Készülj fel amatőrként a hétvégi draftra! (2. rész)

Folytatjuk a felkészülést a szombati megmérettetésre.

Ha végre sikerült túllendülni a kezdeti nehézségeken, akkor ideje komolyra fordítani a szót, és gőzerővel nekiállni az elemzéseknek. Legtöbben két utat választunk erre, az egyik a klasszikus, ‘menjünk le a Dungeonbe és pörgessük végig a mappákat’, ezt azoknak ajánlom akik szeretnek közösen készülni, együtt átbeszélni egy lap illetve pakli előnyeit vagy épp gyengeségeit, valamit azoknak akik jobban átlátnak egy kiegészítőt a kártyákat fizikai valójukban látva. Ennek a módszernek két igen komoly hátrányára hívnám fel a figyelmet, először is muszáj a lapkeresőben otthon (mobilon etc) átnézni a laplistát még egyszer, mert könnyen lehet, hogy a mappából kifogyott egy-két kártya, és ahogy az előző cikkben is írtam, kötelező a teljes lapkészletet ismerni, másodszor a közös készülés hátránya, hogy ha kitaláltok esetleg egy olyan koncepciót amire esetben más nem gondol, és egy asztalhoz kerültök lehet, hogy többen szeretnétek majd szedni, vagyis gyengítitek egymás paklijait, kulcsalapokat szedtek el egymás elől (mint ahogy az Barti és Mofe esetében is megtörtént a Nemzetin). A másik módszer az amit már meg is említettem (az ellenőrzés formájaként) az a lapkereső felütése, és gyakoriság szerint végignézni a két draftolandó kiegészítő lapjait, majd ezeket egy Excel táblázatban érdemes összefoglalni, talán így a legátláthatóbb.

Miért lehet nehéz mégis ez a formátum?

Ha draftoltál már korábban akkor tudhatod, hogy fejben mennyire ott kell lenni végig. Nyilván ezt bármilyen versenyen elmondhatjuk, viszont egy átlagos versenyre olyan paklival mész, amit (az esetek nagy részében) jól ismersz, kipróbáltad, tesztelted. Ez a játék inkább a stócozásra emlékeztet leginkább annyi különbséggel, hogy itt pontosan tudod (tudnod kell) miből áll a decked, viszont korábban nyilván nem játszhattál még belőle. Már maga a pakli összerakása is komoly erőfeszítés, hiszen hiába a kitalált nuts koncepció ha nem jönnek azok a kártyák amikre számítottál. Ilyenkor változtatni kell, esetleg lemondani egy színről egy másik reményében, amit nem szednek sokan, és ez az amit igazán nehéz megérezni, hogy mikor kell váltani (bár a visszaváltás esélye megvan, de ha belemész egy ötödik színbe, akkor azok a pickek amiket egy korábbi szín miatt szedtél blankká válnak). Fejben tartani, hogy eddig mit szedtél (színek, leszedések, counterek, ölések stb) nem kis feladat, ha a lapokat nem is jegyzed meg pontosan, legalább az arányokra figyelj!

A próbabontások holnapra tolódnak sajnos, addig is ha kérdésetek van ne habozzatok feltenni hozzászólásként! Ja igen, ti olvasnátok olyan cikket, amiben lapról lapra van elemezve valakinek a draftja? Természetesen utána interjúval az ok-okozatokat feltárva.

Dév bácsi

16 thoughts on “Készülj fel amatőrként a hétvégi draftra! (2. rész)

 1. Bárkiét 🙂 Igen.

  Nyilván az lenne a legtanulságosabb, ha nem egy győztesét olvasnánk, hanem valakiét, aki jól szerepelt, de esetleg utólag megtalálja a draftjában a hibát.

 2. Én szívesen olvasnék valaki jó draftostól, mert ha nem, akkor túl sok ozorindumi mágiát fogok kiszedni holnapután 😦

 3. Még ilyen hülye kérdést ,persze!Iszonyat lenne!!!
  Ha meg választani kellene kiét talán a Te draftolásod nézném végig Dave!

 4. Ha Balázs segít akkor megcsináljuk a hétvégén (nyilván úgy, hogy a sajátod felírod az nem játszik, hiszen előnyben van a drafter, mert látja a korábbi pickeket).
  @Jufe: kölcsönös! 🙂

 5. Nyilván itt az egyetlen megoldás, hogy egy játékost folyamatosan videoztok. Persze az is kérdés (illetve a szervezők videoznak), ki egyezne egy ilyenbe bele, hogy végig kamera figyeli (engem pl. nem zavarna, de lehet lenne, akit igen)

 6. Szerintem nem feltétlenül kell kamera, egy semleges személy (kommentátor) írta laptopon pl. a wow versenyeken.

 7. De akkor honnan tudom meg, hogy milyen opciókból választotta az adott picket?Mert gondolom nem kezd el begépelni minden lapot….

 8. Ja, értem mire gondolsz, én úgy értettem, hogy a pickeket magyarázni, azt, hogy miből azt nem. Amit mondtok ahhoz tényleg kell kamera, talán akkor ráveszem Miklóst vagy Balázst, hogy vegye fel majd valakiét 🙂

 9. Sztem egy videó készítése mellett lenne teljes a dolog.Amúgy nem fog feltétlen emlékezni az emberünk arra,hogy adott szituban miért azt választotta ha nincs előtte élesen a jelenet(félő csak tippelgetni fog bizonyos esetekben). Sztem sokkal minőségibb dolgot lehet ebből kihozni ha videó készül az eseményről.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.