Olcsópakli – Épület deck

A tegnapi “fullos” épület pakli után most lássunk egy pénztárcabarát variánst is.


Olcsópakli rovatunkban mindenki számára könnyen összeállítható, ugyanakkor ütőképes deckeket mutatunk be. A gyakori és nem gyakori lapokon túl maximum 10 Zénes, vagy értékesebb gy-ngy lap kerülhet a pakliba,  nagykiegészítős ritkák pedig egyáltalán nem.


DM tegnapi épületes paklileírása megihletett, ezért úgy döntöttem, hogy az Olcsópakli rovat következő felvonásában én is egy ilyen koncepciót fogok bemutatni, így bár a téma marad, az ultraritkák helyett ezúttal a gyakori és nem gyakori lapoké lesz a főszerep.

A követőválasztás dilemmáját szerzőtársam alaposan bemutatta hétfőn, nekünk azonban jóval egyszerűbb dolgunk lesz, hiszen kénytelenek leszünk Építő rakshallionnal játszani. Na nem mintha gyenge narancs lapról beszélnénk: a manatermelős képességének hála már az első körben alaposan megindulhatunk, és a laphúzás feltételét is meglehetősen egyszerű teljesíteni. Lássuk, miféle épületekkel fogjuk!

kristalypalotaAz előző nagykiegészítőben két remek nullás épület is megjelent a Szökőkút és a Kristálypalota személyében, őket szívesen látjuk a kezdőkézben. Előbbi leüthetetlen (passzív épületet ugye nem lehet rombolni), utóbbi pedig első számú építőerőnk lesz, melyet egy lapra is beválthatunk. Szintén ingyenes építmény a frissen megjelent Mágusiskola, 1. szint, amely önmagában 3 varázspontot biztosít számunkra az első körben, mellé pedig természetesen használni fogjuk “társait” is, a Mágusiskola, 2. szintet és a Mágusiskola, 3. szintet. Előbbi fő funkciója a laputánpótlás, de a háló és a drágítás is lassítja az ellenfelet (előbbire azért mi is ügyeljünk), utóbbi pedig a lapleszedésért és a nyerésért felel majd. Ingyen különösen ízletes lesz az asztalra hajigálni őket.

rugharmonolitjaMaradjunk még a sárga színnél, az elmúlt időszak Zénjeiben ugyanis két igen erős Fairlight épület is megjelent. A Rughar monolithja lényegében az első két Mágusiskola egybegyúrva, őt azonban már mindenképpen építenünk kell, az Eleven épület azonban zanszilánkból is jöhet, ami óriási előny. Méretes, 6/6-os szörnyként a fő nyerésünk lesz ő (extra 2 ÉP-t is oda tud még csípni is ráadásul körönként), fontos azonban tudni, hogy építkezni is tudunk vele. Ahogy arról a tegnap is szó esett, 1 VP-ért lényegében bármennyiszer aktivizálhatjuk, ami azt jelenti, hogy követőnkkel együtt ingyen ki tudjuk vele szórni az 1 építős épületeinket. Ha már minikiegészítős lapok, nézzük, mikkel fogjuk még kimaxolni az Olcsópakli-kereteket: nem maradhat ki innen sem az Akadémia, melynek kedvéért két darab A föld síkjával is játszani fogunk, hogy aktívan jöhessen, ha kell (Kristálypalotával is tudjuk aktivizálni!), valamint egy darab Kumulatív szimmetria is befér, amely keresésként és lapduplázásként is igen hatékony ebben a pakliban.

ijaszkepzoKét színnek még maradt helyünk, ezért nyugodt szívvel játszhatunk lilával, amely lehetőséget biztosít egy újabb nullás épület, a Katalizátor számára. Az aprócska védelem mellett itt is a pörgés elősegítése a fő “feature”, így őt is szívesen látjuk kezdőkézre. Másik Chara-din épületünk az Íjászképző, akit szintén nem muszáj építenünk, az általa termelt íjászok viszont már beszállhatnak az építkezésbe, ha pedig már 2-3 darab van belőlük, akkor nyerésnek és lénylövésnek is elég jók. Utolsó kifejezetten épületes lapunk az Abarrun segítsége, mellyel előkereshetjük az éppen leginkább szükséges építményt a paklinkból – hosszú távon ő sem kerül nekünk túlságosan sok pénzbe, hiszen a keresett épület kijátszásával vissza is kapjuk a varázslatba ölt manát.

