Zén újratöltve

A következőkben a minikiegészítők újragondolására és átalakítására fogok javaslatot tenni.

0021226iAz évente megjelenő nagykiegészítők mellett a játékosok a Zéneket várják a legjobban, hiszen az új 10 lapból néhány majd a versenyasztalokat színesítheti, vagy éppenséggel szunnyadó koncepciókba lehelhet életet. Igen, csak mi történik a maradék 5-6 lappal? Ha szerencséjük van, bekerülnek a cseremappa egy-egy elporosodott oldalára, ahonnan legfeljebb a gyűjtők, vagy az Egyed Dávidok fogják kivenni őket, de rosszabb esetben a cipősdoboz legalján végzik. Természetesen nem várható el, hogy 10 versenyerős kártyalap lásson napvilágot, viszont mégis lehetne tenni valamit, hogy újra örömmel bontsak Zént.

Előre szeretném leszögezni, hogy az elképzelésem nem a lapok képességét hivatott befolyásolni (mint anno az ’Invázióknál’), hanem a már előző cikkemben előkerülő egységesítést próbálja előtérbe helyezni. Nem véletlenül a kiskiegészítőt célzom meg, hiszen a 10-es lapkészleten sokkal egyszerűbb keresztülvinni, és ezen felül látványos eredményt lehet elérni.

163613Na, de hogy a lényegre térjek: minden kiegészítő egy téma/séma alapján készülne; mind a 10 lapban lenne egy közös elem, ami megadná a hangulatát, és egységbe foglalná azt. Csak hogy egy egyszerű példával szemléltessem: – Havas téma: Elég széles intervallumon mozognak a szóba jöhető dolgok, egyrészt az evidens (yetik, jégvarázslatok), másrészt a fantáziadúsabb elemek (pl. Moa hókotró, Jégpalota, de akár bízhatunk a különböző lények tanulékonyságában, az Őshangya geológus után szabadon), és mégis megvan az a komponens, ami keretbe foglalja őket. Nem feltétlenül csak környezeti témát lehet választani (erdő, tengeralatti), hanem előkerülhetnek konkrétabb elképzelések is (karnevál/cirkusz; háború). A kieg neve és dizájnja is témajelölő lenne, így egyben egy kerek egészet alkotnának. Kétség kívül a felújítandó lapok megnehezítik a dolgot, de nem érzem megoldhatatlan problémának, mivel a játék többezres lapkészletéből jócskán akadnak olyan példányok, amelyek tökéletesen beleillenek egy-egy koncepcióba. Szerintem ezek a ’homogenizált’ kiegészítők visszahoznák a közelmúltban pislákoló fényét Zénnek.

Nagyon kíváncsi vagyok a Ti véleményeitekre is!

Szatmári Bálint

Reklámok

45 thoughts on “Zén újratöltve

 1. Tény, hogy a fenti a fejlesztési folyamat átalakítását eredményezné (nem titok, hogy a Zénes lapok a nagykiegészítős kártyákkal együtt “tesztelődnek”, és onnan kerülnek kiválasztásra), de egyetértek abban Szatival, hogy az egységesebb, konkrét téma köré szőtt, és kevésbé “összecelluxozott” Zének valószínű még sikeresebbek lennének.

 2. Ha kicsit visszagondolunk a talán valaha volt legsikeresebb zén (itt most első sorban versenyjátékos véleményekre gondolok) a Dalos és az Életes zén volt. Mindkettőnek világos tematikája volt, koncepcionálisak voltak. Az más kérdés, hogy ha a dalnok és az életadó nem sikerült volna annyira brokenre, mint amilyenre, akkor játszottak volna-e velük az emberek, de véleményem szerint igen.
  Szerintem eladhatóság szempontjából is jók az ilyen zének. ccka 3000HUF-ért meglehet a 3 teljes sor kibontogatva, ami már egy jó paklialapot biztosíthat. Mennyivel egyszerűbb úgy decket építeni, hogy alacsony befektetéssel megvan a stabil alap, amit aztán kiegészíthetünk egy teljes egésszé. A sokak által hiányolt preakoncept dolog megvalósulását sokkal inkább a zéneken keresztül látom megvalósíthatónak. Egyszerűen azért, mert még (reméljük csak ideig-óráig) nincs akkora bázis a praekoncept kezdőknek szóló paklikhoz, hogy profitábilisan megérje őket külön legyártani (a marketing haszon és egyéb okosságokról már sokszor ostoroztuk a kiadót, így ettől most tekintsünk el; a commentemnek nem ez a lényege). Nyilván sok profi egy darabot sem venne az ilyen zénekből (hello Pit 🙂 ), de ők az egyébként is számukra szükséges 1-2 példányt a “feketepiac” (játékosok) szerzik be, így abszolút értékben az ő “elvesztésük” nem jelenik meg a kiadó bevételi oldalán.

