Morfok új megvilágításban

Meglehetősen gyorsan elszaporodott a morf népség, ami teljesen új dimenziókat nyithat meg a játékban.

lomha_morfAlig több, mint egy éve, hogy felbukkantak az első morf altípusú lények a Világégésben megjelent felújított példányok személyében, most pedig már ott tartunk, hogy összesen 9 féle érhető el ezekből a rugalmasan konfigurálható szörnyekből, ami határozottan elgondolkodtató lehet. Leginkább azért, mert míg korábban sokkal inkább kiegészítő szerep jutott nekik (főleg a Halálos morf, a Mágiamorfáló és a Domináns morf által), addig most már megvan az a kritikus mennyiség, ahol külön paklit is alkothatnak.

Hogy micsoda? Morf pakli? Nem, a dolog azért nem ilyen egyszerű. Sőt, éppen ellenkezőleg: igazán kreatív pakliépítési készség kell ahhoz, hogy képesek legyünk hatékonyan kihasználni a megnövekedett létszámban rejlő lehetőségeket. Ehhez próbálunk most egy kis segítséget – vagy ha úgy tetszik, gondolatébresztőt – nyújtani.

A kötelék

tlurlang_tojasA morfok egyik nyilvánvaló felhasználási módja – és ezt a különféle frissen bontott és draft versenyeken már sokan megtanulták -, hogy akár egyetlen kézben vagy gyűjtőben lévő darabbal képesek vagyunk aktiválni bármilyen kötelékes lapunk képességet. Eddig nem igazán volt annyi önmagában is használható morf, hogy erre paklit építhessünk, most azonban már bőven van miből válogatni. A morfok jelenlétét kétféleképpen is kihasználhatjuk a kötelék teljesítésével. Egyrészt még hatékonyabban alkalmazhatjuk azokat az univerzális spoilereket, melyek önmagukban sem rosszak, de így még jobbá válnak (pl. Tl’urlang tojás, Zinthurg börtönőr). De még ennél is izgalmasabb, hogy olyan, egymástól teljesen különböző, és többé-kevésbé csak a saját paklijukban használható (de ott nagyon erősnek számító!) lapokat tehetünk egymás mellé, mint például a Barátságos teknős, a Zafír drakón, a Szirén kurtizán, a Krixus, a hívatlan, a Ganüid nihilum vagy éppen az X 1, a xenomorf. A merítés hatalmas, hiszen több tucat kötelékes lény jelent már meg, az pedig, hogy közülük a legjobbakat immáron etnikumtól függetlenül is egymás mellé tudjuk rakni tehát, teljesen új lehetőségeket nyit meg.

A követők

A “think outside the box” megközelítés a fentinél eredményesebb és érdekesebb dolgokat is szülhet, ha ugyanis nem magukon a lényeken kezdünk el agyalni, hanem a követőkön, akkor teljesen új megvilágításba kerülhet a morf csapat. Az új Sárkány úrnő láttán például rögtön a sárkányokat kezdjük el pörgetni a fejünkben, pedig ha nem sárkány, hanem “morfos sárkány” pakliban kezdünk el gondolkodni, akkor hamar rájövünk, hogy az 1 zanszilánkért érkező, rezisztens Halálos morfok, Domináns morfok és Mágiamorfálók egyáltalán nem hangzanak rosszul. És ez csak egyetlen példa volt a sok közül.

motyogo_kultivatorNézzünk még néhányat. Őrült Enkala, az animátor eddig is nagy barátja volt a morfoknak, az Apró morf megérkezésével azonban óriási extra muníciót kaptak a gólemek. A torzak hercege mellett akár már az első körben kipakolhatjuk a komplett kezünket, hiszen az olcsóbbítás és a csonttermelés kvázi ingyenessé teszi a kivétel nélkül zanszilánkért érkező morfokat. De szintén nagy mennyiségű plusz erőforrást adhat a Tharr követője, illetve Fairlight követője, ahol előbbinél counter-drágítást, utóbbinál pedig büntetést kapunk még pluszba. Ha drágítás, akkor a Motyogó kultivátor sem hangzik rosszul, melynek laphúzós képességét könnyen kihasználhatjuk, hiszen egy morf költségének kifizetésére bármikor gyűjtőbe dobhatunk egy másikat, de akár egy Sötét manifesztációval is meg tudjuk pörgetni a paklinkat. És akkor még nem is beszéltünk a különféle A legfőbb követős opciókról sem, ahol egészen agyament kombinációkat is bepróbálhatunk, vagy éppen a következő félévben megjelenő A hét törzs főnökéről, ahol szintén kiemelkedően jól fognak működni a morfok.

Ha tehát valaki kellő kísérletező kedvet érez magában, akkor egészen egyedi paklikat állíthat össze a morfok segítségével – ahogy a fenti példákból is kiderült, rengeteg elgondolkodtató variáció létezik immáron. Hogy aztán kisül-e ebből az egész gondolatmenetből egy-két valóban ütőképes versenypakli, azt előzetesen nehéz megmondani, az immáron 9 használható morf ismeretében azonban nem túlzás azt állítani: előbb-utóbb bizony el fog jönni az elsőre nevetségesen hangzó morf pakli ideje. Minden csak a játékosok kreativitásán múlik.

