A külső megfog, a belső megtart

Egy kicsit tekintsünk el a játékmechanikai dolgoktól, és foglalkozzunk a külsőségekkel!

A HKK immár lassan 20 éve őrzi vezető pozícióját a magyar kártyapiacon, rengeteg kiegészítőt, több ezer versenyt tudhat maga mögött, és reméljük, hogy ezek a számok még sokáig fognak gyarapodni. Ezen cél érdekében készül a HKK Kódex, mely a szabályok összefoglalásában és egyszerűsítésében nyújt segítséget, és emiatt működik a Blog, amelynek munkásságának köszönhetően sok új játékos ismerte/szerette meg a játékot. Mégis érdemes azon elgondolkodni, hogy hogyan lehetne még jobbá és élvezhetőbbé tenni a HKK-t.

darvadozz_rontasMúltkor az osztályomban tartottam egy kisebb szabású közvélemény-kutatást, hogy ki mit gondol általánosságban a kártyajátékokról, azon belül is a Hatalom Kártyáiról. Segítségül bevittem egy csomag Mágusok alkonyát, így mind a csomagolást, mind a kártyalapokat meg lehetett szemlélni. Minekután a szabályokat és a játék mechanikáját egyáltalán nem ismerik, így egyedül a kinézetről tudtak ítélkezni. A visszajelzések meglehetősen vegyesek voltak: külön-külön (pár kivétellel) minden illusztrációt érdekesnek és egyedinek találtak, viszont összehasonlítva óriási stílus- és színvonalbeli különbségeket figyeltek meg. Természetesen ez részben betudható a lapfelújításoknak, ahol az új képességek mellé nem csinálnak új képet, de nem szabad elsiklani azon tény felett sem, hogy a mai napig születnek élettelen, kínos, röhejes illusztrációk, amelyek sokat rontanak egy kiegészítő összképén. A probléma orvosolható lenne, ha a kiadó kevesebb (lehetőleg hozzáértő) illusztrátort alkalmazna. Illik hozzátenni, hogy egy lelkiismeretes munka, egy kép elkészítése nem 1-2 órás procedúra, mégis nagyon sokat segítene a játék egységesítésében és színvonalának emelésében.

Hex2Mindemellett fontosnak tartom, hogy a HKK megőrizze originalitását, és ne más játékokból merítsen ötleteket, vagy hasznosítson újra illusztrációkat. Értem ezalatt a kiadó egy régebbi kártyajátékából (nevezetesen az Álomfogóból) átvett képeket, vagy az új kiegészítőben megjelent ’Legyél béka’ nevezetű lapot (bár a Sylvanánál is rezeg a léc), melyet az elmúlt évben óriási népszerűségnek örvendő ’Hearthstone’ online játék lapjai ihlettek.

Kérlek, osszátok meg véleményeteket a témával kapcsolatosan!

Szatmári Bálint

Hírdetés

28 thoughts on “A külső megfog, a belső megtart

 1. Ezúton is köszöntöm Szatit a blog stábjában, remélem, hogy az ő írásait is szívesen olvassátok majd mostantól. 🙂

  A témához: szerintem azért igazán értékes a felvetés, mert Szati laikusok véleményéből indul ki, vagyis alaptalannak biztosan nem mondhatjuk a fentieket. Az azt hiszem egyértelmű, hogy az illusztrációk általános színvonala egyértelműen emelkedett a Mágusok alkonyában, így ez szerencsére egyre kisebb probléma. Az egységesebb “arculat” azonban valóban olyasvalami, ami erősítheti a játék imázsát.

 2. A blogon többször megjelent, hogy ha valami jó működik, akkor abból érdemes ihletet meríteni és ezzel teljes mértékben egyet értek.
  Az részemről nem probléma, ha máshova készült artokat újrahasznál a behó ha azok úgy is néznek ki (érdemes megnézni a kiadó által forgalmazott könyveket, egy két ur is onnan kaphatta a képét), viszont mint másik cikk alatt is írtam, az nem jó, hogy a kiemelkedően jó képek mellett ilyen szépség dühe jellegűek is vannak , sőt nem is egy (Shelma Páter, most már elég és hogy egy ne berényi művet is említsek , csúzlis manó). Volt is talán a fórumon egy ilyen kérdés Balage részéről, hogy ha lenne egy milliója a behónak a hkk-ra külön akkor mit tartanék, mint játékos fontosnak : 1 szép artworkök 2 jó weblap 3 manager, és mint játékos egyértelműen 1-esre szavaznék 🙂 az egy másik dolog, hogy egy jó weblap talán több hasznot hozna ..

