Paklileírás – Villám deck

A Mágusok alkonyával komoly erősítést kapott a villámos koncepció. Lássuk, milyen módon kelthetjük most a legnagyobb és legveszélyesebb vihart.

Hiába az időnként érkező apránkénti erősítés, a villám pakli sosem került be igazán a játszható deckek közé, hiszen mindig hiányzott egy adag lap ahhoz, hogy igazán ütőképesre össze tudjuk rakni. A Mágusok alkonyával ez most szerencsére megváltozott, hiszen igen komoly utánpótlást kapott a deck, és bár versenygyőzelemről továbbra is merész lenne álmodni, az vitathatatlan, hogy egy rendkívül pörgős, sok lábon álló paklit lehet összeállítani Fairlight színből. Követőnk természetesen Fairlight követője lesz, mely a játék egészére levetítve hatalmas mana-utánpótlást biztosít, asztalon maradó lapjaink számára pedig egy kis büntetést is ad. Az 1 VP-s lapjaink lényegében ingyen jönnek mellette (legalábbis egy körben kettő), ami rendkívül meg tudja gyorsítani a terülésünket. Ráadásul a követőlövés sem lesz olyan hatalmas érvágás, mint más paklik esetében, hiszen deckünk átlagköltsége így is alacsony, ráadásul 6 ÉP-ből nem lesz olyan nehéz kilőni az ellenfelet úgy, hogy a lapjaink fele direkt sebzés.

villamharitoKezdjük az új lapokkal. A motor természetesen az új Villámhárító lesz, amely jókorát növel villámsebzéseinken, körünk végén pedig (általában ekkor érdemes használni) ő is hozzáteszi a magáét. Mivel a régi verzióval bizonyára sokan nem játszottak, ezért talán nem feltétlenül egyértelmű, de fontos tudni, hogy önmagában is lő kettőt, vagyis egyedül is szépen elindíthatjuk vele a “visszaszámlálást”. Fontos eleme lesz paklinknak a Sztatikus feltöltődés is, mellyel általában 2-3 lapot fogunk húzni azonnal. Mindez egy 1 VP-s varázslattól, amely még sebez is egy keveset határozottan jó – főleg úgy, hogy a követő tükrében ugye ő is átértékelődik. Szintén “kvázi-ingyen” jön a Viharidéző, aki többi lapunkat ugyan nem erősíti, ám őt viszonylag könnyen tápolhatjuk majd (egy Villámhárító mellett már 5-öt lő 1-ért). A háló bennünket nem fog túlságosan zavarni, hiszen mi amúgy is a 2 lap/kör tempóra vagyunk berendezkedve, így pedig legalább az ellenfél sem pöröghet kedve-szíve szerint.

villam_energizatorAmíg a Villámhárító a sebzéseink erősítéséért felel, addig a Villám-energizátor az állandó laputánpótlást biztosítja – szerencsére azért ő is ad egy kis plusz sebzést, de nem ez a fő funkciója. Csontunk kezdetben nem biztos, hogy lesz rá, így csak akkor rakjuk ki, ha utána rögtön tudunk is mire húzni vele, de ez általában nem lesz gond, hiszen a követő miatt egyben manatermelésként is funkcionál. Fontosak lesznek a “natúr” instant sebzések is, hiszen ezekkel az ellenfél körét is kihasználhatjuk, ami mind a követő, mind pedig a Villám-energizátor miatt fontos. Ár-érték arányban a Sistergő istennyila a legjobb közülük, aki miatt nyugodt szívvel lemondhatunk a többi színről, sok minden úgysem fog hiányozni, de remek lap a Vörös villám is, köszönhető cantrip mivoltának – meg persze annak, hogy ha nagyon kell, akár manaköltség nélkül is érkezhet.

