Paklileírás + Olcsópakli – Goblin deck

Dupla paklileírással készülünk a hétvégi Veszélyes fajra!

Ahogyan arról a főoldalon is értesülhettek, ezen a hétvégén Veszélyes faj versennyel várunk majd benneteket a Dungeonben, és úgy döntöttünk, hogy ennek apropóján egy dupla-paklileírással örvendeztetünk meg benneteket, ahol először egy “normál” decklistát olvashattok majd, utána pedig egy olyat, ami az Olcsópakli rovat szabályait követi. És hogy kikről szólnak majd? Az egyik legnépszerűbb Tharr etnikumról, a goblinokról!

A kiindulási alap mindkét esetben a Tharr követője lesz, mely egy nem túl gyakran használt, valójában azonban igen erős követő: a counterdrágítás nagyon gonosz képesség (főleg napjaink HKK-jában), az extra szörnykomponensek pedig kiválóan segítenek bennünket abban, hogy hamar tempóelőnybe kerüljünk.

A “normál” pakli

goblin_regeszElső körben lássuk paklink legfőbb motorját, aki nem más, mint a Goblin régész. Körönkénti keresésével mindig az optimális megoldást rántja elő számunkra, mindezt különösebb költségek nélkül, jó esetben ugyanis tele leszünk szörnykomponensekkel. A legjobb, ha paklink másik nagy tápját, a Goblintanyát keressük elő vele, akivel rögtön be is duplázhatjuk a régészt, és bár a kijátszáskori képességek nem jönnek létre, így is nagyon erős képesség a körönkénti ingyen másolás. Figyeljünk, hogy aktívan kapjuk a lényt! Ezen lapok előtt persze nem árt valami mással megindulni: a legjobban ezt a Goblin kulacs és a Goblin kereskedő teszik lehetővé számunkra, melyek paklink mindkét fő erőforrásából biztosítanak nekünk egy keveset.

goblin_vedomagusA kobold srácok szerencsére a védelemmel sem állnak rosszul: a Goblin védőmágus és a Solatopolka minden lehetséges veszélyt képesek elhárítani – előbbi különösen kemény legény, hiszen elég a kisujját mozdítania, és már le is pattant róla egy forrás. A Védelmező morf használatával még reménytelenebb helyzetbe sodorhatjuk ellenfelünket, amely már az első körben le is jöhet, ha sikerül szert tennünk néhány korai komponensre. A Goblin kutató és a Goblin pengevirtuóz eközben nyugodtan lövöldözhetik az ellenfél lényeit, de miután univerzális lapokról van szó, ezért sokféle szituációban hasznosak lesznek, és a gyors nyerést is elősegíthetik. Utóbbiban a Goblin berzerker sem rossz, amely ötösével ütlegeli a másik játékost, az elsőkörös csonttermelés pedig gyakran jól fog jönni. Gondoljunk csak bele például abba a szituációba, amikor jön egy berzerker, a 2 csontból (a követőre is kapunk ugye) egy tanya, és egy könnyed 10-essel nyitjuk a meccset… nem rossz. Utolsó goblinunk a Goblin szurkáló, mely az ellenfél el nem használt varázspontjainak int búcsút, így nevéhez híven igencsak kellemetlen társaság, és az újrahasznosítás is hasznos képesség rajta. Miután a régésszel tudjuk keresni őket, és az SZK-t is tudjuk velük hasznosítani, ezért egy-egy Halálos morf és Domináns morf is bekerült a csapatba – Goblintanyával ők is igen erősnek számítanak.

