Paklileírás – Bilincsbe verve

“Bilincs csak kezet béklyózhat, a lélek szabja meg, ki szolga, s ki szabad.”

Alig telt el pár hét a Mágusok alkonya megjelenése óta és máris mindenki gőzerővel próbálja kitalálni így nyilván mi is, hogy milyen lesz az új meta, melyik paklik kaphatnak újra erőre és melyek lesznek azok, amelyeket (egy kicsit legalább) a mappák mélyére süllyesztünk. Számtalan koncepciót láttam tesztelni mostanában, viszont úgy vettem észre, hogy a kiegészítő állítólag két legjobb lapja, az Áldozat az ősi isteneknek és a Tudatfagyasztás alig-alig bukkant fel, éppen ezért egy olyan paklin agyaltam, amibe mind a kettő jól illeszkedik. Úgy sejtjük, hogy a pörgés a Mágusok áldozatalkonyában megjelent kiváló lassító (pl. Időlassító) lapok miatt most végre visszaszorul, ezért talán érdemes elgondolkozni azon, hogy újra játsszunk Zarknod bilincses paklikkal (bár már az elmúlt félévben azért elő-előkerültek ilyen dekkek), az új kiegészítőből számtalan lap illeszkedik a koncepcióba. Ahogy mondtam, Áldozat az ősi isteneknek és Tudatfagyasztás két olyan kártya amivel mindenképpen szeretnénk játszani, igazából mindketten olyan jellegű papírok, amit ha jókor sütünk el őket akkor megnyerjük a játékot. Mivel utóbbi konfigurálható így nyilván jobb értéket tudunk nyerni belőle, az Áldozatnál van egy kis félsz bennem, hiszen elég sok erőforrást kell mozgósítanunk (viszont az garantált, hogy soha többet nem fogjuk elfelejteni felírni a csontokat), cserébe a kártya egyszerre kezeli az asztalt és a kezet is (nyilván ő is konfigurálható a Tudatfagyasztáshoz hasonlóan, viszont az IK-val itt nem tudunk machinálni). A két megatáp lila lapon kívül van még egy tipikus 2 for 1 új papír, amit semmiképp sem hagynék ki, Degenerált xenomorfból is maximális darabszámú kerül majd be a paklinkba. Nagyon tetszik benne, hogy tulajdonképpen korrekt áron egy háromfunkciós kártyát kapunk, ha kell semlegesít is, de ne felejtsük el, hogy azt a képességet nedegixenim kötelező használni, így úgymond üresben is lerakhatjuk ha szükség van rá (persze a lap maximális hatásfokát akkor éri el, ha counterlünk is vele, számtalan zavaró lap képessége elkapható ilyen módon). Hogy a régi kártyákról se feledkezzünk meg, mindenképpen játsszunk Xenó atkával is, olcsó semmizés és hosszú távon nyerés (persze nyilván lassú, de előbb vagy utóbb foglalkoznia kell vele az ellenfélnek). Mivel a token dekkek nagy veszélyt jelentenek, ezért velük is foglalkoznunk kell, Tibi bácsi elintéz helyett most Torqan bácsi fogja azt megtenni. Permanens counter mindig jó, hali-hali-hó, énekli a Tl’ulrang tojás (bár nem tudom mivel).

A fekete szín használata Bilincses paklikban nem újdonság, régen kötelező volt és én úgy érzem, hogy most jött el az ideje annak, hogy újra bekerüljön. Több új fekete kártya is felkeltette az érdeklődésemet (mindegyik semlegesít valamit). Apropó semlegesítés. Ez a képesség – különösen korlátozó szabálylapok mellett – hihetetlenül erős, megoldunk vele egy kártyát és marad utána valami, még ha egy kisebb lény, akkor is az ott van az asztalon, visszatermelhet manát, őrposztot torlaszolhat stb… szóval ezek mindenképp figyelmet érdemelnek. Három semlegesítéses kártyát mindenképpen beleillesztenék a pakliba, nézzük meg őket sorban. Ha eddig használtál a paklidban Irtóztató nekromantát akkor nagyon valószínű, hogy ezután nem fogsz, hiszen egy picivel jobb változata érkezett meg a Múmia személyében, ő fariráadásul azonnalik ellen is remekül dolgozik, ami viszont igazán erőssé teheti az az, hogy ezt feltámadásra is tudja. Ha az ellenfélnek nincs asztala, akkor saját magát is leszedheti, így nem kell a saját lapjainkat feláldozni a Múmia kénye és kedve szerint. A Sebzett vérfarkas az egyik kedvenc új lapom a kiegészítőből, semlegesít egy nem varázslat lapot, ráadásul védekezik is, a feltámadás már csak hab a tortán (igaz, hogy nem semlegesít ilyenkor, de még így is kiváló kártya, sokszor tudunk vele őrposztot torlaszolni). Manifeznél kevesebb undorító dolog van ebben a pakliban, bár kicsit körülményesen fog meg lapot, de jókor elsütve és bizonyos paklik ellen full inkorrekt lesz, átmenni nem igazán egyszerű rajta és ez a dög még folyamatosan hízik is.

