Randomlap

Szabó András a Ragyogó manóban rejlő erőről. 

Manapság is látom néha-néha, hogy egyes (főleg korlátozott versenyeken) kiegészítő paklikban használják a Bíborholdat. Ennek az oka alighanem, hogy kijátszásakor – ha kicsit kockázatosan is, de – hatalmas előnyt lehet szerezni. Ha egy pakli sok 0-s, 1-es, x-es lappal játszik, akkor akár egy teljes kézdobatást, vagy 3-4 lap dobását érhetünk el összesen 1 varázspontért. Ráadásul manapság a legtöbb deck használ sok 0-1 VP-s lapot, továbbá rengeteg kellemetlen védekező lap ellen (pl. Ganüid paradoxon, Techiánaflux) hasznos, de akár a most divatba jövő olcsó lassító lapokat (pl. Ősi béklyó, Bufa kódexe, Időlassító) is remekül tudja kezelni.

Ugyanakkor ennek a lapnak megvan a komoly veszélye is. Mivel 1 VP-s varázslat, és semmilyen védelme nincs, ha sikerül ellenvarázsolni, akkor tempóhátrányba kerülünk, márpedig a mai világban 0 VP-ért counterelni az első körökben nem egy nagyon nehéz feladat.

ragyogo_manoVan azonban egy olyan lap, ami beépített Bíborholddal rendelkezik, egy jóval védettebb köntösben. Ez pedig nem más, mint a Ragyogó manó. Ha tisztán a képességet nézzük, egyértelműen a manóé a jobb. Eleve lényeket counterelni nehezebb, mint varázslatokat, ráadásul neki még egy anti-mágia:0 is dukál, márpedig nem varázslat alapú counter 0-1 manáért még mindig nagyon kevés van. Szükség esetén akár ingyen is jöhet, ráadásul fixen kapunk egy közepes lényt. Ezenkívül minimálisan a dobatása is hatékonyabb, hiszen a manó minden X-es és ?-es lapot eldobat, míg Dornodon kollégájánál csak 0-nak kell tekinteni az X-et és a ?-t, így vannak olyan lapok (pl. Triniganos varázslatok), amiket nem dobat.

Ez mind szép és jó, csakhogy van egy komoly hátránya a lapnak, ez pedig a kötelék. Tehát ahhoz, hogy ez a képesség működjön, szükség van egy manóra a játékban, kézben vagy gyűjtőben. Ez pedig gyakorlatilag tönkretette a lap HKK-s pályafutását, mielőtt egyáltalán elkezdődhetett volna, hiszen egyedül a manó pakliban lehetett használni a lényt, ami pedig sosem volt igazán versenyerős.

Zsolti azonban egy korábbi cikkjében már szóba hozta, hogy a megnövekedett létszámú morfok akár teljesen új koncepciók megjelenését eredményezhetik. Ezek egyike lehet az a pakli, amelyben jó néhány (kb. 15-18) különböző morfot a legerősebb kötelékes lényekkel együtt használjuk. A legtöbb morf idézési költsége 2-3 VP, őket annyira nem zavarja a manó, és a kötelékes lények többsége is ebben az idézési költségben van, a kicsit olcsóbbakat meg ki lehet pakolni a manó előtt. Tehát az olcsó deckek ellen egy nagyon érdekes side-lap lehet, de akár alapból is lehet használni. Nemrégiben próbálkoztam Zarknod bilincsével ezzel a koncepcióval (persze számos más módon is össze lehet rakni), és azt kell, hogy mondjam, hogy egyáltalán nem működött rosszul, és a manó is hozott nekem egy-két meccset.

Az persze kérdés, hogy mindez összességében elég lesz-e az üdvösséghez, illetőleg, hogy befér-e a színe a pakliba, mert majdhogynem az összes színben van néhány elgondolkodtató lap hozzá. Ugyanakkor a Mágusok alkonyában megjelenő Batkamanó szintén elég erős lap a koncepcióba, de akár a Delgán is el lehet gondolkodni a színből.

Szerintetek eljöhet ennek a lapnak is az ideje a mai HKK-ban?

Szabó András

12 thoughts on “Randomlap

 1. Valaki lesz vasárnap Nagykanizsán azok közül akik ezt olvassák?Csak mert ez lesz az első versenyem és jól jönne pár info a nevezéssel kapcsolatban esetleg pár tanács.Előre is kösz.

 2. Ez a kártya amúgy elég kemény tud lenni, én is kísérleteztem vele manó dekkben.

 3. Schwartz úr tudna mesélni, milyen arcot vágtam, amikor a tekimezőmet kétszer örvendeztette meg ezzel a csodapapírossal…

 4. Am a kaposvári hkk-sok fórumon is nyugodtan érdeklődj, 4-en megyünk, ha kérdésed van ott tedd fel 😀

 5. Igen, nagyon szép verseny volt. Sajnos az ezüst meccsen elvéreztem egy bilincstől, de az adott beszűkült metáját (trinigan,teki) kiválóan kezelte. Az meg hogy akkor épp működött a Kifordított doboz, és az Elmekapu, pech. Volt már rosszabb mechanikai vereségem is. (Hendiala intrikája vs. Ítélet napja nemzeti bejutásért, akkor épp Ítélet napja volt erősebb, majd jött a faq, hogy Hendiala dominál.)
  A laphoz meg annyit, hogy a köteléket ráadásul nem is muszáj használni, szóval mi egész nyugodtan játszhatunk mellette a kisebb lapokkal.
  A kötelék aktivizálást igénylő képesség faq:
  http://www.beholder.hu/?m=hkk&cikk=21281

 6. Jó továbbolvastam, és Ragyogó manó a kivételek táborát erősíti, de még akkor is élhetünk azzal, hogy nem mutatjuk meg kézből a köteléket! 😀

 7. A FAQ-ban, amit linkeltél:

  ” … A Világégésben a következő lapoknál szerepel mégis kettőspont, amelyek nem aktivizálást igénylő képességek: Delga (új), Esszenciaőr (új), Ganüid extrapolátor (a kötelék képessége), Krabber csigaroppantó, Lélekszipolyozó, Ork mesemondó (új), __Ragyogó manó__, Soro-shar főoperátor.”

 8. Erre a lapra én is építettem egy dekket. Bőség zavara+Hatalmas manó, tirniganos manódekk (fehér, piros, sárga, kék + barna). A nemzeti első napjára vittem el trollkodni. Egész jól működött, most a batkamanóval lehet, hogy még erősebb lesz.

 9. Nem olyan rossz a VH-s manó deck, mint hogy azt gondolnátok. Egyszerűen nem használják túl sokan a pesti versenyeken a paklit és nem volt alkalma bizonyítani, pedig van benne erő bőven. A 0. körös ingyen jövő lények sosem rosszak.

 10. A Bíborholdat én is használom side-ban a mai napig néha. Leginkább a VH-s tekit osztja ki,ott általában repül a kéz 🙂 Persze ha nem mi kezdünk,ki kell venni 😀 De persze egy épület vagy tárgy pakli ellen is bemehet side-ból,csak hát azok nem gyakoriak versenyeken újabban. A manóval nincs semmi baj,a saját dekcjében ász,ha meg megszületnek a kötelékes-morfos paklik,ott is lesz helye. Egy ezüst lapnak bőven elég 2 pakli.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.