A kiegészítőlapok között több olyan is van, melyek nagyon jól kihasználják a kapott csontokat: a Szörnyidomítás “ingyen” kirakva például kegyetlenül erős (nem véletlenül kötelező Lépéselőny mellé), a szín dedikált építménye, a Tharr temploma pedig szintén igen könnyen asztalra kerülhet, és az aktivizálását sem nehéz megoldani (egy berzerker mellett kint is van aktívan az első körben). Miután az általa biztosított drágítás+keresés páros önmagában képes eldönteni a meccset, ezért nyugodt szívvel használhatunk mellé Teremtő erőt is, aki egyedül is felépíti, így már csak egyetlen csontot kell szereznünk valahonnan, ha aktívan szeretnénk látni. Fontos, hogy a gnómmal a Goblintanyát is kereshetjük, így két igen erős opciót is kapunk általa. Tegyünk is be miatta egy Vlagyimir szekercéjét, hogy biztosan tudjunk vele keresni – ha éppen nincs lap a kezünkben, ezt bármikor előkereshetjük.

követő: Tharr követője

goblintanya3 Goblin régész
3 Goblintanya
3 Goblin kulacs
3 Goblin berzerker
3 Goblin kereskedő
3 Goblin védőmágus
3 Goblin szurkáló
3 Solatopolka
3 Goblin pengevirtuóz
3 Goblin kutató

3 Szörnyidomítás
3 Tharr temploma
3 Teremtő erő
1 Vlagyimir szekercéje
1 Halálos morf
1 Domináns morf
3 Védelmező morf

45 lap

Az “olcsó” pakli


Olcsópakli rovatunkban mindenki számára könnyen összeállítható, ugyanakkor ütőképes deckeket mutatunk be. A gyakori és nem gyakori lapokon túl maximum 10 Zénes, vagy értékesebb gy-ngy lap kerülhet a pakliba,  nagykiegészítős ritkák pedig egyáltalán nem.


vedelmezo_morfA pakli olcsó verziója sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a hordázásra, különösen az első körre, szerencsés húzás esetén ugyanis akár már a játék elején kipakolhatjuk komplett kezünket. Ezt leginkább a morfok segítségével érhetjük el, az Apró morf, a Lomha morf, az Idéző morf és a Védelmező morf ugyanis gyönyörűen játékba hívják egymást a követőből kapott komponensek segítségével. Ennek megfelelően nem árt, ha minél olcsóbban szert tudunk tenni az első szörnykomponensekre, így nem csak az egy manás goblinokat, vagyis a Goblin berzerkert és a Goblin szurkálót fogjuk használni, hanem a Dobótőrt is, mellyel ingyen eltakaríthatunk egy kellemetlen lényt.

A Goblintanya és a Goblin kereskedő természetesen ebből a pakliból sem hiányozhatnak, és a Goblin védőmágus védelméről sem szívesen mondunk le – igaz, ezzel le is tudtuk a Zénes “keretet”, hiszen a tanya, a szurkáló és a védőmágus kimerítették azt. A maradék helyeket (ne feledjük, a morfok nélkül legalább 24 goblinos lapra van szükség a verseny szabályai miatt!) az előző pakliban is szereplő Goblin kutató, valamint a srácokat azon nyomban harcba küldő Tak, a rabszolgahajcsár mellett a Goblin nektárral töltöttük fel. Ennél a paklinál talán még könnyebben felgyűlik a csont, mint a normál verziónál, ezeket pedig nyugodtan bekortyolhatják koboldjaink ezen tárgy segítségével. És ha már tárgyak: két KF-es lapnak is helyet szorítottunk. Az egyik a Fókuszpenge, amely lényegében ingyen leszedi az ellenfél egyik lényét, és még komoly tápot is ad pluszba, a Tharr keresztje pedig jó esetben az ellenfél lapjainak nagy részét drágítani fogja, így segítve a tempóelőny kiépítését.

követő: Tharr követője

goblin_kutato3 Goblin berzerker
3 Goblin kereskedő
3 Goblin kutató
3 Tak, a rabszolgahajcsár
3 Goblin szurkáló
3 Goblin védőmágus
3 Goblintanya
3 Goblin nektár

3 Apró morf
3 Lomha morf
3 Idéző morf
3 Védelmező morf
3 Fókuszpenge
3 Tharr keresztje
Dobótőr

45 lap

Bár a két pakli viszonylag különbözik egymástól, szerintem mindkettővel nagyon élvezetes a játék, köszönhető annak, hogy egyszerre két erőforrásból kell gazdálkodnunk, ami egy teljesen új színt visz a játékba a legtöbb deckhez képest. Éppen ezért kezdetben egy kis gyakorlás is ajánlott mellé, hogy kitanuljátok, mikor mennyi csontot érdemes meghagyni, illetve miként érdemes használni az olyan sokoldalú lapokat, mint a Goblintanya vagy a Goblin régész. Jó játékot!

