az élet és halál ura, valamint az Életadó. Leszedésből várhatóan több lesz, így talán az Életadóval favorizálnék, de ez szubjektív. Az Ében tigris is érdekes lehet, ha gyorsan kiterülünk, de szerintem a másik két lap jobb nála. Még az Ében íjat sem vetném el teljesen, később majd kifejtem, miért gondolom ezt.

F: No, végre látunk pár legendás lényt. A Felhízott manavortex remélem senkinek nem jutott eszébe, a Fywl a hatalmas annál érdekesebb, kicsit drágább, ám nagyon hasznos keresőlap, ami kis tápot is ad. Van azonban egy másik kereső riválisa, A Fehér Özvegy személyében, ami – bár leszedhető a keresés előtt, de – univerzális lénykeresés, ráadásul permanens, sok lapunkkal kombózható.

G: Itt már egy legendás lény a #1 Gormug személyében: olcsó, anti-mágiázik, lő, szerintem ne gondolkodjunk tovább! Aki mégis megteszi, annak elsősorban egy-két Goblint ajánlanék, leginkább a Goblin kutatót vagy a Goblin szurkálót: előbbi jó ölés, utóbbi a manaszívó koncepciót erősítheti. Side-ból a nagyon gyors paklik ellen a Ganüid interruptor jelenthet némi védelmet.

Gy: Nagy dilemmám nincs: a Gyorskezű Trix ugyan repül, de a követő visszaolcsóbbítja, így olcsó erőforrás lény, ami legendás. Nem is kell több!

halalos_morfH: Ha nem használunk szabálylapot, Héteoszix, a sógólem egész univerzálisnak tűnik, szabálylappal viszont sokat gyengül, ha követőt szüntetnek, így legfeljebb akkor ajánlom, ha van rá side-ból alternatívánk. Azért van még pár univerzális lap, a Halálos morf szerintem beleférhet, legrosszabb esetben 2 ZSZ-es leszedés, de általában meg tudunk nevezni neki egy etnikumot, ami játékban van, így többet is lőhetünk vele, és akár kegyelemdöfést is adhat. Ezen kívül akár hordázni, akár kicsit kombózni akarunk, a Harcostárs is egy elgondolkodtató lap, főleg a topdeck fázisban tud nagyot virítani. Talán még a Hópárduc is előkerülhet a pakliba, de erre már kisebb esélyt adok.

I: Ha már legutóbb a morfokról beszéltünk, az Idéző morf is hasznos lehet. Igaz, 1-2 VP-nél többet nem fogunk vele spórolni, de a többi morffal kombózva akár jól is működhet. Ennél viszont sokkal effektívebb lapnak tartom az Az idő tornyát, ami olcsó körmegszakítás, kis lénytápolással! Ki ne hagyjuk!

Í: Egy kezemen meg tudom számolni, hány olyan lap van, ami egyáltalán szóba jöhet. Gyakorlatilag az Íjászat és az Íjászképző. Mielőtt azonban nagyon lebecsülnénk ezt a két lapot, nem árt kicsit elgondolkodni rajtuk. Már most láttuk, hogy egy ében íjász beférhet a deckbe, lesz még egy ében íjászunk, ami szóba jöhet, és akár 1-2 morf is megjelenhet. Így egy kisebb ében íjász vonal akár össze is hozható, ami azért nagy előny, mert ezek a lapok vagy külön-külön is jók, vagy a többi legendás lénnyel jól együttműködnek. Emiatt könnyen el tudom képzelni valamelyik használatát. Nekem kicsit az Íjászképző szimpatikusabb, hosszú távon veszélyesebbnek tűnik. Ha nem használunk keltetőt, kötelező darab, ha használjuk, kicsit neccesebb, de talán akkor is elfér.