 3. Tematikust Zént a népnek! 🙂 Jöhetne valami földalattis(törpék-goblinok),havas(jeti,jégvarázslatok), elhagyott falvas(épületes-tárgyas) 🙂 🙂 🙂

 4. Az ötlet tetszik, és valamennyire ez jelenleg is megjelenik valamennyire a Zénekbe, szerintem is érdemes lehet ráerősíteni. DM “prekoncept” elgondolásával pedig teljesen egyet tudok érteni.

 5. Nagyon hiányoznak nekem is a 9-10 lapos tematikus zének, örülnék a visszatérésüknek. Ha ennél kevesebb van a lapokból a koncepción belül, akkor tényleg csak a cserépkályhába nyomtatjátok őket.
  Kíváncsi lennék egy részletes statisztikára az eltelt idők tapasztalatával, hogy az elmúlt néhány évben (vagy akár az összes) megjelent zénekben mekkora arányban kerültek a lapok a süllyesztőbe rövid időn belül, vagy éppen egy kisebb idő után. Sok kérdésre választ adna egy ilyen kimutatás szerintem. Például, hogy van-e valamilyen ismétlődés a sikeres, ill. sikertelen lapokban a hasonlóságukat tekintve.
  Egyébként az is szempont, hogy legalább egy kisebb ideig, de játszható legyen valahol minden darabja a tematikusan összállított csomagnak. Több olyan lap jött ki eddig a tematikus zénekben is, amik soha, még csak egy kicsit sem közelítették meg a verseny paklikat; sőt megkockáztatom, hogy még a móka paklikat sem. Gondolok itt például olyan lapokra, mint a Nekromanta enyészúr, A bölcsesség dala, Az egyensúly megteremtője és a hasonlók. Hiába jöttek ki nagy csokorban, használhatatlanok voltak. Nem vártam el tőlük, hogy jók legyenek mindenhova éveken keresztül, de az legalább elvárható kéne, hogy legyen minden ilyen laptól, hogy a kiadásától számított legfeljebb 6 hónapon belül még legyen értelme használni az adott pakliban és az adott metában. Ha ennek nem felelnek meg, akkor csak az energiájukat pocsékolják velük a tesztelők, nekünk meg a pénzünket.

 6. Jó cikk ,mint mindíg.
  A Zénekről ,sztm eljött már (már rég nem most) az idő hogy Kraplixon Zén (ez a teljes neve ,ha valaki nem tudta volna) barátunk elhalálozzon.Egy igen jó lezárás lehetne a ZÉN HALÁLA cimű mini kieg…….(aztán persze pár év mulva visszatérhetne )
  A kis kiegek attol persze még maradjanak csak Zén menjen nyugdíjba végre…….

  Tematikus kis kiegek nagyon-nagyon kellenek.Sőt nyugodtan lehetne bele tenni spoiler lapokat.
  Javasoltam már máskor (máshol ) is egy olyan Kiskieget (zént) hogy MESTER MÁGUSOK, ebben Zulitos,Triniganos ,Egwbert, Thuzad lapok lennének (szerintetek megvennék?? 🙂 🙂

  Sárkányos kiskieg sem igazán volt még .Avatárok című volt már (egy darab avatár se volt benne…..)

 7. Én igen nagy barátja vagyok a tematikus Zéneknek/kiskiegeknek (a dalos is vagy az én ötletem volt vagy nagyon támogattam), szerintem sokkal jobbak, mint az összedobáltak. A Zén emlékiratai név is már ezt célozta, csak aztán ez kicsit elsikkadt 😦

  Elég sok vita szokott erről menni, a 2 legerősebb ellenérv:
  – akinek nem tetszik az adott téma (pl. etnikum v. koncepció) az biztos, hogy nem fog ebből venni (kivéve, ha az adott lapok pont jók más paklikba is, de azért ez nem mindig oldható meg 100%-ban, pl. a dalok v. életes lények is csak korlátozottan jók máshova)
  – ha ebből a 10 lapból megvan a pakli nagy része, akkor nincs rá szükség, hogy komolyabban gondolkodj a pakliösszeállításon, vagy nagykieget vegyél, vagy más lapokat szerezz be (“Pistike megveszi, hozzácsap még pár lapot és már mehet is versenyre”-effektus, ami alapból jól hangzik, de örülnek-e neki a versenyjátékosok – ld. pl. dal pakli. Ha a dolog nem versenyerős, akkor meg mi értelme volt? 🙂 )

  Kérlek, cáfoljátok meg ezeket jó alaposan 🙂 (persze nekem is vannak érveim ezek ellen).

