Készüljünk a Jellemek harcára! (3. rész) – a gonosz jellem

Három részes metagame-elemzésünk záró felvonását olvashatjátok az alábbiakban, amelyben a gonosz jellem kerül terítékre.

Semleges csatamező

sotet_magiaHosszú éveken keresztül a gonosz mezőnek egy egészen kellemetlen címkével kellett együtt élnie. Eszerint „a gonosz mező az, ami képes megverni a jó mezőt, cserébe minden mástól kikap.” Mára a mondat második fele közel sem állja meg a helyét, hiszen a folyamatos erősítéseknek hála rendkívül masszív és versenygyőzelem-esélyes koncepcióról beszélhetünk. Aki játszott már hasonló paklival, az tudja, hogy a deck megy magától, ha van elég keretünk a dolgokra. Ebben segít az MA egyik sztárja, a jelenlegi legjobb manatermelés a játékban, a Sötét mágia. A pörgést olyan kártyák segítik, mint a Tirranda batyuja, A fájdalom ura, Csuszpit. Hasznos lényekből és jó permanens erőforrásokból (Lélekgyűjtő pálca) nincs hiány, egyedül a counter részleg marad el a többi jellem felhozatalától, már ami a 0-s részleget illeti. Egy Dornodon mosolya, vagy Manifez igazán ízletesnek mondható, ha nem az ingyenesség a cél. Márpedig a pörgést képes lesz megállítani egy jól összerakott gonosz mező, hiszen a szintén az MA-ban megjelent Megsemmisítő csapás ebben tud remekelni, míg későbbi takarításra egy Nax’rahn, a kegyetlen meglehetősen ideálisnak tűnik. Láthatjuk, hogy a lehetőségek tárháza már csupán ezen összeállításon belül is közel végtelen, ami felhívja a tesztelés fontosságára a figyelmet.

A legfőbb követő

halalos_morfAzok a dominánsan egy színre építő paklik, amik hagyományos környezetben is megállják a helyüket, azok jellemeken csak tovább erősödnek, hiszen számottevően nem zavarja őket a beszűkült készlet. Márpedig a káosz istenének követői esetén pontosan egy ilyen összeállításról beszélhetünk. A paklink legerősebb lapjai az előre felcsapott narancssárga papírok, amik pillanatok alatt felőrlik az ellenfelet, ha hagynak teret nekik. Bár a fő csapásirány meglehetősen egyértelműnek tűnik, azért itt is több variációs lehetőség közül választhatunk az összeállításnál. Használhatjuk a klasszikus, szinte kizárólag lényekre építő verziót, vagy kicsit feltölthetjük olyan meccsfordító varázslatokkal a paklinkat, mint az Áldozat az ősi isteneknek vagy az Ősi praktika. A pakli egyik önálló variánsáról is itt emlékeznék meg, nevezetesen a fattyak seregéről, amik kedvező lapjárás mellett 2. körre gond nélkül elcsomagolhatják az ellenfelet. Bármelyik változat mellett döntünk, szinte biztos, hogy Elenios követője helyet kap majd a narancssárgák között. Egy jó jellemű istené? Aztán rájövünk, hogy bizony a morfokat Eleniosként fogjuk kikeresni, hogy aztán Chara-dinként tegyük ki az asztalra.

Zarknod bilincse

A bilincs szinte minden versenyformátumon potenciális lehetőséget rejt magában. A hagyományos bilincsek két alapszíne a mai napig a lila és a fekete, így jó bilincses papírokból nem szenved hiányt a jellem. Bár kissé szomorkodhatunk a Techiánafluxok és Szirén gésák miatt, azonban a nem is olyan régen még bilincs kompatibilis piros színből is tudunk találni igazán hasznos kártyákat, ha más nem, 3 A halandóság átlépése könnyen a pakliban találhatja magát. Ha már a halandóságnál tartunk, akkor gyorsan emlékezzünk meg itt az Edralianról is, ami szintén összeállítható a formátum adta keretek között. Bár nem a halleres Edra lenne az első számú pakli, amit elvinnék a hétvégére.

Hegymélyi keltető

a_tebolyodottSzintén egy olyan nagy csoportról beszélhetünk, aminek több változata létezik, kezdve a Chara-din követős vagy éppen A halhatatlanok nagymesterés verziótól. Az biztos, hogy passzív minőségi lényekből nem szenvednek hiányt a gonoszok, hiszen olyan kiváló papírosokat köszönthetnek a soraikban, mint az Életadó, Az élet és halál ura, a Múmia vagy a Rothadó borzalo A két fő vonalnak az arculata alapvetően különböző, hiszen a Chara-din követő esetében tempóból akarjuk legyűrni az ellenfelet, míg a nagymesternél inkább az élettel megtámogatott minőségi kontroll(áló) lényeink segítségével próbáljuk bevinni a kegyelemdöfést. Mivel az eddigiekben már látható volt, hogy bizony Semleges csatamezővel szinte valamennyi jelem színeivel érdemes próbálkozni, így a 3 lapos kezdés egy picivel kockázatosabbnak tartom az elmúlt időhöz képest. De mint tudjuk, egy jó versenyhez egy nagy kosár szerencse kell, meg egy csipetnyi sorsolás (még ha oly szabadon is formáltuk át ezt a klasszikus mondást).