 3. Remélem, hogy még véletlenül sem fog elmenni itt a téma a HKK keret színeinek a felújításához, annál a témánál semmit nem utálok jobban. Nekem a keretek dizálynja nagyon tetszik, ha lehet valamin javítani, az az illusztrációnak szánt kereten belül van.

  A kis felmérésedre kíváncsi lettem volna részletesebben is: konkrétan mely illusztrációk voltak a népszerűek, és ha valamivel bajuk volt, azzal mi volt a baj? Berényi Szabi rajzait a laikusok is annyira egyöntetűen utálják, mint az aktív játékosok, vagy csak nekünk van velük tele a kollektív tökünk, mert sokadjára látjuk ugyanazokat a makifejeket?
  Az etnikumos lapokat tényleg jobban csípik az újoncok?

  Ilyesmi (de részletesebb) kutakodásokra még a teljesség, ill. bármilyen tudományosság nélkül kíváncsi lennék. Érdekességnek mindenképpen jó lenne, ha nem is lenne gyakorlati hasznosítása a behó oldaláról.

 4. @Balukaaaa: A legnagyobb megdöbbenést a Duer-ork és a Baar-ork okozták. Teljesen elütnek a többi lap képi világától, egy másik időben ‘élnek’ ezek az orkok, mégis egy kiegészítőben vannak a vadonatúj lapokkal.

  Nem szeretnék megnevezni senkit a Beholder által jelenleg alkalmazott művészekből, viszont előfordult, hogy az ő képeik közül találtak egy-egy gyengébb darabot.

  Mégegyszer hozzáteszem, hogy ez ténylegesen kívülállok szubjektiv véleménye, nem ismerik a HKK 20 évig visszamenő történetét, nem tudnak azonosulni régebbi karakterekkel/illusztrációkkal.

 5. Megjegyezném egyébként, hogy a HS-ban is van jópár nagyon ocsmány illusztráció, valamint a rajzok átlagminősége sem egetverő (enyhén szólva) szerintem, de ennek ellenére is ilyen népszerű tud lenni. Persze játékosként én is jobban örülök a szebb lapoknak a HKK-ban és bárhol máshol is, csak arra akarok ezzel kilyukadni, hogy a játék sikeressége nem azon áll vagy bukik, hogy minden grafika 10 pontos-e.
  Az illusztrációk átvétele Álomfogóból és hasonlókból pedig addig nem zavar, amíg nem megy a minőség rovására.

 6. Azt nem érzem bajnak, ha egy másik sikeres játékból merítünk ötletet (csak módjával persze), hiszen ez egyfajta tisztelgés feléje. Az arculat egysegítése viszont már egy igencsak fontos elem. Kéne egy olyan nagykieg/alapkiadás, ami már külön is játszható lenne és ezt követné.

 7. Elég érdekes ez a cikk. Jól indult, és kíváncsi is lettem volna egy nem reprezentatív felmérésre a kívülállók köréből. Végül sajnos semmi konkrétum nem lett leírva (mely illusztrátorok képei arattak tetszést és melyeké nem). Ellenben lett egy olyan konklúzió levonva, aminek semmi köze a cikkben korábban leírtak eredményéhez.

  Én támogatom a Behós tulajdonban lévő jó minőségű grafikák hkk lapon való megjelentetését, köztük az álomfogós lapokéit is. Balázsék figyelmét az elmúlt években nagyon sok illusztráció használatára hívtam fel, vagy pl. a Ködamazon, Ködpalota, A kalandozók védőszentje olyan igénytelen lapok lettek?!