Csető Zsolt

Hírdetés

23 thoughts on “Morfok új megvilágításban

 1. Tényleg, annyiféle erős és tetszetős pakli van már, hogy nem fogom tudni kipróbálni mindegyiket 😀

 2. A különböző templomokkal is remekül kombóznak a morfok. A feltételt is hozzák, és nem is drágulnak. Egyszer rémlik hogy be is küldtem a blogra egy templomos morf paklit. Azt is lehetne aktualizálni az új lapokkal… 🙂

 3. Nagyon jó cikk, el is kezdtem filózni egy ilyen dekken. Akár még erős is lehet! Ha lesz erőm, péntekre leviszek egyet kipróbálni.

 4. Én is agyaltam már hasonlón.Mindenképp van kraft az ötletben.Kell bele energiát ölni,de simán egy játszható koncepció születhet belőle.
  Szép munka Zsolti. Grat!!!

 5. Jó cikk, én is ötleteltem már a morfokról, illetve próbálgattam pár több-etnikumú lényes paklit, és igen, a morfokban nagyon sok lehetőség van. A morf srácok a kreatívabb pakliépítést is jutalmazzák, szóval ezért mindenképp pacsi jár a behónak, jó ötlet volt őket behozni a játékba!

 6. Bocsi a dupláért, de ezt nem hagyhattam ki:

  Akkor kikeresem Elenios követőjével ezt a kék szirént, majd kijátszom Chara-din fattyaként, hogy kapjak rá még egyet, és ha már elhullt, akkor átforgatom Sötét manifesztációnak ezt az orkot… De beteg. 🙂

 7. Nekem jelenleg a gólem paklim úgy néz ki (félreértések elkerülése véget, még fejlesztés alatt áll :D):
  3 Papír gólem
  3x minden morf.
  😀

 8. 5 követőbe eddig is brutálisan pörögtek Dév mester keze alatt, de ha valóban ráfókuszálunk erre, akkor akár stabilabb hordát is kaphatunk mint az avatár tesóik
  esetleg ha van rá valami kombó (a legtriviálisabb a kijátszáskori képességű lények csonttá őrlése), akkor A főnix dala se lehet rossz ide

 9. Csak azt az egyet sajnálom, hogy az új morfokon mind ott van a horgony, pedig a zöld követővel nagyon jól paszolnának, és nem is lennének túl erősek. Főleg akkor nem, ha amúgy is rajtuk van az életjelző, egy életes morffal nyílván nem fogok belekezedeni a szkritter hokiba.
  Nekem az az irány tetszett volna a legjobban. 😦

  Egyébként meg lehetne próbálni egy ilyen versenyt is valamelyik helyszínen. Veszélyes faj, ahol kikötés az, hogy a választott fajunkból legalább 20 morf legyen.
  27-30 (az Alakváltó ősköd is számít) azért egy kicsit sok lenne, ha éppen nincs szükségünk valamelyikre, vagy egyszerűen nincs meg.

  (A Bufa kódex nyílván tiltott lenne. 😀 )

 10. Érdekes összeállítás, annyi szent. Hogy mennyire erős, az egy más kérdés, én még kicsit szkeptikus vagyok, de lehet van benne potenciál. Talán majd egy játékos felkarolja 🙂

 11. Bazmaon: azert 1-et mindenkepp csinalnek (van is mar otletem), hadd legyen meg a 10 fajra 🙂
  Az ugyis gyengebb lesz, mintha beraksz valami mas eros altipusos lenyt.

 12. @Balage
  “Az ugyis gyengebb lesz, mintha beraksz valami mas eros altipusos lenyt.”
  Erről valami zén, hogyan fogyott el az expediciónk idézet stile villant be valahogy azonnal 🙂

 13. @Balázs Makó
  Elég betegen hangzik az, hogy fajon morf paklival játszik valaki, nem? 🙂 Amúgy szerintem érdemes lenne majd a veszélyes faj verseny szabályait kicsit hozzáigazítani a morfok számához.

 14. Nem hiszem, a morfok reszben pont azert vannak, hogy az ‘elhanyagolt’, csak 1-2 jo lappal rendelkezo etnikumokkal is lehessen esetleg jatszani.

 15. Szuper,már építem is a griff paklim raia követővel fajra…3 hógriff,3 aranygriff és a többi morf….igazából nekem ez a vonal pont,hogy nem tetszik.

 16. @Zorallka: Igen, én is egyet értek. Sztem az az irány, h egy fajból elég volt 24 lap, az egy vállalható könnyítés volt fajon. (Ezt pár tetszőleges tiltott lappal megtoldhatjuk, h ne erdős sárkány szerű faj paklikat kapjunk). Ha egy etnikum meg nem tud 8 különböző példányt felmutatni, akkor nem lehet fajon indulni velük. Ennyi. A “faj pakli” = 6morf+4valóban altípusos lény, nekem se tetszik. Sajnos én csak úgy tudnám elképzelni a jövőben a faj versenyeket, h a morfokat tiltani kell, max 1-2 lehetne hagyni.

 17. A lélekszipolyozó is kiváló választás egy morfok köré épülő “kötelék” deckben :).

  A bontottokon pedig a Kristálysárkány szerette igazán az elhullott morf fiúkat 🙂

 18. @koranyig
  A 24 fajos lap + 6 morf szerintem egy vállalható kompromisszum lenne. Senkit nem érdekel szerintem egy olyan “kreatív” faj deck amit @Zorallka is írt (2 féle griff + 8 morf). A ködös “sárkány” pakli már más kérdés.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.