Bukottak és felemelkedettek – Világégés

Lássuk, melyek azok a lapok, amik végül látványosan alul-, illetve felülteljesítették az előzetes elvárásokat.

Megszokhattátok már, hogy egy-egy kiegészítő leköszönését megelőzően elkészítjük immáron hagyományosnak mondható ‘Bukottak és felemelkedettek’ összeállításunkat, mely a lapok két speciális csoportjára fókuszál. A bukottak esetében azokra a kártyákra térünk ki, melyeknek a játékosok nagy jövőt jósolták, ám végül mégsem váltották be maradéktalanul a hozzájuk fűzött reményeket. Míg a felemelkedettek között a váratlan sztárlapokat vesszük sorra: azokat, melyekkel kezdetben senki sem foglalkozott, később azonban rendre ott voltak a versenypaklikban, illetve melyek bár előzetesen is jónak tűntek, végül kegyetlen spoilernek bizonyultak. Vizsgálódásunk során első sorban a hagyományos környezetre fókuszálunk, szubjektív meglátásainkat és tapasztalatainkat felhasználva – lássuk, hogy a Világégés lapkészletéből mely kártyák soroltak be ebbe a két csoportba.


A bukottak

Moa daraboló: Előzetesen szinte mindenki top 5-ös lapnak gondolta, mely az eredetihez hasonló, fényes karriert fog befutni, ehhez képest azonban alig-alig használták, így jócskán alulmúlta a várakozásokat. A legjobban a különféle Bűvös erdős összeállításokban teljesített, ám miután azok a sok ősmágiás lap és a Villámháború miatt szinte teljesen háttérbe szorultak, ezért a Moa darabolónak sem jutott túl sok szerep a versenyasztalokon. Ha nincs drágítás, akkor manapság a játékosok ritkán ülnek már csak a manájukon – ilyen körülmények között a darabolónak nem termett sok babér.

moa_darabolo

Őshangya inkvizítor: Ahogy egy évvel korábban a Ganüid interruptor, úgy most az Őshangya inkvizítor sem tudott a már-már legendás Varkaudar merénylő nyomdokaiba lépni: hiába tűnt csábítónak az egy manás körmegszakítás, a Szánalmas teknősös kombó paklin kívül nem jutott szerephez – és ott is csak néha. Tény, hogy maga a lap sem hátrány nélküli, de az sem kizárt, hogy alapvetően a hasonló jellegű kártyák felett járt el csupán az idő, és a játékosok nem feltétlenül szeretnek olyan lapokat használni, melyek kizárólag kört szakítani tudnak.

Szétterjedő köd: A ködös koncepció éppen virágkorát érte, amikor megjelent a Világégés, így nem csoda, ha mindenki sokat várt a Szétterjedő ködtől – már csak azért is, mert különféle korlátozó szabálylapok mellé is ízletesnek tűnt a konfigurálható leszedés / dobatás. A Bűvös erdős változat azonban végül ködbe vészett (ha-ha), A legfőbb követős verziót kevesen próbálgatták, egyéb deckekbe pedig – talán a szín gyengesége miatt – be sem került a Szétterjedő köd, amely így jóval kevesebb kilométert futott, mint amennyit előzetesen jósoltak neki.

szetterjedo_kod

Az ősmágia tornya: Ősmágiás lapcounter egyetlen építőért? Nem csoda, hogy sokak nyálelválasztása beindult Az ősmágia tornya láttán, mára azonban kis túlzással el is felejtettük már, hogy létezik ilyen lap. A lap legfőbb “hibája” az, hogy még tovább tápolt egy olyan koncepciót, aminek semmi szüksége nem lett volna erre: természetesen a Raia követős kontroll-hordára gondolunk, mely az év második felére egyébként eléggé háttérbe szorult, és már jóval kevesebben próbálkoznak vele kiszámíthatósága miatt. Az épület paklit emiatt senki sem vette elő emiatt (legfeljebb Beszűkült látókörön), és a Hegymélyi keltetős deckek sem erőltették miatta a gyengécske fehér színt.

