A szeptember a pécsieké, az október a kaposváriaké volt a pécsi versenyeken

Szabó András beszámolója a szeptemberi és októberi versenyekről.

Az elmúlt időszakban sajnos viszonylag kevés időm volt, így nem tudtam beszámolót írni, de most pótlom. A szeptemberi versenyünk ugyan már másfél hónappal ezelőtt volt, de mivel érdekes verseny alakult ki, és mivel látom, hogy fehérvári szervezőtársam, Horváth Dávid is dupla-beszámolót írt, úgy döntöttem, erről is írok. Sajnos ez a verseny nem volt igazán dicsőséges versenye Pécs történetének, összesen 9 játékos ment csak el. Októberben kiköszörültük a csorbát, az első versenyen 15 játékos volt, a másodikról páran elmentek, így csak 12-en maradtunk, de szép verseny alakult ki.


Szeptember

Egyedi verseny

Szeptemberben a Beszűkült látókör sorozatunk folytatása mellett egy egyedi, a sealed-versenyek és a draft közötti átmeneti formátumot teszteltünk. Ennek a lényege a következő volt: „Minden játékos bead 42 lény és 42 nem-lény lapot (helyszínt, követőt és szabálylapot nem lehet beadni), melyeket összekeverünk, és 84-84 lapos paklikat készítünk. A játékosokat párokba sorsoljuk, majd egyszerre felvesznek 3-3 lapot. Ebből az egyiket megtartják, másikat játékon kívülre helyezik harmadikat az ellenfelüknek adják. Ezt addig kell folytatni, amíg a két pakli el nem fogy. Ezt követően minden játékosnak a nála lévő lapokból kell összeállítani egy legalább 30 lapos paklit.” A végeredmény tulajdonképpen az volt, hogy minden játékosnak volt 28 lénye és 28 nem-lény lapja, ebből 14-14-et ő választhatott 3 lap közül, a többit kapta. Ebből kellett 30 lapos paklit összeállítani. A verseny kapcsán vitát képezte a színkorlát dilemmája. Én személy szerint támogattam a színkorlátot, hogy ne csak az legyen, hogy az ember kiveszi a 3 lapból a legjobbat, hanem kicsit gondolkodnia is kelljen. Ugyanakkor többek véleménye az volt, hogy 56 lapból, aminek felére semmilyen befolyásunk nincs, nem lehet négyszínkorlátos decket összerakni. A dilemma megoldását az ötszínkorlát jelentette, tehát a hagyományos HKK-szabály használata +1 megengedett színnel. Ez végülis rendben volt így, senkinek sem lett a végén színproblémája. A lapok terén megbeszéltük, hogy helyszínt, követők, szabálylapot, valamint a Nemzeti draftjain tiltott/nerfelt lapokat nem tesszük be, gyakorisággal kapcsolatos kitétel viszont nem volt. Ez azt eredményezte, hogy néhányan beadtak a mai környezetben már használhatatlan ritka lapokat is. Noha ezek a lapok a játék egyensúlyát nem bontották meg, rutinosabb játékosok ráéreztek ennek az előnyére, és néhányat meglepően hatékonyan vetettek be fenti lapok közül. Moschnitzka Ádám Planned Flatenixszek igyekezett minél nagyobb lapelőnyt kiépíteni az elhúzódó meccseken, Szabó András pedig Gyors teleportációval szerzett nem várt lap- és varázspontelőnyt.

A verseny nagyon izgalmasan alakult, 3 forduló után 100%-os játékos nem volt, 7 ponttal viszont hárman is álltak. Innentől az is valószínű volt, hogy a győzelemről is buchholz fog dönteni. Így is alakult, két tízpontos játékos maradt a végére, akik között a buchholz-pontok döntöttek:

A végeredmény

viziohalalI. Szabó András
II. Sziva Csaba
III. Béres Gergely

András egész tudatos koncepciót szedett ki a körülményekhez képest, dobató vonalra épített, a paklijában szerepelt 2 Xenomorf vadász, 1 Káoszkapu, 2 Ork mesemondó, 1 Vízióhalál, 1 Ulthaodron támadás és még néhány jó dobató lap, ami mellé egy kisebb kalandozó vonalat is draftolt Zarándokkal, Arkhonnal, Esszenciaőrrel és Gosannal. Ezenkívül A vég kezdete is sokat tett a paklijában.

