Na de hová tűnt… Csóró DM?!?!

Az alábbiakban egy kis összegzőt olvashattok Csóró DM nem éppen dicshimnuszokkal övezett meneteléséről.

A tavaly lezajlott Nemzeti után gondoltam egy merészet, és meghirdettem magamnak a Csóró DM projektet/küldetést/kihívást, aminek a lényege az volt, hogy – az aktuális kiírás szabályait megtartva (egyébként el se tudtam volna indulni az adott versenyen) – kizárólag gy-ngy lapokat tartalmazó paklival fogok indulni. Végül úgy alakult, hogy mostanáig bezárólag 3 versenyen tudtam elindulni (nem számítva a bontott novemberi szeánszt), amiből az utolsón már csaltam is, hiszen az előzetesen közzétett Molluszkos épület decket részesítettem előnyben. A két verseny eredmények szempontjából mindenképpen csalódást keltő volt, azonban éppen ezért – vagy emellett – rengeteg tanulsággal is jártak. Nézzük meg, hogy milyen okok vezethettek a sikertelenséghez (az ilyen fajta értékelést érdemes minden egyes verseny után elvégeznünk, hiszen ettől fejlődhet a játékunk)!

mhorgAz első helyen a nyilvánosság hátrányát emelném ki. Nagyon sokat számított, hogy ellenfeleim tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy milyen lapkészletből gazdálkodhatok. Ebből kifolyólag soha nem kellett számítaniuk egy-egy kósza counterre az első körben, vagy egy masszív tömegirtásra. Kicsit olyan volt, mintha végig szemszimbivel magamon játszottam volna végig a fordulókat. Hozzá kell tenni, hogy ezek a versenyek még a Mágusok alkonya előtt zajlottak. Márpedig az MA-ban rengeteg olyan gy-ngy kártya jött ki, ami javított a készlet eddigi legnagyobb hiányosságain.

Rá is kanyarodnék a legtriviálisabb okra, a lapkészletre magára. Azt mindenképpen bebizonyította számomra a projekt, hogy bizony vannak bőven használható, elgondolkodtató, érdekes gy-ngy kártyák a HKK-ban, és közel sem az arany jelzésű kártyákat érdemes bújni kizárólag. Azonban ezek többségükben kevesen vannak egy kész koncepció összeállításához. Ezt mi sem bizonyította jobban, mint amikor az első versenyemre egy Lépéselőny+ A kalandozók védőszentje hordát szerettem volna összeállítani, azonban igazán potens kallerekből 18-24 környékén megállt a tudomány (az, hogy gy-ngy versenyen jók tudnak lenni a kallerek, az ebben a környezetben semmit nem jelent).

halafirA fent említett hiányzó funkciók megoldásával is sokat kellett bajlódni a pakliépítés során. Az egyik neuralgikus pont az igazán jó erőforrás hiánya, különös tekintettel a permanensekre. Ennek megoldása már jelentősen leszűkítette a lehetőségeimet, hiszen egyik esetben erősen építettem Halafírra (4-ből 2 választott, szinte ingyen lap azért elég ősi), a thargodanos paklinál pedig próbáltam úgy mellékesen izmokkal ellátni a hordalényeimet, hogy egy nagyobb takarítás után is legyen egy halvány kis esélyem. A másik markáns hiányosság (MA előtt járunk, még nincs semlegesítés) az ellenfél körébe való beleszólás. Egészen minimális valódi beleszólásom volt az ellenfél játékába (egy Molluszk dobótőr, vagy éppen egy kósza Kegyetlen nap), ami a kombók és hatalmas hokik korában előre vetítette a történteket. A lapkészletet figyelve az utolsó kiemelendő a kártyák abszolút ereje. Ezen lapok egészen szűk köre képes effektív lapelőny kialakítására, inkább egy lapot váltunk egyre (vagy sokszor két lapunkat egyre). Ez a tény tovább szűkítette a lehetőségeimet, mivel kizárólag tempó deck összerakására volt reális esélyem (amivel akár valamicske eredményt is össze lehetett volna kaparni). Olyannyira tempót kellett menni, hogy legkésőbb a 3. körre kellett tetemes előnyt kialakítanom, így az átlagköltsége a lapjaimnak olyan fél körül mozgott (a Molluszknál a ZSZ költség miatt csökkent 1 alá, míg a thargiknál a kapott csont és az olcsóbbítás miatt mozgott kb. ezen érték körül). Ebből kifolyólag az a paradox helyzet állt elő, hogy akkor voltam a legboldogabb, ha ellenfelem minél több countert húzott kezdőkézre, lehetőleg mérsékelten aktív lapokkal karöltve. Így a 2-3. lapom után már nem bírtak a nehézkes paklik az enyémmel (ezen tábor nem volt túl népes).

hullarablasA dolog szubjektív értékelése a fentiekkel ellentétben rendkívül pozitív. Rég élveztem annyira a játékot a fordulók alatt (azért folyamatosan kikapni én se szerettem), mint Csóró DM bőrében. Az első versenyen minden vereségem 1-1-es állásról fordult 2-1-re, ami jól mutatja, hogy rendre csak egy hajszál hiányzott az áttöréshez. A beszűkült mozgástér miatt olyan kártyák kerültek a side-om közelébe, mint pl. a Hullarablás, ami visszahozott a régi idők sufni tuning időszakából valamicskét, amikor még minimális lapkészletből próbáltam kihozni valami általam elfogadhatónak vélt koncepciót. Maga a minta kezdő játékosoknak az eddigi tapasztalatok alapján nem ajánlandó, hiába volt a második paklim összértéke kb. 1000 HUF side-dal együtt. Viszont, ha valakinek nem a helyezés számít egy-egy verseny alkalmából (ahogyan nekem már jó ideje nem), akkor egy ilyen fajta mókát mindenképpen ki kell próbálnia!