  Amúgy most úgy látom, az alanori dalverseny ill. a Halhatatlan lények Zének kaphatóak most is, míg másik 3 Zén, a nekromanták háborúja (ez is tematikus mondjuk nagyrészt), a Buborék és Manók lázadása (4 tematikus lap) már elfogyott.

 8. @Balage:
  Mi lenne ha a tematikus Zéneknek a “folytatása” a nagykiegekben lenne? Mármint,hogy ne az legyen hogy “Pistikemegvesziésjátszik”,hanem így rá lenne “kényszerítve” nagykiegetvis venni 🙂

 9. Az elmélet szerint a 30 lap már “majdnem” pakli, összehoz mellé még 15 lapot cseréléssel/lapvásárlással, és volia! (nincs “gyűjtögetés”)

 10. Ennek ellenszere az lehetne, hogy mondjuk csak 7 lap legyen etnikumba illeszkedő, a másik 3 tematikába vágó, de etnikumba nem illő erős!!! lap.
  Ez megoldhatná a problémákat, mert:

  1, A másik 3 lap elég nagy ösztökélő tényező lehet, tovább, mint magad is mondtad, lehet csinálni olyan etnikumba erős lapokat, amik máshová is jók.

  2, Ha Pistikének megvan minden lapból 3, még akkor is csak a pakli fele van meg neki.

  Annyi lehetne még, hogy a maradék 3 lap ne az etnikum színébe illeszkedjen, hogy egyenletes legyen a színeloszlás.

  Megjegyzés: Balage: Az említett zének azért fogytak el többek között, mert rendkívül erős spoilereket tartalmaztak, amelyek akkoriban, vagy kissé később meta-meghatározóak lettek.

  – Buborék: Mágia sík (kontrollba és bilincsbe alap lap volt, ma is még erős lap szerintem), Vérkeszeg (sokáig a legerősebb kontroll lény volt), Királyi adó és Királyi főszakács (univerzálisan erős lapok, amik még a Raia hordába is jól muzsikáltak), Csipkerózsika álma (megjelenésekor erős lényterrorizáló lap volt), Nagyobb vércápa (sokáig a chd követős paklik brutál lapja volt) (PLUSZ itt csak 9 lap jelent meg, nem 10)
  – Manók lázadása: A bátor manó az utóbbi idők leguniverzálisabb lénye, az Ősi praktika és az Álomvilág pedig univerzális spoiler lapok. Ehhez még hozzájönnek az etnikum lények.
  – Nekromantás zén: Itt elsősorban a Nekromantatanoncból kellett 5-t beszerezni, továbbá a Roxos és leah követős pakli eléggé népszerű volt annó.

 11. @galambd
  A Nekromanta fattyas dolgora ne hívd fel a figyelmüket, a végén még rendszert csinálnak abból, hogy erős lapokból többet lehessen használni.

 12. Magamból kiindulva, egy új játékos nem úgy kezdi , hogy ránéz egy paklira, beszerzi a paklit, majd élete végéig annál marad. Öcsém nem tudja olyan tempóban becinkelni és kipróbálni a számára szimpatikus paklikat, nem hogy mindet beszerezni. Én támogatnám, hogy ha egy zénből be lehetne szerezni a pakli nagyját, és ha tetszik a koncepció akkor a fejlesztése végett “rá kényszerülnék” a cserére és a gyűjtésre, ráadásul rengeteg paklit össze lehet rakni (pl a mérget is vagy 3 féle képpen össze lehet rakni).

 13. Aki kispénzűként áll a játékhoz, az sem így, sem úgy nem fog költeni a játékra, egészen addig, amíg nem érzi indokoltnak. Ha viszont a Zén egy erős paklialapot biztosít számára, az több sikerélményt hozhat magával, úgy pedig már szívesebben versenyez és költ a játékos.

 14. Én, mint hobby játékos mondom, hogy sokkal szívesebben “dobom ki” a pénzem egy olyan kiegre, aminek legalább a fele használható (még ha csak mókapakliba is) és szerintem mások is így vannak ezzel. Ahogy egy korábbi cikk címe szólt: “a külső megfog…”. A tematikus zének nagyban elősegítenék a népszerűsítést. A kezdő, vagy nem versenyjátékosok most is nagy valószínűséggel etnikum paklival játszanak (én is), egyszerűen mert szórakoztatóbb egy csontvázsereget vezetni, vagy sárkányokkal bedarálni az ellent, mint egy “vegyesfelvágott” paklival játszani.

