Iszonykeltők lapelemzés

 Zén barátunk legújabb 10 csodáját vesszük górcső alá.

Mielőtt felelevenítenénk az önkényesen kialakított pontozási rendszert, gyorsan térjünk ki az aktuális mini ieg értékelésének problematikájára. Már minden HKK-s a jövő hétvégén esedékes bontott versenyre koncentrál, ami után nyilvánvalóan felpezsdül majd a meta. A játékosok elkezdenek új koncepciókat alkotni, vagy éppen régieket ismét előkaparni. Éppen ezért kissé visszás, hogy lapokat előre próbálok belőni egy számomra is ismeretlen palettán. Könnyen lehet , hogy a dicséretes lapok 1 hónap múlva a top paklik között ostromolják majd a dobogót, vagy éppen nyeretlenül kullognak a sor végén. Lássuk a pontrendszert! 5-öt kapnak azok a kártyák, amik egyértelműen spoilerek, a játék krémjébe tartoznak (jellemzően ilyen magas osztályzatot kevés lap fog kapni, lehet, hogy hónapokig egy sem). 4-es lesz a jutalma az erős versenylapoknak, teszik a dolgukat, ráadásul olyan paklikban, amik az aktuális hagyományos metában előfordulnak. 3-as lesz az a kártya, amelyik bár jó dolgot csinál, de a koncepció (etnikuma!) gyengécske vagy esetleg tipikus side lapok, így csak versenygyőzelmi ambíciók nélküli pakliban van helyük. A +1 kategória a 3-as dicséret (klasszik 3D), ami egy teljesen új koncepció megalakulását ágyazza meg. Éppen, hogy átmegy egy 2-essel az, akit maximum valamilyen korlátozottabb formátumon tudunk elképzelni pakliban. Míg megbukik (1-es) az a lap, aki soha nem fogja a 9×1-es mappalap lakóhelyét egy fényes kártyavédő fóliára cserélni versenyzés céljából.

 Jöjjenek is a kártyák!

Pokoljáró (2): Ez előtt a kártya előtt kissé értetlenül állok. Már messziről üvölt róla, hogy ez bizony egy side kártya lesz. Az anti-mágia, rezisztencia a tartós megtapadást (hogy egy kis szakzsargonnal is éljek) hivatott elősegíteni azpokoljaro asztalokon, míg a repülés és a méretei a minél előbbi győzelmet igyekeznének kiharcolni. A képessége ráadásul gyűjtőgen és a CHD követő ellen is játszhatóvá tehetné, de… 3 VP 2014-ben egy side-lapért, aminél vannak jobb alternatívák? A drágításnál jóval hatékonyabb, ha inkább lesemmized az adott gyűjtőből is aktív papírost. Ezt még egy Álmok mestere mellett is olcsóbban megteheted egy szökőkúttal, mintha ki kéne játszanod a Pokoljárót. Még egy Búvópatak ellen ideális is lenne, hiszen azt nem lehet semmizni… Aztán gyorsan észrevesszük, hogy bizony a patak ősmágiás, így bele is zokogunk egy sort a párnánkba. A lila követő ellen aranyos, hogy nem tudják megsebezni, de mivel repül, ezért keletető ellen csak a 3. körben fog kiférni, amire már halottak leszünk, ha erre spóroljuk minden VP-nket. A legfőbb követős változat elüt mellette és megalázza. A lap nagyon hajaz az 1 (0) pontra. Hogy miért adok rá mégis 2 pontot? Azért, mert a Lépéselőnyös kaller deckben jobb egy ilyet pörgetni, mint egy Szökőkutat. Egész egyszerűen azért, mert ott minden lapunkkal nyomást akarunk gyakorolni az ellenfélre, és kvázi nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy kontroll jellegű kártya miatt kiessünk a szerepünkből. Természetesen itt is csak side-ból ugorhat be a fiú.

