Fogadj képet örökbe?

Szerintetek működhetne a közösségi finanszírozás a HKK illusztrációk esetében?

Az elmúlt közel 20 évben több nehéz időszakot is átvészelt a HKK, napjainkban azonban talán újból egy fellendülésnek lehetünk szemtanúi, köszönhető többek között annak, hogy a Mágusok alkonya megjelenésével sokan újult erővel és lelkesedéssel ugrottak fejest a játékba. És ha már Mágusok alkonya: többen örömmel vettétek tudomásul, hogy megnőtt az új lapok és illusztrációk mennyisége, hiszen amíg a Világégésben csupán a lapok egyharmada volt új, addig a Mágusok alkonya esetében már a kiegészítő fele teljesen új kártyákból állt.

kodsorenyupegazus

Hogy ez a szám miért nem nagyobb, az nyilvánvaló: jelentős költségnövekedést jelentene, ha minden egyes lap új lenne, és ezáltal új illusztrációval kellene, hogy megjelenjen, és bár a játék fénykorában ez még nem okozott gondot, most még nem tart ott újból a HKK, hogy könnyedén elviseljen egy ekkora plusz terhet. Ettől függően nyilvánvalóan cél, hogy tovább növekedjen az új illusztrációk mennyisége, és ha tovább haladunk a Mágusok alkonyával elindított úton, akkor talán meg is valósítható ez a kitűzés. De vajon miként lehetne felgyorsítani ezt a folyamatot, és elérni, hogy akár már a következő kiegészítő összes lapján új illusztráció köszönjön vissza?

Ha kicsit körülnézünk a világban, akkor mondhatjuk, hogy akadhat megoldás: crowdfundingnak hívják, és bár Magyarországon még annyira nem elterjedt, valójában egy egyre megszokottabb és elfogadottabb jelenségről beszélhetünk. A crowdfunding, vagyis közösségi finanszírozás lényege, hogy az emberek maguk biztosítják az anyagi hátteret (pontosabban annak egy részét) egy-egy projekt megvalósulásához – ma már videojátékok, zenei albumok vagy éppen társasjátékok százai születnek meg ilyen módon, lehetőséget adva olyan ötletek számára, melyek komoly támogatói háttér nélkül halálra lennének ítélve, bármennyire is ígéretesek. A közösségi finanszírozás természetesen több kétes kimenetelű adakozásnál, hiszen a jutalom sem marad el – a hozzájárulás mértékétől függően általában nem csak maga a végtermék landol a támogatóknál, hanem gyakran értékes gyűjtői ereklyék is. Természetesen nem feltétlenül kell konkrét termékben gondolkodni, hiszen az is egyfajta közösségi finanszírozás, hogy például az állatkertben lehetőségünk van “örökbe fogadni” egy-egy állatot, így hozzájárulva gondozásához.

hokrakon

Mit szólnátok ahhoz, ha a HKK esetében is elindulna egy ilyen “illusztráció örökbe fogadási” kezdeményezés, melynek keretein belül lehetőség lenne új illusztrációk közösségi finanszírozására? Aki számára fontos egy-egy új kép, az hozzájárulhatna annak elkészültéhez – és ezzel párhuzamosan természetesen ő is kapna cserébe ezt-azt (annak tudatán túl persze, hogy hozzájárult a játék “jobbá tételéhez”). Egyedi promóciós lap, beleszólás magába az illusztrációba, a támogató nevének feltüntetése a kártyán, tiszteletpéldány a megrajzoltatott lapból – ilyen, és ehhez hasonló “ajándékokkal” lehetne jutalmazni azokat, akik úgy döntenek, támogatják a kezdeményezést. Kellő támogató esetén pedig akár a régi illusztrációk újbóli felhasználásának teljes kiiktatása sem lehetne elképzelhetetlen.

Ti mit gondoltok a fentiekről? Szerintetek lenne igény egy hasonló kezdeményezésre a HKK-s közösségen belül?

Csető Zsolt

31 thoughts on “Fogadj képet örökbe?

 1. Innovatív ötletnek tartom, volt játékosként is támogatnám financiálisan ezt a törekvést.

 2. Itt köszönném meg Dr. Gabesznak az eredeti ötletet, amit most megpróbálunk továbbgondolni.

 3. Érdekes ötlet. Részben örülök én is az új illusztrációknak, de azért azt be kell ismerni, hogy rengeteg régi (10 éves vagy öregebb) illusztráció van, amiket még simán fel lehetne használni az újabb és újabb kiegekhez. Gondolok itt a teljesség igénye nélkül a Lipták féle tárgyakra (amikből még sok nem került felújításra), a Ruzsinszky féle szkritterekre (az egész fajt fel kéne lassan újítani) vagy Fischer quwargjaira.
  Ha sikerül is feltornázni az új lapok számát egy “kickstarting”-szerű programmal (vagy anélkül), én 75% felé semmiképpen nem vinném a vadonat új illusztrációk arányát. Számos régi rajz megállná a helyét még sokáig szerintem.

