Tíz év – A torzak hercege

Vajon eljön a rég várt felemelkedés a thargodanok számára?

Tíz éve már, hogy a thargodanos koncepció megkapta a maga követőjét A torzak hercege személyében, a Sötét Föld teremtményei azonban azóta is várnak arra, hogy a versenypaklik között emlegethessük őket. Igazán távol sosem álltak ettől: a folyamatos utánpótlás mindig is biztosított volt, maga a követő pedig nyers erejét tekintve a legerősebbek közé tartozik, hiszen brutális olcsóbbításra képes. Maguk a lények azonban sem önmagukban, sem pedig a szinergia terén nem ütötték meg azt a szintet, ami szükség lett volna a várt felemelkedéshez.

a_torzak_hercegeAz elmúlt két esztendőben azonban talán mintha elkezdődött volna valami. Az Istenek Viadalában megjelent hármas, a Tridarkun, az Ouitmlen és a Térkapu külön-külön egyértelműen megfutotta a maga karrierjét, egyaránt megízlelve, milyen is dobogós koncepcióban szerepelni. Ez azonban egyik esetben sem A torzak hercege társaságában történt, melyet legfeljebb csak korlátozott formátumokon (leginkább Beszűkült látókörön) mertek bevállalni a játékosok.

A Világégés kínálata még biztatóbb. A Mhorg, az Őrült Montrix és a Zinthurg börtönőr rengeteg pakliban felbukkantak az elmúlt hónapokban, nem is beszélve a morfokról, melyek – zanszilánkos költségüknek hála – tökéletesen illeszkednek a csontadós-olcsóbbítós követő mellé. Hagyományos formátumon azonban továbbra sem került elő A torzak hercege, még akkor sem, ha a thargodanok közötti összefogás ereje nem maradt észrevétlen – gondoljunk csak Gergely Ferenc 4. helyezett paklijára a Nemzeti Bajnokság első napján, amely mellett ugyan Zarknod bilincse szerepelt, de fontos szerep jutott benne a thargodanoknak.

A nyers erő tehát már egyértelműen megvan a (többségében) lila bandában, így a kérdés már csak az: mikorra lesznek annyian, hogy A torzak hercegét is bátrabban be lehessen vállalni melléjük? Annyit elárulhatok, hogy a novemberi nagykiegészítőben több (szám szerint 5) új thargodan is érkezik majd, melyek remélhetőleg segíteni fogják az etnikum felemelkedését.

Csető Zsolt

21 thoughts on “Tíz év – A torzak hercege

 1. A követő tényleg nagyon brutális csak a thargodanok nem elég erősek. Ha tényleg 5 új használható darab jön ki, akkor lehet jó lesz a pakli. Én a laphúzást hiányolom ebből a dekkből nagyon.

 2. Annyit hozzáfűznék,hogy a Thargodanok voltak versenydekk annó/káoszkatlan/,és nem is voltak szarok.A kontrollommal időnként izzadtam ellenük rendesen

 3. Pit!
  Miért kéne azt felújítani? Ingyen ad 3 manát. Korrekt kártya szerintem.

  Vagy úgy esetleg, hogy

  Vagy kapsz annyi manát ahány thargodan van a kezedben max. 3-at, Vagy húzz annyi lapot a kör végén, mint ahány thargodanod van játékban és a gyűjtőben összesen max 3-t.
  Ha sikeres kijátszása után elköltesz egy szörnykomponenst, akkor húzz egy lapot.

 4. Annyiból tényleg nem íllik a koncepcióba, hogy alapvetően ez egy horda jelegű deck, amiben ha kör végén húzol az nem annyira epic.Ezt leszámítva eltudom képzelni, hogy egy más felfogásban játszott thargadon deckben teljesen működhet ez a lap.

