Tíz év – Lassan járj!

Fontos jubileumhoz érkezett a játék talán legnagyobb karriert befutó drágítása.

Tíz évvel ezelőtt jelent meg a Sárkányok földje névre hallgató Zén kiegészítő, melyben ott lapult egy olyan szabálylap is, mely a mai napig állandó szereplője a versenyasztaloknak: a Lassan járj!-ról van szó, amely számos különböző győztes koncepció számára nyújtott védelmet és támaszt az azóta eltelt évtizedben.

jarjBár kezdetben nem volt sok olyan lap, ami igazán jól illeszkedett a szabálylap mellé (az önmagában még nem volt nagy szám, ha valamit nem drágított, hiszen ekkor még jóval nagyobb volt a lapok átlagköltsége, mint most), a 2000-es évek közepén megjelent kiegészítők (Legendák Völgye, Sárkánymágia, Zu’lit kincse) meglehetősen sok tápot biztosítottak a szabálylap számára. Rendkívül fontosak voltak még a már Lassan járj! megjelenésekor is elérhető Káoszkatlan kiegészítő lapjai is, hiszen itt jött az első nagyobb adag nekronos kártya, és egyben azok a vegyes idézési költségű lapok, melyekkel a legnagyobb manaelőnyre lehetett szert tenni a szabálylap mellett, hiszen kikerülték a Járj!-at.

Ahogy manapság, úgy akkoriban is főleg valamilyen követőt használtak a drágítás mellé: kontrollosabb összeállítás esetén ez A halhatatlanok nagymestere vagy A Semmi mestere volt általában. A színek tekintetében egyértelműen bőséges volt a kínálat, hiszen a Dornodon (A mytokronitok átka, Az ellenség támadása, Nekronsárkány, Hegymélyi drakón), a Tharr (A Semmi hívása, Malfunkcionálás, Börtjauk tréfája, Naso-thin nagyúr, Moa daraboló), az Elenios (Hendiala intrikája, Tudatfaló, Összeesküvés, Manakulacs, Ősöreg vyarg), a Chara-din (Előny a Semmiből), a Sheran (Eldüeni vándor, Elfeledett szingularitás, Nerub méregsámán), a Rhatt (A felhők asszonya, Matilda, Eltörlés), a Raia (Thu’zad hazaérkezése, Szkritter esélyleső) és a Fairlight (Zu’lit kísérlete, Zu’lit sárkánya, Zu’lit mérlege, Ewgbert megszakítása, Megszakítás) is egyaránt befért a deckbe egy-egy időben. Ott volt emellett az ekkoriban megszületett nekronhorda is, szintén A semmi mesterével, melyben olyan lapok kaptak helyet, mint a Lávacsiga, a Noth szellem vagy a különböző vérfarkasok.

Ízelítő gyanánt itt egy Lassan járj! kontroll 2008-ból, Egyed Dávid tálalásával, A Semmi mesterés körettel.

szabálylap: Lassan járj!
követő: A Semmi mestere

nekronsarkany3 Nekronsárkány
3 Az ellenség támadása
3 A mytokronitok átka
3 Hegymélyi drakón
3 Varkaudar merénylő
3 A Semmi hívása
3 Naso-thin nagyúr
3 Malfunkcionálás
3 Moa daraboló
2 Moa tortúra
3 Börtjauk tréfája
3 Előny a Semmiből
3 A hatalom szava
3 Sommerthaug átka
3 Xenomorf felderítő
3 Összeesküvés
3 Hendiala intrikája
3 Diána kívánsága
2 Hendiala pillantása
3 Tudatfaló
3 Manakulacs
3 Az idő kereke

A Lassan járj! köré megjelenése óta több etnikum is összegyűlt: sárkányok, óriások, vérfarkasok és mágikus védelmű lények is jutottak már versenygyőzelemig a szabálylap által bedrágított környezetben, de voltak egészen különleges koncepciók is, gondolva itt például a szintén Egyed Dávid-féle Bjölteodrokos kombó deckre. Mostanság pedig ugyebár az éjfattyokak azok, akik előszeretettel nyúlnak ehhez a szabálylaphoz, és ez a – követőként Kyorg ősmágussal felálló – pakli is sok szép eredményt ért el.

Mindezek ellenére közel sem mondhatjuk, hogy a Lassan járj! fénykorát éli, a rengeteg ősmágia és a Villámháború ugyanis – ahogy a többi drágító szabálylapot – őt is meglehetősen visszaszorította. A Mágusok alkonya azonban most talán lendíthet valamelyest a koncepció szekerén, köszönhető az olyan tápoknak, mint az Áldozat az ősi isteneknek, a Sebzett vérfarkas, a Sötét mágia vagy a Megsemmisítő csapás, míg az etnikumok közül a sárkányok és a mágikus védelmű lények is feljövőben vannak. Joggal reménykedhetünk tehát abban, hogy némileg talán gyakoribb vendég lesz a szabálylap a versenyasztalokon, mint az elmúlt egy-két évben.

Titeket milyen emlékek fűznek a Lassan járj!-hoz?

Csető Zsolt

Reklámok

12 thoughts on “Tíz év – Lassan járj!

