Ős(i)lich

 A napokban látott napvilágot a Mágusok Alkonya egyik újítása az Őslichek, amik egy rendkívül pozitív kedvesség a játékosok irányába. Lássuk miről is van szó!

 A HKK szépsége sok esetben tud hátráltató tényező lenni, nevezetesen, hogy minimum két ember kell egy jó fajta csörte lefolytatásához. A budapesti és az aktív bázissal rendelkező vidéki városok játékosai el sem tudják képzelni azt az eshetőséget, hogy nem találsz ellenfelet magadnak a környezetedben. Ezért sokan fel is hagynak a gyűjtéssel, mert egyszerűen nem látják értelmét, hogy fenntartsanak egy nagyobb gyűjteményt, ha havi/ két havi szinten 1-1 versenyre jutnak csak el hosszas utazás árán. Lássuk be, azért ahhoz még mindig drága hobbi a HKK, hogy csak ilyen ritkán üljünk az asztalok mellé. Az MA megjelenésével azonban már társasjáték formájában is játszhatunk kedvenc gormodhonkártyajátékunkkal, amiért mindössze 2 nem gyakori slotot kell beáldozniuk az Őslichek iránt nem érdeklődő játékosoknak. A kiegészítők megjelenését követő 2-3 hónap múlva az ngy lapok jellemzőn 10-20 FTos áron szoktak mozogni. Kaptunk tehát kvázi 50FT-ért egy két féle játékmenetet nyújtó játékot (ami más TCG-k esetében 4-5000 HUF-ba szokott kerülni), aminek nehézségi fokozata kizárólag rajtunk múlik. Bár maga a „gép” elleni harc több elemben különbözik a versenyjátéktól, közvetett módon mégis eredményesebbek tudunk lenni a versenyek során is, mivel speciális körülményekhez alkalmazkodó paklival kell nekifutnunk a kihívásnak. Azt hiszem, senkinek nem kell magyarázni, hogy egy alapos metagame elemzés után egy sikeres felkészülésnél is hasonlót teszünk. Annyi csupán a különbség, hogy ekkor nem feltétlenül mind a 45 lapunkat igazítjuk a várható ellenfél stílusához, hanem a sideban, valamint alapból használt papírok közül kb. 5-15 kártya rotálódhat az aktuálisan domináló paklik függvényében. Szomorúan konstatáltam, hogy a fórumokon többen nekimentek a kezdeményezésnek, mondván mekkora anyagi kár éri azokat, akik esetleg több displayt szándékoznak beszerezni a sikeres versenyzés reményében.

 Ha a Világégés arányait vesszük figyelembe a ritkaság szempontjából, akkor kb 60 különböző ngy kerül megjelenésre. Nem szeretnék belemenni bonyolultnak tűnő számolgatásokba, hanem a VÉ alatti empirikus tapasztalatomra hagyatkozva tennék kijelentéseket ezzel kapcsolatban. Nagyjából 80 csomag VÉ-t bontottam ki az elmúlt szezonban, és az itthoni készletet átfutva egy adott ngy lapból 12 egyforma a legtöbb, ami a birtokomba jutott. Ha feltesszük, hogy olyan pechesek leszünk, hogy összesen 24 Őslich kerül a tulajdonunkba, akkor kb. 500 HUF-al leszünk szegényebbek, mintha e helyett más, használhatónak ítélt papírokat bontanánk. A jelenlegi D-s akció keretein belül ez kereken 4 bontott displayből jöhet össze, aminek ára 88000 HUF. Azt hiszem, ezt hívják a nevetséges sírás kategóriájának.

Dávid Máté

35 thoughts on “Ős(i)lich

 1. Azért érdemes hozzátenni, hogy egy követőből sem hasznosabb semmivel 12 darabot bontani, mint egy őslichből.

 2. Hát persze hogy nem,de kell hisztizni a sok “gazdag” embernek,hogy több displayből mennyit bont…Az előző kiegben mennyi követő/szabálylap is volt? (7) És aki közel 90.000Ft-nál képes 500Ft-on “fillérba*ni”,az kicsit gondolkodjon már el…

 3. Majd mindjárt jön az egyház báránya,a juhok jámbor(?) pásztora és jól leharapja a fejetek!!!

 4. Ma Jozsi-Gormogon 0-1.
  Mindig azt dobta az az elvetemült hogy nem sebződhet……
  Persze csak pakli öszeálitás kérdése,a gyüjtővel nem igazán tudnak még mit kezdeni az Őslich,a viziok jók lehetnek ellene.

  Aki szerint nem tul jó Őslichet bontani az ne vegyen kieget,,,,,,vegye meg laponként a gyaknemgyakokat….

