Leah hívei nem tudták megállítani a rutinos pécsi játékosokat

Beszámoló a decemberi pécsi versenyekről.

December huszadik napján került sor az utolsó pécsi versenyekre a tavalyi évben. Az ünnepekhez közeli időpont és a vizsgaidőszak ellenére sokan eljöttek, hiszen nem kevesebb, mint 14 ember képviselte magát az első, és 13 a második versenyen. A hangulat szokás szerint jó volt, és kemény küzdelemben dőltek el az összecsapások. Ami a formátumokat illeti, egyrészt lezártuk a Beszűkült látókör sorozatunkat, másrészt egy olyan egyedi Isteni szövetség versenyt írtunk ki, amelyikben a két szín közül az egyikből csak lényeket, a másikból csak nem-lény lapokat lehetett használni. Utóbbi versenyen már lehetett használni a Mágusok alkonya lapjait. Nézzük, mi történt ezeken a versenyeken!


Beszűkült látókör

Mivel már rengeteg koncepció lapjai voltak tiltottak ekkor, mindenki próbálta összegyűjteni, hogy melyek lehetnek azok a paklik, amelyekből sok várható. Alapvetően négy komoly deckkel számoltak sokan: a Lassan járj! összeállítással, a mérgező paklival, a Chara-din követős vonallal, illetőleg az élőholtakkal. A tippelés felemásra sikeredett, az első két paklival többen is próbálkoztak, a másik kettő azonban nem került elő a versenyek során. Nézzük viszont, hogy milyen paklik voltak:

 • Mérgező pakli Villámháború + Manafamiliáris kettőssel, csak Villámháborúval, illetőleg Ősi rúnával
 • Lassan járj! pakli Átkozott követővel, illetőleg Kyorg ősmágussal
 • Áldozós pakli Áldozó rakshallionnal
 • Auto-deck Átkozott követővel és Életenergiával
 • Galetki pakli Életenergiával és Elenios követőjével
 • good stuff pakli Változó környezettel
 • Leah horda Leah követőjével
 • motyogó pakli Motyogó kultivátorral
 • Zarknod bilincse pakli

10884579_765338330207798_1709764263_n

A két kalkulált koncepción kívül mindenből csak egy volt, így elég változatos mezőny alakult ki, mindenkinek megvolt a maga félelme, elég komoly körbeverések és sok döntetlen is volt a verseny során. A döntőben végül két terülős pakli küzdött meg, egy Leah horda és egy Villámháborús méregdeck, így a kétszeri kezdés előzetesen kulcskérdésnek tűnt. A Leah horda azonban az első meccsen, amikor kezdett, mindössze egy Az ősök szellemét hozott ki a játék elején, ellenfele pedig még az ő körében kitett egy Sötétségszellem – Kóspalaki sajtolvasó – Megrontott lélek hármast, megoldva ezáltal a meccset, majd a saját kezdését is behúzta.

A végeredmény

I. Szabó András (paklilista)

Mérgező pakli Villámháborúval

 II. Bogdán Erik (paklilista)

Leah horda Leah követővel

 III. Király Zsolt (paklilista)

Nekronhorda Lassan járj!-jal és Átkozott követővel

 IV. Véber Richárd

Éjfatty pakli Lassan járj!-jal és Kyorg ősmágussal

A Lassan járj!-ak megint viszonylag jó helyezést értek el, de néhány pakli ezúttal is beelőzte őket. Érdekesség, hogy Szabó András, bár reménykedett a Lassan járj deckekben, eggyel sem találkozott, Bogdán Erik viszont kettővel is, azonban a sok vegyes idézési költségű lapja miatt a hordája így is nagyon gyors maradt, többször nyert a második körben ellenük.

Érdekességek a versenyről

 • Farkas Gyula az első két fordulóban rögtön megkapta a 2 mirror decket a versenyben.

 • Szabó András és Farkas Gyula egy meccse abszolút döntetlenre végződött. Gyula hálót kért a Villámháborújára, ami miatt András nem tudta a saját körében kitenni az Eleven mérgét és megoldani vele Gyulát. Gyula a saját körében kirakta az Eleven mérgét, de akkor már András is megtette ugyanezt. Mivel mindkét játékos Ép-je nagyon kevés volt, és Gyula asztalon sokkal rosszabbul állt, inkább rádobta Andrásra az Eleven mérgét, kihasználva, hogy András még nem tudta leszedni a saját lényével Gyuláét. Andrásnak ezután nem volt más választása, mint ugyanezt megtéve döntetlenre menteni a meccset.