Thera (3): Kedvenc görög szigetünk meglehetősen finomra sikeredett. Tudja azt, amit egy horda kallernek tudniathera kell (1-ért oda tud sózni legalább 4-et), így a Lépéselőnyös deckünkbe be is pattinthatjuk. Azonban ez a kis kártya több annál, mint aminek látszik, hiszen az alapból 1-es IK-ja más paklikba is játszhatóvá teszi. Arra kell figyelnünk, hogy mindig ő legyen az utolsónak kijátszott papírunk, hogy lapelőnyt termeljen számunkra (minőségi előnyszerzésre csak nagyon rossz kéz esetén / kombók ellen használjuk!). Egy Korlátozás mellett kellemesen meg tudja figurázni az ellenfelet. Nem egy spoiler versenyző, de egy próbát érdemes lehet tenni vele. Nem tudok elmenni szó nélkül a hálója mellett, ami nekem picit olyannak tűnik, hogy ha már a játék lassítása az új mottó, akkor dobjuk rá erre a lapra is.

Alvó drakolder (4): Egy picit engem a Nagy limbó nevezetű lapra emlékeztet szundis barátunk. Egy újabb lénytakarítást láthatunk a személyében, aki tokentermelő alvo_drakolderpaklik ellen 2-ért a 2. körben is le tudja tépni az angyalkákat, vagy a fattyakat, ha pedig úgy van (márpedig úgy van), akkor az Arochos tokeneket szeretgeti meg ingyen. Ettől még azonban nem esnénk transzba, de mivel bőven van alacsony ÉP-s használható versenylap, így egészen sok kártyát tud majd megoldani olcsón. Külön figyelemre méltó, hogy csak az ÉP-je csökken egy ilyen manőver után, a sebzése továbbra is megmarad, így ha már nincs kit leszedni vele, akkor be is tolhatjuk az őrposztba csépelni egy picit. Bár Fairlight nem bővelkedik a tömegirtásokban, mégsem a fentiek miatt kap 4 pontot. Az ok nem más, mint az újabb 2 lapos végtelen kombó megalkotása. Alvó barátunk egy kis cicuskát ölelne magához legszívesebben, így tegyünk is mellé egy Aranytigrist. 3 manás végtelen sebzés lénnyel még akkor se gyenge, ha le lehet lőni a szentemet. Ráadásul szúnyog-kompatibilis a papír, így a Sztatikus gólemek ebből a sárga deckből minden bizonnyal kiszorulnak.

Genrath vérmedve (1): Egyelőre tanácstalan vagyok azzal kapcsolatban, hogy ez a lap hova lehetne jó. Az értékeigenrath_vermedve bántóan magasak 1 VP-ért! Azonban lényegében nem csinál semmit. Nekron hordába luxusnak érzem, hogy nem repül a maci. A háló szintén érthetetlen számomra, pláne a Lassú morf tükrében, aki lassításra sokkal jobb, mint brummogó társa. Ha megnézzük, akkor a Csepkőfivér képes hasonló testet az asztalra rakni a megfelelő körülmények között ilyen olcsón. Azonban azt a lapot se játsza senki, nem véletlenül. Semmi bajom nem lenne Ursa sangius-sal, ha ő egy gyakori lapként jelent volna meg a Mágusok alkonyában (bontotton picit húznám a fogam, ha ellenem tolnák meg).

Ősgólem (1): Ez a lap nem jó. Aztán elolvastam még egyszer, és… még mindig nem jó. A gólem deck egy alternatív dal deck, ahol egy algoritmus alapján keresed és rakod osgolemki a lapokat, ezzel kvázi ellehetetlenítve az ellenfeledet (a drágítás miatt). Ölni nem ezzel fogok, ha sikerült lefojtanom az ellenfelem (a Papírgólem – Papírgólem – Zangólem – Sztatikus sorba nehezen beilleszthető a barátom), a gyógyulása nem releváns, az izomtól szintén nem esem hanyatt. Mivel nem vele akarjuk csépelni az ellenfelet, ezért a láthatatlansága sem ér sokat, ráadásul, ha a szitu úgy adódik, hogy egy tokenes deck őrposztján kéne átütni, akkor előtte még passzívan le kell jönnie, hogy a következő körben tudjon elkezdeni dolgozni. Követőlövés ellen nem rossz, de mivel 1-nél többel (eggyel se) alapból nem játszanék, így ritkán fogom őt a kezemben szorongatni, amikor elbúcsúzom Enkalától. Azt a variációt, hogy egy Átkozott követőre ezt fogom ráside-olni, azt felejtsük is el mindjárt.

