A bontás öröme

Személyes élmények a Mágusok alkonya fogadtatásáról.

A végtelennek tűnő várakozásnak vége: megérkezett végre a Mágusok alkonya, és most, hogy immáron túl vagyunk mind a frissen bontott versenyen, mind pedig az őszi Beholder Találkozón, elárulhatom, hogy legalább annyira vártam a kiegészítő megjelenését, mint ti magatok.

magusok_alkonyaAzt hiszem, nem mondok meglepőt azzal (és ennek megfelelően nem is titok), ha azt állítom, rendkívüli módon a szívemen viseltem az új kiegészítő sorsát. Hosszú évek óta benne vagyok a játékban, rendkívül sokat kaptam tőle (legfőképp barátokat), éppen ezért számomra is szomorú időszak volt a Világégés megjelenését követő egy év. Nem csak azért, mert én sem azt kaptam a tőle, amit vártam, hanem mert nagyon rossz érzés volt szembesülni azzal, miként is viszonyulnak a játékosok a kiegészítőhöz – nem túlzok, ha azt állítom, egyik korábbi nagykiegnél sem tapasztaltam még ekkora negatív visszhangot. Leginkább ennek tudható be, hogy elfogadtam az újbóli meghívást a tesztelői brigádba (ezúton is köszönet a Beholdernek!). Mert bár tudtam, hogy azt az óriási tapasztalatot ,ami Panyik Zoli, Baross Feri vagy Béres Csabi távozásával szállt tova aligha lehet pótolni, szerettem volna mindent megtenni annak érdekében, hogy ez még egyszer ne történhessen meg. Ez a Blogon keresztül nyilvánvalóan lehetetlen lett volna. Ahogyan írtam, sok mindent kaptam ettől a játéktól, és úgy éreztem, most igazán szükség van arra, hogy megpróbáljak valamit visszaadni ebből.

aldozatazosiisteneknekFélreértés ne essék: a Mágusok alkonya hosszú hónapok csapatmunkájának eredménye. Nem csak a 12 tesztelőé, hanem az összes többi laptervezőé és a illusztrátoroké is. Ettől függetlenül személyes kudarcnak éltem volna meg, ha a Mágusok alkonya nem sikerül úgy, ahogyan azt a játékosok elvárják tőle. Nem valamilyen kimondott vagy kimondatlan belső elvárás miatt. Egész egyszerűen csak azért, mert az első pillanattól az utolsóig (és egyben mind a mai napig) maximális felelősséggel álltam a projekthez, és ennek tudatában igyekeztem feldolgozni és hasznosítani minden egyes apróságot, véleményt, impulzust, ami a HKK kapcsán az elmúlt egy évben ért, legyen szó a játék egészéről, vagy éppen a fejlesztés alatt álló kiegészítőről. Ha a konklúzió az lett volna, hogy a Mágusok alkonya nem lett jó kiegészítő, az számomra azt jelentette volna, hogy nem abban a minőségben végeztem a munkámat, ahogyan azt elvárták – csapat ide vagy oda.

idolassitoMég szerencse, hogy nem így lett: bár mindenki nevében nyilvánvalóan nem beszélhetek, a játékosok egybehangzó véleménye szerint a Mágusok alkonya egy jó kiegészítő lett, ez pedig hatalmas fellélegzést jelent, nem csak a kiadó vagy a tesztelők számára, hanem számomra is. Mert ahogy a felelősség, úgy az öröm is egyéni, nem csak közös. Talán csöpögősen hangzik, de valóban hihetetlenül szívmelengető számomra, amikor valaki azt mondja, hogy “ISZONYAT az új kieg”, vagy hogy “68 ritkából 40-et szívesen kibontok”. Ezek olyan visszajelzések, melyeket titkon ugyan remél az ember, de csak az utolsó utáni pillanatban szembesül velük, amikor már nem tud mást tenni a tehetetlen várakozáson.

