Készüljünk a Jellemek harcára! (2. rész) – a semleges jellem

Sokak által a legerősebbnek vélt semleges (Sheran, Fairlight, Tharr) jellem elemzéséről olvashattok a következőkben.

Trinigan kontroll

trinigan_manakonzervatoraTalán az első, ami mindenkinek beugrik, hiszen egy olyan pakliról van szó, ami hagyományos környezetben is tökéletesen megállja a helyét. Igaz, az Előnyös üzletes végtelen kombóra nem tud építeni, de Trinigan manakonzervátorával hamar óriási erőforráselőnybe tud kerülni, majd stabil lényeivel (Zseniális teknős, Dezintegrátor) könnyen átveszi a kontrollt az asztal felett. Reakciókban sem szenved hiányt: Földanya ereje, Szúnyogirtás, Térszaggatás, Drakolder negátor, A különlegesség megcsúfolása és a már említett Zseni teki tökéletes védelmet adnak. Járható út lehet még az Aranytigrises verzió, hiszen egy Alvó drakolderrel végtelen sebzést vihetünk be ellenfelünknek. Nem tudok konkrét szabálylapot/követőt megnevezni, amit a pakli mellé raknék, hiszen erősen befolyásolja az aktuális meta, ami igencsak kiszámíthatatlan. Ha sok Korlátozásra/Bilincsre számítunk, akkor mindenképpen az Ősi rúna ajánlott, egyébként Rejtett tartalékkal, Az együgyűvel, Életenergiával vagy akár Krigissel is összerakható.

Hagyományos kontroll

drakolder_negatorMindenképpen Életenergiában vagy Az együgyűben érdemes gondolkodni, hiszen 20 ÉP felett lenni több szempontból is megérős, tekintve a Gemina könnyei által biztosított hatalmas löketet. A Triniganhoz képest hasznos csökkenteni a paklink átlagos manaköltségén, mivel a triniganos lapok és a Szúnyogirtás itt nem jutalmaznak meg minket 3-as költségű lapok használatáért. Ezért helyettük beférhetnek olyan papírok, mint a Karácsony, A természet rendje, a Kasztroplanáris stigma, a Bátor manó vagy a Méonech fürkész, de a soklapos kezdés miatt kerülhetnek be szituációfüggő kártyák is, mint a Most már elég, a Bufa segítsége vagy a Szökőkút. Olyan környezetben, ahol sok a hátráltató/korlátozó szabálylap egyáltalán nem állja meg a helyét, hiszen eléggé erőforrás-centrikus, de ha sok követőre, Rúnára és Csatamezőre (Az együgyű esetén annyira nem örülünk) számítunk, akkor érdemes lehet elgondolkodni ezen az összeállításon is.

Teknős pakli

zsenialis_teknosEléggé megosztó koncepcióról van szó, de nem az ereje miatt. Nem különösen zavartatja magát a verseny formátuma miatt, hiszen nemhogy jellemeken, de egyszínűn is tökéletesen megállja a helyét. Több irányból közelíthetjük meg őket, de legvalószínűbb, hogy a Sheran követős, a Villámháborús és a Csatamezős verziójával fogunk találkozni a versenyen (az igazán elvetemültek újra bezárhatják őket Zarknod börtönébe, az előző évtized reminiszcenciájára). A VH-s verzióba használhatunk pár kiegészítő lapot, mint a Bátor manó, a Zilak-din vagy a Moa daraboló, de egyáltalán nem esszenciális, mivel az évente érkező utánpótlás miatt egy komplett paklit össze lehet rakni teknősökkel. Ettől függetlenül azért még mindig kell, hogy találjunk helyet pár kulcslapnak, mint a Sheran oltára vagy az Őshangya here, biztosítván a leguniverzálisabb erőforrásait a paklinak, de csupán teknősökkel is tudunk undorító első köröket produkálni. A Szánalmas teknőssel kezelni tudjuk az ellenfél gyűjtőjátékát (+ az asztalát, + a kezét), egy jókor megidézett Teknős holdnyelő pedig óriásit tud fordítani a meccsen, tehát nem szimplán egy buta hordáról/kombó deckről van szó.