Goblin pengevirtuóz (3): A kis goblin a kedvencem a Zénből. Maga a kártya nem túl bonyolult, azonban több helyre is jól illeszthető. A goblin pakli (kár, hogy ez lényegében nem létezik) egy tanyával 14 sebet tud az asztalragoblin_pengevirtuoz ficcenteni vele. (8 a négy tőr + 6 a fiúktól következő körben) Nem rossz korlátozó szabálylap mellé sem, hiszen a 2 Dobótőrnek hála 1 vagy akár 2 lényt valószínűleg le fogunk tudni csippenteni, míg nekünk ottmarad egy 3/3-as apróság, ami bár nem sok, de mégis csak egy nyerésről beszélünk. Mivel passzívan érkezik, ezért Keltetőbe is van az a szög, amikor beférhet, azonban inkább side-ból fog beszállni a buliba valószínűleg. Az utolsó felhasználási módja a ZSZ deckben fordulhat elő, hiszen 2 VP-ért kapunk 5 ZSZ-t. Ennél láttunk már jobb erőforrást is oda, azonban nagy előnye a pengevirtuóznak, hogy ő a topdeck fázisban se lesz blank, míg mondjuk egy Varkaudar kölyökről vagy Láthatatlan segítőkről ugyanezt nem mondanám el. Biztosan valamikor teszek is vele egy próbát.

Terrorteknős (3): A Világégés kiegészítő óta a tekik neve egybeforrt a Szánalmas terrortekiteknősével. Ez a példány inkább a régi idők anti-mágiás hordás vonalát juttatja az eszünkbe, ahol a páncélosok becsületes küzdelemben igyekeztek diadalmaskodni. Amíg a szánalmas kombó benne van a játékban, addig előbb választjuk azt a változatot, mint a sima hordás vonalat. Zsolti azonban elejtett félmondatából azt vettem ki, hogy az új teknősök inkább a klasszikusabb vonulatot fogják képviselni, így lehet, hogy a Terrorteknős megtalálhatja a számítását (bármennyire hihetetlen, mi sem ismerjük a tesztlistát, hiába tesztelő Zsolti). Sok magyarázatot nem igényel a lap. Ha van lent 2 Eszement tekink, akkor azért finom lesz befejezni vele a játékot.

Büntető iszonyat (3): Vámpírbébi advanced. Az első körben nyilván őt lesz jobbbunteto_iszonyat kijátszani, míg topdeckelésnél egyszerre két lényt akarunk inkább az őrposztunkba varázsolni (a bébi egyből huzat). Más kérdés, hogy a topdeckelésig nemigen akarunk eljutni egy Leah hordával. Meglesz a helye a lapnak a hordában az kétségtelen. Kérdés, hogy hányan fogják elővenni ismét ezt a kérész életű koncepciót. Kicsit ijesztő számomra, hogy ma már 1 VP-ért ennyi mindent kapunk (és várunk is el) egy szimpla horda lénytől!

Varkaudar kardtáncos (1): Egy újabb nem túl bonyolult példány, aki szintén a sok apróbb lénnyel felálló paklik ellen lesz igazán hatékony. Olyan, hogy varkaudar pakli varkaudar_kardtancostovábbra sem létezik, ráadásul a kizárólag piros lényeket foglalkoztató összeállítások sem tombolnak igazán. Egy Guolg császár mega-lightnak tudnám nevezni. A képességét többnyire akkor fogjuk tudni kisütni, amikor az ellenfél lényei megkapják a védekezési bónuszt. Ez azt fogja jelenteni, hogy egy 2 támadású lény már le is alázza, aminek nem örülünk túlzottan. Mivel a Sötét manifesztáció nem olcsóbbít, hanem „csak” manát termel, így a 3 VP-t mindenképpen el kell majd költenünk rá, amennyit egyszerűen nem ér ez a kártya. Szegény varkaudarok már vergődnek egy ideje, hogy egyszer elvigye őket valaki versenyre, azonban nem a kardtáncos fogja meghozni az áttörést.