 5. Hát én hordás thargodan dekket még nem láttam, de nem is hiszem, hogy össze lehet rakni úgy, hogy a jelenlegi 5 legerősebb thargodanból 4 db 2 vagy több mana. Nyilván valami lényes kontrollt össze lehet már rakni belőlük (mint az éjfattyakból), de oda meg nem kell a követő, viszont jó a fétis.

 6. nézz egy kezdő kezet: 3 thargodan + 1 fétis
  optimális esetben leteszel első körben 1 thargodant, kirakod a fétist, áldozod a zarknod pecsenyéjét, és akkor még a brutális morf is kifért.
  ez összesen 4 (brutális morf) + 0 + 0 (nincs 1 vp-s repülő thargodan, ami üt, asszem) + 3 sebzés total: 7.
  ez egy hordához édes-kevés.
  kontroll: ha a fenti példánál maradok, van lent mondjuk még egy montrix-om, ami elég stabillá teszi az első kört – pecsenyét úgysem fogják meg – és megvédtem a fétist is.
  DE: ez az optimális helyzet, ennél kb csak rosszabb lesz …

  ha meg vmi kontroll-ban gondolkodom, az összevetési alapom a második körös orgling autó különítmény, v a második körös teki+hangya hoki v az arochos + dal hoki.

 7. ja és egy deka korlátozó szabálylappal nem számoltam,
  és egy védekezéses lappal sem

 8. Hát azért amikor thargodan deckel mókázgattam volt hogy első körben 20fölött sebeztem…A tempóval közel sincs baj,csak azzal hogy védtelen.Belemegy egy counter a pakolászásba és csá

 9. Szeretem a követővel felálló Thargodan paklit, és mindig a védtelenségével volt a baj. A követő brutális erőforrás a megfelelő módon összerakott pakli mellett, a pörgéssel nincs baj. 15-20 Thargodan, és 10-12 KF tárgy kell ehhez, és nem nagyon férnek be varázslatok.

  Az első gond: a Thargodanok és a tárgyak többsége counterelhető. Megoldás: anno Sheran lapokkal igyekeztem ezt megoldani (földanya amulett, kölyökteknős, stb). Eredmény: sokszor a védelmező lapok akadályozzák a pörgést. Ha rossz ütemben érkeznek a lapok, nem tudunk sem megindulni, sem kiterülni.
  A jelen versenykörnyezetben megoldás: Villámháború. Sajnos ekkor le kell mondanunk a 4 lapos kezdésről, ami egy hordánál nem szerencsés.
  Összegezve: a követőbe kellene beleépíteni valami minimális védelmet.

  Második gond: ha az ellenfél kezd, vagy az első körünkre nem jó tempóban jönnek a lapok, nem tudjuk fékezni az ellenfél játékát. Megoldás: anno azt a néhány instant lényt használtam, ami akadt a készletben. Eredmény: elégtelen a védelem. Az ellenfél első (két) körét tétlenül végignézni gyakran egyenlő a bukott fordulóval.
  A jelen versenykörnyezetben megoldás ismét a Villámháború, amit azonban ebből a szempontból a követő csak hátráltat, lévén kikapcsolja az ősmágiát, és egy olyan etnikumhoz láncolja a paklit, amely nélkül sokkal szabadabban tudna a szabálylap garázdálkodni. Másik megoldás, amit a két legutóbbi kiegészítő hozott: a védekezéses lapok, illetve az ellenfél körében kirakható lények jelenthetik. Az előbbiben én nem nagyon bízok, mert higitják az alapkoncepciót, akár a védő lapok m(lásd előző bekezdés), az utóbbit pedig nem próbáltam. Akár még működhet is…
  Összegezve: olyan lények (Thargodanok) kellenének, amelyek alapból is kijátszhatók az ellenfél körében. Az új kieg remélhetőleg segít majd ebben.

