Interjú Váradi Paszkállal

Legújabb grafikáit is megosztotta velünk a játékosként is aktív illusztrátor, vele beszélgettünk a grafikusi munkáról.

Váradi Paszkál egy ideje már nem csak a versenyasztalokról lehet ismerős a HKK-sok számára, hiszen a Világégés megjelenése óta ő is a HKK-s illusztrátorok táborát erősíti. Nemrégiben meglepett bennünket legújabb grafikáival, és ha már így alakult, úgy gondoltuk, egy interjú keretein belül fogjuk leközölni őket.

Figyelem: az interjú nyomokban veszélyes töménységű iróniát tartalmazhat! 🙂


HKK Blog: Szia Paszkál! Köszönjük, hogy elfogadtad felkérésünket, kérünk mutatkozz be a HKK Blog olvasóinak!

Váradi Paszkál: Hát, először is szeretnék üdvözölni mindenkit (kivéve Bencét) és szeretném megköszönni ezt a lehetőséget a blognak (na nem mintha nem érdemelném meg). A bemutatkozásra visszatérve, a nevem Váradi Paszkál, 20 éves vagyok (férfi, ha a névből, és abból a tényből, hogy egy HKK-val foglalkozó oldalon vagy, nem lenne egyértelmű), jelenleg sajnálatos módon nem dolgozom semmit (ha valaki tud bármit, az nyugodtan szólhat). Otthonülős munkaként jelenleg a Beholder Kft-nek szoktam lapokat rajzolgatni.

DSC09841

Paszkálra (balra) mindig lehet számítani, ha photobombról van szó…

 HKK Blog: Mióta foglalkozol komolyabb szinten rajzok, illusztrációk készítésével?

VP: A rajzolással azóta foglalkozom, mióta általánosban az órák olyan rohadt unalmassá váltak, hogy egyszerűen az ép elme megőrzésének érdekében muszáj volt valami elfoglaltság után nézni, és minekután az iskolában volt füzet, amibe nem igazán írtam, és volt ceruza, így adta magát a rajz azóta, ez az egyik hobbim. Pár év elteltével az egyik karácsonyra apám vett nekem egy ilyen szépséget (lásd lent). Azóta az egyik célom, hogy hivatásos illusztrátor legyek és meg tudjak belőle élni.

wacom

HKK Blog: Mikor ismerkedtél meg a HKK-val, és hogyan jött a lehetőség, hogy képeket gyárthass a kártyákhoz?

VP: Mindig is kedveltem az amolyan gondolkodtató játékokat, mielőtt elkezdtem HKK-zni, nagyban ment a gépemen a Duelingnetwork (Yu-Gi-Oh), azonban az undorító “Elementary Dragon Deck” teljesen élvezhetetlené tette az egészet. És mivel nem tartottam túlzottan szórakoztatónak azt, ha az ellenfelem halálra hokizza magát negyedórákon keresztül a Nil herceg Sárkányával, ezért ideje volt más elfoglaltság után nézni. Akkoriban egy osztályba jártam egy másik HKK-ssal, akit az egyszerűség kedvéért nevezzünk Petinek. Ő mutatta meg nekem a játékot. Ennek már 2 éve, azóta játszom ezzel a nagyon fair, kiegyensúlyozott játékkal, ahol a szerencsének minimális szerepe van. A képek gyártására rátérve, egy napon a Dungeonben épp Berényi Szabolcs péntek volt, amin én és pár HKK-s éppen arról beszéltünk, hogy Az együgyű esztétikailag milyen élvezetes, meg úgy nagyon szép is, és micsoda öröm, hogy a HKK lapjai így néznek ki. Csak mellékesen megemlítettem, hogy ennek a művésznek én a nyomába sem érhetek, de azért valamennyire tudok rajzolni. Erre valaki felvetette, hogy miért nem rajzolsz a Behónak? A következő versenyen rákérdeztem Makó Balázsnál ennek a mikéntjére, és pár napon belül megkaptam az első megrendeléseket.

a_fajdalom_ura

A fájdalom ura

HKK Blog: Nem jellemző, hogy egy illusztrátor egyben aktív versenyjátékos is, a legutóbbi ilyen talán Baross Feri volt. Előfordult már, hogy játék közben szóba kerültek a képeid is?

VP: Néha igen, ezeket a helyzeteket úgy kell elképzelni, hogy az ellenfél kirak egy lapot, amit én rajzoltam, aztán tipikus “szájkáká” stílusban hozzáteszi, hogy “ki rajzolta ezt a ronda lapot, úristen,hogy néz ez ki!” Ez, vagy pedig kirakás után megemlítem én, mennyire jól néz ki ez a lap, ez a két eset a leggyakoribb.

eleteros_minotaurusz

Életerős minotaurusz

HKK Blog: Általában mennyi információt kapsz előzetesen a Beholdertől a “megelevenítendő” kártyákról? Hogyan állsz neki a munkának? Mivel dolgozol és milyen technikákat használsz?