Hiába a többszáz cikk, a tucatnyi verseny, a toborzások, a HKK szakkör vagy éppen az órákon át írt extra kommentek: ebben az egy eseményben most valahogy minden egy pontban koncentrálódott számomra, amit a HKK-nak valaha adtam, vagy próbáltam adni. Éppen ezért meg szeretném ragadni az alkalmat – természetesen a Beholder és a tesztelőtársak nevében -, hogy megköszönjem, hogy szeretitek a Mágusok alkonyát, és szívesen bontogatjátok az új lapokat. Mert bár ez mindenki öröme (de legalábbis remélem, hogy minél többeké), számomra ez jóval több boldogságnál: egy visszajelzés, hogy megérte a sok fáradtság, a sok vita és az utolsó pillanatig kritikus hozzáállás.

quwarg_hangyabuvoloA munka ezzel persze még nem ér véget, mint ahogy természetesen a Mágusok alkonya sem tökéletes. Nyilvánvalóan nem lehet 180 egységesen erős és használható lapot készíteni, de az előrelépésre mindig van lehetőség, és ez most sincs másképp. És bár más nevében nem illik ígérgetni, annyit azért megtehetek, hogy én, személyesen megígérem nektek, hogy a következő kiegészítő még változatosabb lesz, még jobb lesz a színek egyensúlya, még kevesebb lesz a használhatatlan lap, még több lesz az érdekesség és még az Életteli mytokronit sem fog tudni KF-elni. Ha nem így lesz, azért – mint ahogy eddig is – vállalni fogom a felelősséget. Nem azért, mert az kizárólag az enyém. Hanem azért, mert jelen helyzetemben ez az egyetlen dolog, amit meg tudok tenni a HKK-ért, és amit fel tudok ajánlani azért a rengeteg élményért cserébe, amit az elmúlt 10 évben kaptam.

A bontás öröme nem csak a tiétek. Köszönöm, hogy lehetővé teszitek.

Csető Zsolt

39 thoughts on “A bontás öröme

 1. Az biztos hogy jóbb lett mint a világégés de a jővöben arra azért figyeljetek hogy ne kerüljön már minden második lényre az hogy semmlegesités: azonali.

 2. szvsz ez egy kieg tekintetében egyáltalán nem gáz.
  összevetve az eddig megjelent 6000+ lappal,
  illetve hogy ezekből a lapokból egy-egy hagyományoson is életképes pakliba 1-1 darab akad, ez egy bőven tolerálható arány.
  ha ennél kevesebb lenne, akkor könnyen előfordulhatna, hogy ez a képesség egyszerűen nem ereszt gyökeret a játékban – lásd pl “árnyék”

  (a bérkommentelői jutalékomat a szokásos címre küldjétek, pls)

 3. Örülök, hogy ilyen sokat foglalkoztál (és a többi tesztelő, ill. a Behó is) az új kiegészítővel, nagyon jó lett, illetve amit még nem említettek eddig sehol: EGYSZERŰEK a lapok. Mármint mikor volt utoljára olyan egyszerű, de nagyszerű lap, mint a Szirén lányka? (vagy a gésa…) 🙂
  Hatalmas köszönet, ez lesz az első olyan kieg, aminek a lapjait rekordidő alatt fogom összegyűjteni (hiányzik vagy 30 lap a teljes sorhoz).

 4. Sztem tűrhető hogy ennyi azonnali semlegesítés van, mivel a kieg két legerősebb varázslata általános, az előző kieg legjobb varázslatai pedig bűbájok. Plussz elsősorban a lapkántereket akarjuk velük megfogni (solisar erős földanya), amiknek tökmindegy, hogy lányre, tárgyra vagy varázslatra kell visszareagálniuk:D

 5. OFF: Egészen konkrétan 9 lap semlegesít azonnalit (ez a lények kevesebb, mint 10%-a), úgyhogy nem érzem jogosnak a felvetést. 🙂

 6. Csatlakozom Zsolthoz, koszonjuk, hogy (tulnyomoreszt) pozitivan ertekelitek a munkankat, a kiegeszitot.

  Zsolt teszteloi munkajat magam is nagyra ertekelem, a beletett munka + hozzaertes + felelossegvallalas + kreativitas kombo mindig bejon :), koszonet erte!

  Szolgalati kozlemeny: kerek minden tesztelot, hogy Mr Punk fenti kommentjet gondosan olvassa el 🙂
  (mi munkam van abban, hogy egyszeru lapok legyenek/maradjanak a listan, el sem hiszitek… hiszen annyira adodik mindig egy kis ezt-azt meg rarakni, meg ‘ne legyen mar faek’ 🙂 )

 7. Akkor lehet hogy csak azért tünt soknak mert gyngyk de a hétvégi bontoton elég zavaró volt hogy azonnalit kb semmi értelme nem volt kijátszani, mert mindig volt az ellenfélnél valami ami megfogja. Mindazonáltal a Vézetúrban öszesen nem jelent meg annyi kánter. Mint itt ami azonalit fog. És nem értem hogy miért kell majdnem minden lapnak reagálnia valamire.

 8. @Balázs: Azért néhány olyan lapra, mint pl. az Életerős minotaurusz, még tényleg ráfért volna valami (hogy minek valamire élet, ami semmit nem tud, az rejtély számomra).

