Tyúkól vs. dzsindzsás

Rövid elmélkedés az ábécés formátum lapkészletéről.

Azt hiszem nyugodt szívvel mondhatom, hogy a HKK Blog versenyein bevezetett formátumok közül egyértelműen az “ábécés” sikerült a leginkább extrémre, hiszen a játék szabályrendszerétől teljesen független módon korlátozza a használható lapkészletet. Ha valaki esetleg még nem hallott volna róla: az alapszabályok szerint egy ábécés versenyen úgy kell legalább 35 lapos paklit építeni, hogy a deck minden egyes lapja más betűvel kezdődik, vagyis lényegében egy alaposan kifacsart A sokszínűség jutalmáról van szó.

dzsungelAkik járnak a versenyeinkre, azok tudják, hogy előszeretettel kísérletezünk új formátumokkal, és bár akadt ezek között néhány, mellyel csúnyán befürödtünk, az ábécés versenyről sok pozitív visszajelzést kaptunk, sőt, a vidéki versenyszervezők fantáziáját is megmozgatta már. Éppen ezért mindenképpen örömteli volna, ha még játszhatóbbá válna a formátum, és bár a szabálykörnyezet valóban extrém, ez az imént elhangzott szempontból szerencsére sokkal inkább előny, mint hátrány, hiszen szinte semmibe sem telik néhány lapötletet “ábécésíteni”.

Kicsit konkrétabban beszélve: vannak olyan betűk melyek lényegében nem (pl. Dzs, Ű), vagy csak nagyon kivételes esetben (Ly, Ty) játszhatóak ezen a formátumon, ami nyilvánvalóan szűkíti a választható betűk táborát, és így a változatosságot. Ha azonban megjelenne néhány lap ezekhez a kritikus betűkhöz, könnyedén segíthetnénk ezen a problémán.

Bevallom őszintén, az egész egy poénból indult, melynek kapcsán olyan lapok körvonalazódtak a fejünkben, mint a Lyuk, a Tyúkól vagy a Dzsindzsás, de jobban belegondolva rájöttem, hogy igazából semmi sem indokolja, hogy mindez ne legyen megvalósítva, hiszen a név teljesen független a lapok funkciójától. Ha úgy nézzük, bizonyos szempontból lényegtelen.

Persze nem azt mondom, hogy hirtelen jelenjen meg 30 idióta nevű lap, hiszen az már nyilván illúzióromboló lenne. Úgy gondolom azonban, hogy néhány slotot a következő kiegészítőben, esetleg egy “tematikus” Zént mindenképpen megérne a dolog, hiszen talán még népszerűbbé tehetnénk vele egy formátumot – úgy, hogy lényegében nem kell ezért semmilyen áldozatot hoznunk. Szerintetek?

Csető Zsolt

23 thoughts on “Tyúkól vs. dzsindzsás

 1. Nem feltétlenül kell idiótának lennie pl:
  Dzsida raia tárgy kf 1 szk
  Raia kalandozóra ingyen rakhatod.
  Kijátszásakor minden kalandozod kap 1 izmot
  hordozoja +2 sebzést kap

  Amúgy: dzsida (főnév) Szúrófegyver hosszú nyéllel. Kétélű, hegyes végű lándzsafajta; vadászatra és harcászatban egyaránt használták. Az ősi kopja mongol-tatár változata.
  A lovasság fegyverzetéhez hozzátartozott a dzsida. A dzsida vascsúcsa alá kisméretű színes lobogót erősítettek. A lengyel lovasság, a kozákok, egyes német és olasz lovassági alakulatok a 20. századig használták a dzsidát.

 2. Még egy ötlet bár ez már viccesebb. Egyébként egy kalandozónak vagy
  dzadzíki sheran tárgy x szk x max 6
  +2 nekron rá reagálni. Áldozd fel: osz el x+1 élet vagy izom jelzöt a játékban lévö lények közt vegyesen is lehet.
  Bár ez már ismertebb szó de a magyarázat: A dzadzíki (görögül τζατζίκι, kiejtve [caciki] is, angolos átírással: tzatziki) egy ismert török és görög ételkülönlegesség. A görög szó a török cacıkból (ejtve [dzsadzsık]) származik.

  Egyébként egy kalandozónak vagy galetkinek akármilyen nevet ki lehet találni vagy egy éjfattynak meg pláne.

 3. De lehet lyuk a falon, dzsámi, lyuktágító, lyax-dix bármi, Tyrann, mint egy kaller név vagy akár tyúkszem :),

 4. Dzsumbuj

  2 építő
  színtelen
  építmény

  semlegesítés: tárgy vagy lény

  S: P + 2 VP megakadályoz egy varázslatot

  1SP

 5. Tyapi
  1 vp motyogó 1/3
  meleg kézfogás: rakj mindkét pakli tetejéről annyi lapot a gyűjtőbe, ahány motyogód van játékban
  rakd át a gyűjtőből a semmibe: kereshetsz egy Tyapit
  “A motyogó mamák már tudják, hogy a Totyogóval még mindig könnyebb mint a motyogóval.”

 6. Sziasztok!

  Jó ötlet. Tetszik nagyon….:-). Lapötletek: Tyúkocska: 1 vp-s tharr 1/2-es repülő ősmágiás szörny. Sikeres kijátszásakor minden semleges jellemű lényed után dönthetsz,hogy mannát kapsz,gyógyulsz 1ép-t vagy semmizhetsz lapot. Lehet vegyesen is.
  Dzsindzsás: Raia kalandozó 2vp-s 3/4-s.Kf-es.Aktívan jön játékba.Rakj egy kalandozót a gyűjtődből a semmibe húzz egy lapot és rakhatsz egy célpont lapra az alábbi jelzőkből kettőt: élet, izom, méreg, dermesztés, álom.Semlegesítés:nem lény lap.

