Paklileírás- A vámpírok kora

Nyakunkon az első budapesti hagyományos verseny, ahol már lehet használni a Mágusok alkonya kiegészítő lapjait. Lázas tesztelés folyik a Dungeon és egyéb közösségi hely falai között, hogy a játékosok megtalálják az ideális összeállítást. Mi a komoly erősítésen átesett vérszívókon agyaltunk egy picit.

Már másolhatnám is be a szokásos metaelemzéses szövegemet a decképítés kapcsán, de most megelégszem annyival, hogy bizony szombaton BÁRMI előfordulhat. Azért egy tűz-, vagy éppen Ragyás burástya pakli diadala esetén nagyobbat néznék a kelleténél, de ne essünk ki a szerepünkből. A Mágusok alkonya játékmechanikai szempontból úgy néz ki, hogy 2 markáns dologgal igyekszik formálni az aktuális játékkörnyezetet. Az egyik az intenzíven megjelenő háló képesség, a másik a semlegesítéses kártyák. Az előbbi a sok azonnalival felálló deckeknek kedvez, hiszen így maximális hatásfokkal használhatjuk ki a 2 lap/kör limitet (na persze a Villámháború megjelenése óta ez azért már megváltozott). A semlegesítés viszont döntően nem varázslat lapokra került rá, ráadásul a jelentős részük inkább a varázslatokat tudják megfigurázni. Ez homlokegyenest a lényes scenario felé viszi el az eshetőségeket. Mivel a bilincs és a VH szerintem nagyobb erősítést beldiankapott, mint a szintén komoly löketet jegyző Edralian és társai, így inkább a lényes vonulat ellen szeretném jónak érezni a paklimat alapból. Ráadásul Edralianból valószínűleg kevesebb megjelenésre számíthatunk, egyszerűen azért, mert 6 ultraára is szükség van a deckhez alsóhangon, ha a counterlős éjfatty gyereket nem próbáljuk betuszkolni; ez pedig azt jelenti, hogy nem ez lesz feltehetőleg a legnépszerűbb paklivariáns. Rendhagyó módon a narancssárga papírral fogom kezdeni a pakli leírást. Egyrészt azért, mert Zsolti ellőtte a Villámháborús terveimet, így új sárga papír után kellett néznem (fő a változatosság). Másrészt pedig szívesen töltöm az időmet kicsit extrémebb összeállítások kiagyalásán.

A címben meglebegtetett vámpíros koncepció adná magát, hogy saját követőjüket használjuk melléjük Az első vámpírt. Sajnos a picit avitt kártya nem felel meg az elvárásainknak, mert bár 1 VP-vel leolcsóbbítja a vámpírjainkat (elsőkörös Caramain fixen, omfg), mégis rendkívül sérülékeny, ha nem mi kezdjük a játékot. Betörik a követőt, aztán viszontlátásra. Ráadásul a countereket se drágítja, így nem garancia, hogy létre is jön az első kártyánk. Ha viszont nem tudunk tempót menni, akkor egy picit visszább veszünk az agarakkal (a követővel is remek paklit lehet összeállítani, csak éppen annak a filozófiája, így a használt lapok is eltérőek). A lényes dominancia predesztinálása végett esett a választásom egy alig használt hordaparancsnokra, a Beldianra. Az ellenfél első asztalon maradó lapja nem jön létre. Elég rendesen javítja a matchupunkat egy szintén nem harmatgyenge Rox ellen, ha az első nekromantája/ Csontkupolája inkább a gyűjtő sírjába száll. De a ránk védekezni szándékozott Techiánafluxtól is hamar elveszi a kedvet. Az olyan apróságokról, hogy az első teki nem jön létre a hokihoz, vagy éppen a bilincs már az elején eldöntheti, hogy mi az, amire nem lesz szüksége, már említést se teszek. A patent Időlassító megjelenésével azonban könnyen tempóhátrány nélkül is kicselezhető a hordaparancsnokunk.