Arochos

a_ketsegbeeses_hatalmaMi rosszabb a hagyományos dal paklinál? Hát az arochosos dal! Nil herceg dalnokán könnyen úrrá lehet a kétségbeesés, és mint tudjuk, A kétségbeesés hatalma nagyon veszélyes, ha engedjük, hogy elhatalmasodjon rajtunk. Magyarul: vagy megcounterled, vagy kikapsz a ****be! Sajnos ennek a paklinak nagyon sok eszköze van, hogy ne érezd jól magad ellene. Nagyon sok vita folyik a már említett két lapról, hiszen full inkorrekt módon juttatják a használójukat behozhatatlan előnybe, és erre ténylegesen képesek egymaguk. Természetesen mindkét lap megakadályozható, nem erről van szó, csak ha létrejöttek, nagyon siralmasak a kilátások a játék folytatását tekintve. Mind a dalos, mind a sima Arochos biztosan használ Az élet erejét (az esetek túlnyomó részében ingyenes lapcounter), ezen kívül a Földanya erejének és a Térszaggatásnak is bérelt helye van a pakliban. Ha valaki nagyon fél a sok Mezőtől/Átkozott követőtől, akkor használhat alapból Arochos testőrét, ha pedig biztosra akar menni, akkor rakhat be Tanulságos meséből is párat. A sima verzióba mindenképpen tegyünk Lélekhálót, Goblin füstkergetőt, hiszen nagyon jó a szinergiájuk a jelzőkkel, de ha ez nem lenne elég, akkor még alkalmazhatunk Rubin végzeturat/Targantulát is. Személyes kedvencem a Teknős holdnyelő, mert a jelzők miatt hihetetlen olcsón tudunk megoldani lapokat az asztalról.

Fairlight pakli

villamharitoNem gyakran találkozunk hasonló összeállítással, pedig a Fairlight követő igencsak meg tudja pörgetni a sárga lapokkal operáló decket. A beépített manautánpótlás mellett felruházza az asztalon maradó lapjainkat egy kis büntetéssel, így a meccs előrehaladtával az ellenfél kétszer meggondolja, hogy mit szed le. Érdemes lehet inkább a permanensekre helyezni a hangsúlyt (Drakolder poronty, Aranyhal, Gyorskezű Trix, Rughar, Villámhárító, Kasztroplanáris stigma, Méonech fürkész stb.), meg az épületeket se felejtsük el (Fairlight temploma, Mágusiskolák, Teremtő erő, Rughar monolitja). Emellett természetesen ne hagyjuk ki a legfontosabb spelleket sem, mint a Kyorg tudás, a Cselvetés vagy az Ewgbert megszakítása. Side-ból itt is erősen fókuszáljunk a korlátozó szabálylapok elleni készülésre, kimondottan Börtön/Bilincs ellen. Külön választanám a villám paklit, habár a pakli gerince megegyezik (Fairlight követője, Teremtő erő, Fairlight temploma, Kyorg tudás…), az ölés szekciót a villámok fogják alkotni: Sistergő istennyila, Vörös villám, Villámhárító, Viharidéző, Sztatikus gólem, amikhez tökéletes segítőlapok is tartoznak a Túltöltődés, a Villám-energizátor és a Sztatikus feltöltődés személyében. Mindenképpen hangulatos velük játszani, megvan a feelingje, de nem tartom egyelőre nagyon esélyesnek, még várnunk kell pár igazi tápra, hogy egy kerek egész legyen a koncepció.

Mérgezős pakli

a_pokok_nagyasszonyaHabár legtöbbször Villámháború mellett találkozhattok mérgezős lényekkel, a fekete szín hiányában mégis jobbnak érzem a Mérgező rakshalliont. A követő brutális védelmet ad minden méreg lapnak, az ellenfél tulajdonképpen le is tehet arról, hogy az első körökben beleszól a játékunkba (na jó, ennél azért már egy picit előrébb tart a játék). A Mágusok alkonyával kimondottan eldurvult a helyzet, hiszen a Tündérszúnyog és A pókok nagyasszonya felturbózzák a decket, míg a Méregelementál és a Kerge darázs extra védelmet adnak, és lehetővé teszik a beleszólást az ellenfél játékába. A pakli motorja még mindig a Manaszövő, de anélkül is tökéletesen meg lehet indulni, például egy Zanpók + Sheran védősárkánya kombóval. A kivégzésről pedig Fetus, a haragos és az Eleven méreg gondoskodnak.