  A Thargodan deck (követőjével, 4 lappal) megmarad a veszélyes faj egy üde színfoltjának mindaddig, amíg a varázslatokkal (counterekkel) játszó paklik, és az első (két) körös pörgések ellen nem tud hatékonyan védekezni. Márpedig jelenleg pont ez a két stílus dominál…
  Szerintem.

 10. Összegezve mindazt, amit írtam: kellene egy felújítás a követőnek. Valami ilyesmire gondoltam:
  Torzak hercege (új)
  követő
  Megszüntetés: 15 Ép
  Thargodanjaidra +1 Vp reagálni. Minden Thargodanod az alábbi köteléket kapja: idézési költség -2 Vp, de nem mehet így 1 alá. Ha sikeresen kijátszol egy Thargodant vagy kisemmizel egyet a gyűjtődből kapsz 1 Szk-t.

  Magyarázat: a kötelék nyilván erősebb, mint az eredeti képesség, de csak 2 Vp-vel olcsóbbít, ami pont elég a mai játékkörnyezetben. Mire a nagyobb rémeket kihozzuk, már van Vp-nk bőven, amit egyébként sem tudnánk mire elkölteni. Az szk-adás pedig egyfajta speciális kincsezésként fogható fel, segít abban, hogy ne kelljen lénnyel indulni, hanem egy védő tárgyat, mondjuk egy kódex-szel, vagy más am-es tárggyal tudjunk nyitni, akkor is, ha alapból nincs szk-nk. A reakció drágítás pedig a legfontosabb gondunkat orvosolja. Még így is ott a veszély, hogy forgatja az ellenfél a követőnket, és abban a pillanatban a paklink fele blank, a másik fele meg vállalhatatlanul drága, szóval kiegyensúlyozottnak érzem így a felújítást.

 11. A felújítás nem lenne rossz ötlet de én másfélére gondoltam.Inkább valami enkalához hasonló keresős képesség,hogy a védekezős thargodanokkal lehessen nyitni/montrix/.Illetve néhány cantrip dög/am-es húzás(specifikusan ide),esetleg valami thargodanos kötelékes varázslat ami stabilizál,vagy mhorg token termelő okosság.A követőnek ezek az alap képességei így elég erősek.

 12. Személyes vélemény:

  Az nagyon rossz irány, hogy gyakorlatilag minden etnikum követőre rárakunk egy +1 vp reagálni rájuk szöveget. A deckek jelentős része ellen így is felesleges használni az olcsó/ingyenes lapcountereket. Vagy a VH, vagy az eredeti AM, vagy a Korlátozás, vagy a Keltető (jelenleg az egyetlen reálisan játszható drágító szablap), sokszor a bilincs körberöhögi a varázslat alapú countereket. Ezért tért hódít(ottak)anak a lény alapú(fürge manó, zinthurg, polka), illetve asztalról működő counterek (flux). Ezek a laptípusok jóval erősebbek egy sima azonnalinál, mert építik előrefelé a játékodat/többször lehet használni őket. Az egyetlen oka, hogy nem kizárólag ezek a kártyák kapnak szerepet a jelenlegi metában az az, hogy még nem elég olcsók varázslat alapú társaikhoz képest, így egy kontroll-kontroll (minden deck kontroll már valamilyen szinten) matchupban bukásra vannak ítélve. Nem véletlenül kopott ki a gyenge ereje pl a metából, holott 5-6-10 évig megingathatatlan helye volt egy sárgát használó kontroll deckben.
  Summa summarum ma nem az ingyenes counterektől kell a legjobban félni, mert még ha el is kapják 1-1 lapunkat, olyan olcsók már a lapjaink, hogy sokszor nem vág annyira arcon, ha bukunk vele egy kis tempót, miközben ellenfelünk időt hagy az olykor full counter kezével. (ez tapasztalat; 0 counteres deckkel is meg lehet már fogni a trinigan szúnyogot)
  Ez persze változhat az új kieggel, bár a pletykák alapján minden eddiginél brutálisabbak lesznek a lény alapú counterek.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.