Csaba egy izmos-kombós vonalat tudott kiépíteni Minoaurusz főszakáccsal, Harcostárssal, Orling bányásszal, ezen kívül számos erős leszedése (pl. Lélekenergia kinyerése, Ektoplazma transzportálás) volt.

Gergely inkább good stuff-draftot játszott, kulcslapjai voltak a Dornodon kiáltása, A bogarak ősanyja, a Járvány és Dolórez.

Érdekességek a versenyről

 • Szabó András egyszer a halál torkából hozta vissza magát. Az ellenfél körében kilőtte egy saját lényét csak az izomjelző miatt, amivel kihúzott egy Megfelelő alkalmat, amivel a Dolórez sörjelzőjét leszedve pont 1 ÉP-ben megmenekült. Igaz, nem sokat ért vele, mert három körrel később Gergely befejezte, amit elkezdett.

Beszűkült látókör

A második fordulónk a Beszűkült látókör verseny harmadik felvonása volt. A tiltott lapok száma szépen megemelkedett, igaz, éppen csak 100 alatt maradtunk. Jópáran megjegyezték, hogy a következő forduló lesz az, ami már tényleg felkavarja az állóvizet. Mint utóbb kiderült, ebben egyáltalán nem tévedtek. A koncepciók, amik megjelentek az alábbiak voltak:

 • Átkozott követős dal-deck
 • Átkozott követő + Életenergia lényes kontroll
 • Ében íjász pakli Chara-din követőjével
 • Goblin pakli Tharr követőjével
 • Gólem pakli Őrült Enkalával és Lépéselőnnyel
 • Kalandozó pakli A kalandozók védőszentjével és Ősi rúnával
 • Kontroll pakli Rejtett tartalékkal, illetve Semleges csatamezővel
 • Sokszínűséges good stuff deck

Mint látható, ketten is – számítva a nagy követőrohamra – bevállalták az Átkozott követőt, ami jelen esetben 50%-os eredményességgel járt mindkettejük esetében, ugyanakkor a Rejtett tartalék és a Sokszínűség ellen ez gondot is jelenthetett. Ősi rúnát mindösszesen egy játékos használt, gyakorlatilag feleslegesen, a Lépéselőnyön kívül semmi ellen nem volt igazán jó.

A négyfordulós verseny ezúttal kisebb izgalmat hozott, három kör után már csak egy 100%-os játékos maradt, aki végig megőrizte ezen titulusát. A dobogó második és harmadik helyéért viszont igen komoly küzdelem alakult ki.

A végeredmény

sokszinusegI. Király Zsolt (paklilista)

Good-stuff pakli Sokszínűséggel.

II. Szabó András (paklilista)

Lényes kontroll Életenergiával és Átkozott követővel.

III. Béres Gergely (paklilista)

Dal pakli Átkozott követővel.

A Beszűkült látókör formátum innentől kezdve vált igazán izgalmassá, hiszen Zsolt paklijából kb. 60 lap tiltólistára került. András deckje pedig sok olyan etnikum-lényt tartalmazott, ami jónéhány koncepciónak keresztbe tehet, tehát ez is nagy érvágás a játékosoknak. Gergely deckje pedig a dalos vonal mellett számos olcsó ellenvarázslatnak is keresztbe tett, ami megnehezítette a következő kört. Ezen tiltott lapokon kívül még egyet hozzácsaptunk a listához a Méonech fürkész személyében, úgy ítéltem meg, hogy túl erős lenne már a sorozatnak ebben a szakaszában betenni, főleg, mert mindhárom dobogós használta volna a paklijában, ha egy nappal később van a verseny.

Érdekességek a versenyről

 • Király Zsolt a lényes kontroll ellen háromból háromszor kezdett úgy, hogy (Sokszínűségben) az első 7 húzott lapja között ott volt a Techiánaflux. Egy alkalommal egészen extrém módon a Techiánaflux mellé Bűvös forrása, Akmalja és két Dala is volt.
 • Király Zsolt Béres Gergely ellen is volt, amikor elég jól húzott, és a második körben kiszedte Tiltott mágussal az összes dalnokot ellenfele paklijából.
 • Béres Gergely több alkalommal is rosszul járt a Robbantásának húzó képességével, így ugyanis reagálhatóvá vált Zilak-din főkancellárral, ami a teljes húzó forrást countereli.
 • Sziva Csaba a ’lesorsolt’ döntőben elég magabiztosnak érezhette magát Király Zsolt Sokszínűsége ellen gólem paklijával, ugyanis egy Gyémántgólem, egy Aranygólem és egy Idéző morf is támadásra készen állt, a követője pedig élt, míg Zsoltinak egy VP-je sem volt. Csaba azonban nem gondolta, hogy ebben a helyzetben Zsoltnak két effektív lap is van a kezében: egy A Bika ideje és egy Visszavágás.