J: Akárhogy nézem a ’J’ betűs lapokat, nem sok minden van, ami eszembe jutna. A legeffektívebb egyértelműen a Jövőlátó, ami kellemes lassító lappá válhat, főleg a védekezéssel. De más nem nagyon van. Ha nem keltetőzünk, akkor egy A jövő felejtése vagy Jégdiszkosz, esetleg Járvány használatán elgondolkodnék.

kharas_nar_kinzomesterK: A legendás vonalat Kisebb kincsfutár barátunk képviseli, nekem viszont elég vérszegénynek tűnik, főleg mert nem lesz tele a deckünk legendás lényekkel, neki meg ez fontos szempont. Vannak azonban más jelöltek is, köztük a Kharas-nar kínzómester az egyik legjobb, talán a VP-szívós-drágítós vonal leguniverzálisabb lapja. Hogyha viszont nem a manaszívás az elsődleges cél, akkor mégis inkább a Kifejlett xenomorfot választanám, A Fehér Özveggyel szépen meg tudja pörgetni a decket, de más izmos lapokkal is kellemesen bekombózik, és ha az életjelzős lapjainkról elfogy az élet, szintén hatékony együttműködésre képest. Ha hordázni akarunk, akkor meg a Kóspalaki sajtolvasó is egy létező opció lehet, köszönhetően a sok torzszülöttünknek.

L: Két legendás lényünk van, apró szépséghiba, hogy mindkettő repül (nem baj, ha van néhány lapunk, amit a szabálylapunk drágít, de azért 4-5 darabnál több nem célszerű, és 2-3 egyértelmű szerintem van a listán). A Lelketlen parancsnokról szerintem már a megemlítésével többet beszéltem, mint amennyit kellett volna, Lhoal’zetan azonban jóval elgondolkodtatóbb, a lövése sem rossz, de a visszavevő képessége ezen a formátumon kincset érthet. Én biztosan megpróbálnám.

Ly: A Lyx-daik-i boszorkány végül is lény, passzív, és még egy képessége is van…de szerintem jobb kihagyni.

meonech_furkeszM: Na, ez már egy nagyon érdekes betű. Eleve négy legendás lény közül választhatunk, amiből kettő figyelemre méltó. A Magiszter különösen, eddig viszonylag kevés ölésünk van, és a feltámadó lényekkel (amik lassan olyanok, mint Columbo felesége, folyton emlegetem őket, de már a létezésüket is lassan kétségbe vonjuk) jól kombózik, kis lényeket, tokenlapokat is lehet neki áldozni, ráadásul ha kell, gyógyít. De a Manapoid főfelügyelőt sem szabad elvetni, drágítós képességét a kontrollok utálni fogják, ahogy a counterelést is, bár jóval kevésbé univerzális, mint az elődje. A Maahradam és a Mutáns lemúr már aligha fognak labdába rúgni. De ennek a betűnek a kulcslapja a képességlopó Molekulabirtorló, a sok helyzetben használatos Mahomi gólem, a side-ba roppantmód hatékony Mágiagyilkos, a gyors paklik elleni Manaevő féreg, vagy a most visszaengedett Méonech fürkész is. Tehát nem lesz könnyű dolgunk választani, alapból talán én megmaradnék a Magiszternél, viszont többet is érdemes a felsoroltak közül side-ba tenni.

N: A legendás lények vonalát Natuuk, a csáplord erősíti. Noha igen régi lapról beszélünk, csak mostanában kopott ki a legendás deckből, anno a lap tervezője valamit nagyon eltalált, sokáig fennmaradt. És még mindig nem érzem esélytelennek. Igaz, ha a követőt beforgatják, elég blank, de amúgy megkínálja még egy Keltetővel az ellenfelet, és akár az aktivizáló, akár az izomosztó képességét használjuk, hasznossá teszi magát. A manaszívó vonal viszont lehet inkább a Naso-thin nagyurat fogja előtérbe hozni, még a borsos nekronköltsége ellenére is, gyakorlatilag ad egy kört, és Bobóval vagy Magiszterrel elérhető, hogy manaveszteségünk se legyen általa. Szimpatikus darab.

Ny: Legendás lényként a Nyugodt Káin jelenik meg, ami valljuk be, elég vérszegény, nem sok esélyt adok neki a pakliba kerülésre. A Nyálkacsiga annál elgondolkodtatóbb, a kontrollok nem fogják szeretni és jól megpörgeti a decket, főleg követőlövés idején. Picit határeset, hogy alapból betenném-e, de van rá esély.

orgling_magusO: Ne legyen kétségünk, hogy egy orgling fog jönni! De melyik? Azt hiszem, az egyenlet kétesélyes: Orgling ősanya vagy Orgling mágus. Az ősanya mellett szól a masszív védelem, amit ad, és a szép lassú pusztítás, a mágus viszont gyógyít és gyorsabb ölőlap. Mindent összevetve én a mágusban picit több potenciált látok, de ez nagyon 50-50%. Ha drágítani akarunk, akkor meg inkább az Orgling tanácsadót javaslom (bár lassan eljutunk oda, hogy a drágítós pakli inkább ne használjon legendás lényeket 🙂 ).