Nz’kromithlan, a mágus: A jellegzetes illusztrációjú counter éjfatty a Világégés megjelenésekor a legkeresettebb lapok között volt, manapság azonban kétlem, hogy bárki is örömtáncot járna, ha őt pillantja meg a két ritka lap között. Erre a funkcióra ez a kártya egész egyszerűen túlságosan drágának bizonyult, így Nz’kromithlan, a mágus végül kizárólag saját paklijban bukkant fel, melyet ugyan egész évben sokan és stabilan játszottak (az utolsó pörgőst ugye meg is nyerte), de igazán sosem számított top paklinak. Ráadásul ott sem sorolható a kulcslapok közé.

nzkromithlan_a_magus

Sirokkó: Nocsak, még egy lapcounter, amely első blikkre szintén brutálisnak tűnhet, ám néhány Beszűkült látókörös kalandon túl ő se tudna túlságosan sok mindenről mesélni. A zanszilánkok alapvetően kedvelt és játszott lapok, koncepcióként azonban továbbra is kissé védtelennek mondhatók – oké, hogy a Sirokkó éppen ezen hivatott segíteni, de ettől függetlenül nem nagyon vették elő a paklit mondjuk Lépéselőnnyel, Ősi rúnával vagy éppen Változó környezettel. Más paklivariánsok (pl. Zarknod börtönében) mellett pedig már nem működik túlságosan nagy hatásfokkal a feltétel miatt, olyan kontroll jellegű pakli pedig nem volt az évben, amiben sok zanszilánk szerepelt volna (és még Rhattot is használt pluszba).

Az élet ereje: Zárásként még egy lapcounter jutott ide a bukottak közé, Az élet ereje ugyanis szintén olyan kártya, ami a túlságosan erős feltételeken hasalt el. Ha nem lett volna az Arochosos dal pakli feltámadása a nyári hónapokban, akkor a kutya sem használta volna egész évben, egy nullás lapcountertől azonban így is kevésnek mondható, ha csupán egy top pakli egyetlen variánsában tud helyet követelni magának. Ha esetleg a Molluszk megerősödik az új lapokkal, talán visszatérhet még, ám ennél egészen biztosan többet vártunk Az élet erejétől.

az_elet_ereje


A felemelkedettek

A felejtés ára: A Rhatt vízió egészen valószínűtlen pályát futott be, a megjelenést követően ugyanis senki sem értette, mi is a célja ennek a kártyának. Akkoriban egész egyszerűen nem voltak olyan deckek, melyeknél gyakori a “nincs kéz” effektus, ugyanakkor versenyképesek és illeszkedik hozzájuk ez a lap. A felejtés ára azonban idővel a kiegészítő legótvarabb ritkájából egy kifejezetten keresett lappá vált: először a különféle Leah és kalandozós hordák gyorsításában jeleskedett, az igazi áttörést azonban A legfőbb követős paklik (és rajtuk keresztül az Elenios követője) virágzása hozta meg számára. Néhány hónapja ráadásul jött egy újabb löket az új vízió lapokkal, melyeknek hála végképp gyakori vendéggé vált a versenyasztalokon. A jól ismert mondás beigazolódott: ne ítélj első látásra.

a_felejtes_ara

Szánalmas teknős: A kártya, ami az alkotói szándék szerint egy kiváló lap lett volna a teknős deck számára, csak éppen a horgony hiánya, illetve az Őshangya here megszületése következtében egy elba… ltázott papírt kaptunk, ami mára a játék egyik legmeghatározóbb lapja lett – inkább rossz, mint jó értelemben. A “felemelkedett” státusz ennek megfelelően itt nem feltétlenül pozitív, manapság ugyanis ott tartunk, hogy nagyon sok pakliból kihagyhatatlan a 3 Szánalmas teknős, bizonyos deckeket ugyanis képes önmagában elcsomagolni. Márpedig amikor már a Chara-din követős pakliba is gondolkodás nélkül teszed be belőle a 3 darabot, akkor érezhető, hogy valami gond van…