  Ennek ellenére persze összességében jó a kieg, sok tetszetős lapot adtatok ki, remélem marad ez a tendencia.

 9. Valóban jó egy-két egyszerű gyak, amivel jól lehet tanítani a játékot, de nekem az volt az érzésem, h most túl sok “olcsón jó/jó húzz egy lapot” gyak jött ki. Itt is meg kell találni az egyensúlyt. A kieg amúgy remek lett, örömmel bontogatom. Köszönöm

 10. Hogy ne csak negativ dolgot mondja sok ötletes lap van és Berényit leszámitva az illusztráciok is jók lettek. A sok az új lap is jó dolog és a ritkák nagy része is megfelelő erősségü lett.

 11. Erről a kiegészítőről is azt hallottam hogy ki lesznek egyensúlyozva a színek. De szerintem ez nem jött össze. Pontosan annyi Fairlight ritka jelent meg, mint Rhattból összesen. Tudom nem a mennyiség számít. De valahogy az egyensúly sincs meg. Ráadásul a blokkolás is kezd elfelejtődni, el lehetetlenedni. Pedig ez adta a világoszöld szín egyediségét. Az új lapokból 2fókuszkristály blokkol1-1et. Van pozitív észrevételem is ezzel kapcsolatban. Nem jött ki újabb gyógyító köd és társai. 🙂
  Egyébként a kiegészítő jól sikerült. Kifejezetten tetszik az aktiválást kívánó hatás semlegesítése. A sok hálós, semlegesítős, csábítós lapnak köszönhetően végre el kezdenek gondolkozni az emberek.

 12. Na igen ha valaki így áll egy melóhoz abból csak jó dolog sülhet ki!
  Zsolti ne Te köszönd. Mi köszönjük azt az ISZONYAT munkát amit itt a blogon és a tesztelésen is beletettél(és remélem sokáig még teszel is) ebbe a “játékba” ,maximális respect!!!

 13. Kösz a munkát! Az első 2-3 hagyományos versenyig azért én még nem foglalok állást abban a kérdésben, hogy mennyire lett erős a kieg.

 14. “Még jobb lesz a színek egyensúlya”
  Ez egy finom (talan tul finom 🙂 ) onkritika is volt, kar ezt tovabb sulykolni, szerintem Zsolt is es en is ertjuk, hogy Rhatton pl. erositeni kene. Megigerem, hogy elsodleges prioritas lesz az uj lapok kitalalasanal. (nem ugy, hogy minden lap blokkol)

 15. A siker egyik legfontosabb kulcsa az, ha megfelelő erősségű és a játékra ösztönző lapok születnek meg egy tesztelői ciklus során. Én úgy érzem, hogy ezt most hosszú idő után újra sikerült elérni, a tesztelői csapat remek munkát végzett!

  Az elmúlt napokban a Dungeonben és a Beholder-találkozón több olyan volt verseny-játékossal beszéltem, akik “kacérkodnak” a visszatéréssel, annyira megjött a kedvük az új lapok és képességek láttán.

  Azonban az összképbe picit belerondít, hogy a felfokozott érdeklődést kielégítendő mennyiségű pakli, nem állt rendelkezésre a megjelenéskor. (mondjuk ezt akár jó jelnek is felfoghatjuk)

  Mindent összegezve, ezek egy nagyon lényeges – és első mérföldkövei – annak az útnak, ami egy újabb sikeres HKK-s korszak eléréséhez szükséges! 🙂

 16. Köszönöm Zsolt ezt a cikket, nagyon jó volt olvasni, nem hiszem, hogy ezeket a dolgokat én így le tudtam volna írni, de én is így érzek. A legtöbb játékos nem tudja, milyen irtózatosan sok munka van egy kieg elkészítésében, 8 hónapon át teszteljük a lapokat, a legegyszerűbb lapokat is kipróbáljuk, és akkor zárjuk le az egészet, amikor minden lap mellé felkerült az OK jelzés. Bevallom, nekem már az is fura volt, hogy sokan a Világégést nem találták jó kiegészítőnek, szerintem ott is rengeteg jó lap volt.