 1. Az a Thu’zad megszégyenítés szerintem hazaérkezés lesz 🙂
  Én nagyon szeretem a Lassan járj!-t,2011-ben sokat forgattam kragoruval,sikerült is pár versenyt nyerni vele vidéken 🙂 vérfarkasok is hoztak már győzelmet vele,éjfattyak is. Viszont aki versenygyőzelemben reménykedik vele újabban,az szerintem becsapja magát… Nagyon nagy tápok kellenének neki,hogy a VH ne “herélje” ki.

 2. Az Egyed Dávid-féle Bjölteodrokos kombó deckről tudtok adni listát? Jó mókának tűnik. 🙂

 3. A Sárkányok földje Zén, amiben a Járj volt, 2005-ös, a pakli 2008-as.
  Érdekesség, hogy kezdetben “nevetgélés” övezte a lapot a tesztelők részéről, komoly mém volt a 4-5 VPs lényeknél a “Miklós-Zoli-féle Lassan járjas izébe jó lesz”, mivel az elképzelés persze (már akkor is) a drágább lapok segítése, az olcsók hátráltatása volt. (nem pedig a nekronnal való “kicsúfolása” 🙂 ). Aztán egyszercsak elkezdett működni :).

 4. Óriási élmények fűznek hozzá…Pécsett egy rövid ideig 2005, 2006-ban a Járj összefonódott a nevemmel és a győzelmekkel, fél évig gyakorlatilag folyamatosan nyertem a versenyeket, a köv. félévben meg konkrétan úgy írtak ki versenyeket, hogy ne tudjak lassan járjt használni (gyak-nemgyak, tiltott mágia, köv-szablap nélküli hagyományos)! Első pesti dobogómat az Abyss klubban szintén egyszínű kék lassan járjjal értem el. De még mindig elő-előbukkan nálam néha ez a szabálylap.

  Ui.: Dév meg emlékszem Dungiban is nyert vele, Wekerlén is, neki tán még ennél is jobban bejött 🙂

 5. Pároson a Járja-as dupla Tokozós Ősi manif deck – 2x is kvalifikált minket a nemzetire 🙂

 6. Régi szép idők ❤ Bár annyit hadd mondjak, hogy BEHÖRREN az UR temető, illetve egy-két új lappal talán megint lehet bele életet vinni (a Kyorg ősmágusos dekket érzem erősnek most, bár lehet csak a "szerelem tüze ég fiatal szívében"), Áldozat, Tudatfagyasztás, Dg'mhaotrodon elnyelő, Megsemmisítő csapás…ezek mind kiváló kártyák (csak, hogy a Mardakor bölcs-Kedvenc-4 Shomori tűzmágia dekkről ne is beszéljek). A rengeteg ősmágia mellett is lehet eredményt elérni (bár baromi nehéz), bőven kell még erősítés, hogy versenydekk maradjon/legyen.

 7. Érdekes, hogy már 2005. januárjában is problémának éreztük a játék gyorsulását, és a drága lapokat segítő szabálylapot akartunk kiadni. És ez a dolog már akkor is kudarcra volt ítélve, több okból is. Egyrészt, a drága lapokkal úgyis csak akkor játszanak az emberek, ha valahogy olcsóbbítani lehet őket – és akkor azok már valójában szintén olcsó lapok. Másrészt, a nekron idézési költség gyakorlatilag “meghágta” a lapot, a fegyver olyanok kezébe került, akik ellen eredetileg használni kellett volna 🙂
  Azért írom, hogy érdekes, mert pont most, az új kiegészítő tervezésekor is felmerült, hogy jó lenne valamiféle lap vagy szabály, amitől az emberek használnak drágább lapokat is (és itt nem olyan megoldásra gondolok, hogy valahogy 0-1-ért is ki lehet játszani őket :). Előre gratulálok annak, aki erre a paradox felvetésre megoldást talál.

 8. @tihormiklos
  A naracssárga lapok és a side-olás inkább a probléma. Hiába csinálnak jó dolgokat, többnyire nehezen hozzák fel a drágítást a többi koncepció szintjére.
  Meg lehetne próbálni a Mardakorhoz hasonló lapokat, amik a játék elején csinálnak valamit a pakliból, a kézbe felhúzva nagyon gyenge dolgot tudnak, viszont lenne egy apró, de zavaró lassító hatásuk a játékra. Pl első körben kapsz egy hálós jelző lényt élettel; vagy élet jelzős jelző lény, ami kilövi az ősmágiát; vagy ahány ilyen vackot használok, az ellenfélnek az első annyi kézből kijátszott lapja szingularitás lesz, stb.
  Ezekkel nem kellene belebonyolódni a gyorsulási- és counterelési versenybe a drágítós pakliknak, és mégis lenne hatásuk.
  A Mardakoroknál jó irány volt, hogy csak 3 IK felett csinálták a dolgukat, az maradhatna ezeknél is. Az olcsóbb paklik ne kapjanak ilyen tápokat.

 9. Sztem regebben az volt a problema, hogy sok olcso lap meeg dragitva is erosebb volt, mint a 4-5 manasok – jott az osmagiahalom – most meg kivancsian varja a metaszorny, h mikent sikerul erosodnie a dragitos cuccoknak

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.