  Tényleg lesz Ultra ritka Őslich? (mintha olvastam volna félfüllel valahol…… 🙂 )

 5. Ha megvered Gormodhont a gyujtos pakliddal, jon a tesoja, Maplaa, aki tud gyujtot Semmizni 🙂

 6. Asmael:”Ellenfeled szabálylapja és követője nem működik”

  vs.

  laptípus: őslich

  😉

 7. Am szerintem simán lehetett volna új dizájnja az őslicheknek. Így tényleg félreérthető,hogy most akkor ezek követők,vagy mik.

 8. Bocs, de a lich mar megovott, megadtuk, es nyert 🙂

  Amugy az oslich tipus sem nem szabalylap, sem nem koveto obv. (ahogy a koveto se szabalylap, pedig narancssarga)

 9. “szomorúan konstatálom”, hogy bárki, akinek nem tetszenek ezek a normál hkkzáshoz nem használható lapok, vagy ha tetszik is az ötlet, de nem tartja indokoltnak, hogy ezt egy normál kiegészítőben megjelentessék, az mind idióta és/vagy zsugori alaknak van beállítva.

  a számítás (500ft/88.000ft) egyértelműen a saját szubjektív véleményed irányában túlzó, annak minél könnyebb alátámaszthatósága érdekében. de igazából nem is ez a lényeg. mert még ha ennek többszörösét is tartanám reális becslésnek, akkor sem számítana, olyan elenyésző, ebben egyetértek. (nem is tudom, hogy van-e olyan, aki nem, de ezt furcsának tartom én is)

  a lényeg viszont az, amit objektív számítással egyértelműen láthatuk, hogy mit veszítünk valójában:

  2 db lap, amit egy pakliban hkk-zásra lehet használni.

  eszembe jutott még, hogy az is lehetne egy opció, hogy megjelenik egy őslich zén, amiben 6-8-10 különféle ilyen kártya van, és az ember akkor eldöntheti, hogy vesz-e belőle vagy nem. de az,hogy zénben egyesével jelenjenek meg új ilyen kártyák, azt nem tartanám jó ötletnek, mert azért a 4 db-os csomag / 1 db lich már talán a többség számára is zavaró lenne.

  továbbra is úgy érzem, hogy a véleményemhez, és annak kifejtéséhez is jogom van, (mint bárki másnak is, persze célszerű megfelelő formában kinyilvánítni) anélkül, hogy egy kalap alá kerüljek olyanokkal, akik habár hasonlóan nemtetszésüket fejezték ki, de más okokból kifolyólag, és egészen más módon.

  azt hiszem ezt hívják “nevetségesen fölöslegesen” megírt cikknek, mondhatni “sírás-rívás” azon, hogy nem mindenki ért egyet, és furcsállom is, hogy ez ilyen formán megjelent itt, mert ebből akár arra is következtethetnék, hogy a blog és a behó midnen egyes tagja ezzel így ahogy van, tartalomban és stílusban is egyetért. de remélem nem így van.

 10. Nagyon tetszik ez az újítás!
  Grat!
  Már ki is találtam egy új versenyformát ami olyan mint a páros, te és az őslich kártyád az ellenfél és az ő őslich kártyája. Szerintetek? 🙂

 11. Valamifele osliches versenyt szerintem is rendezhetnenk majd, mert sokan raflesseltek 🙂
  Ami ellenerv lehet, hogy nagyobb a szerencse szerepe kicsit, az oslich dobasai miatt.

  Mit gondoltok?

 12. jó ötlet, de az ellenérveddel egyetértek, ezért inkább vagy amatőr kategóriában tudom elképzelni, vagy a havi nagy behós versenyenen túl, egy külön versenyként, ahol indulhatnak profik is, mert biztos van olyan is, akit érdekelne.

  kivitelezés egy érdekes kérdés, én régen gondolkodtam olyan versenyen, ahol megfelelő szabálymódosítások és tiltott lapok mellett egyedül játszanak a játékosok, egy központilag, random módon irányított különböző efektsorozat ellen (ilyen most ez az őslich), és az nyer, aki legtöbb ilyen akciót túléli. a paklit természetesen a meglévő hkk lapokból kellene úgy összerakni, hogy minden csapásnak lehető legtovább ellenálljon a koncepció. csak kérdés, hogy mi van azokkal, akik mondjuk 5-10 perc után elvéreznek abban az időben, amíg a többiek még élnek?

  nem biztos, hogy a szervezésre szánt idő és energia megfelelő arányban lenne a résztvétellel járó örömökkel. de remélem valakinek lesz jobb ötlete, hogy valamit tényleg ki lehessen hozni

