Tilt-o-lista

Avagy miért van néhány lap mai napig tiltva a különböző versenyekről?

Régóta firtatott kérdés, hogy miért van ennyi lap kibannolva, amikor már messze nem okoznának annyi bosszúságot a versenyzőknek, mint azt anno tették. Nem véletlenül vannak engedélyezve ezek az ominózus lapok (2 kivétellel) a vasárnapi blogos versenyen, hiszen szerintünk legkönnyebben élesben lehet felmérni az erejüket, ha egyáltalán van még nekik. Az első lépés, avagy a Méonech fürkész, a Bundás yeti és az Idegösszeomlás engedélyezése is ezt igazolja, mivel a két utóbbi nem is nagyon köszönt vissza versenyen, és a fürkész is messze van a „broken” státusztól. Meggyőződésem, hogy az újonnan engedett lapok többségével nem fogunk találkozni vasárnap, mégis egy gyors megemlékezés erejéig érdemes róluk beszélni – ha más nem, azért, hogy legalább tudjuk, melyik lapokról is van szó.


Teológia + Pszi szakértelem

Kimondottan nem ajánlott a használatuk, hiszen leginkább csak laphátrányt okoznak, nincsen azonnali effektjük az asztalon, nem ingyen érkeznek, drágíthatóak, nincs védelmük, és az egyetlen képességük egy specifikus olcsóbbítás. Mellettük szóljon, hogy 0-ra is tudnak olcsóbbítani (annak idején éppen ezért lettek kitiltva), de véleményem szerint ez manapság már édeskevés. Nem gondolom, hogy 2015-ben indokolt a tiltásuk.

pszi_szakertelem

Illúzió

Egyszerűen nem látok olyan forgatókönyvet, amikor ezt a lapot bármikor is be fogom tudni tuszkolni egy épkézláb pakliba. A képessége ugyan egyedi, de minek bonyolítsam a saját életemet. Nem mellesleg rengeteg játéktechnikai kérdést vet fel, valószínűleg ezért lett száműzve az asztalokról. Nem lepődnék meg – a Teológiával és Pszi szakértelemmel ellentétben -, ha vasárnap lenne olyan vállalkozó szellemű játékos, aki tesz egy próbát a lappal, már csak azért is, hogy megkeserítse a bírók életét. (pls ne! 🙂 – CSZS)

illuzio

Bo’adhun varázsital

Itt már picit növekszik a színvonal. Bár a zöld tárgy is eléggé megrozsdásodott az idő során, esetleg valamilyen elborult zanszilánkos pakliba beférhet, de máshova nehezen tudom elképzelni. A múltban nagy sikereket magáénak tudó A fémek mesterés kombó (az 1 SZK-s fémtárgyak ingyen cantripként jönnek) pedig eltörpül a maiak mellett, meg egyébként is, egy háló gyorsan pontot tehet a végére. Mindezek ellenére én nem érzem reménytelennek a lapot. Mindenesetre az is bizonyos, hogy tiltása felesleges.

boadhun_varazsital

Aranytojás

Elérkeztünk a jelenleg vizsgált lapkészlet legerősebbikéhez. Mindenképpen egy tempó kártyáról van szó, ami akkor működik a legmagasabb hatásfokon, ha sikerül mellé egy áldozós idézési költségű lapot húznunk. Bár muszáj megjegyeznem, hogy ilyen téren nem túl széles palettáról válogathatunk, az első kettő hasznos, ami beugrik, az a Szithon vérfókusz és a Tirranda batyuja, de sok zanszilánkos lap mellett is jól szuperálhat, hiszen visszaadja saját magát (ugyan lapot nem húzunk ilyenkor a kör végén). De akkor már inkább Varkaudar kölyköket használnék. Nála tartom a legvalószínűbbnek, hogy találkozunk vele , de a tiltás itt sem szükséges már szerintem.

aranytojas

Elmerombolás + Nekrofun máglya

Egyik lap karrierje sem tartott tovább pár hónapnál, és ez nem volt véletlen. Inkorrekt módon termelt mindkettő óriási tempóelőnyt, anélkül, hogy különösebb erőforrásokat invesztáltunk volna beléjük. Nem beszélve arról, hogy a máglya az akkoriban még nagy védelemnek számító anti-mágiával volt ellátva, jóformán nem volt ellenszere. Bizonyos, hogy mára már vesztettek fényükből, de ennek ellenére jó helyen érezzük mindkét lapot, messze a versenyasztaloktól.

nekrofun_maglya


Ha van meglátásotok a fenti lapokkal, vagy a vasárnapi versennyel kapcsolatban, ne habozzatok írni. Addig is jó készülést kívánok a versenyre!