Lépéselőny

moa_homokfutoItt lehetőségek egész tárháza nyílik meg előttünk, hiszen nagyon sokféleképpen össze lehet rakni. Talán a legáltalánosabb a KF-es verzió. Bár a készítők valamiért hanyagolják mostanában a KF-es tárgyak kiadását, még mindig nagy erőt képviselnek a régi sztárok: Moa homokfutó, Gyilkos pöröly, Bénító gyűrű, Ryuku harci szekér, Vlagyimir szekercéje, esetleg a Dorony-duda. Lények közül érdemes a valamilyen védelemmel ellátottak közül válogatni (Antimágikus goblin, Az aranysereg stratégája), mert valahogyan biztosítanunk kell, hogy legyen tulajdonosa tárgyainknak. Bár védelemmel nem rendelkezik, még mindig a koncepció legerősebb tagjának tartom a Törpe hőst, a képessége kimondottan brutális. Ettől függetlenül úgy érzem, hogy egy nagyon fontos szín, nevezetesen a lila (Őrült Montrix, Dj’arekh tárcsa, Okulüpaj robbanó gömbje) hiánya eléggé érződik a paklin, ezért meglehet, hogy a pakli nem tud 100%-ot nyújtani a szombati versenyen. A Lépéselőnynél építhetünk még a kalandozós vonalra is, természetesen A kalandozók védőszentjével, esetleg Törpe-gnóm Glionnal kiegészítve, még nagyobb tempót adva harcosainknak.

Csapda pakli

elmecsElsőre viccesnek tűnhet, de a követő elmebeteg erős, és a Mágusok alkonyás csapdák sem sikerültek olyan gyengére. Az első körös Elmecsapdára kevés megoldás létezik, hihetetlen idegesítő az a kártya. A Hurokcsapda pedig ingyenes lénycounterként funkcionál a követő mellett. A legnagyobb hibája, hogy túlságosan épít a követőre, side-ból (esetleg alapból) készüljünk követőszüntetés ellen. Még egy A bőség zavarás csapda decket sem tartok lehetetlennek, hiszen 5 csapda = 20 sebzés az első körben – ha más nem, poénnak 10/10.

Gólem pakli 

Enkala képessége irreálisan erős, csak ugyanúgy, mint a csapdáknál, itt is fennáll a veszély, hogy a követőnk nélkül tehetetlenek vagyunk. Mindenképpen rakjunk mellé Hegymélyi keltetőt, a gólemek többnyire passzívan érkeznek, meg egyébként is, kell egy lassítás a követő drágítása mellé. A sárga és a barna szín egyaránt tartalmaz prémium gólemeket (Sztatikus gólem, Mahomi gólem, Papírgólem, Zangólem), de ha nem sikerülne kezdőkézre 1 manás gólemet húznunk, még mindig dönthetünk úgy, hogy keresünk a követőnkkel egy Apró morfot. A gólem követő picit kivétel a többi közül, hiszen 16 ÉP-t kell fizetni a belövéséért cserébe, ezt kihasználhatjuk úgy, hogy rakunk be alapból 1-2 Groxmathi átokmanót, csak hogy a zöld szín is képviseltesse magát a paklinkban, na meg hogy a maradék 4 ÉP-t is megoldjuk biztonságosan.


Ti melyik paklikban érzitek még a potenciált a fentiek mellett a semleges jellemből?

Szatmári Bálint

9 thoughts on “Készüljünk a Jellemek harcára! (2. rész) – a semleges jellem

 1. Köszi az elemzést, ez is korrekt lett. Semleges kontrollhoz ki lehet próbálni még a Nikolauszt is, bár ez egy kicsit rizikósabb, mint az együgyűs verzió.

 2. A ‘sima’ tárgypakli ma már nagyon nagyon nem virgonckodik, jellemek harcán egy hangyányi esélyt adok neki azért. Ha valaki nagyon elvetemült, bepróbálja az őshangyákat 🙂 Kb. ezek jutnak mg eszembe.

 3. Az épületek is jók még a semlegeshez. Összeraktam őket, nem rosszak. Nem egy fixen versenygyőztes koncepció, de Zsolti szavaival élve jó kis all-in:)

 4. A teknős mindig is erős volt, most is használni fogják. Csak ne mezővel használják!
  sokmindennel jó, de azzal pont egy kalap …

  A gólemeket erősnek tartom még, bár szerintem nem keltető nélkül erősebb. A Héteoszixot mindenképp használnám, a Kőgólemet is erősnek tartom.

  Csapdadeck, te jó ég. (fujjjjjjjj 😡 ) Egyszer jól elrakott egy. Egyébként a formátumhoz nagyon jól illeszkedik.

 5. A csapda-dekk tenyleg nagyon komoly, en is kiprobaltam, valoban erosen kovetofuggo, de megoldhato tan, hogy mindig mukodjon!.. 😉 A Boseg zavara-s verziot kiprobalom!! 😀

 6. Kár, hogy nem tudok elmenni, nem nagyon szoktak ilyen részleteket kitenni a blogra, hát még ennyi paklit. Nem baj, majd márc. 7. pont jó időpont és formátum szempontjából is.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.