  (Valamint az sem elhanyagolható, hogy a felújítások is csak annak az esélyét növelik, hogy Berényivel nem rajzoltatnak lapokat, ami azért szempont.)

  Támogatnék egy ilyen ötletet, ha elég jók lennének a feltételek és tényleg egyedi értéket kapnék a pénzért cserébe. Azonban a hátas másik oldalára sem kéne esni, a nosztalgiafaktor nálam fontos.

 4. Jó Őtlet de csak abban az esetben ha abba isbele lehet szólni hogy ki rajzolja az adott képet. Egy Ruzsinszky vagy Bodnár képet szivesen támogatnék de elöbb vágatnám le valamejik testrészemet minthogy támogasak egy Berényiféle makifejes igénytelenséget.

 5. Tetszik az ötlet, és addig értem is, hogy van egy mecénás és ha csak ő támogatja a projektet, akkor csak ő kap valami jutalmat.
  De létezik e olyan, és mi van akkor, ha a támogatások megoszlása pl: 1 embernek van 10 résznyi, 2 embernek 8 résznyi, 35 embernek 1 résztnyi támogatása a megvalósítás végösszegéből. Tehát tényleges közösségi támogatás lenne.
  Ekkor hogyan, mit, és mi alapján jutalmazzátok a támogatókat?
  Vagy csak egyenlő mértékű lenne a felajánlható összeg?

 6. Szerintem ez úgy van hogy mindenki aki támogatta megkapja az adott lapokat esetleg boostert, a támogatás mértékétől függően.

  A kérdést miszreint hogy akkor ki is illusztráljon jogosnak érzem és osztom is, ha csinálunk valamit akkor legyen értelme.

  MInél többen támogatják, annál, jobb. Engem is a Mágusok Alkonya rántott vissza a játékba és egyátalán nem bánom, és remélem hogy hogy ismért szárnyra kaphat a játék.

 7. Pitta: +1.
  Úgy vagyok vele, hogy ha több Ruzsinszki, Lipták vagy Zelenák (a szirének NAGYON jók lettek) illusztráció jelenne meg és bizonyos támogatás felett kapható lenne egy playset-nyi tiszteletpéldány, akkor hozzájárulnék a kezdeményezéshez. De Paszkál vagy Berényi rajzképzéséhez nem igazán tennék hozzá pénzt, ahhoz előbb mutatni is kéne valami iszonyatot.

 8. Én támogatom az ötletet, valahogy úgy kéne megcsinálni hogy fizetsz X pénzt és cserébe egy kártyáról dönthetsz hogy mi legyen a neve meg mi legyen a képén, a képességgel összhangban persze. És kiegészítőnként lenne mondjuk 30 (ez csak példa) ilyen lap amit játékosok “megvehetnek”.

 9. Az ötlet jó!Tetszik is. De tényleg csak úgy ha bele lehet szólni ki rajzoljon mert pl ha csak az utolsó pár Berényi rajzra gondolok akkor inkább ebben az esetben azért fizetnék, hogy NEEEE!!!!

 10. Mivel én már adakoztam pl kedvenc együttesem lemezéhez, így ezt is szívesen venném, természetesen több ársáv esetén biztosan szentelnék rá bizonyos összeget 🙂

 11. Nekem is tetszik az ötlet akár aukciós licitálos jelleggel . Lenne tétel magasabb induló árral amit csak egy ember vihetne. Lenne amit több licitáló vinne. Kis szabálykönyvben vagy weboldalon feltüntetett támogatói névlistával 🙂

 12. Remek kezdeményezés, támogatom!

  Anyagilag persze csak abban az esetben vállalnám, ha minőségi munkát végző grafikus dolgozna rajta. Pitta +1,: “makifejek” kizárva.