Szökőkút: Ritka az, amikor egy alapvetően side lapnak induló kártya alapból is szerephez jut a paklikban, a Szökőkútnak azonban sikerült ez a bravúr, első sorban a Zarknod bilincsés lényes kontrollok előretörésének hála. Alapvetően nyilvánvalóan a Bűvös erdős köd pakli megfigurázására lett kitalálva a színtelen épület, a gyűjtőgenerálós paklik újbóli megerősödésével azonban más okból is elkélt a semmizés. Végül pedig odáig jutottunk, hogy a Szökőkút nem elég, hogy az első lap, amit az emberek az esetek 90 százalékában betesznek a kiegészítő paklijukba, hanem alapból is szívesen használják a játékosok.

szokokut

Zseniális teknős: Hogy mennyi volt a valószínűsége annak, hogy a játék első számú kontroll lénye egy teknős lesz, azt inkább ne boncolgassuk, mert meghajlik a tér-idő kontinuum, így elég csak annyit mondani, hogy a Zseniális teknős egy rendkívüli módon eltalált lap lett. Egy-két hónap persze kellett arra, hogy rájöjjenek erre az emberek, így a kezdeti teknősös kalandok után elkezdett fel-felbukkanni a Triniganos paklikban, az év végére pedig már a Zarknod bilincsés koncepciókban is. Sokoldalú, rendkívül használható lény, amely nagy valószínűséggel jó ideig velünk marad még.

Halálos morf: A morfok visszahozása jó ötletnek bizonyult, ez egyértelműen kijelenthető, a Halálos morf azonban végül több lent, mint jófajta kiegészítő lap a leszedésben szegény etnikumok számára. Sokoldalúsága rengeteg különféle pakliban jól jött, így bár kezdetben szinte csak a “hagyományos” Chara-din követője mellé használták, később nagy szerepe volt abban (A felejtés ára), hogy A legfőbb követős deckek megerősödtek. Paramétereinek köszönhetően nagyon sokáig nem fog kikopni a játékból – már csak azért sem, mert az áldozás következtében kombók alapjául is szolgálhat.

halalos_morf

Techiánaflux: A kiegészítő talán legerősebb lapját is nyugodt szívvel a felemelkedettek közé sorolhatjuk, mert – bár első blikkre sem tűnt gyengének – ezt a státuszt bizonyára kevesen előlegezték meg neki. Manapság kevés olyan decket találni, amibe ne illeszkedne tökéletesen, ami persze sokoldalúságának is köszönhető, hiszen mikor ne jönne jól egy jó esetben ingyen érkező, permanensen működő lénycounter. A lock-potenciál miatt ráadásul visszahozta a paklikba az Ősi béklyót is, így önmagában is koncepcióformálónak bizonyult.

Kasztroplanáris stigma: Ennek a lapnak már a gyakorisága is jól mutatja, hogy egy alapvetően alábecsült kártyáról van szó, és bár olyan karriert nem futott be, mint a “nagytesó”, a Techiánaflux, a Flux-Stigma-Béklyó szentháromság mára fogalommá vált – és ez csak egyetlen pakli. A Kasztroplanáris stigma ugyanis a legkülönfélébb helyeken bukkant fel (ha más nem, a side-okban) még ezen kívül, a teknősök elburjánzásának hála pedig az első számú anti-mágia-ellenes lappá avanzsált, elvéve ezt a címet a Halászattól.

kasztroplanaris_stigma


Mi ezeknél a lapoknál éreztük azt leginkább, hogy alapvetően más lett belőlük, mint amire eredetileg számítottunk. Ti mely kártyákkal bővítenétek (esetleg szűkítenétek) még a listát?

Csető Zsolt

21 thoughts on “Bukottak és felemelkedettek – Világégés

 1. Bukottak: tlurang tojás, bűvös tavacska

  Felemelkedettek: SZÖRNYIDOMÍTÁS, Montrix, ganüidek, tejnősök, fürge manó

  a bukottakkal nem teljesen értek egyet kivéve az inkvizitor és a szétterjedő köd, azok tényleg gittek.