 15. Nekem szintén tetszik a tematikus kiskiegek ötlete.
  Viszont mi lenne ha nem egy, hanem kettő pakli alap lenne, méghozzá oly módon, hogy van egy fő vonal, és egy mellékág. A fővonalhoz jelenne meg több lap, mondjuk 7-8, így a melléknek jutna 3-2. Csakhogy! A mellékvonal nem egy kiskiegre korlátozodna, hanem mondjuk kettőre, esetleg háromra. Esetleg lehetne eleve a köv kiskieg fővonala az előző mellékága. Nos?

 16. @Balage: Szerintem abszolút nem ezen múlik, hogy mennyi kieget vesz valaki. Hozzáállás kérdése, és a kezdőknek először meg kell hozni kellően a kedvüket, hogy nagyobb értékben vásároljanak. A tematikus/koncepcióteremtő Zének pedig mind nekik, mind a veterán játékosoknak vonzóbbak lennének véleményem szerint.

 17. @Balage: “Az elmélet szerint a 30 lap már “majdnem” pakli, összehoz mellé még 15 lapot cseréléssel/lapvásárlással, és volia! (nincs “gyűjtögetés”)”

  Bár az “elmélet” szó sejtetni véli, hogy nem egészen a te véleményed eme kijelentés, mert ha EZ szimplán a te véleményed, akkor nemtom, hogy vajon tudatlanságból, vagy trollkodásból fakad e. Nem akarok óltogatni senkit, de előbbit szinte kizártnak tartom, utóbbit meg nem hiszem, így viszont picit értetlenül állok ekkora hülyeség előtt.

  Másrészt ha ez a Beho “elmélete”, akkor ugyanez a kérdés vetül fel az “atyaúristenekkel” kapcsolatban. 2003-ig voltam ugyan aktív játékosa az asztali hkk-nak, viszont utána is figyelemmel kísértem, és mióta megy az Online (illetve most a tesztelése), azóta foglalkozom azzal is aktívan. 30 lap majdnem pakli??? Összehoz még 15 lapot és voilá… Kezdő játékosok nem élből 45 lapba lövik szerintem be magukat, hacsak nincs valami durva hátszél, aki fogja a kezüket pakliépítés közben. Plusz egy paklival mégis mit kezd? Elmegy egy versenyre ahol ha nem is az első, de a második szembejövő úgy beveri a földbe, hogy csak pislog…, de ha nem akkor is, ha már van egy paklija amivel tud is mit kezdeni, akkor nagyobb lesz a kedve, hogy vásároljon más lapokat és kipróbáljon mást is.
  Az ember egy gyűjtögető állatfaj. Vagy abbahagyja az első után, viszont akkor a játék se jött át neki kellően, vagy pedig óhatatlanul elkezd gyűjtögetni ilyen-olyan módon. Szóval ez a fenti elmélet eleve halva született…

 18. 2 hsz-szel feljebb írtam, hogy én nem így gondolom, csak én egy kicsit más stílusban szoktam vitatkozni 🙂

 19. @galambd:
  A javaslatod érdekes és megfontolandó.

  A fogyásra: no igen, sajnos vagy nem sajnos, amikor “valódi döntésre” kerül a sor, általában a “hány spoiler van benne”, “mia az, ami mindenképp kell” van mindenekfelett. Persze szerintem ettől még csináljunk tematikus Zént és így próbáljuk a spoilerek optimális számát belőni (így persze technikailag kicsit nehezebb, de meg kell tudnunk oldani).

 20. Azért azt megfigyeltem, hogy a másik érvre nem nagyon írtatok. Mindenkinek lesznek olyan koncepciók, amiket nem kedvel. Pl. vannak olyan kontroll-pártiak, akik csak halálos fenyegetés mellett játszanának etnikum paklival 🙂 Ők, ha az egész kieg témája nem érdekli őket, 1 centet sem fognak rá költeni (fórumokon olvasom a “pénztárcabarát Zén” = nincs benne olyan erős lap, ami engem érdekel) kifejezést :(.
  Ezen nyilván úgy tudunk segíteni, ha 1-2 univerzális erős lap is bekerül (minél több univerzális erős lap / év, annál jobban avulnak el a korábbi univerzális erős lapok) . De azért az tény, ha többféle koncepcióhoz tartozó jó lap van a szettben, könnyebben megtetszik belőle valami. Ez a tematikus Zén ellen szólhat.