Szatmári Bálint

21 thoughts on “Tilt-o-lista

 1. Örülök,hogy próbálgatjátok visszaengedni őket,szerintem is visszajöhetnének a játék vérkeringésébe. Én szerintem a máglya sem olyan erős,hogy tiltani kellene. Ha nem jön létre,buktunk valszeg 3-4 lapot az asztalunkról. És manapság azért már (ahogy írtátok is) meg lehet fogni ezeket a lapokat is,ha más nem,a zilak ott van. Szerintem a dalnok és a szánalmas teki még mindig jobban való a tiltólistára,mint a máglya.

 2. Az Illúziót egy dolog választja el a broken státusztól, ez pedig az, hogy a bekamuzott lapban már a reakciósor előtt is el lehet kezdeni kételkedni.
  Ha létrejöhetnének kamu lények erős kijátszáskori képességgel (dalnok, cunami teki, stb.), akkor tényleg tiltani kéne mindenhonnan. Így viszont tényleg nincs sok értelme, mana és laphátrány lesz az esetek többségében.

 3. Én nem tiltanék egy lapot sem. Semelyiket sem. Az elmerombolás és a máglya erős, de azokat sem. Miért?
  Mert a mai HKK 5 legerősebb lapja, mind erősebb náluk.

  Plusz az elnyomtatott lapot is azokkal a paraméterekkel működnének, amikkel ki lettek nyomtatva. Nem hiszem, hogy lenne komolyabb fennakadás.

 4. Részben értek csak egyet a cikkel. Azt alapvetően én is úgy gondolom, hogy a Teológia-Pszí szakértelem kettős vicc, hogy a tiltólistán van. Képessége alapján az Illúzió is, de ennek a tiltása valóban játéktechnikai volt, rengeteg kérdést szülhet a lap, nem beszélve az olyan vitákról, hogy ‘jajj, véletlen meglöktem a lapodat, ezért látom, hogy kék, te meg főnix hercegnek nevezted meg, tehát tuti blöfföltél’. Inkább legyen egy alig (szinte soha) használt lap a tiltólistán, minthogy akár egy meccs is ilyenen dőljön el.

  A Bo’adhun nálam nagyon határeset. Jelentősen megnőtt a játékban a semmizések száma, a rá épülő pakli jelentősen gyengült, ugyanakkor azért voltak erre végtelen kombók, a zanszilánkokkal pedig lehet tényleg produkál egy brutál terülést. Kísérleti szinten meg lehet próbálni a visszaengedést, de én ezt nem érzem ilyen egyértelműnek.

  Tojás zanszilánkok mellé nálam is kb. Varka kölyök, kicsit gyengébb, de azért én jobban tartok attól a nagyon elborult áldozós decktől, ami miatt anno tiltották, bár azóta nem túl sok erős áldozós lap jelent meg. Nálam ez a lap még tiltólistás.

  A Máglyában és az Elmerombolásban szintén egyetértek.

 5. Nálam a máglya az, ami a határon billeg, bár még a tiltás-oldalon van.
  A kövi kieg után, ahol majd jön még sok semlegesítéses lap jön, talán visszaengedném, ott már meg lehet fogni eléggé könnyen.

 6. Szerintem a máglya=dalnok korrektség ügyileg. A lapelőny dolog is elég kérdéses nála, főleg hogy mire op lenne, addigra viszik a top counterek, és maga a szín is gyenge ehhez a képességhez. Ritkán láttam tegnap 2-nél több lapot az asztalon.
  A legközelebbi tiltásoldáson már biztos bevethető lesz.
  Rombi pedig metaformáló volt. Egyrészt gallyra vágta a drágítást, másrészt teremtett egy önálló koncepciót molluszkkal+batyuval.
  Talán ha végre megszületnek az ősmágiát átvándorlással kikapcsoló lapok, akkor lehet tenni egy próbát, hisz a semmizéssel már nem lenne probléma. (És persze ne feledkezzünk meg Folrangról sem. :D)
  De ami tényleg hiánycikk, az a hiki-hoki “ingyen szórt” ősmágia probléma kezelése.