A fattyak létrehozása (4): 1-ért 3 fatty? What?!?! Ez a papír az új álom első kör lesz a legfőbb követős CHD pakli számára. Az, hogy a 2. körre 5 fattyunk legyen az asztalon az elég melegen hangzik. Ha ezt egy második körös víziók-szentségtelen kapu kombóval érjük el, akkor bizony érzékelhető, hogy mi a bajom ezzel azfattyak_letrehozasa egésszel. Egy TCG-nek soha nem tesz jót, ha egyértelmű csapásirányokat jelöl ki egy-egy kártya. Egyszerűen annyira kemény ez a papír, ha létrejön, hogy counter nélkül esélyünk se lesz ellene (Dal, Őshangya here… ismerős?). Az 5 követőnél nem fogunk tudni egyet se belőni, ha nem nyerünk az adott körben, különben a fattyak megesznek a következő körre. A ránk rakott háló szintén nem segíti majd a védekezést, hiszen általában 1 manából maximum egy mega-hoki után fogunk tudni csak 4 lapot leszedni, amibe nem fog beleférni egy idő közbeni szimpla leszedés. A jövőben talán játszható CHD-s kontrollba is egészen jól funkcionál. Egy Áldozattal karöltve egészen beteg dolgokat fog majd tudni csinálni, a többi ZSZ-es lappal alkotott szinergiájáról nem is beszélve. Amikor ezt a lapot és a Most már eleget nézem egymás mellett, akkor mindig a Worms Armageddon introja jut eszembe, ami picit elkeserítő.

A mostani Zén kicsit gyengébbre sikeredett az eddigieknél, azonban így is megbújik 1-2 érdekesebb kártya a készletben. Ti mit gondoltok a lapokról?

Dávid Máté

42 thoughts on “Iszonykeltők lapelemzés

 1. A fattyak létrehozása a Szűk esztendők + Chara-din követője dekkben fog elég finomakat művelni…

 2. Ahogy Szabolcs is mondta, azt a Goblin tanyás dolgot eléggé benézted. Amúgy miért ne létezne goblin pakli? Legalábbis fajon simán vállalható.

  Egyébként szándékos volt ez az Aranytigris + Alvó drakolder kombó, vagy csak lefelejtődött az X maximuma?

 3. Nem tetszik ez a “nem létezik X meg Y pakli” hozzáállás. Attól még, hogy egy koncepció nem életképes hagyományos verseny környezetben, attól még létezhet, és szerethetik egyesek.
  Ráadásul a goblin paklit szokták forgatni veszélyes fajon a legutóbbi goblinos zén óta, és egész jól is szokott teljesíteni. Én már jó párszor szoptam ki vidéki versenyeken goblin pakli ellen.

 4. A fattyadós lapot tuti hasznàlnám a CHD-Szűk esztendőkben. A többi lap közül a draki ès Thera tetszika,a többi “felejtős” :/

 5. Térjünk ki egy mondat erejéig az új illusztrációkra is. Jók lettek! Az egyetlen gondom a varkaudarral van. Egy átlagos varkaudar leírása:
  “Bőre nagyon sötétkék, majdhogynem fekete, magassága két méter körüli, hegyes fülei vannak, rücskös, égettnek tűnő bőre, sárgán izzó, pupilla nélküli szemei, és hosszú agyarai (de harcban inkább fegyvereket használ, mint ezt).”
  Tudom, hogy vannak másként ábrázolt varkák a lapokon, de a kardtáncos egy ember nő két tülökkel a fején, és nem varkaudar. (Amúgy a kép kiváló, csak nem az van rajta, aminek ott kellene lennie.)