A régi kártyák közül a Vérfarkas preventor igazán nagy kedvencem, ha vele kezdjük a játékot garantáltan nem ér túl nagy meglepetés majd minket, hogy mi lapul az ellenfélnél, illetve egészen sok dologtól meg is szabadíthatjuk, remek dobatás. Mindig szerettem a meccsfordító kártyákat és feketéből van ilyen, ami jól konfigurálható, Nagyobb életszívással sok meccs végére pontot tehetünk, általában asztalt takarít és maxba gyógyít minket.

A kék szín régóta Bilincs lap, a régi időkben Diána kívánságával és Tleikan árulóval (FAQ előtt) terrorizáltunk mindenkit, a közelmúltban Tömegbájolás és Szörnybűvölés volt a sláger, most azonban ezeknél is brutálisabb kártyák kerülnek a paklinkba. A Techiánafluxot senkinek sem kell bemutatni, a Világégés legjobb lapja, brutálisgésa permanens counter (korlátozó szabálylapos paklikba a permanensen működő lapokra mindig érdemes odafigyelni). Mivel egy picit drága a paklink jelenleg jó lenne ha a 2 és 3 vp-s lapokat fel tudnánk használni valahogy, mondjuk eldobálni a Fürge manónak? Joggal merül fel bennetek, hogy 1 for 2 nem jó ötlet ilyen pakliba, de sokszor lesz majd amikor 2 vp-ért rakjuk ki, illetve így early gameben (mondjuk ha ellenfelünk kezdte a játékot és a második köre van) is bele tudunk szólni a játékba. Új lapok közül a Csábos áldozatra jelent meg alternatíva, aki felülről kompatibilis vele, a Szirén gésában hihetetlen erő lakozik (azért mivel vele nem tudunk mindent megoldani a CSÖCS-ről se mondjuk le teljesen).

Az utolsó színűnkből csupán egyféle kártyával játszom, de az egyszerűen olyan erősre sikerült, hogy kénytelenek vagyunk egy egész színt elhasználni a kedvéért. Mivel a lapjaink átlagköltsége 2 körül mozog manapság még a lassú tempójú paklik sem engedhetik meg maguknak, hogy valamilyen manatermelés nélkül játsszanak, ezért Búvópatakra esett a választásom. Először szkeptikus voltam, aztán kipróbáltam, és iszonyat tempó lap (mint anno a Manakorong, csak ennek van egy jobb felhasználási módja).

A dekk valahogy így néz ki ezek után:

3 Áldozat az ősi isteneknek

3 Tudatfagyasztás

3 Degenerált xenomorf

3 Xenó atka

2 Torqan a púpos

2 Tl’ulrang tojás

 

3 Sebzett vérfarkas

3 Manifez, a negyedik

2 Múmia

3 Vérfarkas preventor

2 Nagyobb életszívás

 

3 Szirén gésa

3 Techiánaflux

3 Fürge manó

1 Csábos áldozat

 

3 Búvópatak

 

Ez a dekklista nyilván nem végleges, sokat lehet rajta agyalni és alakítani. Próbálkozzatok vele, hatalmas erőt érzek benne. A pakli összerakásában segítségemre volt Abbas Krisztián, ezt ezúton is köszönöm neki! Jó játékot!

Dév bácsi

15 thoughts on “Paklileírás – Bilincsbe verve

  1. Remek deck! 🙂

    A másik verzió Fairlightot használja Leah helyett és a Kozmikus kapcsolat a kulcslapja. Illetve használ Felejtés árát is.

  2. Én is hasonló decket próbálgatok, csak korlátozással. Régebben is imádtam a bilincset, remélem újra komolyan lehet majd hasítani a korlátozó triumvirátus tagjaival. Azért jó látni, h a rohadt idegesítő, chd-Raia követő ellen jelentek meg (side)lapok.

  3. Egy jó elszámolás, köszi, hogy szóltatok. Akkor mivel lustaság fél egészség, mivel töltsük fel a paklit játékunk következik. 🙂 Szóval szerintetek mi menjen a maradék helyre?

  4. Én sztem a leszedés vonalon javítanék.
    pl 1 csöcs 1 múmia esetleg 1 deego kombóba.

  5. Attól függően, hogy mennyire gyors metára számítunk, Szirén lánykával, vagy Sötét elf úrnővel egészíteném ki.

  6. Sziasztok! Szerintem legyen benne a Kétségbeesés hatalma :-)))))))))))))))))))!Üdv:papa

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.