 13. Én egy olyanra gondoltam, hogy egy hagyományos verseny azzal a kiegészítéssel, hogy minden fordulóban mikor leültök játszani, közösen ki kell nyírni egy őslich-et, ezután támadhatjátok csak egymást, vagy még inkább, mindenki legyilkolja egedül az őslich-et utána az ellenfelét, hogy ne legyen az, hogy az egyik üti a másik meg gyűjtöget, így, aki előbb elfenekeli a lichet, jóeséllyel nyert. Vagy ilyesmi. Csak eszembe jutott. 🙂

 14. Nekem eddig a ‘paros’ (ld. Kreativ Kid itt) ill. a ‘3 meccsbol egyet jatszol az ellenfeled osliche ellen, egyet o a te osliched ellen, egyet pedig egymas ellen jatszotok’ verziok tetszenek legjobban.

 15. Nekem nagyon tetszenek az őslichek. Mondjon rájuk bárki bármit, de eszméletelnül jó ötlet bárhogy is nézzük.

  És én is csatlakoznék az előttem szólókhoz a versenyt illetően, hogy 1et az ellenfél ősliche ellen, 1et ő az én őslichem ellen és aztán egymás ellen. Én még hozzá tenném, hogy ne legyen side illetve, hogy mindenki írjon össze egy cselekvési sort az ő őslichére még a játék megkezdése előtt. Ezzel egy újabb taktikai lehetőséget nyitva.

  Illetve meg említenék egy másik verseny formátumot, amiben a játékosok 4-5 fős csapatokba lennének sorsolva és mindenki kétféleképpen kap pontot: játékban mutatott teljesítmény és játék kimenetele.
  Játékban mutatott teljesítmény: Ezt úgy képzeltem el, hogy mindenki az őslichnek okozott sebzésnek megfelelő pontot kap. Illetve kapna még 35 pontot az a játékos, aki a legtöbbet gyógyított más játékosokon. Valamint az a játékos, aki az utolsó sebzést viszi be kap még 5 pontot.
  Játék végeredménye: Attól függően, hogy a csapatnak még mennyi köre maradt az őslich legyőzését követően, annak az (n+1)*10 kapják meg pontban.(ahol “n” a még hátralevő körök száma)

  Ti mit gondoltokaz ötletemről? 😀

 16. Ja és az lemaradt a végéről, hogy akik nem győzik le azok nem kapnak győzelem pontot.

 17. @Heromarine: felszínes, utálkozó, semmitmondó hozzászólás, kreatív mondhatom, nekem spec. nem tetszik.

  Ennyi erővel az egész HKK egy Magic-koppintás (meg mindegyik más kártyajáték is), mégis élvezem. Az őslich egy kifejezetten jó ötlet, új lehetőségeket nyit meg az egyedül játszóknak. Úgy gondolom, hogy ezt a Beho a legkevésbé rossz módon valósította meg, “bráfó”.
  Az utálkozók meg csak fanyalogjanak, ha bontanak őslichet, engem nem zavar, hogy a 60 új nemgyakból 2 (+1 a Sárkány úrnővel) úgymond blank, évek óta nem volt a nagykiegészítőkben ilyen alacsony a narancs lapok száma.

 18. Nem tudom, a “Hearthstonebol koppintott otlet” a versenyre vagy az oslichre vonatkozik, ha utobbi, akkor eskuszom, nem jatszottam meg a HS-sel, igy nem is tudom, van-e benne hasonlo, a koppintas ez esetben kizart, csak egy logikus bovitesi iranya a TCG-nek valoszinuleg.

 19. Néhány embernek még megvan az a fixa ideája, hogy 7 milliárd+x emberből egy adott dolog biztos, hogy csak EGYVALAKINEK juthat az eszébe. Ilyenkor nem árt ha az ember felcsap egy tudománytörténeti könyvet és elmereng ezeken a dolgokon.

 20. @Mr Punk: Úgy gondolom jogom van leírni a véleményem, és olyan formában, ahogy szeretném. Nem volt ebbe semmi felszínesség, utálkozás, csupán egyszerű észrevétel. Ha nem tetszik a kommentem görgess lentebb, köszönöm 🙂
  Nekem nem tetszik az őslich, nem zavar ha bontani fogom, más kiegekből is vannak hasonló használhatatlan lapok.
  @Balage: A lapra gondoltam. Lehet, hogy Te nem ismered, de a tesztelők igen, nem tudhatom honnan kitől a lap ötlete, találó, értem én a célját is, csak nem tartom túl kreatívnak 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.