  Egyébként nagyon fontos cél számunkra, hogy a HKK-t próbáljuk kicsit “egyszerűsíteni”. A galetkik, és ŐVs lapok elhagyása, bizonyos képességek elhagyása, de legalábbis számuk csökkentése nyilván lesz, akinek fáj, de összességében jót tesz a játéknak, és könnyebbé teszi új játékosok bekapcsolódását. Az, hogy nincs minden Rhatt lapon blokkolás, is ezt a célt szolgálja, van épp elég blokkoló lap a kiegben ami segíti a blokkoló pakli továbbfejlesztését, nem éreztük szükségesnek, hogy minden Rhatt lapon szerepeljen és bonyolítsa a játékot – illetve azt is szeretnénk, ha Rhatt nem csak és kizárólag a blokkolás színe lenne.

  Annak az oka, hogy a megjelenéskor nem volt elég pakli, prózai, egyszerűen a megjelenés pillanatában 2x annyi paklira volt igény, mint az előző kiegekből 🙂 Erre nem tudtunk felkészülni, de a héten igyekszünk minden rendelést teljesíteni.

 17. Én se azt akartam mondani hogy minden Rhatt lapnak blokkolnia kell. De azért hiányolom ha egy felújított lapra nem kerül újra rá. Viszont valamiért rá kerül 1-2lapra. Olyan lapokra is, amik éppen pont ezeknek köszönhetik erejüket. (Pl: Rhatt ministránsa, A bölcsesség dala,) Ezeknek a lapokhoz szinte csak blokkoló lapok nyújtanak erősítést. Ezt a 2fókuszkristály nem adja meg szerintem. Az meg hogy a blokkoló paklit elég erősítése legyen, azt főleg a blokkoló lapokkal lehet elérni. A jelenlegi játékkörnyezetben, én nem indulnék el Rhatt követővel. Ha tényleg elég erős lenne a blokkolás, akkor a versenyasztalokon is több ilyen koncepcióval lehetne összefutni. A Mágusok alkonya se fogja versenyképessé tenni.

  A Világégés se volt olyan rossz kiegészítő. Csupán a lapok gyakoriságával voltak gondok.

 18. @Balázs: nem csak arról van szó, hogy a Rhatt gyenge hanem arról is, jó lenne ha egyszer az életben nem erősítenétek tovább a már így is túl erős fairlightot vagy a lilát (főleg a fairlightot).

  @tihormiklós: a játékot egyszerűsíteni egész egyszerűen nem jó ötlet, ezzel szembe mentek a saját játékosbázisotokkal. aki pont a nehézség miatt szereti. Az ilyen próbálkozások sosem érnek jó véget, lásd (supreme commander 2).

 19. @Trak Thor

  Azert arrol, hogy melyik szin mennyire eros, lehet (es talan erdemes is) vitatkozni. Ez szubjektiv is tud lenni. Amit en most vitan felul elfogadok, az az, hogy Rhatt kicsit gyengebb a tobbinel (bar a Feledes ara + Buvopatak berakta azert versenypaklikba). Meglatjuk, milyen lesz a meta a kovetkezo par honapban, figyeljuk a szineket is erosen.
  Mindamellett mindig kell a meglevo koncepciokat is erositeni (kiveve talan az 1-2 legerosebbet), igy Fairlight vagy Chara-din is mindig fog kapni erositest. Raiat most pl. tudatosan probaltuk kevesbe tapolni (foleg az instantok teren).

  Az egyszerusitest persze nem esz nelkul, radikalisan gondoltuk (es csinaljuk), hanem megfontolva. Pl. a MA-ban tobb egyszeru(nek mondhato) lap van, mint azt a tesztelok egy resze szerette volna :). Meg kell probalnunk tekintettel lenni a leendo jatekosokra is, de a legnagyobb profiktol is hallani pozitiv visszajelzeseket ennek kapcsan (ld. fent).
  Azert is szokott kritika jonni (joggal), amikor egy (gyak-nemgyak) lapon mar 5 ikon + 6 sornyi szoveg van. es mar alig van flavor a lapokon, mert nem fer ra.

 20. A színek rangsora – 2014 augusztus

  1. Fairlight (3.15)
  2. Sheran (1.87)
  3. Elenios (1.59)
  4. Raia (1.57)
  5. Leah (0.49)
  6. Tharr (0.43)
  7. Chara-din (0.17)
  8. Dornodon (0.09)
  9. Rhatt (0.03)

  @Balázs: Egyfolytában a Búvópatakkal és a felejtés árával takaróztok.(1UR és 1 nem blokkoló vízió) Szerintem ha kiadnátok még 10 ilyen erősségű Rhatt lapot, akkor nem hozzuk fel szóba a dolgot. Trak Thor is arra próbál meg rávilágítani hogy 11Fairlight ritka jött ki. Ezzel szemben Rhattból összesen 11 lapot sikerül összehozni. Mindezt úgy, hogy a te bevallásod szerint is a Rhatt a leggyengébb isten. Még a mennyiséggel se lenne gond, ha adnátok ki Kyorg tudás, vagy Techiánaflux erősségű lapokat.