VP: Normális esetben ilyen komoly üzleti titkokat nem hoznék nyilvánosságra, nehogy a Magicesek fel tudják ellenünk használni. Tudniillik amióta 1 éve a HKK kivégezte a WoW TCG-t, azóta nagyon kiéleződött a gazdasági háború a Beholder és a Wizards of the Coast (a Magic kiadója – a szerk.) között, de egész egyszerűen a Blog nyomásának nem tudok ellenállni (Barti és Klujber, nem ám rosszra gondolni!) így kénytelen leszek most az egyszer, csak és kizárólag a ti kedvetekért kivételt tenni. Alapvetően a Behónak minden egyes lap kinézete esetén nagyon konkrét, jól körülhatárolható és részletes elképzelése van azzal kapcsolatban, hogy mit szeretnének látni a végeredményen. Ezt szeretném szemléltetni egy példával: “Időlassító: Bufa tárgy.”

A viccet félretéve, általában a lapokról kapott infó tartalmazza a lap nevét, típusát és szinét, esetenként egy rövid kommentárt, a többi ránk van bízva. A mielőtt nekiállnék a munkának, először meg szoktam próbálni fejben összerakni, megtervezni a képet. Ha már valamennyire testet öltött, akkor szoktam hozzákezdeni. Ami az eszközöket illeti, a Wacom nevű cégnek a rajztábláit használom leginkább, azért, mert senki említésre méltó nem gyárt ilyesmit, és mert jó cucc, rajzprogramnak pedig a Corel Paintert használom, mert jó cucc, és mert nem szeretem a FényképBoltot. A technikát figyelembe véve az egyetlen említésre méltó dolog, ami eszembe jut az-az, hogy a rajz folyamata általában egy rétegen fut, mint a hagyományos médiumoknál.

sztatikus_feltoltodes

Sztatikus feltöltődés

HKK Blog: Melyek a főbb inspirációs forrásaid (ha vannak)? Ha egy már létező fajt kell továbbgondolnod (most például a drakoldereket), akkor mennyire próbálsz igazodni a többi illusztrátor korábbi munkáihoz?

VP: Minden egyes rajzomnak más és más inspirációs forrásai vannak. Vegyük például a drakoldereket: van bennük egy kicsi Diablo, egy kicsi denevér,egy icipici abból a világító fejű mélytengeri halból (itt a tényleges halról van szó, és nem a gyengébb HKK-s társainkról), egy kevés kecske (komolyan), és mivel HKK-s lapokról van szó, ezért nyilván megnézem a hasonló kártyák illusztrációit is, és megpróbálom azokhoz hasonlóvá tenni őket, persze csak a józan ész keretei között. Továbbá a képek készítésében nagy segítségemre van Jancsár János, aki mindig válaszolt a Túlélők Földje élővilágával kapcsolatos kérdéseimre.

drakolder_1

drakolder_2

Drakolder negátor és Drakolder iterátor

HKK Blog: Ki a kedvenc HKK-s illusztrátorod, és miért? Melyek a kedvenc HKK-s rajzaid (nem feltétlenül csak tőle)?

VP: Két nagy kedvencem van, akiket egyszerűen nem tudok alá-fölé rendezni: ez a két személy nem más, mint Hörcher László és Berényi Szabolcs. Tőlük nem is mondanám a kedvenc lapjaimat, mert úgy érzem, nem lenne fair másokkal szemben. Ha ezt a két embert nem számoljuk, akkor a kedvencem Zelenák Anikó, a kedvenc lapom pedig a Hendiala familiárisa, még annak ellenére is, hogy Hendialán látszik, hogy egy model át van rajzolva (azt hiszem) és aki tisztában van a hobbimról kialakított elveimmel, az tudja, hogy ez a szememben eretnekség. A Boros-Szikszai páros szokott még nagyon brutális dolgokat rajzolni, sajnálatos módon csak 1 HKK-s lapot csináltak eddig (Káosztornádó).

kepzelt_halo

Képzelt háló

HKK Blog: Te személyesen mit vársz a Mágusok alkonya kiegészítőtől?

VP: A neve alapján azt vártam, hogy Bonyi utálni fogja, de ő máris szereti, szóval kicsit össze vagyok zavarodva. Ezt leszámítva nincsenek nagy elvárásaim, talán csak annyi lenne, hogy 2 pakliból ne bontsak 2 A moák bukását és 2 Deahed, az ötödiket.

lomha_morf

Lomha morf

harcias_morf

Harcias morf

HKK Blog: Köszönjük az interjút, sok sikert a versenyasztaloknál, és persze további sok illusztrációt kívánunk még neked!

VP: Én is köszönöm. Végezetül el kell mondanom, hogy két kivétellel nem tudtam annyit dolgozni az új képeken, mint amennyit szeretem volna, ennek ellenére remélem, hogy elnyerik a tetszéseteket.

U.I.: Bonyi, be ne merd írni, hogy TL;DR.


Az irónia- és szarkazmustengerért utólag is elnézést kérünk! 🙂

Csető Zsolt

23 thoughts on “Interjú Váradi Paszkállal

 1. A fájdalom urában érzem a Hörcher nagy hatással volt rád. A többi kép közül a harcias morf és a sztatikus feltöltődés, valamint a képzelt háló nagyon tetszik. Csak így tovább!