 6. Érdekes érdekes…
  Pont az 1pontos lapokról jutott eszembe hogy:

  Az ősgólemnek szerintem azért helye van a gólemdekkben pont azért mert amikor nem akarom (=van követőm) nem húzom föl, mert keresek helyette… 😀 amúgy meg a gyógyulás funkció miatt néha még lehet fel is keresném a srácot…

  Én a vérmaciban is látom a fantáziát, pont ez a “csak egy kicsi hiányzik” esete, hogy a keltető hordavonalába is egész jól beilleszthető legyen de a nagymester is lehet hogy elvinné egy körre ha tudna még valami apróságot…

  A kardtáncos… jó, igen, az pont olyan amilyen 😛 😀

  Viszont az a goblin…
  Keltetőnek nem azt mondom hogy a 10méteres körzetébe nem, de azért nem igazán az a beférős dolog… Vegyük észre, hogy van egy jópár éves gyakori (!) lény ami ugyanezt tudta antimágiával (türkiz sárhajító) és ő sincs már benn a keltetőkben… (a keltető nem jeleskedik a csontok felhasználásában) A védelem csak átfigurázódott (az a kánterektől ez a leszedésektől van védve -őt leszedem tőr fennmarad – ) illetve amit fel tud mutatni fejlődésként, az egy KF ikon… tehát inkább a lépéselőny közelébe tudnám a csontokkal és a KFel elképzelni, azzal hogy onnan kizavarják-e, megvárom az ebben kompetensebbeket 😀

 7. Zsolt velemenyet is kikerhetted volna, mert emlekeim szerint o is ott volt abban a brigadban, amelyik lelkesen megszavazta, hogy ez egy jo Zen (= ennyi 1-es lap biztos nincs benne, es van benne legalabb 2 igen jo lap – ezek alapfeltetelek).
  OK, tudom, ez a te velemenyed, es nem az ove, de azert megis…
  Vagy akkor legalabb 1 komment pls Zsolti!

 8. @Bramwell,a nagymester nem tud neki életet adni 😦
  @Jancsár Úr: szerintem nincs gond a rajzzal,vannak piros varkák,zöldek,néhány képen kékek. Mellesleg az “átlagos varkaudar” piros színű Fischer szerint 😀 szerintem hangulatos a kardtáncos,kicsit hajaz egy démonlányra,de nem a 90-es mellbőség miatt tetszik.
  @Krounk: egyetértek Balukával,egy marginális koncepció ha korlátozott versenyeken is,de létezik. Picit degradáló lehet olyanoknak ezt olvasni,akik az adott etnikum pártfogói. A pontozás nagy részével egyetértek,a kardtáncos még kinőheti magát ha jönnek új varkák.

 9. Amit meg nem ertek, ha annyira durva a Fattyak letrehozasa, akkor miert nem kap 5-ost? Vagy az egyedul a Kyorg tudasnak jar? 🙂 (igen, olvastam a szamok jelenteset az elejen, de igy se ertem)

 10. @Balázs Makó: Hagyjuk már… nem is olyan vészes kombó a második körben az Aranytigris-Alvó drakolder, ha az ellen az első körben rád tud dobni egy Ősi béklyó-Techiánaflux-Kasztrostigma lockot (te kezdtél, ofkórsz).

  Ennyire ne akarjatok már ellehetetleníteni minden kombót. Mi lesz a következő, FAQ kerül a Magzatra, hogy horgonyos? Magányos toronynál x max. 5? Harcostársat és Benőt nem rakhatsz egy dekkbe?

 11. “A pengevirtuózok pengék a két tőrrel való küzdelemben.”
  Az ilyen “frappáns” flavorok helyett inkább koncentrálhattatok volna a lapok használhatóságára is.

 12. Máté, én is köszönöm szépen az értékelést!

  Elégedett nem vagyok az olvasott értékeléseddel, de elfogadom, hogy ez a Te véleményed.

  Egy kicsit Makó Balázzsal értek egyet.

  Szerintem:
  Sokkal kedvcsinálóbb, ha kiemelem, hogy van benne 2 igen durván jó lap, a Fattyak létrehozása meg az Alvó drakolder, a többi talán “nem annyira spoiler” kártya meg nem sok vizet fog zavarni.

