Az információ hatalom!

 A sok éves gyakorlattal ellentétben, már a tényleges megjelenést megelőzően egy nappal felkerültek az új kártyák a lapkeresőbe. Merészkedjünk még ennél is messzebbre? Vagy már ez is a bontogatás örömének rovására megy?

 A régi motorosok még biztosan emlékeznek azokra az időkre (nem is kell a nagyon távoli múltban kutakodni), amikor jóval a megjelenés után kezdhettük el böngészni a lapkeresőben az új példányokat. Ez sok esetben megnehezítette a pakli építést, hiszen ha nem ismerjük a teljes készletet, akkor hogyan is tudnánk megtalálni a koncepciónkba legmegfelelőbben illeszkedő kártyát! A saját paklink ismeretén kívül ma már legalább olyan fontos (ha nem fontosabb), hogy tisztában legyünk az adott verseny metájával, hiszen a létező paklik tárháza aldozatazosiisteneknekexponenciálisan megnőtt az utóbbi 1-2 kiegészítő során. Hogy ez mennyire tesz jót a kiszámítható versenyzésnek, az egy másik téma. A cikk címében szereplő kijelentést a fentiek értelmében evidenciának is vehetjük a továbbiakban. És most lépjünk ez után a Beholder részéről üdvözítendő cselekedet után még egy lépést előre, akarjunk még többet! Játszunk el a gondolattal, hogy a teljes lapkészlet már ismerhető lesz a nagyközönség számára a praerelease előtt. Nem szivárgunk, nem csepegtetünk információkat (nincsenek előnyben azok, akiknek vannak „tesztelő haverjaik”), hanem egyszerűen közzétesszük az összes kártyát.

 Az évtizedes érv mindig is az volt a kártyák idő előtti megismerése ellen, hogy szeretnék megőrizni a bontogatás örömét, a versenyen történő önálló felfedezés megismételhetetlenségét. Ez már-már egy fajta katartikus rítussá szilárdult az emlékek homályában, amit soha nem próbáltak megreformálni. A ’90-es, valamint a 2000-es évek elején ennek megváltoztatásán azért sem dolgoztak a játékosok, mert egyszerűen nem volt olyan gyors az információáramlás, mint napjainkban. Ha kártyás cikkek után vágytál, akkor meg kellett várnod a havi rendszerességgel megjelenő Alanori Krónikát. Ha a kiegben megjelent lapokra voltál kíváncsi, akkor a Dungeon mappáit bújtad Pesten. Ezzel szemben ma már három kattintással eljuthatsz ide a Blogra, vagy éppen a Beholder honlapjára, ha valamilyen aktualitásra vágysz kedvenc hobbiddal kapcsolatban. Kanyarodjunk vissza a katarzis kérdésköréhez! Mennyivel változna meg az érzés, ha nem a verseny reggelén fognál a kezedbe egy limitált mennyiséget a sok újdonságból, hanem 2-3 héttel korábban az interneten keresztül már átböngészhetnéd az összes lapot. Számomra élmény szempontjából ugyanazt adná a kettő, viszont lenne néhány előnye a korábbi kiszivárogtatásnak:

 1. Az esetleges kérdéses kártyák magyarázó FAQ-i már az éles versenyzés előtt megszülethetnének, így kerülve el a vitás bírói döntések előfordulását.
 2. Ha még a tényleges gyártási folyamat előtt kerülnének nyilvánosságra a papírok, akkor az igen kellemetlen helyesírási/ elgépelési hibáktól mentesen jelenhetne meg az új kieg. (több szem többet lát alapon)sziren_lanyka
 3. A frissen bontottra való felkészülést tenné lehetővé ez a gyakorlat.

 A dologban az a fantasztikus, hogy a szivárgásra már így is csorgatja a nyálát a fél HKK-s társadalom, és közben minél több lap megismerését követeli. Tehát a bontotton bekövetkező emocionális bombára láthatóan nincs akkora igény. Ráadásul, aki továbbra is meg akarja tartani magának ezt a lehetőséget, az egyszerűen ignorálhatja ezt a funkcióját a lapkeresőnek. A felkészülés lehetőségénél mondhatnánk, hogy ez túlságosan kedvezne a profi játékosoknak, hiszen ők valószínűleg több időt fektetnének egy-egy részletesebb elemzésbe, mint amatőr társaik. Ezzel elvéve azt a lehetőséget, hogy a játékkal kevesebbet foglalkozók is nagyot tudjanak robbantani a frissen bontott versenyen. Be kell látnunk azonban, hogy a profik a most rendelkezésre álló cirka 30 perc alatt valószínűleg jobban tudják megítélni a kártyák valódi erejét a bontott környezetben. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Panyik Zoli idei sikere, aki hosszú kihagyás után tért vissza egy ilyen speciális verseny erejéig. A verseny eredményét már mindenki ismeri.

 Ti mit gondoltok erről? Szükségünk van a lapok verseny előtti megismerésére? Vagy maradjon minden a régiben? Kommentelésre fel!

Dávid Máté

11 thoughts on “Az információ hatalom!

 1. 1; IGEN, ha például nem menne el fordulónként 10-15 perc az új lapok olvasgatásával, megértésével az már nagy előnye lenne a megjelenés előtti lapshow-nak.

  2; NEM, ha pl. esetlegesen nem túl erősre sikeredett kiegnél forgalom csökkenést okozhat.

 2. Személy szerint, nekem tetszett a frissen bontott hangulata , hogy huhh vajon mit bonthatok? ohh ez a lap mit tud? érzés. viszont ez a frissen bontott a hivatalos megjelenés előtt egy héttel lezajlott. Én személy szerint a bontott kezdésével egy időben kinyitottam volna a keresőben a MA lapokat, hogy azok akik nem jutottak el a versenyre, azok is tudjanak böngészni. A mostanitól eltérően annyi lenne a változás, hogy nem gagyi képeken próbálnánk kiböngészni hogy mit tud a lap, és a lapkészlet 80%-a helyett 100%-a fent lenne.