 2. Bagyon szép lett mindegyik illusztráció. A stílus (szerintem) kicsit az expresszionista festészethez áll közel, és még ugyan csiszolni való van rajta, de nagyon szépen sikerült mindegyik.

  Gratulálok mindegyikhez. Főleg a szatikus feltöltődés- hez, az nagyon el lett találva

 3. Grat Paszkál korrekt munkák.
  Kedvenceim:Sztatik feltöltődés,Darki negárot,Harcias morf,

 4. A fájdalom ura és a Statikus feltöltődés iszonyat jók lettek 😀 Azonban nekem mégis a Lomha morf nyerte el a tetszésemet 🙂 Csak így tovább 😉

 5. Kedveskéim, a Morin tigris és az Elveszett kincs is Boros-Szikszai,láttam az unokám mappájában,bár a szemem már nem a régi:(

  az ifjú művésznek pedig sok sikert,ügyesen forgatja a pennát! a Harcias morfhoz véletlenül nem a Kerepesiné állt modellt a Boróka utcából?

 6. Sztatikus feltöltődés, drakolder iterátor, harcias morf rulez. A fájdalom urában zavar a sok kéz, meg vhogy a Silent hill-re emlékeztet, amit nem szeretek túlzottan.

 7. Köszi, hogy megemlítettél… Innen üzenem mindenkinek, aki a Túlélők Földjével vagy az Ősök Városával kapcsolatban háttérinfóra kíváncsi, hogy nyugodtan keressen meg. Senkit nem szoktam lepattintani, és próbálok segíteni. (Legyen az illusztráció vagy valamilyen írott mű megalkotása, vagy csak érdeklődés…)

 8. A Sztat feltöltődés és a Fájdalom ura nagyon tetszik. Ha lehet ilyet kérni, akkor a Feltöltődés szerű grafikák irányába kellene elmenni. A minotaurusz pl nagyon nem tetszik. De hajrá, remélem több új grafika lesz a játékban.

 9. Nekem mindegyik tetszik, szépen kidolgozott még sok hasonló grafikát és megrendelést kívánok!

 10. Elég Szép rajzok. Habár nekem az tűnt fel, h mindegyiknek az arca van részletesebben kidolgozva, a többi részlet, picit mosódott, ez nem fogott meg annyira.
  A cikk kb olvashatatlan ezen formájában, taéán élhettek volna azzal a dologgal, hogy “a kevesebb néha több”.. Nem kéne ennyi szarkazmus illetve erőltetett vicc.

 11. Paszkál, szép munkák, gratulálok! 🙂

  A drakolderek grafikái jöttek be nagyon, a “négykezű küklopsz” és a “Hörcheres arc nélküli lajhár-gorilla” talán annyira nem.

  De ez:

  “…világító fejű mélytengeri halból (itt a tényleges halról van szó, és nem a gyengébb HKK-s társainkról),…” 🙂 🙂 🙂 🙂

 12. Tetszik Paszkál stílusa, a Lomha morf és a Képzelt háló ISZONYAT! És, még a haja is korrekt!

 13. Jó lesz ez, Paszkál, viszont félkész munkát ne adj ki a kezed közül.
  Volt munkahelyemen (mobiljáték-fejlesztő és kiadó cég) kerestünk 2D grafikusokat, az ilyen minőségű munkák még a biztos elutasítást jelentették. Szóval hajrá, gyakorlás és kidolgozottabb képek!

 14. Boros-Szikszai HKK-illusztrációból azért van “néhány”:
  A gyík lesújt (Mágus Klán azonnali)
  Antimágikus citadella (Tisztogató Klán építmény)
  Antimágikus citadella (új) (Tharr építmény)
  Bomtar kastélya (Rhatt építmény)
  Elveszett kincs (Sheran azonnali)
  Fanatikus harcos (Tharr szörny)
  Gyors ütés (Tisztogató Klán azonnali)
  Káosztornádó (új) (Chara-din általános)
  Királyi orgyilkos (Dornodon szörny)
  Királyi orgyilkos (új) (Dornodon szörny)
  Ködpalota (Rhatt építmény)
  Légy méltó magadhoz (Raia azonnali)
  Második esély (Tolvaj Klán általános)
  Megelőző ütés (Tharr azonnali)
  Megsemmisítő csapás (Dornodon azonnali)
  Morin tigris (Elenios szörny)
  Morin tigris (új) (Elenios szörny)
  Rizikó (Elenios azonnali)
  Smaragd dzsinn (Sheran általános)
  Tharr küldetése (új) (Tharr általános)
  Tilretas védőburka (Fairlight bűbáj)
  Univerzális megoldás (Bufa általános)
  Univerzális megoldás (új) (Bufa általános)
  Varázslatos Mirella (Mágus Klán galetki)
  Varázslatos Mirella (új) (Mágus Klán galetki)
  Varázslónő (Sheran kalandozó)

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.