Imanifez_a_negyediklyen és ehhez hasonló esetekre jön a kiegben a kedvenc kártyám, Manifez, a negyedik. Azt vegyük észre, hogy Beldian mellett szinte fixen fogunk tudni vele counterelni az elején, mert ha beleraknak valamit az autocounterünkbe, így már több lap van a gyűjtőjében, mint nekünk, akkor pedig elszabadul a pokol. Gyorsan rá is védekezünk a csali lap után egy Manifezt a 2. kártyájára. Ezután feltehetjük a klasszikus kérdést is akár az ellenfelünknek, nevezetesen a „hogy állsz?” kezdetűt. Önmagában nem izgulnánk annyira egy körülményesen előadható ingyenes lény alapú counterre (jó, a Fürge manóra is izgulunk picit, és nem az illusztráció végett), de itt egy igen minőségi papírost kapunk, ami lényegében egy Don Caloni új-ként funkcionál. Az, hogy nem lehet leszedni elég hamar elég komoly stresszt tud az asztalra rakni. Ha ezt ingyen csinálja, ráadásul a rajta levő jelzőket hasznosítani is tudjuk… Nah az ilyen papírra mondom azt, hogy 10/10, csillagos ötös (lapelemzések). A másik új nagyágyúnk meglepő módon Caramain lesz, aki lényegében bármilyen szituációhoz fog tudni lapot keresni nekünk ingyen (az életpont nem lesz túlságosan releváns erőforrás a játékunk során). „A csak vámpírokat húztam támogató lapok nélkül” eddigi elkeseredett kijelentésünk helyett inkább a Jackpot felirat villan fel egyből a szemünkben, ha Caramain bácsi is ott figyel. A fenti Manifezes szituációt fejeljük meg még annyival, hogy a húzott lappal már 5-re duzzad a kijátszott és kézben levő vámpírok száma az első körünkre. Manifez és Caramain az első körünkben, aki keres rögtön egy másik manifezt? Tasty, tasty! Az MA-s lapokkal nem tudok leállni, így rögtön lerántom a leplet a következő versenyzőnkről, Krixus, a hívatlanról. A húzás nagyon jól fog jönni a decknek, ráadásul counterel is, ha úgy van, ráadásul van egy élete is. Nem fogunk szomorkodni, ha a kezünkben látjuk. Külön pozitívum, hogy ősmágiásan érkezik.

CaramainHogy kicsit nagyobb hatásfokkal induljon be a buli, akkor visszanyúlunk egy klasszikus 50 Ft-os ritkához, ami remekül illeszkedni fog a paklinkba. Ez nem más, mint a Halhatatlan esszencia. Drágább rá counterelni? Cantrip bűbáj 1-ért? A kijátszást vagy sebzéskiosztást jelzővel honorálja, amit VP-re, vagy a vámpírjainkon izmokra vagy életekre válthatunk? A fenti tündérmesét gondoljuk tovább úgy, hogy Manfiez mellé egy ilyen is érkezik az első körünkben, majd be is válthatjuk a jelzőt kreditre, amiből tovább mehet a buli. Pattintsuk is gyorsan be a felszabaduló 2 manát elköltendő egy pár Lélekszipolyozót. A lecsipegetett manát jobban fogja sajnálni az ellenfelünk (a Rothadó borzit is ezért nem szeretjük megkapni egy Zanpók után), mint azt a 2 ÉP-t, de mindenképpen megoldást kell majd találnia a dologra. Külön jó, hogy keltető ellen is remekül működik, hiszen nem drágul. Vegyük észre, hogy az esszenciát ügyesen visszatápolja egy esetleges lapkijátszáskor, hiszen a sebzésére is kisül a dolog. Pörögjünk tovább a lapok közötti szinergián, és pattintsunk is be rögtön még egy MA-s vámpírt Jeanston, a hatodik személyében. Eddig négyből 3 vámpírunkon van alapból valamilyen jelző, ráadásul Manifezen még termelődik is. Emellé vegyük oda, hogy az esszencia szintén pumpálja a srácokat, keresi Caramain (akit ugye olcsóbbít is). Bár első orban a leszedése miatt tartjuk a deckben, mégse feledkezzünk meg a tényről, hogy hamar életveszélyes vadállattá alakulhat néhány vámpír érkezését követően. Újabb szinergizáló teremtmény; képzeljük el a Halhatatlan esszencia -Lélekszipolyozó – Jeanston trió működését az ellenfél körében. Kijátszik egy asztalon maradó lapot: kap az esszencia egy jelzőt, amit egyből ki is oszthatunk valamelyik fiúnkra, amiből Jeanston már le is kapja a megérkező lapot. Picit ilyen flux-béklyó-stigma szitu.