 21. @Balage:

  De lehetne a Zénben is egy egyensúlyt talàlni,ahogy azt galambd is írta. Meg aztán…a versenyjátékosok persze,hogy nem mennek etnikumdekkel vagy vmi direktsebző paklival,mert nyerni akarnak. A tematikus Zének a “nem elsővonalas” játékosoknak kedveznének,akiknek nincs 40-50-60ezrük egy versenydekket összedobni. De lehetne pl minden tematikusban 1-2 olyan univerzalis lap,ami mashova is jo lenne.

 22. @Balage: A “pénztárcabarát Zén” rá lett mondva már többször olyan Zénekre, amik nem tematikusak voltak. Csupán a lapok erősségén múlik, tematikus Zénben is lehetnek olyan lapok, amik elég meggyőzőek, hogy megvedd. Meg ugye, ahogy már többször írták, egy tematikus Zénben is elég 6-7 egy koncepcióba tartozó lap, a maradék lehet olyan, amit csak kevésbé kapcsolódik a témához, és máshova is használható.

 23. Én inkább az 5 tematikus-5 egyéb lap összeállítás híve vagyok, részben azért, mert így minden zén érdekel, részben amiatt, hogy ne könnyítsük meg annyira a deckek összerakását. De jó, ha van valami tematika.

 24. 4-5 tematikus lap viszont szokott lenni (majdnem) minden Zénben.
  Nekem a “mind a 10 tematikus, de 3 inkább csak témájában” tetszik, bár mondjuk quwargoknál nem triviális alkalmazni, és még így sem fogja érdekelni azt, aki nem szereti a quwargokat :(.

 25. “A versenyjátékosok persze,hogy nem mennek etnikumdekkel vagy vmi direktsebző paklival,mert nyerni akarnak.”

  Sajnos tényleg itt van a kutya elásva.
  Ennek a problémának a következő a gyökere:
  Ha a Beho kiad X etnikumlapot, ami ténylegesen egy etnikumlap (ld. zafír drakón), akkor azt a profi játékosok 80-90%-a nem fogja szívesen bontani, hőbörögnek, hisztiznek, hogy ez a lap nem jó mindenhová, stb. ÉS nem veszi sok kieget.
  Ezért 2 lehetőség van:
  1, Az etnikumok érdekességként vannak csak megtartva, amatőröknek. (volt idő, amikor ténylegesen ez ment, szerintem ezen szerencsére sikerült túllépni)
  2, Olyan etnikumlapokat adunk ki, amik máshová is erősek. (Jelenleg ez a helyzet, ugyanakkor emiatt viszont rengeteg simán spoiler lap jön ki, tehát megint nem szükséges etnikum paklit összerakni, a lap magában is jól muzsikál)

  Innen kéne eljutni egy 3,-as fokozatba, melyben az etnikum paklik egy része (ha nem is az összes) olyan versenyerős legyen, hogy a profik is szívesen rakhassák össze a paklit.
  Ehhez azonban egy nagy adag bátorság kell, SZERINTEM igenis kell csinálni speciális lapokat, amik csak 1 fajta pakliba jók, mert ha egy profi meglátja, hogy Pistike a vámpír paklijával elagyabugyálja a drága pakliját, akkor elgondolkodik talán, hogy jééé, mégsem olyan rosszak ezek az etnikum lapok.
  (és az nyílt titok, hogy a profik nagy része nem szereti az etnikumokat, ld. veszélyes faj Behós verseny, ahol a profik kisírták, hogy nekik ne ez a verseny legyen megtartva) ((Nem vagyok a draftolás ellensége, egyetértek, hogy ez egy igazán érdekes és nagy játéktudást igénylő formátum))

  Persze ha valaki tud rá jobb megoldást, támogatom mindenképpen 🙂

  Elnézést, ha kissé hosszú lett és köszi mindenkinek, aki végigolvassa.

 26. – Sztem olyan nagyon-nagy szükség nem is lenne zénre, ha évi 2 kieg jönne ki. Ez utóbbit úgy kivitelezném, hogy csökkenteném az egy kiegben kiadott lapok számát. 180 helyett 100-120-ra pölö, így mindenképp kitesztelt lapokat tudunk kiadni. Ha meg túl sok lapot sikerült kitesztelni és leokézni, azok szükségességüktől függően jelennek meg vagy csúsznak át a köv. kiegbe.