 2. A tojás tényleg nem vált be(eddig).
  A Montrix,Fürgemanó szerintem alapból jónak voltak ítélve,így ők “maradtak ahol lenniük kell”.
  A Szörnyidomítás szerintem érdekes,mert nekem már az elejétől kezdve bejött a lap,de sokan furán nézték,h hát,lapot se húzat,etc.
  A ganüidek a védekezős dekk kialakulása miatt léptek előre(ebben a kiegben alig volt ganüid,így ez talán nem ide tartozik),míg a tekiket a VH megjelenése és a Szánalmas teki húzta fel.

 3. Szétterjedő köd nekem most meglepően jól működött a ködös csatamezőbe amivel mentem a D-s hagyira. Maximálisan nem írnám le a papírt bár tény nálam sem a giga spoiler kategóriát üti meg. Persze egyedül a köd ikon miatt lehet benne még némi rejtett potenciál.

 4. Az Osmagia tornyanal azert szerenyen nem emlitetted meg 🙂 Schmidt Editnek a Nemzeti 1. nap 3. helyezett Raia paklijat, ami erosen 2. felev es igen jo eredmenynek szamit. (kvazi a ‘legrangosabb’ hagyi)

 5. ‘A lap legfőbb “hibája” az, hogy még tovább tápolt egy olyan koncepciót, aminek semmi szüksége nem lett volna erre: természetesen a Raia követős kontroll-hordára gondolunk’

 6. (erre irtam:)

  “…mely az év második felére egyébként eléggé háttérbe szorult, és már jóval kevesebben próbálkoznak vele kiszámíthatósága miatt.”

  meg azert, mert ki volt tiltva egyes versenyekrol 🙂
  Legalabbis remelem, hogy nem halt ki a Raia pakli, csak “beallt a sorba” (a Magusok alkonyaban tul sok tapot nem kap, de talan 1-2 lap azert berakhato)

 7. A teszteles vegen a Fluxrol sejtettuk, a Stigmarol sajnos nem (akkor ritka lett volna). Egyebkent a Fluxot kicsit tobbet latom hasznalni.

 8. Moa daraboló
  Szerintem még lehet benne potenciál, ha a Hét törzs főnökét egy VH mellé csapva tesszük be a paklinkba. 1 VP-ért már egész kellemes dolgot csinál az ellenfél körében a filyú.

  Őshangya inkvizítor
  Mi sem bizonyítja jobban a bukottak közötti jól kiérdemelt helyét, mint az, hogy a múlt heti debreceni Beszűkült látókör 9. (KILENC) versenyen még láttam használni a lapot, és ezt is csak egy játékos tette. Mindenki más közülünk megfeledkezett róla, pedig volt előtte a kitiltott paklik között teki-hoki.

  Szétterjedő köd
  Én használtam egész évben a lapot, és elég vegyesek voltak vele a tapasztalataim. Voltak olyan versenyek, amikor mindennél szívesebben ködöztem elő ezt a lapot, de voltak olyanok is, amikor a Köd gyerkőc token helyett hamarabb elködöztem egy topdeckelt példányt ebből. Nagyban függ az erőssége az adott verseny típusától és a metától. Még nem írnám le a lapot, én biztos, hogy fogom még használni.

  A bukottak közé sorolnám még:

  Idéző morf
  Amikor kijött, azt hittem, hogy minden etnikum és token termelős követős pakli ezzel fog kezdődni, de hamar szembesültem azzal, hogy a gólemen és a sheran hokin kívül senki sem használta máshol. A sheran hoki főbe lövésével, amit mi felénk ‘Mágusok alkonyának’ csúfolnak kiszáltl azok közül is az egyik pakli, így maradt gólem exkluzív a legtöbb versenyen.