Éjfattyak

nzkromithlan_a_magusA legkompetensebb etnikumról nem szabad megfeledkeznünk, hiszen a deck lényegében összeállítható a fekete-lila-piros trioból. A pakli játék közben az esetek döntő többségében nem igényel túl intenzív agytevékenységet (eláramlom a kisebbet, lerakom a nagyobbat), azonban jól és hiba nélkül játszani egy paklival soha nem egyszerű feladat. Bár a mezők miatt pont egy bekezdéssel ezelőtt kongattuk kicsit a vészharangot, mégis valamivel erősebbnek érzem a drágítást, ugyanis a Villámháborús paklik leginkább a semleges jellemet forgatók körében lesz valószínűleg népszerű (azért nehogy egy manós-szirén mix az orrunkra koppintson!), így egy fokkal talán ritkább megjelenésre számíthatunk, mint egy átlagos versenyen.

Gyűjtőgenerálás

eletadoSokan megijedhettek, hogy bizony megint egy kontár munkával találkozhattok, hiszen eddig még nem esett szó a vitathatatlanul versenygyőzelem esélyes koncepcióról. Picit megsiratjuk az olyan lapok hiányát, mint a Búvópatak, de még így is bőven lesz kraft az összeállításban. A narancssárga papír kiválasztása is érdekes lehet, hiszen Bilinccsel, valamint Korlátozással is próbálkozhatunk, de ha nagyon biztosan akarjuk szétkombózni a kontrollokat, akkor egy VH-t is mellécsaphatunk. Talán a Korlátozást érzem most a legjobbnak a fenti trióból, ugyanis egy Rúna vagy Mező esetén 5 lappal tudunk indítani. Márpedig a kezdeti lapelőny fél siker a jellemzően counterekkel felálló összeállításokkal szemben. Magát a paklit és annak mechanikáját nem kell bemutatni, hiszen számtalan alkalommal bizonyított már a legmagasabb szinten.

Lépéselőny

Sokan felvonhatják most a szemöldöküket, hogy kezd komolytalanná válni a dolog, ha már ilyen lehetőségekről is megemlékezünk. Azonban egy Chara-din követővel és pár zanszilánkos lappal karöltve az elképzelés közel sem életképtelen. A Neuroblasztok, Lélekgyűjtő pálcák, Világégések bizony ütőképes egyveleget képesek alkotni, ráadásul oly módon, hogy a követőnk biztosítja számunkra az ölést, miközben mi csak kontrolláljuk a játékot. A paklit összerakni nem egyszerű, így kezdjünk neki időben! Ez nem a szombat hajnalban összedobálom fajta!

Rox, a csontok ura

nekromanta_csontmesterA kulcslapok döntő része Leah, így nagyon nem korlátoz minket a formátum az összerakásában. A kiegészítő lapok talán egy picikét gyengébbek, mintha a klasszikus Erős-Soli-Földanya-Flux kvartettet csaphatnánk mellé, de még így is iszonyatos erőt képviselnek. Aki már játszott Rox ellen, az tudja, hogy szinte egyik pakli ellen se kell annyira kezdeni, mint a Rox ellen (na jó, még a Raia kontroll-horda ilyen). Mindenképpen számoljunk a deckkel, ugyanis egészen az első helyig képes menetelni.

Mivel az utóbbi két jellemeken rendre etnikum paklival indultam, így a továbbiakban essen szó róluk is röviden. Ezek a paklik általában jóval pénztárcabarátabbak, mint a fentiek. A játékélményre azonban nem lehet panasz a velük való játék során.

Quwargok

quwarg_hangyabuvoloA kis rovarokkal mindig érdemes számolni, hiszen végtelen kombóról beszélünk, ráadásul mindezt képes egyetlen asztalon levő bármilyen aktív lény segítségével előadni (A fájdalom szépsége – Quwargok földje vonal). Az újonnan megjelent Hangyabűvölő nagy valószínűséggel mindegyik jellem ellen használható lesz (ha más nem, a semmizés), míg az inspirátor egyenesen csúcskategóriás lesz a deckjében. Az erejüket jól mutatja, hogy egy évvel ezelőtt egy harmadik helyet azért tudtak szállítani az amatőr kategóriában, ezzel Nemzeti bejutást eredményeztek. A kontroll jellegű összeállítások ellen különösen erős a pakli, hiszen a Quwarg harcmágus nem sokat vesztett az erejéből, míg egy harcmágus-ősmágus duó után sokszor elhangzik a „kezdjük inkább a következőt” kezdetű klasszikus.