  Nálam a Fattyak létrehozása simán 5-ös, és a varkaudar leányzó meg az Ősgólem sem 1-es, hanem sokkal inkább 2-es. A vérmedve az egyetlen, amit megbuktatnék.

 13. A Világégéshez hasonlatosan a keig neve itt is “elmondja” a lapok többségének minőségét. Iszonyat, hogy mennyire gyengék (a mostani meta tudtában). A kivétel a drakolder illetve a fatti lap, a többi a selejt kategória.

  De sokan, köztük én is örülönk, mert igen pénztárcabarát lett.

  Amúgy azt vki meg tudná mondani, hogy minek kell kiadni ilyenkor Zént, amikor a várt nagykieg is jön (ami első ránézésre sokkal jobb minőségűnek tűnik)?

 14. Abban talán lenne ráció,hogy a novemberi Zént kihagynátok és nyár közepén kiadnátok egy Idővihar jellegű kis kiegészítőt,amiben lenne 20 lapocska,kicsit felkeverve a meta állóvizét.

 15. Theraval tobbszor jatszottam pl. es iszonyat volt. De a Bunteto iszonyat vagy a Terrorteknos sem ‘selejt’, alap lapok voltak a sajat paklijukban. (teny, hogy a terrorteki akkor meg 2-es AM volt, de ezt tobben tul erosnek iteltek).

  Zen azert jon ki, mert:
  – ez a ‘ritmusa’ a 2 havonkenti Zennek
  – Mikulas/karacsony elott szerencses, ha 2-fele arban is van uj csomag, pl. nalunk is a rokonsag sokszor egy adott keretet szan kartya-vasarlasra, abba belefer 1-2 uj Zen is.

 16. Idovihar jellegu kiegeszito (ezt mar irtam) a kozeljovoben sajnos NEM lesz, mert nem szerettek a jatekosok elegge (=nem vasaroltak eleget belole), meg ha most ‘nosztalgiaval’ is tekintenek ra sokan. Pedig abban nem nagyon vitatta senki, hogy eleg jo lapok voltak (pl. Szikracio).

 17. Kieget vàsàrolni nagy mennyiségben csak a versenyjàtékosok fognak szvsz. A kispènzűeknek 1350 egy kiegért nagyon sok(régen jól rémlik h 1000 Ft alatt volt a kieg?),inkább megveszik a fórumon laponként ami kell…

 18. Régen alatt értsd,amikor még “aktívabb” voltam 😀 (23 évesen azért ez elég hülyén hangzik…). De most már 1350et kiadni random 2 ritkáért? Hát…:/

 19. Örülök, hogy ilyen sok komment érkezett a post alá. Néhány dologra reagálnék, nehogy valaki úgy érezze, hogy csak felböfögök egy cikket aztán ennyi.
  A pengevirtuóz valóban nem kombó a tanyával, nem mentség h későn fejeztem be a cikket, legközelebb utána nézek természetesen a dolognak. (köszi a korrekciót)
  A goblin fanoktól elnézést kérek, de attól még tény marad, hogy ez egy abszolút marginális koncepció. Minden olyan összeállítás ami két féle erőforrással machinál egyszerre a mai versenyjátékban nem elég jó. Keressük fel emlékünkben, hogy hol vannak az épület vagy tárgy deckek. Mondom ezt úgy, hogy idén mentem 6/5-öt épület deckkel (beszűkült 3. forduló asszem). Otthon, kis, szűk metájú versenyen használhatók (szintén nem degradálni szeretnék egy vidéki versenyt se, hiszen nagyszerű vidéki játékosok vannak, de attól még nem reprezentatív minden szempontból. Egyszerűen nincs akkora minta), és örvendetes, hogy használják is. Én is nagyon szeretek ilyen paklikkal játszani. Nem véletlenül nem használtam egy éve egyik deckemben sem szoli-kyorg-földanya trióból lapokat (mielőtt valaki ráugrana: megvannak a lapok).
  Az ősgólemmel továbbra se sikerült meggyőzni, de cáfoljatok rám versenyen. Nem tudok olyan valid szituációt elképzelni, amikor őt keresném ki.
  Hogy a fattyak létrehozása miért nem 5 pont ez jó kérdés. Igazából 4 és 5 között vaciláltam, végül azért döntöttem a 4 pont mellett, mert elvileg a meta lassulni fog. Ez előre vetíti, hogy a 0ás lapcounterek megint előszivárognak. Akkor viszont sokkal gyengébb a létrehozás, mint egy Mhorg. Egy kyorg tudásnál/fluxnál nagyon nehezen tudok elképzelni olyan változást, hogy ne legyenek jók. Természetesen a teljes lapkészlet ismeretében megkövetem majd magam és akár 5 pontra is módosulhat.
  A Thera nekem is tetszik, azonban a rhatt nem éppen verseny szín. Ráadásul, ahol ki lehet szórni a decked, azoknak kicsit leáldozóba kell fordulniuk (lásd fentebb), így potenciálisan magadat is meg fogod dobatni vele. Akkor már azért nem olyan fényes.
  A varka csajhoz annyit, hogy én játszottam mindkét piros etnikum deckkel többször is behós versenyen. Se az orkok közé, se a q-khoz nem fér be jelenleg. Márpedig, ha oda nem jó, akkor vannak sokkal jobb tömegirtások már ennyiért is máshova.
  A büntető iszonyat 4 pont lenne, ha tombolna a fekete horda. De elment mellette a játék kicsit (vagy elfelejtették az emberek).

