Metagame-körkép – készüljünk az “új” hagyományosra

A hónap második hétvégéjén kerül megrendezésre a szokásos havi Dungeon-ös megmérettetés. Vegyük számításba együtt, hogy mi az, ami szembejöhet velünk a versenyen!

Kisebb kihagyás után (vizsga+ külföldi utazás kombó) jelentkezem ismét, aminek apropója többes. Egyrészt a Csóró DM projekt még mindig dübörög, így nekem is nagyban segíti a felkészülést egy alaposabb utángondolás. Másrészt pedig a tiltások és ultrák mellőzése kellően felborítja az állóvizet az agyonjátszott metában. A listát böngészve (a verseny szabályait ide kattintva találjátok meg) első benyomásunk az lehet, hogy itt bizony minden értelmes, koncepció-teremtő versenylap mehet a kukába. Aztán gyorsan rájövünk, hogy bőven vannak “t1-es” paklik a repertoárban.

raiaKezdjük mindjárt a Raia követőjére építő kontroll-hordával. Az összeállítás számos alkalommal bizonyította, hogy egy ilyen formátumon a győzelemesélyes paklik között kell megemlékeznünk róla. Amennyiben a követőt hagyjuk működni, úgy nagyon nehéz lesz tartani a lépést az angyalok seregével, viszont ha egyből 6-ra tekerjük le magunkat, akkor egy pár counterrel megtámogatott A fény oltára is könnyen elintézheti a meccs érdemi részét. Minden tekintetben egy tragikus dilemmával találjuk majd szembe magunkat. Legyenek opcióink side-ból, ha javítanunk kell a matchup-on (tehát nem mi vagyunk elöl)!

A tokenektől még ne szakadjunk el olyan messzire, ugyanis az IV óta szinte minden formátumon számítani kell az angyalok ellenpólusára, a jó öreg Chara-din követőjés deckre, legyen az klasszikus Hegymélyi keltetős, Szűk esztendőkös (ala Zsolti) vagy éppen A legfőbb követős (kezdő Dave tollából). Bár sok elemükben különböző paklikról beszélünk, egy dolog közös az ellenük folytatott játék során: soha ne essünk ki a tempóból! Ameddig a lila decknek kell utánunk futnia, addig olyan nagy bajunk nem lehet, ugyanis viszonylag kevés meccsfordító papírost pörget a pakli. Az 5 követős változat különösen hasonlít a fix erőforrás-rendszerű kártyajátékokra, amikor érdemes minden körben cselekedni valamit. A célunk tehát a 2-3. körben nehéz helyzetbe hozni a kis fattyakat, amik sok esetben képtelenek időben észhez térni. A Korgó Szikra, Guolg császár, Bobó a tőzegelementál típusú lapok remek választások side-ból.

roxacsontokuraMég mindig a kontrollok egyik csúcsa (ahogyan a legutóbbi Blogoson is megmutatkozott) a Rox, a csontok urára építő pakli. Lényegében semmi nem tiltott belőlük. A Raia követőhöz viszonyítva sokkal érzékenyebb a követőlövésre, így egy Átkozott követő ellen is jobban meg kell szenvedni vele. Side-oljunk olyan 2-es IK-jú lapokat, amik elég jó hatásfokkal működnek a Niol által gyártott csontvázak ellen (Goblin kutató). Ha mi kezdjük a játékot és tempó kezünk van, akkor bátran forgassuk a Roxot, ugyanis ezzel nagy valószínűséggel meg is öltük az első körét. Ráadásul a pakli őrposztból fog nyerni, így ennek elkerülése könnyebben kalkulálható, mint egyes hátulról ölő kombóké.

Kanyarodjunk is rá a kombókra, amiből jó néhány megsínyli a kitiltásokat, azonban az Életenergiás Délibáb kombó továbbra is két lapos (micsodaaaa, nem 1 lapos, ami keresi magát?), alacsony költségű, ráadásul a Thauglorendon típusú kártyák kivételével egészen nehéz érdemben védekezni ellene. Az alacsony IK miatt Lassan járj! ellen is kiférhet a második körben, a Bűvös erdőnek külön köszönjük, ha hagy időt felhúzni a kombinációnkat… A Szem szimbólumokat ne hagyjuk azért otthon!

zarknod_bilincseMinden kombó és erőforráskontroll ősellensége (kivéve a Rúnásé, ofkorsz), a Zarknod bilincse könnyen lehet, hogy nevetve ugrik majd az élre. A lényeg a narancs papíron van, a kialakított játékkörnyezet sok pakli számára bukott első játszmát jelent. Itt emlékezzünk meg a versenykiírás másik fontos újdonságáról! 55 perc és Game Over! The End! Finito! Fin! Die Ende! Így egy játszmagyőzelem hatványozottan felértékelődik. Láttunk már sikerre vezetni tisztán lényes változattól kezdve, varázslatokkal keverten át víziósig bezárólag mindenfélét. Próbáljunk meg úgy side-ot építeni, hogy minden blank lapunkat (húzás, keresés) legalább egy nem teljesen haszontalanra tudjuk cserélni (még egy Szem szimbólum 2 ÉP-s gyógyítása plusz SZK-ja is jobb, mint egy masszív húzás)! A Bilincs nagy mumusa a tokenes pakli, amiből jópárra számítunk a verseny folyamán.