  Mérges puffancs
  Megint csak nem jutott túl a sheran hokin, pedig jó a képessége. Meglepő, hogy bilincses lényes kontrollokban sem szoktam látni, pedig a top tekiket mindig be szokták tuszkolni oda, tehát a színével nincs gond.

  Nyolcadik csapás
  GGGGGGGGGGGGIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIITTTTTTTTTTT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!444!!!!négynégynégy!!!!4444!!!

  Raia temploma
  Milyen jónak tűnt ez eleinte a fehér hordába! Aztán rájött mindenki, hogy ehhez szükség van arra, hogy egyszerre 2 lényt is hátul hagyjak építkezni, és még akkor az ellenfél countereivel nem is számoltunk. Már az egy lény is sok volt a toronynak (és mégis ott volt minden fehér hordában), kettőt viszont már senki nem akart így punyhadni hagyni.

  UR bukottak
  Fókuszálás
  Lehet, hogy nem járok eleget pesti versenyre, de vidéken nem láttam sehol Fókusz meglelése paklin kívül, pedig itt is van belőle bőven az embereknek és a kölcsön kérések itt sem kevésbé jellemzőek.
  Gondolom az a 3 mana még akkor is sok volt az embereknek, ha fixen lehet keresni.

  Óriássárkány
  Eleinte próbálkoztak vele többen is, de hamar lankadt az emberek lelkesedése, így ahogy én láttam, maradt kuriózum UR-nek. Talán az új sarikkal újra népszerű lesz.

  Zénes bukottak.
  Igaz, hogy ezeknek kevesebb idejük volt bizonyítani, de eddig az alábbi lapokról a következőket tapasztaltam.

  A Bika ideje
  Sokan örültek az új counternek, aztán hamar rájött mindenki, hogy mennyire marginális a papír. Side-okban (ott is ritkán) és beszűkültön láttam csak amióta kijött. Ha nem lesz még egy erős koncepció teremtő zén, akkor teljesen el lehet felejteni, hogy valaha is létezett.

  Bálvány
  Ezt is csak egyszer láttam versenyen, amióta kijött. Talán Edralian ha erőre kap, akkor még lehet benne erő, különben hamar el fog tűnni.

  Sistergő istennyila
  Eleinte mindenki elgondolkozott az összes létező egyszínű pakliban rajta, ami jelenleg abban a stádiumban tart, hogy használják tűz és villám paklikban. Az kieg ezen változtathat, de esélyesnek tartom, hogy ezeknél fog leragadni a végleges eltűnéséig. Ez még feltétlenül jelenti, hogy azok a pakliknem lehetne erősek, de ez a papír valószínűleg le fog ragadni ennél a kettőnél.

  Egyéb felemelkedettek:
  A köd gyermeke
  Próbálgattam néha alapból is, és úgy is egész hasznos volt, de ha mégsem, akkor mindig el lehetett ködözni, tehát sosem volt teljesen gitt.

  Mhorg
  A fattyas paklik miatt sokkal több helyre befért, mint ahova eredetileg kellett volna neki, és úgy néz ki, hogy jövőre még ennél is forgatottabb papír lesz. Nem csúcs spoiler, de gyakran látott lap, amit azért néha meg lehet említeni.

  Zénes felemelkedettek:
  A jövő ködbe burkolózik
  Köd pakliban a kedvenc lapom. Visszaadja saját magát, blokkol, véd/megbosszul egy követőlövést, dobat, húzat. Ilyen képességekért fejen állva is megéri kivárni azt az egy kört. Furcsa volt, hogy több embernél sem láttam köd pakliban, miután már régen megjelent, szerintem nagyon jól sikerült lap lett.

  Tiszta eső
  Óvatosan sorolom ide, mert nem nagyon volt még ideje bizonyítani szegénynek, de eddig két versenyen használtam, egy Beszűkültes Egérútban, és egy Fókusz meglelésés pakliban, amelyekben nálam eddig nagyon jól teljesített. Meglepően sokszor nem tudtak vele mit kezdeni az emberek, mert nem akaródzott felhúzódni egy sem a fránya semmizésekből. Ez még a “nem húzok sok lapot” paklik esetleges elszaporodásával kemény fegyvertény lehet.