Vámpírok

Az MA megjelenésekor nagy reményeket fűztem a kis vérszívók feltámadásához. Az igazi áttörés még várat magára, azonban a Beldianos verziót továbbra is alkalmasnak tartom meglepetésszerzésére. Mindenképpen minőségi erősítést kaptak, így érdemes próbálkozni velük!

Orkok

A HKK „legőszintébb” etnikumáról beszélünk. Sokszor énekeltünk már róluk a blog hasábjain, így hosszas bemutatásra nem szorulnak. Picit olyanok szegények, hogy mindig megemlítjük őket, aztán vagy senki nem indul velük, vagy inkább a mezőny második felét fogalalják el. Az összeállítás ráadásul abszolút pénztárcabarát módon is összerakható, így egy kezdő-amatőr játékos számára jó választás lehet. Érdekességképpen valaki próbálkozhat egy elvetemültebb ötkövetős varka-ork gyűjtőgenerálós csodával is.

Ti melyik gonosz összeállításokban érzitek még az erőt?

Dávid Máté

12 thoughts on “Készüljünk a Jellemek harcára! (3. rész) – a gonosz jellem

 1. Ha ilyen sokáig fogod ismételni ezt a Beldianos vámpír paklit, valaki a végén még tényleg el fogja vinni versenyre. Remélem azután is tükörbe fogsz majd tudni nézni!

 2. @Balukaaaa: Nem tudom, h komolyan írtad-e v irónikusan, de smiley nélkül elég offenzív kijelentés. A vámpírok sztem is egy erős koncepció, nem1x láttam mostanában vele játékosokat. Viszont ezt a Beldian dolgot kicsit túlnyomottnak érzem. Van egy jó követőjük, az 1es olcsóbbítás majdnem mindent etnikumnál nagyon-nagyon jó, a +1 HP csak hab (a gyógyítás meg pláne). Tudom, h VH és mező, de tűz és köd széljegyzetben – kisbetűvel – áthúzva azért megemlíthető.

 3. @koranyig
  Nyílván vicc volt, csak nem szeretek mindent telenyomni érzelmet / extra jelentést külön kiemelő ikonokkal. Lehet ezt érteni azok nélkül is.

  Egyébként a követőnél a gyógyítás a legdurvább képesség, többször szoptam már ki ellenük csak amiatt.

 4. Köszi az elemzést, én a bilincset, a Roxot és a gyűjtőgent érzem a legütőképesebbnek a gonosz felhozatalból. Ami a Beldiant illeti, nekem az a legnagyobb gondom vele, hogy bizonyos népszerű lapok hátrány nélkül kikapcsolják, pl, Torqan vagy a Sebzett vérfarkas (oké, a kánter részét megfogja). Apropó vérfarkas, a járjas nekronhorda is megér egy említést szerintem.

 5. Én sem értettem sosem,hogy minek erőltetni ezt a Beldiant. Igen,egyszer kikaptam én is tőle,amikor keltetős,életes deckkel voltam. És kb ennyi a történet,még ZSZ bontotton sem zavart,jó volt neki odaadni a ködmangót.

 6. Ami még szóba jöhet:
  – leah horda
  – köderdő
  – zsz mező
  – 5 követős köd
  – vh-s szkenó

 7. Szrintem a thargodanokat is érdemes kipróbálni. Az éjfattyak szerintem minden formátumra jók ( csak a gyngy versenyre nem). A krabberek is jók abban most különösen sok erőt érzek. Nem tudom, szerintem valamim őrült bepróbálkozik a motyogókkal, vagy a himalája majmaival, a yetikkel.

 8. A vámpír dologhoz: amennyire én láttam, a vámpír paklit az utóbbi időben (ilyen 3.-5. helyeket csíptek el vele emlékeim szerint) mindig vámpír követővel használták, én is azt tenném.

 9. Beldian? Ellenfél első asztalon maradó lapja nem jön létre. És? A vámpír követő a meccs elejétől a végéig segíti a vérszívókat (kivéve, ha belövik, de az más kérdés).
  -1-be kerülnek, +1 ÉP, gyógyulás, mi kell még? Ennyire nem tápol semmilyen követő a sárkányon kívül.

 10. Igaz, hogy elég kezdő játékos vagyok még, de szerintem a vámpír követő a használhatóság határát súrolja, nem olyan rossz.. de én például a sötét manifesztációt sokkal jobbnak gondolom, ha etnikum követőről beszélünk. Amúgy, ahogy elnézem a mostani entikum követőket, a legtöbb ezt tudja, sőt, még jobban is, ráadásul még védelmet is ad a lényeknek a legtöbbjük.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.