halhatatlan_esszenciaMár van egy meglehetősen erős gerince a paklinknak, próbáljuk meg felvértezni a gyengeségei ellen. Bár a leszedésektől a lapjaink ilyen-olyan módon védve vannak, de a lopások könnyen keresztbe tehetnek nekünk. Egy elcsábított Manifezzel egyelőre konkrétan semmit nem fogunk tudni kezdeni, aminek nem örülünk, Vincent. Ezt orvosolandó a Vámpírsámán, aki potom 1 manáért képes megvédeni a társait. Ha nagyon szükségünk van rá, akkor egy feltámadó Lélekszipolyozót is bedobhatunk. A leszedés funkcióra Jeanston jobb, de a lények elszaporodásával a leszedésből soha nem elég (különösen, ha nem ez az egyetlen felhasználási módja).

Bár nem kifejezett vámpír a szentem, de ha úgy van, még az is lehet belőle (márpedig most úgy van…), így be is pattintunk néhány Apró morfot. Jól passzol Caramainhez, az esszenciához, szívesen dobunk be valami ingyenest a sámánnak. Jó lesz zsz-nek is, ugyanis bár az esszencia beteg dolgokat tud és a hordaparancsnokunk is lassítja az ellenfelet, mégis kéne még valami, ami a jellemzően másfélért érkező lapjainkat konkrétan 1-re redukálja. Ráadásul még picit meg is pumpálja őket, plusz kárpótlást is ad nekik. Valószínű mindenki kitalálta már, hogy a Szörnyidomítás is valahogy befurakszik a pakliba. A vámpírok sorának azonban még nem értünk a végére, ugyanis 1 Valdimart is elhelyezünk az összeállításba. Mivel szituációs lapról van szó, így a full playset nem indokolt. Leginkább Caramain után fogjuk kikeresni, hogy az elegendő sebzést bevihessük, vagy a fent részletezett Jeanston – Lélekszipolyozó – Esszencia lockot stabilizálni. Hasonló megfontolásokból teszünk be 1-1 db-ot a VÉ sztár morfjaiból, a Domináns morfból és a Halálos morfból.

halalos_morfEddig 28 lapból áll a paklink, ami egészen pofásan néz ki, ráadásul 22 vámpírként funkcionáló kártyával jónak mondhatjuk magunkat Caramain és Esszencia tekintetében. Az asztalon folyó harcban már most brutálisak vagyunk, így picit erősítsük meg a varázslatokkal felálló paklik ellen az összeállítást. Egyből jöhetnek is a Szánalmas kártyák, amik minket a 3 használt varázslat miatt soha nem fognak okos játékkal megdobatni. Többször leírtuk, hogy inkorrekt az a lap. Elteszi a spelles deckeket egyedül, a szárnyait bontogató vízió decket megalázza, kell a maximális darabszám. Az új Kölyökteknőst is szívesen látjuk a sorainkban. Manifez op, Krixus op, na de ha antimágiázik is? Nah, az már az inkorrekt kategória. Lényegében nem kerül nekünk lapba, így nagy kockázatot nem vállalunk vele. Már Zsolti leírásából is kiderült, hogy ha már zöld szín, akkor a Zseniális teki megkerülhetetlen tényezője a jelenlegi játéknak. Tovább folytatva a sort, néhány Sakítát is elhelyezünk a paklinkban. Mivel mindenképpen 45 lappal szeretnék játszani, és Caramain tud keresni, valamint a Szörnyidomításra húzhatunk is, így csak 2-vel fogok játszani. Természetesen a 3 darab is járható út, de a kezdő körökben nem lesz szükségünk plusz lapokra, a VP-nek pedig lesz helye eleinte. Egy picit javítunk a sok counterrel felálló paklik elleni küzdelmen, hiszen nem mindig húzhatjuk be a Kölyökteknőst, vagy éppen a Szánalmast. Szintén egy MA-s kártyához nyúlunk, nevezetesen a Quwarg hangyabűvölőhöz, aki ingyen elkap egy countert/leszedést vagy éppen egy Zseni-/szánalmas tekit. Ráadásul beszállhat ZSZ-nek is, és egy Szörnyidomítás után még le is fog tudni ütni valamit. Az, hogy semmizni is tud külön kuriózummá teszi a paklinkban. A sokat dicsért Szirén gésát szintén nem szeretném kipróbálatlanul hagyni. Igazi meccsfordító kártya, ami nagyon ritkán lesz blank a kezünkben. Eddig 44 lapot számlál a paklink, amit még egy kereshető lassító lappal egészítünk ki. Ez nem más, mint a Lassú morf.