  Ősi gyógyítás
  Sokkövetős fattyak, VH-s xenók, edra, mind-mind előszertettel használja a papírost, ahogy észrevettem, pedig eleinte fikázták rendesen. A védekezés szabály módosítását pedig pont lesajnálja. Ha már dolgoznia kell, akkor már úgyis kirakott valamit az ellenfél, tehát illeszkedik az új szabály által kiszabott irányhoz.

 9. @nagy.robi
  Jó tudni. Én Balage kommentjéből indultam ki a fórumon, ahol nagy vonalakban leírta a képességeit és ezt pont kifelejtette. Szomorúan hallom, pedig már el is kezdtem rajta agyalni.
  És sokkövető mellett már lehet használni, vagy HP lett belőle, azért nem lehet mellette szabálylapot használni?

 10. Nálam a Bukottak között csücsül a Kismassza is,pedig ígéretes karrier állt előtte. Ennek ellenére,én,mint nagy lénypárti is egyedül a Nemzeti 2. napján használtam a lényes bilincsben.
  Szerintem akiben még nagy potenciál lehet(ne),csak még sincs valamiért:
  Fókuszálás:továbbra is azt mondom,mint megjelenésekor: iszonyat erős,csak még keresi a helyét.
  Vadász quwarg: igazi kontroll-lény lehetne,kicsit Xenó ragadozó,kicsit Óriás denevér,de valahogy senki nem izgult rá,egyetlen egyszer használtam versenyen.

 11. Mondjuk nekem kicsit kérdés, hogy mi minősül bukott lapnak? Amit előzetesen spoilernek kiáltunk ki? Csak mert ezen a listán van pár furcsaság:

  Sirokkó: Szvsz egyértelmű volt: Zanszilánk pakliba jó, másba vannak jobbak. Úgy gondolom, hogy a zanszilánk deckekbe, ahol van Rhatt, be is fér, máshol meg nem. Nem hiszem, hogy reálisan ebbe a lapba többet kellett volna belegondolni. Hasonló a véleményem az ősmágia tornyáról is, az is 2-3 lapos pakli, azokba durva. Nem gondolom, hogy ezek a lapok bukottak lennének, max. túlbecsültek voltak.

  A többiben kb. egyetértek.

 12. “Az ősmágia tornya (9): Hegymélyi keltetőben, Molluszkban, Raia hordában (bár ott kicsit feltűnő, ha lent hagyunk egy angyalt), épület pakliban biztosan játszanék vele, ennél a lapnál külön öröm, ha kettőt is összehúzunk. Sajnos az ősmágia annyira nem táp rajta, mert ha drágítanak, akkor a fenti paklikban (a Keltetőt kivéve) nehézkes lesz összehozni a hátul lévő, aktív lényt, de van olyan helyzet, hogy összejön. “

 13. A Fókuszálás mindig jó lap lesz. Azért mert most nem tombolt a meta miatt még kurva jó. Pl: Avatár pakli, kezdek nincs lapom keresek egy fókuszálást, második kör kijátszom, jön 4 avatár ingyen: Nyertem.
  Én még egy sima leah hordába is betennék egyet. Nem is a beszélve a jelenleg nem létező fókusz pakliról ahová kitalálták. Imádom

 14. a herét ne hagyjuk ki a felemelkedettek közül. szánalmas teknős önmagában nem lett volna koncepcióteremtő, hiába volt egy tüskés rohadtdög, ami majdnem here volt.

 15. @Orzag: Azért ez meglehetősen ritka eset, tekintve hogy:

  1, Egy pakliba max. 18 ingyenes avatár fér be a színek miatt (misztikussal)
  2, Az ellenfél lőheti az egyik követőt.

  Emiatt a fókuszálás kissé instabil lábakon áll az avatár pakliban

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.