  Az értékelés továbbra is a saját véleményem természetesen (azért Zsoltiékkal meg szoktam beszélni, hogy ők is hasonlóan látják-e). A kieg két erős lapjánál írtam nem véletlenül a legtöbbet. Miattuk érdemes megvenni a kieget, hiszen sima ritkaként is el tudtam volna akár képzelni őket. Ez azonban nem változtat az összértékelésemen. Én személy szerint sokkal jobban szeretem az olyan zéneket, ahol minden lap 3 vagy 3+D, mintha 1-ek és 4 vagy 5-ök vannak csak.

  Ha az urgod kamrájáról írtam volna egy értékelést a megjelenés után:
  Riannandi- 4
  Veszedelmes kincs- 3d
  Pondi-1
  Hártyás lemúr-1
  Most vagy soha- 3d
  Kos csapás-1
  Mantikór-1
  Piromancer-1
  Urgod haragja- 2
  Toborzó- 3d
  Szerintem az az elmúlt 5év leggyengébb zénje, annak ellenére, hogy van benne egy nagyon erős versenylap, amit ma is használnak előszeretettel.

 20. @nagy.robi

  Ilyen “Frappáns” fikázás helyett esetleg beüthetnéd a lapot a lapkeresőbe, akkor látnád, hogy ezt a flavort nem ez a tesztelőbrigád találta ki – egyébként sztem amúgy kajak hangulatos szöveg.

 21. A HKK dragulasarol tudok adni infot:
  1995-ben, a megjeleneskor egy alappakli 700 ft volt.
  most 1650.

  Ez 2,35 szorosa a 19 evvel ezelotti arnak.
  Ekozben az inflaciobol (2013-ig) kiszamolt aremelkedes 3,91-szeres, vagyis BOVEN az inflacio (vagyis atlagos aremelkedes) alatt dragult csak a HKK.

  (megj. a regi alappakliban ugyan tobb lap volt, viszont az ujban meg van kod, es a ritkak szama ugyannyi, tehat nem ‘er kevesebbet’ az uj)

  Ja es en meg emlekszem az 1 ft-os gomboc fagyira is! (sajnos, ilyen oreg vagyok)

  Meg annyit, hogy a TF talin, vagy itt a neten olcsobban is megkaphato a MA pakli, a talin pl. 1200-ert. Vagy a bontotton, ha HSZ tag vagy, 3600-ert megkapod a 3 paklit + a versenyt.
  En nagyon remelem (es nagyjabol tudom is), hogy a versenyjatekosok mellett a hobbijatekosok is vasarolnak paklikat.