 7. Én úgy tudom hogy sem az aranytojás sem pedig az áldozó rakshallion képessége nem működik zanszilánkra, csak arra amin csepp van. Egyébként igencsak ajánlom a cikk író figyelmébe az áldozó rakshallion FAQ-ját amit szerintem felül kellene vizsgálni! Használhatatlan, ennél már erősebb követők is vannak.
  Nekrofunnal egyetértek anti-mágia miatt de elmerombolással nem, a laphátrány miatt és a 0-s lény alapú azonnalit semlegesítő lapok miatt. Elmerombolásnál mindig is jobb volt a cselvetés.

 8. Legyen egy olyan verseny legközelebb, hogy minden tiltott lapot lehet használni és akkor meglátjuk mi mennyire erős.

  Szerintem mindent vissza lehetne engedni, bár tudom kisebbségben vagyok ezen véleményemmel.

 9. @A.Á:

  Majdnem egyetértünk, az illúziót azért tiltották mert sok kérdést vet fel (=maradhat a listán) az elmerombi meg az amúgy is sok ősmágia és védekezés mellé abszolút nem hiányzik a drágítós dekkeknek, de ha azok kapnának valamit ami kezeli ezt a sok ŐMet akkor ő is jöhetne. A többi valóban visszajöhet szerintem is (még a máglya is, már sehol nincs az áldozós dekk… a tekik közé erős lenne (szánalmas teki!! 😀 ) de lehet hogy a kör végi erőforrásért már nem éri meg… a dal dekknél meg nem lehet rosszabb 😛 😀 )

 10. A Nekrofunnál sokan elfelejtik, hogy annak idején sem kellett ám belerakni 3-4 lapot, hogy brutál legyen, egy csomó erős kétlapos kombó volt rá.
  Én például annyira nem lennék kíváncsi mondjuk egy Kristálypalota + Nekrofun máglya kezdésre…

 11. Jó kis cikk..:). Kihagytad a különböző korlátozások feloldását Boszorkány király, Keyrasi démonlidérc, Áldozó raksallion, Asylux átka, stb. Szerintem visszajöhetne a máglya is és az Elmerombolás is megérne 1 próbát.

 12. Akár erős kétlapos kombó is összejöhet a máglyával Zsolt? És mi van azokkal a nem tiltott lapokkal amik egy lapból indulnak és győzelemmel fejezik be a kört..:)? Ráadásul a kockázata is nagyobb.. általában több lapot áldozol a Nekrofun máglyának és ha valami rossz dolog történik, (pl. egy agysokkoló) akkor kb. vesztettél..

 13. A Nekrofun az első körben biztosít mana- ÉS lapelőnyt egyszerre, anti-mágiával, VP-költség nélkül. Nyilván megvan benne a kockázat, ezt senki sem vitatja, jelenleg azonban nincs még egy lap a HKK-ban, ami ilyet (vagy akár ehhez hasonlót) tudna.

 14. Próbáljuk ki egy versenyen, mert addig felesleges beszélgetni róla, hogy mennyire erős lenne a mágia vagy az elmerombi.

 15. Nemcsak a Kristálypalota+Nekrofun máglya a fun (hehe), hanem az is, ha ezt utána másolod egy(-két) Kisebb Zannal… 😉

 16. hát, varázsitalok hatása nem adódik össze, ha másképp lenne akkor érezném OP broken tiltásra érdemes lapnak (zanszilánk deck?)……de még így is van benne kraft.
  Aranytojás? Áldozós decket jóideje nem látni….erős lap, de szinte csak oda, tiltást én sem érzem.
  Illúzió: AZ abszolút WTF lap, több kárt okozhat mint hasznot,plusz bár jól is kisülhet, túl sok beton kell hozzá…..
  Teológia+Pzsi szakértelem: miként írva vagyon laphátrány, kombódeckek kivételével szinte sehova sem jó (azoknak meg általában van vagy más jobb olcsóbbításuk[tűz sík pl] vagy megoldják máshogy [Shomori, Kedvenc stb.]) emellé még jön hogy meg is kell védeni ill első körben létre kéne hogy jöjjön.
  Máglya+ Elmerombi = mivel beköszöntek a semlegesítóős lapok ők is elkezednek “kopni” de jelenleg én is jó helyen érzem őket.

 17. Kronopókkal és Spórával iszonyat elsőkörös pörgést indít. Pláne counter deckbe.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.