  űzött vad: Sheran szörny.1- vp-s lény. 1szk van benne 1/8-as. Sikeres kijátszásakor átkerül az ellenfél tartalékjába. Ha ott van másik lény annak ad két álomjelzőt és a lény gazdájának 2 vp-jét és 2 szk-ját elveszi s azt odaadja neked.

  Lyukas bögre: 1 szk-s sárga fém tárgy. Kincses. Anti-mágia 2.Ha az ellenfél nem tud neki dobni varázslatot egyet sem akkor dobnia kell egy lapot véletlenszerűen azonnal s egyet a kör végén te pedig húzz azonnal egyet.Ezt a lapot az ellenfél körében is kijátszhatod ha még elköltesz + 2 nekront.

  Zsörtölődő goblin. 1 vp-s lény 3/5-ös aktív lény. Anti-mágia 0. Sikeres kijátszásakor kapsz 1 szk-t, 2 manát, és két zsörtölödő goblin jelzőt 0/1-est aktívan a tartalékodba.Áldozd fel a jelzőket: egy másik lényed kap egy izom s egy élet jelzőt.

  Yeromos, a furfangos: 2 vp-s gnóm. Chara-din lény 2/2 MV. Ősmágiás aktívan jön létre.Minden gnómod aktívizálódik s kap egy olyan tulajdonságot, hogyha passzivizálod célpont lap passzivizálodik vagy az ellenfél vagy valamelyik lénye sebződik 3-at.

  Egyenlőre ennyi jutott az eszembe. Szerintetek milyenek? Üdv: papa

 7. Papa, te belelátsz a fejembe. 🙂
  Űzött vad néven akarok beadni lapot a következő teszteléssorozatra, bár mondjuk teljesen más képességgel. 🙂

 8. A TF-en létezik a dzsumbujharcos és az ő bólája (gyengébbeknek: hajító béklyó). Tehát dzs-vel kezdődő 2 lapnév is adott és teljesen legitim.

 9. 1 Vp Tyúklépésben
  általános Sheran

  A játék hátralévő részében a csere fázisában minden játékos csupán egyetlen lényt mozgathat az őrposztja és a tartalékja között.
  2 Vp, dobd a kezedből a Semmibe: a kör azonnal véget ér.

 10. Zolinho81: gondoltam ra, hogy felhasznalok parat az uj tesztlistara, de mivel nem szivesen ellenkeznek veled, igy lemondtam rola 🙂

 11. Balázs! Naaaneeemááárrr!! Használjátok nyugodtan az agytekervényeinket mert a közös tudás és akarat mindig jót szül. Többnyire….:-)
  Gice: végül is már elég jól ismerjük egymást, hogy félszavakból is megértsük egymást. A Koltai Gabival voltak ilyen érzeteink. A teszteléseink is mindig jó hangulatúak, fejlődést hozók…:-))). Üdv:papa

 12. Én speciel szivesen vennék olyan kieget amiben 30 idióta nevű lap van. Kicsit visszahozná a Trosnyogó szakóca, meg a Joviális mikroszockó féle nosztalgikus érzést. 😀

  Dzsémsz fon Phülig
  2vp
  tharr, kalandozó/ember, kf. szárny
  4/3
  Semlegesítés: nem tharr lény.
  Kijátszásakor célpont lény sebződik 2ép-t.
  Ha megsebez egy lényt, és ez a sebzéstől meghalna, akkor nem tud visszaütni, még ha visszagyógyulta a sérülést sem.

  “Gyorsasága és ereje legendás!”

 13. Az idiota nevu lapok kiadasat nem eroltetnem, mert tobb helyrol hallottam, hogy azert “ciki” HKK-val jatszani, mert idiota nevek vannak.
  De voltak itt ertelmes otletek is, ugyhogy ha megszavazzatok, hogy nem kell Zolinho-nak engedelmeskednem :), akkor tolem lehet akar 1 Zen is majd ezekbol (a Zen neve meg rejtely elottem 🙂 )

 14. ” a név teljesen független a lapok funkciójától. Ha úgy nézzük, bizonyos szempontból lényegtelen.” na viszont ezt azert igy nem mondanam…

 15. Kontextus, kontextus. Ezt inkább úgy kell érteni, hogy egy lap funkciója, erőssége, használhatósága nem változik attól, hogy pl. Verem helyett Lyuk lesz a neve. Nyilván nem azt mondom, hogy jöjjenek Szivárványsörényű pegazus nevű lapok Lassú krabber képességgel.

 16. Balázs, én annó pont azért szerettem bele a játékba, mert teljesen komolytalan lapokkal lehetett igen komoly csatákat vívni :D. Ám meghajlok a nép akarata elött,ha azt szeretnék, hogy eltünjenek a vicces lapok.

  Dzsarr,
  2vp
  tharr, kalandozó/ember, kf. szárny
  4/3
  Semlegesítés: nem tharr lény.
  Kijátszásakor célpont lény sebződik 2ép-t.
  Ha megsebez egy lényt, és ez a sebzéstől meghalna, akkor nem tud visszaütni, még ha visszagyógyulta a sérülést sem.

  “Gyorsasága és ereje legendás!”

  Egyébként az én szavazatom megkapod. 😀

 17. Balázs! Ha nekem is kell szavaznom akkor megkaptad. Csak legyen belőle (lapok létrejötte) valami. Üdv: papa

 18. A zénbe csak Gnómokat és éjfattyakat téve nemcsak hogy jó nevű lapok születnének, de magánhangzókat se nagyon kéne használni.

  Pl.: Lyuotjlrknsfgd, a kimondhatatlan 😀 (most rácsaptam a billentyűzetre)

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.