sztatikus_golemPaklinkat a Túltöltődés teszi igazán rugalmassá, hiszen mindig előtúrhatjuk vele a legfontosabb villám lapot, ráadásul a Sztatikus feltöltődéshez hasonlóan ő is oda tud sebezni párat, ezzel is segítve előrehaladásunkat. Ami a legnagyobb poén a lapban, hogy saját magát is keresi, így ha nem nekronozunk ügyetlenül, akkor akár egyetlen lapból sebezhetünk 11-et az ellenfélbe egy Sistergő istennyilát keresve (ehhez a követő miatt mindössze 2 VP kell!), de Sztatikus feltöltődéssel ez akár még több is lehet. Ha kicsit több a varázspontunk, akkor akár 16 ÉP sebzés is összejöhet egy lapból, hiszen a jó öreg Sztatikus gólem mint tudjuk önmagában oda tud rakni egy 10-est, de igazi ereje itt a konfigurálhatóságában lesz – Villámhárító mellett például már 1 VP-ből is 6-ot sebez. Utolsó villám lapunk a negyedik újonc, a Viharmadár: belőle csak egyet használnék, hiszen Túltöltődéssel úgyis ki tudjuk keresni, ha annyira kell az asztaltakarítás (csak ki ne nekronozzuk).

fairlight_templomaPaklink magja megvan, már csak a körítést kell megadni hozzá. A Teremtő erő és a Fairlight temploma által képviselt vonal nem maradhat ki az egyszínű Fairlight deckekből, hiszen a gnóm már az első körben felépítheti számunkra a templomot (ha húzunk mellé egy bármilyen aktív lapot, akkor rögtön aktívan is). A drágítás magáért beszél, a mana- és csontutánpótlás pedig mindig jól fog jönni (utóbbit a Villám-energizátorhoz, a Villámhárítóhoz és a Vörös villámhoz használhatjuk fel), főleg úgy, hogy ha aktív, már húzhatjuk is rá a következő lapot. Én azért betettem egy Mágusiskola, 2. szintet is az új lapok közül, hogy legyen keresési alternatívánk, hiszen az azonnali laphúzást ez is biztosítja, nem mellesleg hálóval és drágítással hátráltatja ő is az ellenfelet.

kyorg_tudasSok lapról beszéltünk már, a pakli legnagyobb tápjáról azonban még nem esett szó. Ez a HKK egyik csúcsspoilere, a Kyorg tudás, amely ebben a pakliban hatványozott erővel működik. Ha az ellenfél kezdi a játékot, és meg tudjuk tolni, akkor nem kevesebb mint 6 lappal és 2 VP-vel indulhatunk neki az első körünknek, ami igen durva előnynek mondható. Szintén remek indulás az Aranyhal, melyet általában lapra érdemes beváltani (az árát úgyis visszakapjuk), de persze az extra varázspontok sem fognak rosszul jönni, ha úgy látjuk, már az első körben komolyan meg tudunk indulni – ekkor lényegében egy A pokol szemeként funkcionál.

Végezetül lássuk a pakli védelmi szekcióját. A templomos drágítás mellett ne hagyjuk ki a hasonló funkciójú Cselvetést se, hiszen ennél a paklinál általában az így kapott egy kör is elég lesz boldogságunkhoz, de a Kasztroplanáris stigma használata is kötelező, hiszen a varázspontot visszakapjuk rá, és a templom építésébe is besegíthet (enyhe képzavar). Ott van emellett a nemrégiben visszaengedett régi-új spoiler, a Méonech fürkész is, amely segít feltérképezni, mire is készül az ellenfél, megszabadítva eközben legzavaróbb lapjától, utána pedig beszállhat egy Villámhárítónak, vagy mondjuk kör eleji csontnak. Arról nem is beszélve, hogy természetesen leszedésre is használhatjuk.

Egy lap maradt még, amit mindenképpen betennék, ez pedig egy vízió, a Kumulatív szimmetria. Lényegében bármelyik asztalon maradó lapunkat jó vele lemásolni (már csak azért is, mert a kijátszáskori képességek is létrejönnek), így igazából mindegy is, mit tudunk vele “beduplázni”, igazából bármivel jól fogunk járni.