  – A másik ötletem, egy nyálcsorgató nyári kieg mondjuk 80 új lappal, aztán év végén egy brutális nagy alapkiadás (akár 250-300 különböző lappal is) tele új lapokkal is, mégpedig olyan formában, hogy magából a kiegből is már több koncepciót össze lehessen rakni így a kieg már önállóan játszható lenne és akár egy új, kordában tartott metát is ki lehetne dolgozni és/vagy egy új/önálló versenyformátumot is jelenthetne. Itt ráadásul a kezdők se lennének ellehetetlenítve, hiszen adott a készlet, nem kell több száz/ezer régi lapot ismerniük, hogy érvényesüljenek.

  – Ami Balázs érvét illeti, hogy “amíg nem fogyni ki a régi alappaklik, addig nem lesz új alapkiadás” arra a következőt mondom: akcióztatás!! Én szívesen draftolnék alapkiadásokból, ha a Juniorhoz hasonlóan, olcsón hozzájuk lehetne jutni. A zénes bontott helyett is lehetne alapkiadásos draft, mert az a zénest sokan nem komálják.

  Mit gondoltok?

 27. Balázs@ Mi is az hogy spoiler……Van hogy ugy adtok ki lapot hogy eleve spoiler legyen ? (ugye nem…..)
  Erős lapok…..(detto) van most erős lap,ami gyakori és van ami ritka és mégsem jó verseny környezetben…..
  A tesztelőknek és a legtöbb éljátékosnak (ugy veszem észre ) nem tetszenek az etnikumok .Mondjuk pl a qwargok és a goblinok is vesztettek már a varázsukból az évek alatt a hobbi játékosok között is.
  Tematikus kis kieg (zén) nem csak az lehet amiben 10 etnikum lap van.(vagy 4-5)
  Annyi más téma van ……
  Esetleg lehetne mindíg (vagy legalább néha) az aktuális “divatra” , a menő paklikra kiadni egy-egy kis kieget.
  Ehhez kell persze egy kis gyorsaság és egy kis kockázat ,de lehet hogy megérné…….

 28. Az utóbbi 2 év Zénjeiből mennyi erős versenylap jött ki? Talán amiket tudnék mondani: Torqan,Bátor manó,Álomvilág,Rox a csontok ura(oké ez koncepcióteremtő papír). De a többi? Van még bármi “kihagyhatatlan versenylap?

 29. Eléggé sok és sokféle hozzászólás érkezett a témához! 🙂
  (ami jó, persze)

  Nem tudom (nincs rálátásom), hogy az évi 10 Zént mennyi plusz idő és energia akár 5 tematikus lappal kitesztelni, de szerintem eléggé nagy meló lenne.
  Ezért inkább azt javasolnám, hogy legyen max. 3-4 tematikus Zén egy évben (max. 7 tematikus lappal).A többi pedig legyen “vegyes” lapkészletű, akár úgy is, hogy 1-1 lappal a már kiadott tematikus paklikat erősítse. Így talán jobban “fogyasztható” Zéneket kapnánk egy évben és kevesebb lenne a “pénztárca-barát” kiadás!

 30. Üdv!

  Szerintem egy tematikus zén nem zárja ki,azt, hogy olyan lapok is legyenek benne, amik illeszkendnek a koncepcióba, de máshol is megállják a helyüket. Főleg, hogy vannak olyan lapfajták, amik minden pakliba kellenek. Erőforrások, védelem, a másik játékának korlátozása. Miért ne kerülhetne bele egy sárkányos tematikus zénbe egy olyan reakció, aminek az a neve, hogy a sárkány akarata. NEm szorosan kapcsolódna a koncepcióhoz, de az illusztráció a név illene hozzá, ha a sznt is jól választjátok meg, és egy erős lapot készítetek belőle, akkor nem csak a sárkányok mellé fog beférni. Vagy miért ne lehetne az egyik őshangya egyben egy nagyon erős kontrollény? Egy helyettesíthető idézési költségű tárgy miért nem lehetne egy általánosan jó erőforrás?

  Szerintem az, hogy egy zén tematikus nem jelenti azt, hogy minden lapnak egymásra, egy azon etnikumra kell hivatkoznia. A lapok grafikája, neve, típusa néha pont elég. Ha az iylen általánosan jó lapok, amik minden játékosnak kellenek, még az adott témához is jó, akkor meg van oldva a probléma. Egy profi, csak a versenyzésért játszó játékosnak, mindegy lesz, hogy a lap neve Élőhalott gnóm, vagy Vércsiga lesz. Ha optimális a paklijába, akkor belerakja. Tehát akkor miért is ne segítsünk közben rá a tematikusságra is?