Október

Októberben igen szép mezőny gyűlt össze a “dupla Blogos” versenyünkre, ugyanis két olyan formátummal vártuk a jelenlévőket, amik elsőként HKK Blog versenyen futottak. Egy ABC-s verseny mellett a Beszűkült látókör versenyünket folytattuk. Mindkét megmérettetés jó hangulatban zajlott, és megtörtént az, ami talán még sosem a pécsi duplaversenyek történetében: a két versenyen 6 különböző játékos állt a dobogón.

Ábécés verseny

A klasszikus ABC-s versenyekhez képest kicsit módosítottunk a versenyszabályokon: A pakli méretét lecsökkentettük 30 lapra, viszont a négyszínkorlátot benn tartottunk. A cél az volt, hogy kevesebb good stuff deck legyen és több koncepció. Ugyanis a 30 lapos korlát lehetővé tette, hogy azokat a színeket, amiből csak 1-2 értelmes lap van, kihagyják a játékosok, ami az etnikumoknak és más kombósabb pakliknak kedvezhet. A négyszínkorlát pedig jelentősen legyengítette a klasszikus good stuff deckeket. Az elképzelések bejöttek, kevés good stuff pakli mellett számos koncepció is megjelent. Én az alábbiakat figyeltem meg:

 • A legnépszerűbb egyértelműen a gólem pakli volt, a játékosok majdnem harmada játszott azzal. Érdekes, hogy a kötelező Őrült Enkala mellett a szabálylapok nagyon eltértek, Lépéselőny, Szűk esztendők, Hegymélyi keltető és 2 Bűvös erdő is megjelent Enkala szolgái mellé.

Ami még volt:

 • Átkozott követős + Bűvös erdős tüzes-ködös deck
 • Átkozott követő + Hegymélyi keltető lényes pakli
 • Épület pakli Magányos torony + Délibáb kombóra építve
 • Good stuff deck Változó környezettel, ill. Manafamiliárissal
 • Korlátozásos lényes pakli
 • Kyorg ősmágus + Lassan járj! köré épülő deck
 • Ősi rúnás Morq Fan Gor deck
 • Ősi rúnás Időzített gomba kombódeck zanszilánkokkal
 • Pegazus pakli Legendás pegazussal
 • Zarknod bilincse

Látható, hogy nagyon változatos, kiszámíthatatlan metagame alakult ki, szinte mindenféle korlátozó szabálylap megjelent, de 1-2 Rúna is felütötte a fejét. Néhányan Átkozott követővel is próbálkoztak, a gólemek ellen jó volt, mások ellen viszont ez sokszor hátrányt okozott.

A 8 forduló izgalommal teli versenyt hozott, az utolsó pillanatig nyitott küzdelemmel, ahol többen szinte vezető pozícióból csúsztak vissza, mások a semmiből felkapaszkodva értek el jó eredményt.

A végeredmény

korlatozasI. Bogdán Erik (paklilista)

Kontroll pakli Korlátozással.

II. Simon Richárd (paklilista)

Kontroll pakli Zarknod bilincsével.

III. Bognár Bálint (paklilista)

Nagylényes pakli Lassan járj!-jal és Kyorg ősmágussal.

IV. Király Zsolt

Időzített gombás zanszilánk pakli Ősi rúnával.

Érdekességek a versenyről

 • Béres Gergely Szabó András ellen szándékosan tartotta a kézben sokáig a Sztatikus gólemét, arra alapozva, hogy András beforgatja a követőjét. A terv bejött, ami után Andrást úgy tudta leütni, hogy az ÉP-jét minden módszerével maximum 0-ig tudta felvinni.
 • Király Zsolt Bognár Bálint Lassan járj!-a ellen Techiánafluxot keresett és rakta ki, mielőtt a kombóját kitette volna, mert úgy gondolta, Bálint csak a counterelős éjfattyal védekezhet ellene. Nagy döbbenetére azonban Bálint egy A sebek beforrnakot játszott ki, visszagyógyulva ezáltal a 30 ÉP-t.
 • Simon Richárd nem érezte magát igazán biztonságban a Rúnás Fan Gor ellen, azonban a Csodatevő Fenyő Zoárd + Bufa kódexe kezdőkéz ezen jelentősen javított.