Zárszóként annyit tennék még hozzá, hogy véletlenszerű felbukkanásokra lehet számítani a továbbiakban is Csóró DM-től. Ezekről mindig utólag olvashattok majd itt a blog hasábjain, de hogy mikor lesz a következő alkalom, azt fedje jótékony homály.

Dávid Máté

9 thoughts on “Na de hová tűnt… Csóró DM?!?!

 1. Amúgy sztem ezen nem kell meglepődni gyak – nem gyakkal miért is lehetne labdába rúgni ritkákkal felálló paklik ellen? Sajnos a játéktudás közel sem tudja ellensúlyozni a gyenge lapkészletet, paklit. Kissé fura látni a már-már mazohizmusnak minősülő próbálkozásokat 🙂

  UI:aztán majd figyelj, nehogy vmi jó munkás ember idetévedjen és érdeklődjön mikor adod el a gyűjteményed:)

 2. Sose értettem ezeket a dolgokat…

  Mi visz rá valakit, hogy úgy induljon el egy téttel bíró versenyen, hogy saját magát lekorlátozza.

  Kihívásnak persze jó…

 3. Hát ha nem mindenáron az első hely a cél akkor be lehet vállalni ilyeneket. Tény nem lehet azt várni, hogy gngy felveszi a versenyt hosszútávon pl egy 80K körüli edrával. Ha a cél csak annyi, hogy jól érezzük magunkat és nem para ha becsúszik egy pár 6/1-6/2 és kb érezzük, hogy a tető az kb max 6/4 akkor nincs gond. A nemzetire való kijutás és ott helytállás viszont sokkal nehezebb falat.Ahhoz már komoly mákolás kell, hogy ezt érdemben abszolválni lehessen,bár tény az MA pár koncepciót igen erősített ezen a vonalon(pl 5 követő chdt össze lehet már vállalhatóan dobni a projektnek megfelelően vagy akár egy krabber decket is).
  Szumma szummárum egy a lényeg élvezzük amit csinálunk!

 4. Mókából a Dungis versenyeken játszhatnál hasonló korlátozások mellett a kezdők legnagyobb erőfeszítéssel összeállított paklijai ellen, amikor éppen páratlanul vannak az előnyerővel. Lenne nekik ugyanúgy játékélmény a várakozás helyett, de a versenyüket sem “rontanád” el a profizmusoddal. 🙂
  Így a projektet is tudod folytatni, és a rendes versenyeken sem kell ezzel korlátoznod magad.

 5. Mármint a kezdőligás versenyeken “indulhatnál” így, nem a rendes versenyeken. 🙂

 6. Nagyon nagyon jó pedig ez az önkorlátozás, több szempontból is. Versenyt persze azonnal nem lehet vele nyerni, de ad egy új motivációt, új impulzust, új kihívást az embernek, nagyon élvezhetővé válik a játék, meg az újbóli gyűjtemény-építés is. Ráadásul fejlődik az ember, új paklikra, lapok használatára kényszerül rá. Én azt éreztem, hogy sokkal szélesebb spektrumban láttam a játékot, miután visszakaptam a gyűjtim. Jó kihívás, nagy játékélmény, és van benne egy kis önigazolás is, hogy nem csak azért megy a játék, mert jó gyűjtink van 🙂

  Megint más téma, hogy ezt amit DM csinált, kicsit meredeknek gondolom. Ha valaki egy alaptőkéből elindul, akkor szép lassan építkezik és hosszú távon le tudja dönteni a falakat, amit egy-egy nehezen beszerezhető lap jelent. De itt gyakorlatilag áthatolhatatlan falak voltak, amit nincs az a munka, amivel lehetne kompenzálni. Egész egyszerűen, ahogy István is mondta, nincs az a játéktudás, amivel a gyngy-ritka lapok közötti különbség ledolgozható, főleg nem mondjuk profi mezőnyben.

 7. Azért erről annyit hogy évekkel ezelőtt, mikor a Vas Attilának bíráskodtam, az ő versenyén Jámbor András (pocak) poénból elindult hagyin egy gyak-ngy-val és megnyerte…
  Nem emlékszem miden profi indulóra onnan, de a Vazcó András és a Gice tom hogy ott volt… egyszerüen nem tudtuk ellhinni hogy hagyit nyerjen egy ilyen pakli
  Ugy hogy már mazohizmus, de még se lehetetlen eredményt felmutatni így

 8. Ez a project igazából/sajnos már borítékolható volt az elején. Minden igaz amit írtál, és valóban előfordult 1x a HKK történelmében, hogy valaki bemákolt egy győzelmet gyaknemgyakkal hagyományos versenyen, de mint tudjuk 1x volt Budán kutyavásár.

  Ha lehetett volna használni pár zénes lapot és “Olcsó-Csóró pakli DM giga project” valami hasonló lett volna a neve, akkor úgy nagyobb a sansz a sikerre. No mindegy.

  Ja és milyen volt az épület dekk – aminek nagyon tetszett a leírása – a nem olyan régi beholderes versenyen?

 9. azért az az 1* bemákolás az olyan hogy 1*szer ment vele. se előtte se utána… akkor viszont meglepte az embereket. Tehát itt van a lényeg, hogya DMnem tudja meglepni ezzel… ahogyírja is: tudják hogy nem lesz 0-ás lapkántere pl.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.