 8. Balázs, ha olvasod: a feleséged Kitaszítottak (Brian McAllister) című könyvének fedlapját is jó lenne viszontlátni hkk-s lapon (aki még nem ismerné: maga a könyv is hkk-s könyv).
  Ilyen még:
  Raymond E. Feist – Törött korona (2. kiadás)
  E. E. Knight – A farkas útja
  J. Goldenlane – A szélhámos és a varázsló (2. átdolgozott kiadás) – amin a varázslónő is rajta van!!!
  G. G. Asyron – Gyémántkönny
  Raymond E. Feist – A száműzött visszatér
  Robert Jordan – Új tavasz
  Janny Wurts – Összeesküvés I.
  Janny Wurts – A vastmarki ütközet I.
  Robert Jordan – A tőrök útja
  Brian McAllister – Ikercsillagok

 9. Sokkal szívesebben adok ki pénzt egy olyan lapért, aminek az illusztrációja is szép. Tény, hogy nem egy Monet nyeri meg a nemzeti bajnokságot, hanem az ami alá van írva, de ha tökön rúgnának se adnék ki pénzt az új most már elég-ért. és a bájitalkeverés? te úristen Értékes lapokról van szó amikre szégyen ránézni. A régi illusztrációknak van egyfajta nosztalgia hatása meg varázsa, ez volt a célja annó a múltidézőnek is, ha jól emlékszem. De amíg egyesek megússzák annyival egy kártya illusztrációját, hogy foszöld és fosbarna háttér elé renderelnek egy élettelen manökenbabát, addig van nagyobb bajunk is, mint hogy a Legyél béka a HS-ből lett koppintva. A kieg legjobb illusztrációja pedig a felújított sötét mágiáé, ami elég szomorú. Legalább ennyit törődhetne a beho a lassan 20 éves játékával, hogy a 10 éves illusztrációk ne szégyenítsék meg az új “művészek” alkotásait.

 10. Hex-nek legalább a neve át lett írva 😀 Igaz az, hogy szívesebben forgatunk olyan lapot ami jól néz ki, Világégés nevű lap konkrétan asztalháttér lehetne annyira jó. A baj még nem is egy semmilyen illusztrációval van, hanem ami konkrétan sírógörcsöt kelt az emberben, nem hiszem el, hogy ezeket a Beho így el tudja fogadni, értem hogy nem 5 perces munka egy rajz,de ha az kritikán aluli, akkor ne az a kép kerüljön egy kártyára.
  ui.: Baar-orkot én imádom és valóban menő retro 😀

 11. A Hex kopi nekem inkább azért nem tetszik, mert egy színvonalon aluli HKK lap lett. Ha már lenyúltok egy koncepciót egy másik játékból, akkor azt ne csak azért tegyétek be a kiegbe, hogy legyen leszedés a bontotton/drafton is. Az ilyen lapokat ki sem adnám a behó helyében, legyen minden lap használható értelmesebb formátumokon is!

 12. @Balage: Szati a lap nevére utalt, a WOW-ban nem kicsit fontos karakter Sylvanas Windrunner, túl szoros a kapcsolat, ez lehet sok embert nem zavar, de olyat, aki esetleg azt a világot is szereti (és naponta 10 órát tölt el benne, khm), annak lehet nagyon szúrja a szemét.

  Az orkok is jogos feltevések, úgy a felújítandó lapoknál külön nézzük a régi illusztrációt, hogy megfelel e a mai környezetnek (nekem ilyen pl a Halálos kór, vagy a Bűntető iszonyat, Terror teknős).

  A hex/legyél béka is a Sylvanához hasonló probléma, bár az kevésbé zavar engem, mert az egy lap magyarosítása, nem pedig egy legendás karakter ****vicce a HKK világban.

 13. @Balukaaaa: Szerintem kevés Semmibe lövő lényleszedés van a játékban 0-ért, gyakorinak teljesen jó, de ez is magán vélemény. Járj mellett is kiszed egy farkit 1 VP-ért, van benne lehetőség.

 14. Grat Szati, nagyon jo cikk lett, es orulok, hogy te is blogos lettel. A lapok ujra kiadasa sokak szamara fontos kerdes, engem szemely szerint kevese erdekel, sosem neztem h hogy nez ki egy lap, az erdekel mit tud. Ha egy paintelt barti van rajta es counterel 0-ert egy lapot, akkor nyomom vele. Az, hogy masolva van valahonnan sokszor nem ellenorizheto elozetesen, sokszor olyan vilagbol szarmazo karakterek kerulnek fel a lapokra (legyen illusztraciok vagy lapotletek), amiket a tesztelok/fejlesztok nem ismernek.