 21. @Zolinho81:
  Rhatt ugyben: jogos, ertettuk.

  CHD 7. ? Hmmm, akkor azt jo, hogy tapoltuk 🙂

 22. Az, hogy csak a Rhatt lapok blokkoljanak, az szerintem erősíti a játék elhalványuló szerepjátékos vonalát. Én annak idején azért is szerettem bele, mert a levelezős TF-ből sokminden visszaköszönt, ezért ezt fontosnak érezném. Ha minden isten tudna mindent, lehet a lapokon, koncepciókon erősítene, de a játék hangulatán rontana.

 23. @Balázs:
  Én azon nem vitatkozok ha megjelenik pár erős Chd lap. Dornodon is kapott most sok erősítést. Ami kifejezetten tetszett is. 🙂

  @Dani79: Most most nem arról van szó hogy minden színnek legyenek blokkoló lapjai. Hanem arról, hogy mostanában kevés Rhatt lap kap blokkolást. A felújítás után sem kaptak blokkolást a lapok, még azok se amelyiknek azelőtt volt.

 24. @Makó Balázs: Ha jól emlékszem az egy top 10-es lista volt, és bár a lila színben nem nagyon voltak sztár lapok a szin maga erős.

 25. A Blogon egy remek cikk/szavazas/valami lehetne (mondjuk 1 honap mulva), hogy mi a szinek erosorrendje, es mi alapjan tudjuk ezt merni (esetleg szamszerusiteni, melyik mennyire kiugro vagy van ‘lemaradva’).

 26. Használnám-e blokkoló pakliba ezeket a lapokat, ha lenne blokkolásuk?

  Időörvény? NEM.
  A rend ereje? TALÁN.
  Vén Arfma? NEM.
  Ezer világ őre? NEM.
  Jég bogyola? NEM.
  Ganüidek? NEM.

  Ne sírjunk már annyit a blokkolás miatt. Ami megoldaná a “gyenge a Rhatt” és a “miért nem blokkolnak a Rhatt lapok?” féle sirámokat egy tematikus Zén lenne. Purifikáció (új)? Surusha bogár (új)? Matilda (új)?

 27. @Mr Punk: A blokkoláson túllépve. Szerinted ez a 11lap elég erősítést jelent a Rhattnak?
  Ami a tematikus Zént illeti, kifejezetten örülnék neki.

 28. A keigészítő mérföldekkel jobb lett, mint az elődnek nem éppen nevezhető Világégés.

  Ami így a kommenteket végigolvasva eszembe jutott, hogy ritka az olyan elhivatottság, mint amivel Zsolti rendelkezik. Példaértékű másokra nézve is.

  Illetve, hogy ne csak köszöngessek, lenne egy kérdés is:

  Korábban, ha jól emlékszem volt egy cikk, amelyben a kétszínű lapok újbóli bevezetését mérlegelték. Kérdés van-e rá sansz, hogy adjatok ki ilyen lapokat, mondjuk egy spoiler lap balanszolása okából? (ugyanakkor a szabály módosulna, hogy elég legyen csak mutatni neki ilyen színű lapot.)

 29. @ Pit
  Elég nagyot néztem mikor megláttam, hogy ez alá a cikk alá kommentelsz:D
  Persze nem a tartalma hanem a címe miatt 🙂

 30. Ketszinu lapok: en nem latok ra sok eselyt. A szabaly mar modosult (Regmult), de akkor sem futottak be nagy karriert ezek a lapok.
  En ugy tervezem, a kov. kiegben 0 v. 1 ujdonsag lesz, es szerintem nem ez lesz a befuto 🙂

 31. @Balázs Makó: Ha már kérdezgetnek, kérdezek én is egy hirtelen jött ötletet: esély arra, hogy visszatértek az évi két nagy kiegészítő kiadásához? És ha jól fogy a Mágusok Alkonya? 😀 (Lehet, hogy csak én vagyok ezzel így, de hál’istennek sikerült majdnem beszerezni a teljes sort a Mágusok Alkonyából. Jövő november pedig eléggé messze van még… 🙂 )

 32. Hmm, mondjuk ugy, hogy megfontoljuk, de nem igerek semmit. Ha huzamosan jol fogy a HKK, akkor lehet… egyelore orulnenk egy MA utannyomasnak, ami nem is tunik lehetetlennek 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.