Ó: Ómen, a fősámán? Jobb híján akár be is férhet, mivel az óriásos lényekben nem érzek nagy potenciált. Side-ból viszont sok deck ellen jó az Óriások földje, de vigyázzunk vele, mert nekünk is sokszor kellemetlen! Aki teheti, Óriássárkányt viszont nyugodtan használhat, főleg az áramlós képessége miatt zorall a lap. De akár ki is hagyható a betű.

Ö: Azt hiszem, itt nincs kérdés: Öreg vazallus. Legendás, jó erőforrás, követőszüntetés esetén nagyon hasznos. Több nem is kell.

Ő: A jó öreg Őrjöngő földicápa előretör, hogy ismét harcba vezesse legendás szolgáit… de nem öreg már kicsit ehhez? Sajnos azt kell mondjam, de, ráadásul követő nélkül nagyon legyengül. A betűt magát az újonnan megjelent őshangyák viszont újra harcba hívhatják, ezek közül ide az Őshangya inkvizítort érzem a leginkább jónak: olcsó, passzív, kört szakít, ráadásul van egy minimális esély arra, hogy az ellenfélnek lesz quwargja, hiszen a ’Q’ betűből más értelmes dolog nem nagyon van. De még az Őrült Montrix is egész jól illeszkedik a koncepcióhoz

pusztito_motyogoP: A legendás vonalat Pókmágus képviseli, ami nem az igazi, igaz, követő mellett annyira nem is rossz egyért kitenni, és aztán kicsit felizmozni néhány legendás lénnyel, esetleg morffal. Ehhez kis büntetés is dukál. Nem nagy táp, ugyanakkor sokkal jobb ötletem nincs. A Pusztító motyogó betehető persze, abból biztos nem lesz baj. De ha már a Natuuk aktiválós képességét emlegettük, a Páncélos lovag hasonló erőssége is számításba kerül. Side-ból meg a Pozitív létsík személyében kapunk még egy helyszínt, amit érdemes lehet betenni.

Q: A quwargok betűje. A koncepciónkba leginkább a Quwarg ősmágus fér be, főleg mert passzív és derekasan szívatja a kontrollokat. Ha jobban rámegyünk a token-lényes vonalra, akkor a Quwarg tojásgondozó is szóba jöhet. Viszont akár az egész betű is kihagyható (nem érdemes 35 lapnál többet használni, mondjuk 7-8 elég egyértelmű kihagyós betű van).

R: Furcsa lenne egy ilyen jó betűt kihagyni, de elsőre kicsit meg vagyok lőve, hogy mit tegyek be. A Robbanó birkák mondjuk sosem jön rosszul egy terülős deckbe, csak aztán nehogy felgyógyulja magát utána az ellen.

S: Legendás lényünk van benne a Sármanó személyében. A maga koncepciójában ez a lap egész hatékony, első körben jó megoldás a Techiánaflux ellen, sokoldalú leszedés, ami akár váltogathatja is magát és ütőlénynek sem utolsó. Szerintem jó lesz ez!

szanalmas_teknosSz: Na ez egy újabb dilemmás szín. alapvetően a Szkritter lidérclord mellett szól egy nagyon komoly érv, ez pedig az Öreg vazallussal való végtelen kombó, ami azonnali győzelem. De így is van jópár gyűjtőjátékot szolgáló lapunk, amik a kombót leszámítva kiválthatják a lidérclordot. Ez esetben pedig a közutálatnak örvendő Szánalmas teknős már mosolyog a kispadon. Adja magát: a kontrollok utálni fogják, a visszavevő képessége jó pár lappal kombózható, az újrahasznosítás elhúzódó meccsen kiváló lehet. A két komoly rivális összecsapása mellett szerintem a Szökőkút már side-ba sem nagyon tud helyet szorítani magának.

T: Sok lap van, de ne gondolkodjunk! Torqan, a púpost kell betenni, olcsó, védekezéses, feltámadós, brutálisan erős lény.