A víziók külön is megérdemelnek egy misét, hiszen az új Zén megjelenésével egy pillanat alatt visszarajzolták magukat a versenypalettára. Hogy ez mennyiben köszönhető a játékosok kísérletező kedvének és mennyire a koncepció tényleges erejének, azt nehéz egyelőre megmondani. Különösen örömteli, hogy Bilincs, Az álmok mestere önmagában vagy A legfőbb követő is tehető melléjük. A semmizéseket – Életadó ide, Előnyös üzlet oda – ne hagyjátok otthon! A Búvópatak hiányát azért megérzik a tovatűnő tünemények.

A drágítások ritkán adódó lehetőség előtt állnak, hiszen hóhéruk (Villámháború) csak a partvonalról szemlélheti az eseményeket. Láthatjuk, hogy a Lassan járj! mellé egy Átkozott követő sok paklit képes ellehetetleníteni, míg a Kragoru familiárisás és Kyorg ősmágusos változat egy fokozattal magasabb sebességre kapcsolja koncepciónkat. Bár eddig többször hangoztattam az Átkozott követő előnyeit, mégis inkább a két támogató követőt érzem erősebbnek. Ez abból a tényből ered, hogy az utóbbi időben nincs számottevő különbség a 2-3 és 4 VP-s papírok között, ami előnyt jelenthetne a Járj! számára, hogy ő alap áron játssza ki az elméletben erősebb kártyáit. A vegyes IK-jú nekronhorda is egy járható út, azonban vannak nála erősebb hordatípusok a formátumon…

lepeselonyEzek nem mások, mint a Lépéselőnnyel felálló deckek. Egyből felkiálthatnánk, hogy “de hiszen a Törpe hős ki van tiltva!” Ez így igaz, azonban a Törpe hős nem egyenlő a Lépéselőnnyel, ami Kragos lényekkel, vagy éppen kalandózós követővel az első körben komoly stresszt tud rakni az ellenfélre. A 3 lapos kezdés rizikósnak tűnik, azonban mire kifogyna a kezünk, addigra vagy megcsócsáltuk már az ellenfél ÉP-jét, vagy éppen kisül a Lépéselőny húzató képessége. A szabálylap esetünkben külön védelmi funkciót jelent a követőnk számára, ugyanis a Lépéselőnynek hála egy belőtt követő mellett is sokszor fogunk tudni elsőkörös játékot mutatni.

Az egyéb egzotikus koncepciók helyett álljon itt végül egy hajdanán jóval népszerűbb koncepció. Ez nem más, mint a Semleges csatamező, ami a narancs papírok fenti kavalkádját nézve nem is tűnik olyan rossz választásnak. Maga a pakli összeállítása nem egyszerű, ugyanis a mai HKK-ban már életképtelen egy 140+ lapos Mező (szerencsések persze mindig is lesznek). Ez arra vezethető vissza, hogy már nem szeretünk olyan lapot húzni, ami „majd jó lesz az elkövetkező körökben”. Megoldást vagy „nyomásgyakorlást” akarunk húzni, ráadásul azonnal, így a lapszámot olyan 70-80 lap körülire lőném be, ami nem egyszerű feladat.

 Mint láthatjuk, a formátumnak hála szinte bármi képes odaérni az első helyekre egy jó sorsolással, ráadásul a drágító koncepciók is tiszteletüket tehetik egy letűnt kor utolsó hírvivőiként!

Dávid Máté

10 thoughts on “Metagame-körkép – készüljünk az “új” hagyományosra

  1. Valóban ők mindenképpen idekívánkoznak. Valahogy a vázlatban még szerepelt, aztán mivel megemlítésre került a CHD követőnél részben egy változata, így az agyam úgy érezte jól végezte a dolgát.
    Megkövetem magam a deck szerelmesei miatt is!

  2. Mint láthatjuk, a formátumnak hála szinte bármi képes odaérni az első helyekre egy jó sorsolással

    BTW ez csak engem idegesít?

  3. Vagy az is lehet, hogy szamit a pakliosszerakas, a jo side, es a jatektudas is (a szerencsen kivul persze). Csak ezt olyan snassz mondani, akar nyertel (most mit fenyezzem magam?) akar vesztettel (en nyilvan mindent tok jol csinaltam, csak az a rohadt szerencse 🙂 ).

  4. Ha idegesít a meta indulj csatamezővel, akkor legalább minden lap azt tudja, ami rá van írva.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.