 3. Az év összes többi versenye olyan, hogy fel lehet rá készülni, ez az egy olyan, ahol nem, és ez megnöveli a játéktudás szerepét a bontotton. Észreveszed-e a kombókat, van-e némi rálátásod a metagémre 3 pakliból, stb. Az meg, hogy aki nem akarja, nem csekkolja a lapokat, már bocs de elég hülye érv, miért akarnám szándékosan hátrányba hozni magamat a verseny előtt? Szerintem ne rontsuk el a HKK karácsonyát az internettel!

 4. Szerintem nem az a probléma, hogy vajon a frissen bontott előtt kellene nyilvánosságra hozni a teljes laplistát, hanem, hogy közvetlenül másnap a verseny után már elérhető legyen. Most is ez volt-részemről is-a sírás tárgya.
  A novemberi frissen bontott pont a lényegét veszítené el, ha tudnánk előre a lapokat,oda lenne a hangulata valóban. Frissen bontott dekkekből ismert lapokkal meg talán a draft érdekesebb formátum.

 5. Semmiképp sem támogatnám, hogy verseny előtt felkerüljenek,de tali előtt 3-4 nappal mindenképp javasolt, hogy jobban fogyjon a termék.Sajnos s mostani fél nappal előtte való kitétel nem biztos,hogy elérte a kellő célt.

 6. A bontott előtti nyilvánosságra hozást nem támogatnám, mert ez az egyetlen olyan bontott ahol nem ismered a legtöbb lapod, ez egy külön formátum ami ezáltal elveszne. A 4 héten át tartó napi egy lapot ráadásul remeknek tartom, mert ilenkor felpezsdül a fórum és rengeteget beszélünk egy-egy lap kapcsán (megjegyzem a hétvégi lapot nagyon hiányolom, nem hinném, hogy túl nagy munka lenne feltenni +8 lapot). Az viszont egyértelmű számomra, hogy a verseny után egyből fel kéne tenni a lapokat. Most, hogy az összes lapot átnéztem a lapkeresőben, konkrétan 5 (!!!) olyan lap volt (+ UR-ek) amit nem tudtam már. Egyszerűen fb+beho kombón az összeset el tudtam olvasni, csak nem szép minőségben ami elég zavaró volt. Azt meg, h full látatlanban megvesszük, az nálam nem egy túl valid hozzáállás.

 7. A Szirén lánykán még van cici tartó,aztán mikor felnőtt korában királynő vagy kurtizán lesz lekerül róla…….

  Szerepjátékos fejlődés…….:)

 8. Sokadikként és ahogy látom ellenálláspont nélkül csatlakozom ahhoz, hogy bontott előtt ne és ezt fölösleges is tárgyalni, viszont bontott után pár nappal simán felkerülhetne. Ha jó a kieg, akkor nő a vásárlási kedv, ha meg nem jó, akkor meg is érdemli, hogy ne fogyjon annyira (bár ez is kb. annyira valid érv volt ellene, mintha cél lenne a behónak fost gyártani. Erről szerintem még a behó sem tud).

  Tehát bontott után simán felkerülhetnek és ezt fontosabb lenne megtárgyalni is.

 9. igazából mindkét lehetőség melleti érvek megállják a helyüket, csak ez a mondat, amivel nem teljesen értek egyet:

  “Tehát a bontotton bekövetkező emocionális bombára láthatóan nincs akkora igény.”

  szerintem, ez az egyik legfontosabb tényező, az az unikális érzés, amit az ismeretlen új kieg bontogatásának élménye, és az új lapok használata okoz.
  hogy az ellenféltől is olyan lények jönnek az asztalra, hogy el kell ovlasni, hogy na most akkor ez mit is fog csinálni?! ilyen egy évben egyszer van, rengetegen jönnek a versenyre, és szerintem sokan ezért (is).

  igazából a lényeg rövide naz, hogy szerintem pont jó úgy ,ahogy most van. (ilyen is ritkán van 😀 )

  a bontottnál még ismeretlenek, de aztán a hivatalos megjelenés előtti napon már át lehet nézni a lapokat a keresőben, hogy az ember át tudja gondolni, hogy az amit szeretne összegyűjteni. én pont így tettem, és 90%-ban sikerült.

  mellesleg szerintem nagyon jó és változatos a kieg, bár kicsit sok az ősmágia és a semlegesítés. egyik legjobb versenyélményem volt a frissenbontott, a behó talin is jól éreztem magam, az ultrák is változatosak, erősek, használhatóak és ötletesek is, valamint a kódos lapok is érdemesek a beváltásra.

  a blogon is profik és amatőrök számára is hasznos/érdekes cikkek, témák vannak, sok hozzászólással, ami örvendetes.

  folyamatban van a kódex megjelentetése is, szóval én azt hiszem, hogy egy nagyon jó évnek nézünk elébe. grat és köszönet a kft-nek a blognak és a tesztelőknek.! 🙂

 10. józsi, ez nem fantasy, ez a valósággal nagyon is összhangban van. 😀 😀

 11. Minden lényegeset leírtatok,szóval csak röviden:
  Nem támogatom,hogy felkerüljenek a lapok a bontott előtt. Aznap reggel vagy másnap viszont fent lehetnének,mert igény van rá egyszerűen és akik voltak bontotton,úgy is elkezdik vadászni,hogy miket láttak. Azok meg pláne,akik nem jutottak el…

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.