Isteni szövetség

Második formátumunk, mint azt már említettem, egyedi kétszínű verseny volt, ahol az egyik színből csak lényt, a másikból csak nem-lény lapot lehetett használni, ezen túlmenően mindkét színből legalább 1 lapot kötelező volt használni. A színtelen lapoknak nem volt semmilyen korlátozása, utólag azt mondom, ez rossz ötlet volt, ugyanis a Deegók és a morfok majdnem minden pakliban megtalálhatók voltak. Ennek ellenére igencsak változatos paklikat lehetett látni, összesen egy olyan deck volt, amivel két játékos indult.

Az alábbi paklikat lehetett megfigyelni:

 • Thargodan pakli A torzak hercegével, Chara-din lényekkel és Fairlight nem-lény lapokkal
 • Korlátozás Chara-din lényekkel és Elenios nem-lény lapokkal
 • Manafamiliáris + Rejtett tartalék pakli Chara-din lényekkel és Sheran nem-lény lapokkal.
 • Quwarg pakli Qwikreksonnal, Dornodon lényekkel és Fairlight nem-lény lapokkal
 • Lényes kontroll Átkozott követővel+ Életenergiával, Dornodon lényekkel és Fairlight nem-lény lapokkal (2x)
 • Tárgy pakli Fairlight nem-lény lapokkal és néhány Elenios lénnyel
 • Gólem pakli Fairlight lényekkel és Elenios nem-lény lapokkal
 • Szirén pakli Villámháborúval, Elenios lényekkel és Raia nem-lény lapokkal
 • Motyogó deck Motyogó kultivátorral, Leah lényekkel és Raia nem-lény lapokkal
 • Leah horda Leah követőjével, Leah lényekkel és Dornodon nem-lény lapokkal
 • Mérgező deck Manafamiliárissal + Villámháborúval, Sheran lényekkel és Elenios nem-lény lapokkal
 • Legfőbb követős pakli Tharr lényekkel és Fairlight nem-lény lapokkal

Bár a leírtakból már nagyjából következik, érdemes megnézni, hogy milyen színeket használtak a versenyzők. Kezdjük a lényekkel:

 • Chara-din – 3
 • Dornodon – 3
 • Elenios – 2
 • Leah – 2
 • Fairlight -1
 • Sheran – 1
 • Tharr – 1

Mint látható, a gonosz színek egyértelműen domináltak a versenyen, a 13 versenyzőből 8 közülük választott ki egyet. A viszonylagos egyensúly azonban megmaradt, összesen két szín nem került alkalmazásra. Lássuk a nem-lény lapokat:

 • Fairlight – 6
 • Elenios – 3 (+1)
 • Raia – 2 (+1)
 • Sheran – 1
 • Dornodon – 1

A ’+1’ megjelölés annyit tesz, hogy side-ból még 1-1 játékos használta azt a színt, így a nem-lény lapokból két játékos tudott színt cserélni. Ez az összeállítás közel sem volt olyan változatos, mint a lényeknél, a mezőny majdnem fele a sárga nem-lény lapokat használta, és egyedül a Raia és az Elenios volt, amit még alapból több játékos használt (Elenios volt az egyetlen, amit több játékos használt lényként és nem-lény lapként is). 4 szín pedig teljesen kimaradt. Az egész mezőnyt figyelembe véve a Fairlight értelemszerűen dominált, a Rhattot pedig senki sem használta se lényként, se nem-lény lapként.

10815843_765338273541137_1555190378_n

A négyfordulós verseny ezúttal is nagy izgalmakat hozott, a döntő azonban most is egyhangúan dőlt el, nem volt mindent eldöntő mérkőzés.