Ty: Akármennyire imádtam Tyeoralt a Nemzetin, ide tuti nem raknám be, ahogy mást sem. Egyértelmű felejtős szín.

U: Keltető mellé Undok gnómocska, négylapos deck mellé Unaloműző elférhet, de akár ki is hagyható.

Ú: Továbbra is Az újjászületés könyve az egyetlen olyan lap, ami számottevő. Ugyanakkor azt már Lassan járj! mellett is volt, hogy használtam, lehet itt is megszolgálja a hálát.

Ü: Hogy ide mi fér be… leginkább semmi. Nagyon esetleg az Üsző, a kidobóember.

Ű: Azt hiszem egyértelmű, kihagyós.

varkaudar_merenyloV: Mivel most volt gyors egymásutánban 3-4 kihagyós betűnk, itt már el kell valamin gondolkodni, még akkor is, ha nincs legendás lény a repertoárban. Ha nem volna még elég körmegszakításunk, akkor Varkaudar merénylő feldobhatja ezt a vonalat, ha inkább még egy leszedést szeretnénk, akkor a Vadász varkaudar. De ha már a varkaudar családot előhoztuk, topdeckelős fázisban a Varkaudar preventort imádni fogjuk, és személy szerint a Varkaudar tűzmágust sem írnám le teljesen.

W: Wyscanzi szirén elgondolkodtató, ugyanakkor Keltető mellett 3-ért más necces. Lehet inkább kihagynám a betűt, de jobb híján befér a szirén.

X: Ha X, akkor xenók, ha xenók és legendás lény, akkor X1, a xenomorf. Ezen nincs mit gondolkodni.

Y: A Yeti remetén kívül semmi nem jön igazán szóba. Az viszont igencsak illeszkedik a koncepciónkhoz, tegyük be bátran!

Z: Legendás lényünk nincs, illeszkedő lap viszont annál inkább. A manaszívó vonalat a jó öreg Zirri átokmacska képviseli, ennél viszont univerzálisabb lehet a Zilak-din főkancellár. De még a Zarándok képessége is jól illeszkedhet, főleg ha sok életjelzős lényt használunk.

Zs: A felújított Zseniális teknős, nekron ide vagy oda, az ura lesz a betűnek, ha valamit használunk, akkor legyen az. Régi kedves emlékeim kötődnek a Zsákmányvadászhoz, de nagy szerencse kell hozzá, ráadásul eléggé a szívemre venném, ha egy Torqant kidobnék vele az elején. Úgyhogy inkább maradjon ki!

Ezzel az ábécévégére értünk. Azt nem mondom, hogy a lapok végére is, mert annyiféle lap jöhet szóba, hogy biztos kihagytam egy párat. Látható, hogy akár 21 legendás lénnyel is játszhatunk, igaz, az azért eléggé fölhigítaná a decket. Persze az is lehet egy opció, hogy a legendás vonalat nem erőltetitek, helyette A halhatatlanok nagymesterével vagy Átkozott követővel, esetleg Chara-din követőjére építetek koncepciót. Ez már rajtatok múlik!

Jó játékot mindenkinek!

Szabó András

Reklámok

5 thoughts on “Vendégcikk – Legendás pakli az ábécés versenyre

 1. A pécsi abc-s versenyre szintén ez volt az első gondolatom, de négy színre nehéz összerakni (öttel már menne). 🙂

 2. A motyogó felejtős, mert dobat dekkből. Egyébként jónak tűnik, mint a legtöbb összerakható követő+szabálylap felállású dekk, mert nem lesz mező.

 3. Ohh, tényleg a Motyogó járulékos dobatása :(. Abszolút nem azt a funkcióját néztem, el is felejtettem, hogy ott van.

  Ok, ekkora elemzésbe egy baki belefér 🙂

 4. “…helyette A halhatatlanok nagymesterével vagy Átkozott követővel, esetleg Chara-din követőjére építetek koncepciót”

  Enkala? 😀 egylaposon mindig jó, ha azt húzok amit akarok (még ha ilyen sovány gólemmerítésből is) + drágít a követő is… 🙂

 5. Az is egy opció, de ennyire messze már nem akartam elmenni, az egy teljesen új koncepció lett volna.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s