Beszűkült látókör

Néhányan ugyan elmentek a második versenyről, de így is szép számmal maradtunk, készen arra, hogy a Beszűkült látókör versennyel folytatódjon a nap. Most már a tiltott lapok száma meghaladta a 170-et, ráadásul egy Sokszínűség deck révén nagyon sokféle pakliból esett ki 1-1 lap. Ennek ellenére a legtöbb játékos talált valami olyan koncepciót, amiből kevés lapot kellett kicserélnie. Ezek jelentek meg:

 • Ezúttal is volt egy domináns koncepció, a Lassan járj!, amit a mezőny harmada választott, a követők viszont eltértek, Kyorg ősmágus, Átkozott követő és A Semmi mestere egyaránt szerepelt a repertoárban.

Ami még volt:

 • Épület pakli Ősi bölcsességgel
 • Fókusz meglelése pakli
 • Fókuszkristály deck Változó környezettel
 • Galetki pakli Az ősök famulusával
 • Gólem pakli Őrült Enkalával és Lépéselőnnyel
 • Raia követős horda
 • Roxos csontváz-pakli
 • Vámpír pakli Az első vámpírral

A verseny végeredménye szempontjából érdekes, hogy bár a paklik harmada Lassan járj! volt, és senki sem használt Ősi rúnát (na jó, a Változó környezetben szerepelt egy Rúna), és mindenki azt mondta, hogy a Járjas vonal maradt egyben leginkább, végül egy ilyen pakli sem jutott a dobogóra.

A végeredmény

enkalaI. Sziva Csaba (paklilista)

Gólem pakli Lépéselőnnyel és Őrült Enkala, az animátorral.

II. Szabó András (paklilista)

A fókusz meglelése.

III. Vasvári István (paklilista)

Raia pakli Raia követőjével.

IV. Király Zsolt

Lassan járj! + Kyorg ősmágus.

Látható tehát, hogy a két kaposvári játékosnak sikerült behúznia a két versenyt, elvitték ezáltal Pécsről a két ultraritkát. Sziva Csaba esetében külön érdekesség, hogy gyakorlatilag ugyanezzel a deckel indult a szeptemberi versenyen, ahol negyedik lett. Úgy tűnik, a gólem pakli a Beszűkült látókör 3. fordulójára ’beérett’. András válasza a Lassan járj!-akra egy erőteljes olcsóbbítás volt, megtámogatva az új táp Fókuszálással és a régi klasszikusokkal. István paklija szintén klasszikus horda volt, az olcsó countereket néhány hatékony épülettel (pl. Az idő tornya) helyettesítve. A sors apró ironiája, hogy bár ismét nagyon sok lap kerül a tiltólistára, ezek között annyi paklispecifikus lap van, hogy a többi deck ebből keveset fog észrevenni. Viszont két közutálatnak örvendő lap, név szerint az Életadó és a Torqan, a púpos még mindig versenyben van, és most már ott is marad, mert decemberben lezárul a sorozat, novemberben pedig a frissen bontott verseny mellett nem fogunk másik formátumot tartani.

Érdekességek a versenyről

 • Király Zsolt Béres Gergely Roxos deckje ellen kirakott egy Ewgbert, a mágust, Gergely kezében azonban 3 Nekromanta vezér volt, ami elég volt ahhoz, hogy ő vigye a VP-t és a lapokat.
 • Ugyanezen mérkőzés egy későbbi szakaszában Gergely kitette egy Nekromanta vezérét dobatásra, amivel erőteljes mosolyt csalt Zsolt arcára, akinek 3 Leah lap volt a kezében.
 • Sziva Csaba és Szabó András meccse a döntőben egy x-szel kezdődött. András a követőszüntetés után szerencsétlen módon kinekronozta az egyik Tűzmadarát, így csak kettővel állt be az őrposztba, ami elég volt arra, hogy Csaba egy sztatikus gólemmel átütve nyerjen. Azonban mivel csak kettőt ütő lényei voltak, le kellett ütnie a két Tűzmadarat és ezt a sebzést nem élte túl.

Azt hiszem elmondhatjuk, hogy mindkét verseny izgalmasan és érdekesen zajlott. Novemberben csak egy versenyünk lesz, de az közvetlenül a Beholder találkozó utáni napon, az új kiegészítő Frissen bontott versenye 3 csomag Mágusok alkonyából. Az előre nevezés kötelező, így aki indulni akar, jelezze a szervezőnél!

Szabó András

Reklámok

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.