A pakli

követő: Fairlight követője

fairlight_kovetoje3 Villámhárító
3 Sztatikus feltöltődés
3 Viharidéző
3 Villám-energizátor
3 Sistergő istennyila
3 Vörös villám
3 Túltöltődés
3 Sztatikus gólem
1 Viharmadár
3 Teremtő erő
3 Fairlight temploma
1 Mágusiskola, 2. szint
3 Kyorg tudás
3 Aranyhal
3 Méonech fürkész
3 Kasztroplanáris stigma
3 Cselvetés
1 Kumulatív szimmetria

48 lap


Mint látható, a pakli végül 48 lapos lett – ezen lehet esetleg nyesni egy kicsit, ha minél nagyobb eséllyel be szeretnénk húzni a Kyorg tudást, de a nekron miatt igazából nem nagy gond. Vannak emellett alternatív opcióink is. Ha kicsit több védelemre vágyunk, akkor használhatunk A gyenge erejét vagy Életteli mytokronitot is, de az új leszedés, az Energiapréselés is igencsak költséghatékonynak mondható, ám mivel elég sok lapunknak van leszedős képessége (Villámhárító, Aranyhal, Méonech fürkész), ezért nem tartottam fontosnak. Bevethető emellett a Gyorskezű Trix is, ha még inkább az első körre gyúrunk.

A kiegészítő pakliba mindenképpen érdemes rakni néhány masszívabb / jó képességű lényt, ezek közül Guolg császárBobó, a tőzegelementál és Zu’lit a legjobbak. Ha pedig a pörgéstől félünk, vessük be bátran az Időlassítót, hiszen ahogy arról korábban már szó esett, minket kevésbé zavar a háló.

Zárásként annyit mondanék még, hogy a szabálylap / követő kérdésköre sincs teljesen kőbe vésve. Elgondolkodhatunk például A fájdalom szépsége használatán is (akár Változó környezet segítségével), mely a követőnkhöz hasonló funkcióval bír, igaz, ekkor a Fairlight templomos vonal kevésbé fog jól működni, úgyhogy érdemes agresszívabb stílust felvenni.

Jó lövöldözést!

Csető Zsolt

10 thoughts on “Paklileírás – Villám deck

 1. Csak néhány dolog….Viharsziget nem játszik?
  No meg a sztat tuti hogy jobb ebbe a deckbe alapból mint a zu’lit?Ő azért stabilabban ott van,olcsóbbít és csinálja magára a tápot ráadásul elég szépeket oda tud csavarni.Az meg már csak hab a tortán hogy ha kirakod és ellősz egy spellt onnan már nem lehet optimálisan megoldani.
  Amiatt,hogy nem mindig lesz csont lehet hogy energizátorból sem tolnám 3al,esetleg masszívan lényes deckek ellen ahol lehet miből kompótot lőni

 2. Szimpatikus deck. Alapból szerintem mehetne több viharmadár, más asztaltakarításunk nincs is. Sideból pedig az egyértelmű Zoárd itala (átkozott követő nagyon elrakja a pakli tempóját) mellett akár be is férhet az összes antimágia-ellenes papíros, mint például a mélység felfedezése. Ezeket úgyse játszanánk ki, szóval max. az istennyilát zavarná.

 3. A Viharsziget nagyon lassú a befektetett manához képest, a Zu’lit pedig egyszerűen drága, ráadásul az olcsóbbítása sem érne sokat. Teljesen más a deck tempója, mint amit ezek a lapok képviselnek.

 4. Tetszik a dekkleírás. Valahogyan énis így tenném össze. Rughart azért lehet beerőltetném, meg az időlassítót és a villám síkot is.

  Egyszinen és korlátozott formátumon lehet esélye, de lehet hagyin is megér egy próbát, ha kedvező lesz a meta (kevés counter).

 5. Egész jó kis dekk:)

  Lehetne egy olyan kérés felétek, hogy vmikor a jövő hét folyamán egy versenyerős Chd dekket 5 követővel tudnátok közölni, ahol már az új lapok is benne vannak a repertoárban?

 6. kissé elvetemült ötlet, de az Ylgoroth is elgondolkodtató 😀
  bár ha azt nézzük kyorgal 7-ért kikeresi a 3 hárítrót, mellé 1 pecsenyét, idéző morfokat és az apró morfokat… (csak a nekron szabály miatt nem jőhet ki hamar), akkor van egy újabb “1 lapos” kombó (ami sztem móka szinten marad, de kitudja…)

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.