  @Gabesz: Szata koszonetet erdemel mert megkerdezte az osztalytarsait, sok helyen azert mert beviszel hkk-t egy osztalyba kirohoges, oltogatas, szarral megdobalas jar. Nem igaz, hogy semmitmondo a cikk.

  @Majszter: kommenteket ezentul a sutor kragoru blogra varjuk.

 15. A cikk tényleg sokatmondó, Dév te meg egy beteg állat vagy 😀 imádom amikor oltassz 🙂

 16. Sylvana-t én találtam ki, lapnévvel együtt, és halovány pici fogalmam se volt róla, hogy van egy hasonló nevű karakter a HS-ben. Ez egy jó név egy elf csaj számára. Amúgy valószínű mindkettő a sylvan szóból (erdei) ered (van ilyen asszem a D&D-ben is, hogy sylvan elf, meg Silvanus isten, onnan lophatta a HS 🙂 ).
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sylvan

  Nem ígérem, hogy minden lapnév előtt átböngészem a netet, van-e hasonló valamilyen más játékban, cserébe szerintem a HS készítői sem fogják ezt tenni, úgyhogy várható ott is Rsk’omikrotlan, a mágus 🙂

 17. Valaki lesz vasárnap Nagykanizsán azok közül akik ezt olvassák?Csak mert ez lesz az első versenyem és jól jönne pár info a nevezéssel kapcsolatban esetleg pár jótanács.Előre is kösz.

 18. Elhiszem neked, bár nem emlékszem rá.
  De ez nem változtat azon, amit írtam, hogy a világon semmi köze hozzá, mert én találtam ki, és egyszerűen közös szóból erednek.

 19. Balázs: igen, azok az illusztrációk még nem jelentek meg hkk lapon.

  Mondom a cikk érdekes és fontos témát vet fel, első írásnak rendben van ez, bár konkrétumként az sem derült ki, vajon volt-e kiröhögés, vagy szarral való dobálás, ahogy Dávid szerint lenni szokott (bár én ilyet sosem tapasztaltam).
  De tényleg, érdekelne, hogy fontosnak tartják-e a szép grafikát az érdeklődés felkeltéséhez, mely illusztrációk és illusztrátorok arattak sikert és mik/kik nem, illetve minden egyéb vélemény. Ezzel tényleg sokatmondó lenne a cikk…

  Azonban Dávid hozzáállása korántsem építő jellegű : kenjük be széklettel az illusztrációk helyét, úgyis csak az számít mi van ráírva?! Ez nem nagyon visz előre…

 20. Lehet, hogy a béka szpelt loptam de nem a HS-böl, hanem az Ars Magica-ból ahol “Mohó szörnyből buta béka” néven működött egy hasonló varázslat..:). A Hex-et csak később ismertem meg.

 21. @Gabesz: szerintem én ahhoz a kisebbséghez tartozom, akinek (annyira) nem fontos mi van a kártyán. Olyan szempontból nyilvánvalóan fontos a szép illusztrációk és jó képek száma, hogy az új embereket ez is meg tudja fogni. Úgy gondolom, és ezt már nagyon nagyon sokszor leírtam, hogy ami jó azt lehet ls KELL is másolni. Itt nem feltétlen egyes lapokra gondolok, hanem játékelemekre, amik miatt még sokáig játszható maradjon a hkk. Az, hogy a HKK-sok inkább kirekesztett szerepet élnek meg az osztályban szerintem sokan mesélni tudnának, az általános tapasztalat az, hogy ez nem egy menő valami (ha csak 1-2 ember nyomja), majd megkérdezzük a szakkörösöket, hogy ők hogy látják a saját helyzetüket.

  Fekáliával azért nem kenegetném a lapokat a helyedben, bár ízlések és pofonok.

  @Balage: nem tudod véletlenül, hogy az egyes könyvborítók (Boros-Szikszai pl) felhasználhatóságának milyen feltételei vannak? Kell újabb jogdíjat fizetni, vagy szabadon garázdálkodhattok? Mert ugye nem csak az Álomfogóhoz vannak megrajzolva a grafikák…

 22. Ezt még senki sem tanácsolta nekem, de jó, megpróbálom megállni a lapok kenegetését. 🙂

 23. Hehehe 😀 Foglalkozunk még ezzel a megítéléses témával (most jött egy-két ötlet), de ma inkább a halászlével foglalkozzunk, és egymással. Boldog Karácsonyt 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.