Olcsópakli – Krabber deck

Gyakori és nem gyakori lapokra építve sem vallanak szégyent a mélytengeri rákemberek.


Olcsópakli rovatunkban mindenki számára könnyen összeállítható, ugyanakkor ütőképes deckeket mutatunk be. A gyakori és nem gyakori lapokon túl maximum 10 Zénes, vagy értékesebb gy-ngy lap kerülhet a pakliba,  nagykiegészítős ritkák pedig egyáltalán nem.


A szűkebb készletből gazdálkodni kénytelen játékosok ezen a héten sem maradnak Olcsópakli-leírás nélkül: ezúttal a mélységet uraló krabbereket húztuk számotokra elő, akik meglehetősen komoly erősítést kaptak a Mágusok alkonyában is, méghozzá csupa gyakori és nem gyakori kártya személyében. Lássuk, mit tudunk összehozni segítségükkel!

lepeselonyA szabálylap, illetve követő kérdése nem egyszerű, hisz bár a krabbereknek van saját narancssárga lapjuk, A mélység ura sajnos már a megjelenésekor is igen gyengének számított. Éppen ezért a legtöbbször Hegymélyi keltető vagy Tokozó rakshallion került a hálós népség mellé az elmúlt években, mi azonban most nem ezek közül fogunk választani, hanem egy új alternatívát kínálunk majd a Lépéselőny személyében, amely az egy kis extra kezdeti lendületet számunk – éppen ez az, amire szükségünk lesz.

Miután egy alapvetően lassú pakliról van szó, mely egyben az ellenfelet is lassítja a hálóval, ezért itt nem hordázni vagy pörögni fogunk, mint a rovatban bemutatott legtöbb paklinál, hanem kontroll-jellegű játékot kell folytatnunk. Röviden: az ellenfél lapjainak megoldására fogunk fókuszálni. A védelem tehát elsődleges lesz, a pakli célja ugyanis egy olyan asztal kialakítása, mellyel már jól tudjuk kontrollálni az ellenfél játékát.

krabber_genetikusA lapelőnyt akár már az első körben elkezdhetjük generálni, a Krabber genetikus ugyanis paklink első számú erőforrása lesz. Nem egy mai darab, de mégis vele kezdjük a listát, ami jól mutatja, mennyire jól eltalált kártyáról beszélhetünk – az olcsóbb társai után húzat, a drágábbakat pedig olcsóbbítja, végtelenül hasznos példány. Miután a háló miatt korlátozottak a mi lehetőségeink is, ezért jó lenne, ha a genetikus-papa mellett az ellenfél körében is tudnánk pakolni krabberjeinket. Szerencsére erre is van lehetőség, a Mágusok alkonyában ugyanis több semlegesítő krabber is megjelent, akik leginkább az azonnali varázslatokkal tudnak elbánni. A Kő alatt lapuló krabber mindezt egyetlen nekronért teszi, sebzéstápolással segítve társait, a Krabber vízmágus pedig ha eljut addig, hogy aktivizálódjon (hatalmas feneke segíti ebben), akkor igen komolyakat lövöldözhet az ellenfélbe vagy annak lényeibe. A Krabber hullámtörő már bármilyen varázslatot megfog nekünk, szintén 1 VP-ért, ráadásul alapesetben is kijátszhatjuk az ellenfél körében, ami remek lehetőséget ad nekünk arra, hogy rögtön passzivizáljuk az ellenfél zavaró lapjait. Természetesen az aktivizálás is jól jön a sok passzív lényünk mellé – akár ő maga is jöhet 4/2-es “kvázi-repülő” lényként, ami ilyen árért már-már etalon.

Az 1 VP-s krabberek közül hasznos még a Krabber kagylóvető is, aki minden krabberünk számára lehetővé teszi, hogy az ellenfél körében is érkezhessen (bár némelyikük alapból is képes erre). Erre egész egyszerűen azért van szükség, hogy megkerülhessük a háló hátrányát, hiszen az ellenfél körét is kihasználva már jóval több lapot tudunk az asztalra varázsolni. Ráadásul ha az ellenfél nem oldja meg egyből, akkor később az izmok miatt már jóval nagyobb fejtörést fog okozni. Az olcsó széria utolsó darabja, az Alattomos krabber, amely paklink egyik fő leszedése lesz. Kezdetben egy másik társát is be kell vennünk valószínűleg a műveletbe, a későbbiek során azonban jó eséllyel egymagában is meg tud oldani két lapot (ekkor a gyűjtőből forgatunk neki), ami teljesen barátinak mondható, ráadásul a rezisztenciát is meg tudja kerülni.

pancelos_krabberA 2 VP-s bagázs egyik legjobbja a Gátbontó krabber, amely nem csak keresésként funkcionál, de a hálót is kikerülhetjük vele, hiszen az általa játékba rakott krabber nem számít bele a 2 lapba. Vannak itt még jófajta leszedéseink: a Krabber csigaroppantó fő előnye az ősmágia, és hogy az ellenfél körében is érkezhet, meglepetést okozva ezzel, a Krabber kiképző permanens leszedés, amely üres asztal esetén lényeink tápolására is használható, így remek többfunkciós kártyának mondható. Ha már tápolás: a Krabber patrióta és a Páncélos krabber szintúgy képesek erre, ráadásul mindkettőnek van védelmi funkciója is, hiszen előbbi varázslatot counterel az asztalról, utóbbi pedig élettel látja el lényeinket (a követőre épülő képességét sajnos most nem fogjuk tudni ellőni, de az Átkozott követő amúgy se gyakori jelenség mostanában). A védelmi vonalat maximalizálandó, egy ritkán használt morf, a Védelmező morf is bekerült a csapatba, aki rendkívül nehezen megoldhatóvá teszi lényeinket, a tömegirtásoktól pedig kemény kárpótlással védi őket.