A maradék helyekre kiegészítő lapokat teszünk. A Gnóm provokatőr teljesen jól illeszkedik a deckbe: 1 VP-ért jön, aktív, visszaadja a lapot, és counterelni is nehéz, vagyis ideális építő lényről beszélhetünk. Poén: ha éppen nem építettek, akkor egy gnóm mehet akár üthetünk is a Kristálypalota jelzőivel. A Kasztroplanáris stigma már sokkal inkább védelem, mely a gonosz varázslatoktól óv meg bennünket főleg, ám ha éppen nincs rá szükségünk, bármikor beválthatjuk a lapra. Utolsó kártyánk pedig Bobó, a tőzegelementál lesz: ő sokkal inkább egy univerzális lény, mintsem a koncepciót erősítő kártya, de sokoldalúságának köszönhetően mindig jó lesz valamire, ráadásul nem árt, ha van néhány drágább lapunk is, hiszen látható, hogy igen könnyen meg tud szaladni a manakészletünk.


követő: Építő rakshallion

epito_rakshallion3 Szökőkút
3 Kristálypalota
3 Mágusiskola, 1. szint
3 Mágusiskola, 2. szint
3 Mágusiskola, 3. szint
3 Rughar monolithja
3 Eleven épület
3 Akadémia
2 A föld síkja
1 Kumulatív szimmetria
3 Katalizátor
3 Íjászképző
3 Abarrun segítsége
3 Gnóm provokatőr
3 Kasztroplanáris stigma
3 Bobó, a tőzegelementál

45 lap


Látható, hogy összesen 12 nullás épület van a paklinkban, ami azt jelenti, hogy átlagban mindig lesz nálunk kezdőkézre egy. Nagy előny ráadásul, hogy mindössze 6 olyan építményünk van, amihez mindenképpen kell építő (a Mágusiskolák jöhetnek ingyen is), amit a Kristálypalota, az Íjászképző és a Gnóm provokatőr elég jól fedez. Olykor az Eleven épület és a Bobó, a tőzegelementál is beszállhat segíteni, de sokkal biztosabb, ha második körben keresünk egy síkot – mivel a nullás épületek miatt általában lesz 4 VP-nk ekkorra, ezért ki is tudjuk majd rakni. Ennek leginkább az Akadémia fog örülni, melyet máris felhúzhat egy aktív Szellemszolga – a Raia épülettel az Abarrun segítségét pörgetve egyébként nagyon komoly lapelőnyre tehetünk szert.

A pakli a különféle korlátozó szabálylapok – főleg Zarknod bilincse és börtöne – számára finom falat, így ezek ellen nem nagyon akarunk majd játszani, hiszen rengeteg laphúzásunk és keresésünk semmit sem fog érni. Ezt leszámítva azonban egy élvezetes összeállításról beszélhetünk, mellyel a “lámpa” ellen is tudunk gyakorolni, ami mindig nagy előny. Jó építkezést!

Csető Zsolt

17 thoughts on “Olcsópakli – Épület deck

 1. Nagyon tetszik ez a dolog, hogy egy überdrága és egy olcsó pakli leírás egymás után jelent meg, ha valakinek megtetszik , akkor elkezdheti az olcsót, és utána feltöltheti drágábbal ahogy tudja, remélem későbbiekben is csináltok hasonlót:)

 2. A bobó önmagában képes paklikat megoldani, nem is beszélve a követő lövés utáni veszélyfaktoráról.Ráadásul a lehozása utáni körben 3 aktív építőt ad, amik még veszélyesek is, próbáltam épületben a bobót, nekem tetszett.

 3. @vendelor
  Építőket is ad és csinál is valamit, olcsó pakliba tökéletes. Nyilván kell neki egy kis idő, amíg visszahozza az árát, de ilyen árkategóriánál ez még elmegy.

 4. Korrekt olcsópakli, de ha már építő rakshával játszunk, akkor meg lehet gondolni a zénes Romvár használatát. Igaz, hogy sík nélkül lassúcska (Kristálypalotával lehet még gyorsítani), sík mellett viszont aktívan jön, aktívan rántja elő az épületet a pakliból, és a követőnek hála megtermeli és vissza is adja a használathoz szükséges manát, mivel a követő nem csak kézből kijátszást néz.

 5. Amiket hiányolok: anti mágikus citadella, ryuku őrtorony, tiszta lelkek városa, megfelelő alkalom, a fény oltára.

  A mágusiskola 1. szint miért is ad 3 manát 1 kör alatt?

 6. Nem azt írtam, hogy 3 manát ad, hanem hogy annyid lesz utána az első körben. 🙂

 7. galambd: Nope, behós versenyen született bírói döntés alapján úgy működik, ahogy írtam. Úgy rémlik, az volt Balázs indoklása, hogy két lap ellentmondásánál az állandóan működő hatás (sík) erősebb az egyszerinél (Romvár).

 8. Ez esetben én kérek elnézést.
  Azért voltam benne biztos, mert ellenem Krisz 2x ítélte be, hogy ilyenkor az épület passzívan jön.

  Amúgy a Kronopókos példa azért nem jó, mert ott van egy mindenképpen szócska, de elfogadom a Behós álláspontot.

 9. Valaki lenn lesz ma pénteken segíteni egy kicsit pakliépítésben?eKellene egy kis segítség két kezdőknek. 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.