 22. A hkk többi kártyajátékhoz viszonyítva egyáltalán nem drága. (átlagban 1000HUF/ 1 ritkás kiegekkel dolgoznak az ilyen játékok)

 23. Oké nem szóltam 🙂 Bár én pl bontottam 3VÉ kódot,de nem tudom felhasználni,meg eladni se. És persze értem én,hogy infláció,meg a többi TCG-ben ez meg az van,de az nem nagyon izgat,mivel sose játszottam velük 🙂

 24. @BonyiG
  tudod megnéztem mielőtt írtam, de a régin semmi sincsen, se a lapkeresőben, se a lapon

 25. @Mr Punk:

  Jok a javaslataid 🙂

  Azert volt ott a smiley, na. Majd ha nyernek vele 1-2 versenyt, akkor esetleg.
  Amugy az Aranytigrisben az a bosszanto, hogy csak miatta minden X-es Fairlight lapra most es mindorokke oda kene irni a korlatot, akkor mar ertelmesebb lenne a tigrisre irni. Lehetne olyan, hogy max. 10, vagy csak fix idezesi koltseguek…

 26. Amugy: Ősi béklyó-Techiánaflux-Kasztrostigma 3 lap, es akkor meg nem nyertel. Johet az Oriassarkany, az aramlasbol leszedes, vagy az uj moa srac. (plusz lehet mar lapod/lapjaid/arochosaid az asztalon is)

 27. Balázs,leírod mit tud a moa srác,mert már annyit volt említve? 🙂 vagy csakazt,hogy gyngy v ritka lesz-e? 🙂

 28. Egyelore nem, mert hatha ir rola Zsolt. Nemgyak lesz, es nagyjabol azt tudja, hogy leszedi a lock 1 lapjat.

 29. Balázs ,nem a Hkk árával van a baj……Nem drága (tulajdonképpen).
  Emlékszem az első kiadás árára tényleg 700ft volt.Kb 12-max 15 ezr ft volt a fizetés akkoriban.Ma 1300 egy kieg a fizu 120-150 ezer.(lehet számolgatni,akinek van kedve……)
  Viszont nem volt mobil teló,internet (legalábbis nem ez a mai Facebookos elterjedt házi net),.
  Volt viszont sok könyv ….
  Tehát a világ változott,és az hogy még is van HKK még egyáltalán az kész csoda.

 30. Hiába szarunk bele egy befőttes üvegbe, és fogjuk rá, hogy szilvalekvár, nem lesz jó íze.

 31. Az egyetlen ok, amiért nem ajánlanám DM-et tesztelőnek az az, hogy megmaradjon az elfogulatlansága a lapokkal szemben.

  A gólemhez annyi, hogy jelenleg nagyon szegényes a felhozatal (morfok nélkül), így mindig szükség van pár relatíve olcsó darabra. A (majdnem) fix 4 pedig jól esik, a gyógyulás is egy olyan dolog, ami hiányzott. Persze csak gólembe lesz használható, de ettől még benne lesz. És még így is feljebb teljesít, mint a Pokoljáró, ami megkapta a 2-est (bár az ő pontjával sem értek egyet, bizonyos deck sidejában előfordulhat és ez már 2 pont?).

  Vagy a gólem legyen 2, vagy a Pokoljáró 1 😀

 32. amúgy a lock ellen nem lenne jó felújítani xenó királynőt? jöjjön 3-ért, és tudja ugyanezt. full meta lenne

 33. Szerintem a Pokoljárót kicsit lebecsülitek. A vízió lapokra is komoly megoldást jelent a 2.körben.
  Az Alvó Darkolder Aranytigris kombóra meg vonatkozhatna ugyan az a szabály, mint a gyűjtőre. X vagy ?=0

 34. @Zolinho81: először hadd próbálják már ki az emberek a tigris-drakolder kombót. Ha túl OP, akkor érdemes gondolkozni a korlátozáson, addig legyen meg a lehetőség rázúzni az ellenfélre 2359527341 ÉP-t. 😛

 35. Jól van na. Akkor én készülök ellene Oroszlánüvöltés+sebek beforrnak kombóval. 😉

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.