Csető Zsolt

10 thoughts on “Paklileírás + Olcsópakli – Goblin deck

 1. Korrekt pakli mind a kettő, bár én a védelmező morfot annyira nem érzem, illetve a homokfutót hiányolom. Sajnos nem tudok elmenni a versenyre, és szerintem jó dolog, hogy a morfok nem számítanak bele a 24-be, de a 24 morfos koncepciókat szerintem engedhetnétek.

 2. Nem rosszak az ötletek, a goblin deckbe én több tárgyat használnék (pl.fókuszpengét, vagy homokfutót, gyilkos pörölyt használnék) valamint Arzgult és Törpe hőst. Szerintem a morfokból nem kell olyan sokat használni, egy védelmező bőven elég. Ó, és a kiégett őskövet is nagyon megéri használni: iszonyat a goblinok közt.

 3. Tetszik ez a vonal, hogy egyszerre olcsó és klasszikus összeállítást csinálsz ugyanabból a deckből, jó összehasonlítási alap, kezdőknek a cél is világos lehet. Lehet én fordítva csinálnám legközelebb, hogy először az olcsó, aztán a klasszikus, és akkor akár egy építkezési folyamat s bemutatható.

  A paklik jók, a Védelmező normális körülmények között annyira nekem sem lenne tuti, de itt a formátum sajátossága miatt akár még kifejezetten jó is lehet.

 4. Aranyos, menjetek csak sokan velük, ez az az etnikum amit sokszor láttam már ilyen versenyeken is és sosem voltak jók egy korrekt eredményre, kegyetlenül gyengék együtt, viszont azt nagyon szeretem, hogy rengeteg lapjuk van, ami sok hagyi deckbe befér. YARRRR

 5. Nálam amik még beférnének vagy elgondolkodnék rajta: Hurok csapda – faj meta nagyon olcsó, OP berzerkerrel. Cselvetés, segít lehordázni illetve lockot építeni az ellenfélen, illetve az élet teremtése (még több keresés, ha játszanánk lépéselőnnyel akkor az is fixen jól muzsikálna). Illetve kevesebbet raknék bele szituációs lapokból, mert úgy is tudom keresni őket.

 6. Én eléggé másképp raknám össze. Ha szombaton valaki lehozza ezt a verziót, akkor meglátjuk, hogy melyik összeállítás szerepel jobban.

 7. Ork dekk is olcsón összehozható és hatékony. A leírások amúgy szerintem jók, egy két lap még beleférne (miként említették már az előttem szólók is), de össszességében így is korrekt

 8. Manapság faj dekkel akkor lehet eredményt elérni, ha:

  1. van egy ennyire op követő mellette, ami önmagában vagy szabálylappal együtt erőssé teszi (lásd kaller, éjfatty)
  2. van 2-3 annyira op lapja, ami felhúzza a többit (vámpír, nekromanta)
  3. van egy olyan alapképességük, ami kiemeli őket az átlagból (tekik, szirének, krabberek)

  Sajnos a goblinok egyik kategóriába se férnek bele, az IV-nél felcsillant valami, de azóta hiába kapják sorban a tápot, nem lettek jelentősen jobbak.

 9. Nagyon örülök, hogy most egyben jött ki a két rovat. A nem olcsó változattal egy-két ponton nem értek egyet, pl mért maradt ki a füstkergető? szerintem elég jó lap alapvetően, kicsit erősebbnek érzem mint mondjuk a pengevirtuózt.

 10. Én ha tharr követőre rakok össze decket akkor általában a masinát ki nem hagynám. Nagyon jó kis lap, egy szimpla dobótőrnél mindenképp jobb, meg az első körös plusz vp egy goblin régésszel beindítja a pörgést.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.