Követő: Beldian

beldian3 Manifez, a negyedik

3 Caramain

3 Krixus, a hívatlan

3 Lélekszipolyozó

3 Vámpír sámán

3 Apró morf

1 Valdimar

1 Domináns morf

1 Halálos morf

3 Szánalmas teknős

3 Kölyökteknős

3 Zseniális teknős

2 Sakíta

3 Quwarg hangyabűvölő

3 Szirén gésa

1 Lassú morf

3 Szörnyidomítás

3 Halhatatlan esszencia

A deckünk “három és fél” színűre sikeredett, ami a side kialakításánál nagy előnyt jelent. Ennek megalkotását rátok bízom, de a deck struktúrája egészen könnyű sideolást biztosít. Sajnos hétvégén nem tudok jelen lenni a versenyen, de remélem, hogy valaki elviszi egy körre a vérszívókat. Top10-es helyezés simán dukálhat nekik, de akár a végső győzelmet is megkaparinthatják.

Dávid Máté

23 thoughts on “Paklileírás- A vámpírok kora

 1. tetszik a pakli
  viszont kipróbálnék 1-2 Vámpírtőrt…. Lélekszipolyozóval elég jó!

 2. Íme az újabb köderdős sárkány pakli fajra. Vegyél 30-at a választott fajból, majd adj mellé 15-18-at az adott kieg legjobb spoilerjeiből, amit szó szerint bármilyen pakli mellé berakhatsz, és kész is van az “etnikum” paklid. Nem vagyok rajongója az ilyen pakliépítésnek, inkább szeretem maximálisan kihasználni az adott etnikumban rejlő lehetőségeket, ha már őket viszem versenyre, mint hogy ilyen sablonok mentén gondolkozzak. A lényes good stuff pakli rá fog érni majd a Hét törzs főnöke megjelenése után, az etnikumokat nem szívesen keresztezem azzal a paklival.

  Egyébként a Belidan szerintem rossz választás, a vámpír követőt sokkal jobbnak tartom. Ha félsz a counterektől, használj te is belőlük, ami még mindig jobb megoldás, mint egy lassabb pakli. A tempó a vámpírok egyik legkomolyabb fegyvere, anélkül csak bután pislognak a 3. körig a kezedben.

  Van bennük erő, de alaposan át kell gondolni a pakliépítést.

 3. @Balage

  Száni-t sajna továbbra is nerfelni vagy tiltani kell az a véleményem. Ha húztak ellenem kb csomagoltam(vagy max mákkal fordítottam). Rengeteg pakliba alap lap volt(neeem neeem tekibe csak). Túl OP így…:S

 4. Ugyanaz,mint a Nekrofun esete,mostmár látszik. Szirén pakli? 3 Szánalmas teknős+ 3 Here meg szirének. Vámpír pakli?Nem,ez teki pakli vámpírokkal…

 5. @Zorallka
  Tényleg, a here kimaradt ebből. 😀
  “Nagyon jó papír vámpírokhoz, rengeteg zöld lapot használ a pakli.”