  Ha gy épülnének fel a csomagok, akkor több réteg is motiválva lenne a vásárlásban. De mindezek felett egy a lényeg, hogy a lapok ne hulladékok legyenek. Szerintem nem kell attól félni, hogy erős, akár egy-egy spoiler lap is mindig bvekerüljön a csomagba. Ez a kezdőket és a profikat is motiválja attól függetlenül, hogy milyen tematikájú a csomag.

  Szeirntem egy tematikus csomagba kell egy 5-6 keménymag, ami talán tényleg inkább az adott koncepcióba jó, és ott erős. Ehhez jöjjön 2-3 általánosan jó, de a koncepciójában erős lap. Ezeken felül felül pedig 2-3 több pakliban is meghatározó erejű\spoiler lap.

 31. @Ohyner: Szerintem az utolsó bekezdésed tökéletesen összefoglalja, miként is kellene összerakni a kieget.
  Mindenképpen legyen 1 téma és egy etnikum, amit erősítenek és mellette jelenjen meg néhány versenyen használható lap.

 32. Balage: Akkor most kinek készülnek a Zén-ek?
  A kezdőknek, a hobbi játékosoknak, vagy a versenyzőknek?

 33. Van ráció az elképzelésben ez kétségtelen. Mondhatni, nem rossz gondolat. (Nekem is tetszett a Halhatatlan lények, Nekromantás zén vettem is belőlük rendesen.)

  De az BIZTOS, hogy ha 10 lapból 6 nem érdekel, magyarul a tematikus zén koncepciója hidegen hagy, akkor nem fogok a zénből venni egy darabot sem! Minek?!? Megveszem azt pár – 2×3 vagy 3×3 – at ami kell és slussz. A többit meghagyom másnak. Az utóbbi zéneknél igazából ez történt.

  Pont emiatt nem hiszem, hogy meg lehet győzni a HKK isteneit.

 34. Nézzük meg ár ügyileg:
  Tfh. Krisznél megveszed, ez átlagosan (feltéve, hogy jó lapokról van szó 9×350=3150 Ft.

  Ez pontosan annyi, mintha vennél 8 db zént, amiből az esetek 90%-ban kijön a 3 teljes sor. Szóval ugyanannyiba kerül, hogy kapsz mellé még 0 Ft-ért 23 lapot, amit el lehet cserélni, vagy el lehet tenni olyan időkre, mikor feltámad, vagy megtetszik a koncepció.

 35. Az a baj,hogy a “feketepiacon” 100-200 Ft között vannak a Zénes lapok,így 9*200(max)-> 1800. Abból 5 Zént tudsz venni,ami 20 lap. Így “ingyen csak 11 lapot kapsz” és nem biztos,hogy minden benne van,ami neked kell 🙂

 36. galambd: Abszolút “no offense”, de ez igazán naiv volt. 🙂
  Sokkal kevesebből kijön. Plusz én speciel, nem igazán szeretem az életben, ezt a vegyél meg valamit és kapsz mellé 0 ft-ért ezt meg azt. Azt szeretném megvenni amire szükségem van, és amire nincs szükségem az ingyen se kell. Éppen ezért például nem járok hipermarketbe, ha nem muszáj. Azt rendelem meg interneten amire szükségem van. Nem kerül se (szállítás/benzin)pénzembe, se időmbe, se energiámba a bevásárlás, és nem kerül a kosárba minden hülyeség az akciós, vagy 0ft-os raklapról. Nekem így egyszerű, de ismerek még sok hasonló embert.

 37. Én már a megjelenésekor vásárolok minden új Zénből 8 csomagot, abból általában összejön a teljes sor háromszor. Az indok egyszerű: gyűjtöm a kártyákat. Leszarom, hogy 10 spoiler vagy 10 szutyok van-e egy Zénben.

  Haters gonna hate.

 38. Egyrészt Mr. Punkkal értek egyet.

  Továbbá: Ez egy példa volt. Azért hoztam Krisz példáját, mert azt mindenki ismeri.
  Az akciók józan ésszel látásában egyetértek, eszembe nem volt propagálni az egyet fizet hármat vihet-féle dolgokat. 😉

  De könyörgöm, ez egy gyűjtögetős kártyajáték 😀
  És kérem a Behót, ne dőljön be a közönség bizonyos szeletének, akik csak és kizárólag univerzális versenyspoilert akarnak bontani egy kiegből.
  Kellenek a kissé gyengébb lapok és a speciális, csak 1 pakliba erős lapok a játékba, mert ha 2 évig folyamatosan erősítjük a spoilereket, akkor oda lyukadunk ki, hogy kijön az új Ellenfél balszerencséje lap, ami 0-ért reagálhatatlanul megnyeri a játékot 😉 (Sarkított példa, de érthető)

 39. Üdv!