  (pl.: Lipták, Ruzsinszky, Váradi és Zelenák jöhet minden mennyiségben)

 13. Jók az ötletek, de nekem nagyon számít, hogy a befizettet pénzemért mit kapok cserébe. Nézzük kicsit üzletileg is a dolgot! Mit kapok, ha 1000Ft-al támogatok, mit ha 5k-val, mit ha 10k-val.
  De amit Peti ír, az érdekes, hogy licittel egy visz mindent. De akkor is felmerül a kérdés, hogy akár sok pénzt miért is fizetek? Miért is fizessek?
  Ha jutalomként kapnék az illusztrált lapból/okból, és az a lap egy gy-ngy lap, akkor fizetek egy dedikált, nevemmel feltüntetett akármi gy-ngy lapért többezer forintot? Oké, hogy támogatok meg minden, de annyira azért nem megérős a dolog, mert akkor inkább megveszem a sima változatot Krisztől 50-100 Ft-ért.
  Még ritkánál is erősen kérdéses számomra a dolog, hogy adjak e pénzt ki ilyen vállakozásra. Mert azzal a lappal játszani fogunk, és fontos, hogy a mappán kívül a játékasztalon mit ér. Nem fog többet tudni, mint a csomagból bontott. Eladni meg nehézkes, mert nem fogja valószínű visszahozni a befektetett összeget.
  Csak az erkölcsi dicsőségért sokat fizetni kevesen tudnak, akarnak. Nem közösségi lesz a támogatás.Ami nem is baj, viszont ellentétes a meghirdetett céllal, hogy minél több ember kapjon kedvet beszállni finanszírozni a HKK-t.
  Viszont ha UR-ről van szó, minimum támogatási határral, az már üzletileg jobban megérné a támogatónak is.
  De nekem az is tetszene, ha a képből, nagy méretben (A/3?)kinyomtatva dedikálva kapna/nának a támogatók.Szép dolog a fás-gyümölcsös csendélet a falon, de egy csöcsös sellő még jobb:D
  Szóval én is beszállnék a dologba, de csak akkor, ha a támogatási, jutalmazási rendszer részletesen ki lesz dolgozva, és mindkét fél profitál az üzletből.

 14. Hát ez valami borzasztó ötlet, nem is tudom ki volt az az őrült, aki kitalálta. 🙂 – Amúgy köszi Balázs, hogy megemlítetted a nevem.
  Sajnos amikor én vetettem fel ezt a lehetőséget a Behós fórumon, a legenyhébb válaszként azt kaptam a játékostársaktól, hogy ez tök felesleges.
  Komolyra fordítva a szót, természetesen nagyszerű ötlet (:)), már hogyne vennék részt egy ilyen programban!

 15. Hát Dani, megfogtad a lényeget. Ennek a dolognak, kezdeményezésnek, nyilván az a lényege, hogy te és a támogatók jól járjanak “üzletileg”. Ha az állatkertben örökbefogadsz, egy állatot 20-100 k ért még egy szaros plüssmackót sem kapsz, csak egy nyomtatott oklevelet, hogy tiéd a maci az állatkertben, (meg még 150 másik emberé.) A HKK-ra visszatérve: De vajon miként lehetne elérni, hogy akár már a következő kiegészítő összes lapján új illusztráció köszönjön vissza? Ezt kapnák a játékosok, és Egyedi promóciós lap, beleszólás magába az illusztrációba, a támogató nevének feltüntetése a kártyán, tiszteletpéldány a megrajzoltatott lapból nameg pl. ezt. Szerintem remek ötlet, és remélem lesz belőle valami.

 16. Nekem ezzel az egésszel csak az a problémám, hogyha nekem van 5-6000 Ft-om arra, hogy Hkk lapot vegyek, akkor inkább veszek rajta 4-5 kiegészítőt, semmint, hogy kapjak egy olyan lapot, amit büszkén mutogathatok, hogy ‘ezt én kifizettem’. Egy lapötlethez pl. máshogy állok hozzá, mert az az én szellemi termékem, de ezért tulajdonképpen ‘csak fizetek’.

  Gabesz: A saját kritikámhoz annyit, hogy azt fenntartom, hogy a lapötlet-pályázatnak az összekötése ezzel szerintem nem jó. Eleve egy lapötlet pályázatba (amikor van ilyen) az ember belevesz egy nagy adag szellemi munkát, kigondol valamit, jobb esetben finomítja, átgondolja, majd beküldi. Az, hogy ennek az a jutalma, hogy fizethetsz azért, hogy megjelenjen a lap, szerintem sokaknak nem lenne motiváció (nekem sem). A lap örökbefogadás ettől azért picit más.

  Persze, mielőtt a népharag lerohanna, nem azt mondom, hogy rossz az ötlet, ha ez segít a minőségi illusztrációk kialakításában, akkor nagyon jó. Csak azt, hogy én személy szerint ezért nem áldoznék.

