Egy kis statisztika – többségben az új lapok

A megszokottnál jóval kevesebb ismerős kép köszön majd vissza az új lapokon.

degeneraltxenomorfAz elmúlt években sokan kifejtették már nemtetszésüket a felújítási hullám kapcsán, hiszen amíg korábban ez egy-egy dedikált kiegészítő sajátossága volt (Múltidéző, Régmúlt, Újjászületés), addig manapság már teljesen megszokott, hogy egymás mellett jelennek meg a vadonatúj, illetve a felújított kártyák. Sokszor ki lett már fejtve, hogy utóbbinak elsősorban gazdasági okai vannak (többször fel lehet használni ugyanazt az illusztrációt), most azonban nem erről szeretnénk beszélni.

…sokkal inkább arról, hogy örülhetnek azok, akik mindig nagy kíváncsisággal várják a teljesen új kártyákat: a Mágusok alkonyában a lapok fele ilyen lesz! Összehasonlításként: a Világégésben az alábbi volt a megoszlás a régi képpel felújított, az új képpel felújított, valamint a teljesen új lapok között (az ultraritkákat nem számolva):

 • felújított, régi kép – 93 (54%)
 • felújított, új kép – 23 (13%)
 • teljesen új – 55 (32%)

A Mágusok alkonyában ezek az arányok teljesen máshogy alakultak, hiszen – a változatlan formában újból kiadott lapokat (ezek közül az egyik új képet kap egyébként) és az ultraritkákat leszámítva – itt a teljesen új kártyák egy lap híján abszolút többségben vannak:

 • felújított, régi kép – 78 (47%)
 • felújított, új kép – 6 (4%)
 • teljesen új – 83 (50%)

Látható tehát, hogy a közelgő nagykiegészítőben több lesz a teljesen új lap, mint a régi képpel felújított kártya, ami mindenképpen komoly előrelépés a Világégéshez viszonyítva. Emellett csak egy-egy kivételes esetben kapott új képet felújított kártya, így elmondható, hogy a grafikusok szempontjából szinte minden energia az új illusztrációkba lett fektetve.

Reméljük, hogy örömmel fogadjátok majd az új lapok arányának növekedését, na meg persze azt is, hogy azért szívesen forgatjátok majd újból a régi, legendás lapok modernizált változatait is.

Csető Zsolt

11 thoughts on “Egy kis statisztika – többségben az új lapok

 1. Én mindenképpen örülök ennek 🙂 Ígérje meg a Behó,hogy ha hamar elfogy a Mágusok alkonya,megtartja a jó szokásait(kevesebb felújított lap,figyelem a lektorálásra,balanszos ritkaság stb.),mert egyelőre szerintem nagyon ígéretes a kiegészítő!

 2. 50%-ot nem mondanám többségnek, persze aztán eszembe jut, hogy az országunkban hogyan számolják a kétharmadot, és lehet hogy mégis igazatok van a címmel.

  Engem egyébként soha nem izgatott ez az arány, egy használhatatlan lap felújítása pont olyan jó, mint egy vadi új lap, főleg amikor a felújított lap nem is hasonlít az eredetihez.

 3. Meg van igerve 🙂
  Termeszetesen tovabbra is figyelunk a jatekosok szobeli es vasarlassal kimutatott 🙂 velemenyere egyarant.

 4. Igazán dicséretes a sok új kép de a makifejrajzoltatásnál jóbb ha inkább meghagyjátok a régi képet. Komolyan nem értem hogy Berényinek hogy adhattok még munkát.

 5. Nagyon jó irányba megyünk. Ha jól fogy majd a kieg, hátha lesz pénz arra, hogy a lapok 2/3-a új legyen, és akkor az már maga a tökéletesség lenne 🙂
  Zelenák Anikó képei tényleg nagyon jók!

 6. Berényi szerintem még mindig az egyik top illusztrátor. De tény, ezt a makifej dolgot kár eröltetni. 1 lapnál még okés. 2-nél több lap esetében csak akkor lett volna jó, ha valami (kaller) etnikum képeihez mentek volna a “makifejek”.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.