Látható, hogy paklink több mint kétharmada krabberekből áll, ami még etnikum pakli esetében is különösen jó arány. Az egyik legfontosabb elemről, az Életadóról – amely egyetlen Zénes lapunk lesz ezúttal – viszont még nem esett szó. Önmagában is erős kártya, ez nem vitás, hiszen szépen visszapakolja nekünk az elhullott rákocskákat, igazán azonban Páncélos krabberrel vagy Krabber kiképzővel kombinálva mutatja meg erejét, hiszen ekkor jelentősen növelhető a hatásfoka. Itt kerül képbe emellett a Robbanó birkák is, mellyel egy jófajta végtelen kombót is összehozhatunk.


Szükségünk lesz egy bármilyen krabberre az asztalon vagy a gyűjtőben, egy Páncélos krabberre, egy Életadóra és egy Robbanó birkákra. Elsőként lejön az Életadó, és ha nincs krabberünk az asztalon, akkor egy életért feltámaszt nekünk valakit a gyűjtőből. Ezután jön a Páncélos krabber, és ad minden krabbernek egy életet. Ezután jön a Robbanó birkák, aminek beáldozzuk a Páncélost, és sebzünk 2-t. Végül pedig az Életadóval, valamelyik kiosztott életből visszatesszük a Páncélost, aki újból életeket oszt. Látható, hogy innentől a ciklus bármeddig folytatható, vagyis végtelent sebezhetünk ezen 3 lap segítségével.


eletadoA kombó olyan szempontból nem a legideálisabb, hogy a három eleme közül csak egy kereshető (ez Talpig vasbannal egyébként felvihető kettőre), de miután elemei külön-külön is jól működnek, ezért nyugodt szívvel betehetjük őket a pakliba, hiszen bukni nem tudunk sokat rajtuk. Fontos, hogy a kombóban a Robbanó birkák kiváltható Alattomos krabberrel is, ha legalább 2 krabberünk van még rajtuk kívül az asztalon. Ekkor az Alattomost és a Páncélost beáldozva (nem kötelező leszedni), majd először a Páncélost, és az ő életéből az Alattomost visszahozva végtelen életet és izmot rakhatunk krabberjeinkre.

Térjünk vissza a paklihoz, hiszen már csak pár hely maradt. Nem építettünk még a Lépéselőny által adott csontra, amin gyorsan változtatunk, méghozzá a játék talán legjobb elsőkörös tárgyával (és egyben egyik legdurvább kezdésével), az Elmecsapdával, ami akár önmagában is eldöntheti a játékot, ha mi kezdünk. Végül pedig semmiképp se felejtsük el A víz síkja használatát, amely még a legapróbb krabberünkből is brutális ütőgépet varázsol, ráadásul a lopástól is megvédi őket, ami ezekben a szirénekben gazdag időkben nem éppen rossz képesség.


szabálylap: Lépéselőny

a_viz_sikja3 Krabber genetikus
3 Kő alatt lapuló krabber
3 Krabber hullámtörő
3 Krabber vízmágus
3 Krabber kagylóvető
3 Alattomos krabber
3 Gátbontó krabber
3 Krabber csigaroppantó
3 Krabber kiképző
3 Krabber patrióta
3 Páncélos krabber
3 Védelmező morf
3 Életadó
2 Robbanó birkák
3 Elmecsapda
1 A víz síkja

45 lap


Ahogy arra már kitértem, a fenti deck jelentősen eltér az Olcsópakli rovatban jellemzően szereplő pakliktól, de éppen ezért kiemelten ajánlom a kipróbálását minden kezdő-haladó játékos számára, hiszen egy teljesen más játékstílust ismerhetünk meg és sajátíthatunk el általa. Jó mulatást az ollós cimborákkal!

Csető Zsolt

6 thoughts on “Olcsópakli – Krabber deck

  1. Nem igen lehet belekötni.Szép munka!
    Egy tipikus etnikum deck amit kb össze lehet tenni az ucsó pár kiegből és hála égnek itt nem is lehet nagyon mellé nyúlni ha valamit használunk a kiadott lapokból.

  2. Fenéklakó srácot ennyire nem érzitek? Side-ba nyilván alap, de talán alapból is lenne értelme.

  3. Már egy ideje pörgetem a paklit, és nagyon élvezetes, ha valaki most kezdi el a játékot, segít beletanulni a kontroll játékba, drága lapok nélkül. Ha valaki összerakná magának és eltévedt a kommentekig, ajánlanék egy darab cseles krabbert is a pakliba, nagyon hasznos, hogy ki lehet számolni mit fogunk húzni a genetikusokra, vagy éppen hogy a kevésbé fontos lapjainkat nekronozzuk.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.