  A tematikus zén koncepcióval egyetértek.

  Valahol Bubu 5-5 lap ötlete körül sejtem én is az igazságot.

  Egy etnikum 15 új lappal kb a nulláról is életképes kell, hogy legyen.

  (etnikum alatt értem itt az egy laptípusra épülő paklikat is: épület, tárgy, bűbáj stb.)

  Bár ez csak előfeltevés, de minden olyan koncepcióhoz, ami mozgathatja a játékosok fantáziáját, van már kint 5 lap – lásd a játék “gyűjtögetős” jellege. Ha ehhez jön még 5 zénes, meg 5 kiegészítő, nagy kieges spoiler, meg is van a 45 lap.

  Ha sikerül hozni a “dalos” ill. “életes” kiegészítő színvonalát a lapok minőségében, és ezt nyakon öntjük azzal, hogy még vmi tematika mentén is mozog a kieg, akkor már mindenki nagyon jól járt!

  Arról nem beszélve, hogy ezek a típusú zének arra is lehetőséget adhatnak, hogy az adott paklikat számos variációban lehessen összerakni, így a “profi, nem játszom etnikum paklival” játékosok is megtalálják benne a számításukat.

  Ötlet szinten: gyűjtőgeneráló-élőholt-zarknod bilincse. Ha olyan lapban gondolkodunk, ami mindhárom fenti koncepcióba jó – ez pedig nem túl nehéz – akkor máris adhatunk egy extra löketet v a roxnak, v a vámpírnak, v a motyogónak
  s nem mellesleg még erősíthetjük v a korlátozást v a bilincset/börtönt.

  Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, egy konkrét példa:

  Motyogó csontgyűjtő

  Leah, szörny, motyogó, élőholt, KF, van benne 1 SZK, SZÁRNY,
  3/3, IK: 2 VP 1 nekron

  Feltámad.
  Ellenfeled forrásának köszönhetően semmilyen módon
  nem kerülhet a Semmibe – kézből, pakliból, gyűjtőből sem.
  Áldozd fel: kapsz egy “Halhatatlan motyogót”
  aktívan a tartalékodba, és a következő lapod
  idézési költsége 1-el kevesebb – de min 1.
  Hátrány: egy körben max 2-t hozhatsz játékba.

  Ehhez kapcsolódó példa a “kiegészítő 5 lap” egyikére, ami illeszthető a koncepcióba:

  Csonttű (új)
  színtelen, tárgy, IK: 2 ZSZ

  Húzz egy lapot!
  Kijátszásakor célpont lény gazdája
  tartalékába kerül, és kap 3 álom ill.
  3 dermesztés jelzőt, vagy célpont
  nem lény lap kap 3 dermesztés jelzőt.

 40. Az én felvetésemet senki se’ akarja szapulni? Szerintem a zének ideje lejárt.

 41. Meg lehet itt felelni mindkét igénynek. A téma igazándiból csak egy skin, amit akár a kitesztelt (de még el nem nevezett, flavor nélküli lapokra) is rá lehet húzni. Tehát pl. csinálunk néhány lényt, varázslatot, belőjük az idézési költséget, képességet és utána elnevezzük Mélytengeri őskrákennek, búvárhalnak, óceánrengésnek őket. És attól még lehet köztük olyan, ami versenyerős, és olyan is, ami nem.

  Egyébként nincs ilyen, hogy külön spoilereket meg tölteléklapokat csinálunk. Igyekszünk összeírni 200 hasznos, jó kis lapot amelyek mindegyike reményeink szerint jó lesz valahová. Teszteljük, próbálgatjuk, megváltoztatjuk, és a végén kihagyjuk vagy leokézzuk őket. És amikor le van okézva, akkor versenyző fejjel, a tesztelések alapján már lehet tippelni, mi az, ami “spoiler” lesz. (persze ebben is sokszor tévedünk).

 42. Miklós @ :A Főnök megmondta a frankót :)…..mindennel egytértek amit írtál.

  Magicmaster@ : én is ezt írtam! nézd meg a kommentemet …..

 43. Persze azert ez nem ilyen egyszeru, mert ha van egy moád, quwargod, vagy őshangyád, aminek kötelék képessége van, tehát számít az altípusa, úgy lett tesztelve, az elég erőltetett lesz, ha mind mélytengerivé meg ilyenekké változik… 🙂 (vagy mondjuk egy tuzes lapod, felujitott lapod!)

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.