A végeredmény

I. Moschnitzka Ádám (paklilista)

Goblinos-tárgyas pakli A legfőbb követővel

II. Véber Richárd (paklilista)

Motyogó pakli Motyogó kultivátorral

 III. Szabó Dávid (paklilista)

Leah horda Leah követőjével

 IV. Sziva Csaba

Thargodan pakli A torzak hercegével

Érdekességek a versenyről

 • Farkas Gyula és Szabó András meccse megint tartogatott nem várt szituációt. Gyula kitette az Őshangya heréjét, amivel keresett egy Zanpókot, majd egy Mérges puffancsot kitéve akart neki 2 izmot és 2 mérget adni. András ezen képességet egy Quwarg inspirátorral megakadályozta. A szituáció érdekessége, hogy Andrásnak nem volt a kör elején quwargja a kezében/gyűjtőben/játékban, a köteléket csak a Gyula által átadott Haldokló quwargnak köszönhette.

 • Szabó Dávid a Raia színt side-olta Moschnitzka Ádám ellen, és a második meccsen két A fele királyságot is kirakott ellene. A meccset azonban ennek ellenére is elveszítette.

Ez a verseny is összességében izgalmasan alakult, biztosan nem bánta meg, aki eljött! Érdekesség, hogy az alapvetően fekete színre épülő paklik mindkét versenyen kisajátították a dobogó kétharmadát, győzelemre azonban egyszer sem futotta nekik.


Egy kis statisztika a végére!

Pécsett az idei évben zajlott le eddig a legtöbb verseny, szám szerint 21, ami révén, hogy egy páros verseny is volt, 22 győztest és 66 dobogós helyet jelent. Az év nagyon változatosan indult, az első 8 versenyen 8 különböző győztest köszönthettünk, és 14-en álltak fel a dobogó valamelyik fokára. A további szakaszban ez a változatosság már megszűnt, összesen 2 új győztes, és 7 új dobogós került fel a képzeletbeli listára (többségük a Nyugat-Magyarországi HKK Találkozó során). Az összesített eredmény alapján egy játékos sem tudott 8-nál több alkalommal dobogóra állni (ez mutatja a mezőny kiegyensúlyozottságát), nyolcszor azonban hárman is, név szerint Bogdán Erik, Király Zsolt és Szabó András. Őket Bognár Bálint követi 7 dobogóval, őt pedig Béres Gergely 5-tel. Ami a győzelmek számát illeti, az élen itt is holtverseny alakult ki, Király Zsolt és Moschnitzka Ádám egyaránt 4-4 győzelemmel áll. Moschnitzka Ádám esetében külön érdekesség, hogy idén összesen négyszer állt pécsi verseny dobogójára, de mind a négyet győzelemmel zárta. Őket holtversenyben követi Bogdán Erik és Szabó András 3-3 győzelemmel, majd szintén holtversenyben Bognár Bálint és Véber Roland 2-2 győzelmet aratott. Véber Roland és Bogdán Erik személyében két olyan győztest köszönthettünk, aki élete eső pécsi győzelmét szerezte (és nem is az volt az egyetlen nekik idén), és félig-meddig elmondható ugyanez Sziva Csabáról is, aki élete első egyéni pécsi versenygyőzelmét szerezte (2010-ben egy páros versenyen ő már nyert). Ezúton is gratulálok nekik külön is!

Játékosok számában sajnos kicsit alulmaradtunk a tavalyi évhez képest, de azért összesen így is 36 játékos döntött úgy, hogy eljön és legalább egy versenyünkön megméretteti magát. Ebből a 36 játékosból öten először jártak pécsi versenyen (Gellai Sándor, Kara Dávid, Kállai Máté, Kovács Előd, Jéger Dávid). Remélem, megtartják jó szokásukat. Legnépszerűbb versenyeink júliusban és novemberben voltak, 20-20 nevezővel.

Remélem, idén is sokakkal találkozunk Pécsett, erre vasárnap meg is lesz a lehetőség, amikor Veszélyes faj versennyel és egy speciális háromszínű versennyel várunk titeket. Remélem, sokan eljöttök!

Szabó András

5 thoughts on “Leah hívei nem tudták megállítani a rutinos pécsi játékosokat

 1. Kis javítás Bubu: Galetki pakli nem famulusra volt hanem Elenios követőre és életenergiára (egyébként az egyik képen látszik is 😀 )

 2. Az én beszűkültes deckemhez is egy kis javítás: nem rúnával, hanem változóval volt (az egyik képen egyébként szintén látszik a Birtoklás :D)

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.