 6. @Barti
  Ok persze pont nem tűnik hitelesnek mikor ennek ellenére lemákoltalak,de sztem nem vagyok tipik számomra anti lapok miatt “nyafogó”.Életadó is op tisztába vagyok vele és nerfért kiált a dalnokkal egyetemben. De a száni dettó ott van a sorban és nem hátul kullog(sztem).

 7. Amugy ha jol figyeltem, a Kodex hatalybalepesetol gyengulni fog _kicsit_ mindenki kedvenc tekije…

 8. Most akkor az lesz, hogy minden etnikum úgy fog kinézni, hogy : Egy maréknyi etnikum lény, egy csipetnyi morf, és fűszerezd meg kevés tekivel ? ötletes 🙂

 9. Nem értem miért kell hisztizni. DM így rakta össze, akinek nem tetszik tegyen bele 45 vampirt és menjen úszni 🙂

  Be szeretett volna mutatni egy vampirpaklit, ami megállja a helyet a versenyasztalokon.

 10. Én az első vámpíros, morfos-hordás verziót szeretem, de az aligha elég erős hagyira. Bár lehet őket is kipróbálom lépéslőnnyel,hátha… 🙂

 11. Az én “teknősmentes” verzióm a következőképp néz ki: (a lámpát szétcincáltam vele :D..)

  Első vámpír

  3 Halhatatlan esszencia
  3 Vámpírbébi
  3 Deahed
  3 Jeanston
  3 Manifez
  3 Lélekszipolyozó
  3 Valdimar
  3 Krixus
  3 Caramain
  1 Mágiamorfáló
  1 Brutális morf
  1 Halálos morf
  1 Domináns morf
  1 Harcias morf
  1 Alakváltó ősköd
  3 Sötétségszellem
  3 Quwarg hangyabűvölő
  3 Sebzett vérfarkas
  2 Jégszív
  1 Vámpír tőr

  pont 45 papíros

  Ha egyszínűre gyúrunk a hangyabűvölő helyett mehet a Hatalom torzulása/Majd legközelebb, ha counterhiányt éreznénk.
  A Sebzett vérfarkas is opcionális, erősen gondolkoztam a Megsemmisítő csapás ill. Sötét mágia bevetésen (utóbbi főleg követőszedés esetén lenne hasznos).
  Ha vki kipróbálja sok sikert hozzá!

 12. A szánalmas az, hogy a Szánalmast minden pakliba betuszkoljuk, mert ultra brutál spoilernek tartjuk, viszont elhúz mellette a verseny és többet nyernek ellene, mint vele. A tiltásra buzdító nyafogást pedig inkább paklikkal, esetleg side-dal kellene megoldani, ellensúlyozni.

 13. Áruld el Krisz, hogy például hogyan készüljön egy gyűjtőjátékra építő deck a teki ellen? Nem esett be Zajos léptek? Jah,akkor megy minden vissza a helyére, a pakliba. Ja, hogy sebződtem egy csomót? Nem baj, mert gyógyít is. Bilincs/börtön mellett is aláz, nem tartogathatod a spelleid mert el lesznek dobatva a köv körben.

  Szegény fürkész évekig tiltva volt, de a tekivel összehasonlítva, ég és föld.

  Mivel a meta változik, ezért talán csökken a teki ereje vmelyest, de továbbra is bizonyos helyzeteket teljesen inkorrekt módon önmagában eldönt. Erre nincs szükség. Az undorító kombópaklijáról meg ne beszéljünk. Nem nyeri meg a versenyt, de halálra idegesíti az embereket.

 14. Én játszottam mostanában gyűjtőgennel, és úgy látom, az én körömben Semmiző lapok (Szökőkút, Dúvad) zavaróbbak, mivel ez a deck simán tud 1-2 lapból a körében nyerni.

 15. Az igaz, én a “sima” (Bilincsbe vagy más pakliba rakott) verzió ellen mentem.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.