 17. Asmael:
  Amit leírsz, az inkább egy önként vállat burkolt áremeléshez való hozzájárulás. Nem lesznek szép grafikák, ha nem tejelünk.
  A kártyákért, a boosterért fizetek, mert tudom mit kapok cserébe, ok. De ha ezen felül be akarnak vonni engem egy pluszköltségbe, semmi gond, de akkor magyarázzák el nekem, hogy az “erkölcsi” vagy mittudomén megtérülésen kívül a valóság talaján állva és gondolkodva miért is adjak ki több pénzt.
  Vagy emeljék a kiegek árát nyíltan és abból meg lehet finanszírozni a több és jobb grafikai bázist. Ez is oké.
  De ez csak az én szempontom, én így gondolkodok. Ha más ilyet nem néz, akkor az az ő döntése, respect érte.

 18. Konkrét számok nélkül nagyon nehéz bmit is felelősséggel állítani. Jelenleg 180 lap kb fele kapott új illusztrációt. Ha a maradék fele kapna támogatót, az már nagyon jó lenne. Én némi extráért cserébe (nagyobb lap, beleszólás a képbe és az illusztrációba, autogram) biztos, h támogatnék egy lapot. Sztem egyértelmű win-win szitu. Mi kapunk némi extrát, a játék pedig szép új grafikákat (ami ugye nekünk is jó, tehát igazából win-winwin szitu 😀 )

 19. Rengeteg jó kezdeményezés volt/lesz itt a hkkblogon, de én EZT egy marhaságnak tartom.

  Sokkal egyszerűbb lenne “illusztráció készítő versenyeket” kiírni, ahol a legjobbak megjelenhetnének. Az amatőr illusztrátorok “ajándékokat” kapnának. Ez sokkal népszerűbb és eredményesebb lenne, mint a tömegadakozás.

  Meg kell jegyezzem még, azért lehet, hogy többen fizetnének – köztük én is – hogy NE legyenek Berényi Szabolcs illusztrációk.

 20. Bubu: ezt az alapötletet már több formában felvetettem, csak legutóbb kapcsoltam össze a lapötletekkel.

  FeFe: nagyon jó volt az illusztráció-verseny, de szerintem egyik sem zárja ki a másikat. Ez nem tömegadakozás lenne, hanem pontosan tudhatnád mennyit adhatsz, és konkrétan miért.

  Egyébként, ha a játékosoknak több beleszólása lehetne az illusztrációkba, akkor esélytelen lett volna a legújabb Zén kiadása így… 🙂
  Mellesleg ha Berényi még mindig képes lenne Vízitündér/Agyalhercegnő-szerű illsztrációkat készíteni néha, akkor nem járatta volna le így végleg a nevét, és ekkora közutálatnak sem “örvendene”.

 21. FeFe: Nem gondolom, hogy illő lemarhaságozni egy ötletet, attól, hogy nem értesz egyet vele. Főleg, mert ebben igazán kockázati tényező nincs. Kiírják, ha van érdeklődő összejön, ha nem, nem. Szerintem jó az ötlet, csak nekem mondjuk nincs igazán affinitásom ahhoz, hogy egy ilyenben részt vegyek.

 22. És ha egy új laphoz minimum 15-20 ember kellene, és emberenként limitált összeg adható csak ? Fejenként ezer-két ezer forint, és akik adakoztak, azok kapnak az adott lapból egy különleges példányt ? Például arany színű kerettel, vagy más színben, amit utána nem lehet beszerezni ?
  Így még “értéke” is lehet külön a kártyának, szóval ezzel sem lenne probléma : )

 23. Illusztráció készítő verseny: jó kezdeményezés volt, és tényleg volt 1-2 tehetséges ember, de azért a legszebb lapok távolról sem a kapott pályamunkák közül kerültek ki. Egy ilyen verseny max. arra jó, hogy új grafikusokat találjunk, akikből több év alatt lehet jó grafikus, és akiknek ugyanúgy fizetni kell, senki nem fog egy rakás képet ingyen megcsinálni.

 24. syrok: Technikailag az sajnos nem megoldható, hogy minden kártyából legyártassunk 1 db aranyszélű példányt, ennek a költsége nagyobb lenne, mint a grafikák elkészíttetése 😦 Amire mi gondoltunk, ahogy Zsolt írta, a lapon feltüntetni a szponzor nevét, adni egy tiszteletpéldányt a lapból (kívánság szerint a grafikus által dedikálva) ill. valamilyen további ajándék (pl. promóciós lap).
  Az illusztrációk költségét pontosan Zoli tudja, de valahol 4500-6500 Ft körül van (függ a grafikustól, számla vagy szerződés stb).

 25. Nekem 5000-et siman meger, ha tervezek egy lapot, a tesztelik hozzatesznek ezt-azt, es vmi minőségi grafikával megjelenik.
  Igy egyreszt van vmi min. esély, h az általam favorizált koncepció kap egy jo lapot, masreszt jol is fog kinézni.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.