Az utolsó kétségbeesés

A kétségbeesés hatalma tiltásának hátteréről

Bizonyára sokan olvastátok már a Beholder weboldalán, hogy március 15-től tiltott lesz A kétségbeesés hatalma, ami azt jelenti, hogy közel három és fél év után bővül újra a tiltott lapok listája. Valószínűleg ez a döntés több kérdést is felvet számotokra, így a tiltás hátteréről szeretnék most egy keveset mesélni.

A kezdőknek szóló törekvéseknek (Toborzás, Kezdő Liga) köszönhetően meglehetősen sok újonc, illetve kevés versenytapasztalattal rendelkező játékos fordult meg mostanság a Dungeonben, és bár a versenyek alapvetően rendben és jó hangulatban zajlottak, volt egy lap, ami többször is értetlenkedést és indulatokat váltott ki. Kitalálható, hogy ez a szóban forgó A kétségbeesés hatalma volt.

Számunkra persze nem újdonság, hogy egy játékélmény-romboló lapról van szó, hiszen az Arochos valóban teljesen inkorrekt előnybe tud kerülni általa. Mindez nyilvánvalóan nem volt betervezve: annak idején én is teszteltem (így az én felelősségem is), és emlékszem, hogy a Visszavágással vagy mondjuk a Bosszúszomjas pegazussal ellentétben ez a lap sajnálatos módon nem került elő a tesztelésen, így a hordaparancsnok végül kapott egy irtózatosan nagy tápot a régi időkből, ami nem szerepelt a célok között.

a_ketsegbeeses_hatalmaJoggal merül fel persze a kérdés: miért pont ez a lap? Hiszen ott van például a Szánalmas teknős, a Nil herceg dalnoka vagy az Életadó, melyek miatt szintén szoktak panaszkodni a játékosok, mondván túlságosan is erősek. Van azonban egy pont, ahol A kétségbeesés hatalma gyökeresen eltér a többi problémás kártyától. Nevezetesen az, hogy tisztán a képességét nézve, az inputot és az outputot összevetve sokkalta inkorrektebb bármelyik brokennek vélt lapnál. Tény: a Szánalmas teknős kellő manánál ki tud semmizni egy gyűjtőt és ki tud dobatni egy varázslatokkal teli kezet; az Életadó nagyon erős a gyűjtőgenerálós deckekben, a Nil herceg dalnoka pedig egylapos kombóként okoz gondokat. Amíg azonban ezek a lapok “csak” szimplán túlságosan erősek, addig A kétségbeesés hatalma egész egyszerűen összeegyeztethetetlen a HKK meglévő lapkészletével. Kockázat nélkül, 0 VP-ért 9 VP-t termelni az első körben olyasvalami, amihez még csak nagyon messziről hasonlót sem találni. Egy ilyen lapot látva pedig joggal érzik azt a kezdők, hogy indokolatlan előnybe kerül ellenfelük, hiszen ők maguk is érzik: ez a lap nem illik a játékba, vagy legalábbis olyan, mintha – képességét tekintve – 2050-ből látogatott volna közénk, egy “dream card”, ami hirtelen valósággá válik. És bár nyilvánvalóan lehet ellene védekezni (a Mágusok alkonyában például több olyan ingyen jövő lény is van, ami lecounterli), ezzel még nem tesszük semmissé azt a vitathatatlanul szörnyű első/korai benyomást, ami akkor keletkezik, amikor valaki a nulladik körben kikap egy ilyen laptól. Mert nem egy erős, jól összerakott, ritkákkal teli pakli vagy egy durva kombó veri meg, hanem egy szem lap, ami nem csak hogy sokkolóan nagy előnyt biztosít a használójának, de még lehetőség sincs arra, hogy ő maga is betegye a paklijába. Egyrészt, mert nehéz beszerezni, másrészt, mert csak Arochosba jó. Egyszerűen nem szabad felületet adni arra, hogy bárkiben is ilyen benyomások szülessenek.

A cél ezzel együtt nem az Arochos pakli kinyírása, a deck “klasszikus” vonala ugyanis erősítésre számíthat. Ezt bizonyítandó, ki is szivárogtatnék nektek egy lapot a tesztlistáról, mely A kétségbeesés hatalma pótlására született, és az egyik közelgő Zénben fog megjelenni.

1 VP A király bohóca
Raia, kalandozó, gnóm, KF, háló, 1/1, repül

Anti-mágia: 0. Kijátszásakor kapsz annyi VP-t, ahány lényed van játékban, de max 5-öt. Nem áldozhatod fel.

A lapot természetesen még teszteljük, így senki se vegyen mérget arra, hogy ez lesz a végleges formája is!

Összegezve tehát az eddigieket: A kétségbeesés hatalma tiltása mellett leginkább az szólt, hogy nem csak játékélmény-romboló, de a játék jelenlegi állásával összeegyeztethetetlen mértékű előnyt is nyújt ugyanakkor, ami főleg a kezdők esetében igen komoly veszélyforrás – ilyen szempontból nagyobb, mint bármelyik másik lap. Én személy szerint nagyon remélem, hogy (legalábbis többségben) egyet fogtok érteni a döntéssel, megértitek annak hátterét, és hogy miért kapott ez a kártya prioritást a többi problémás lappal szemben. Az Arochos-fanok pedig ne búsuljanak: kedvencük a jövőben is bőven játszható marad majd!

Csető Zsolt

Reklámok

47 thoughts on “Az utolsó kétségbeesés

 1. Ne fehér legyen, hanem maradjon a Jellemben!

  Am ha most inkorrekt (…) nem értem, hogy 2011ben, amikor tényleg OP volt, és én is beismertem, mert ellenlap sem volt, miért nem akk lett tiltva.

  Minden tiszteletem a kezdőké, csak nem értem miért nem lehetett csak a Kezdő kategóriákból kitiltani, és meghagyni azoknak, akik be merik vállalni versenyen.

  Remélem innentől a kezdők határoznak meg majd más tiltásokat is, ha szembejön velük, más inkorrekt kombó…

  No offense!

 2. Láttam ezt a lapot, és játszottam is ellene. Ez a lap első körben megnyerte a játékot a látott meccsen. Amikor játszottam ellene akkor csak a lassan járj védett meg az elsőkörös nyeréstől, de a második körben az arcomba kaptam. :/

 3. Mondjuk arra is kíváncsi lennék, amikor a kezdők összefutnak az első villámháborús tekivel, vagy elhúzza a nótájukat egy Nil dalnok. 🙂

  Mindenesetre én megbízom Zsolti hozzáértésében, csak az egész kissé váratlan volt, nem úgy, mint pl. az Elmerombolás, vagy a Nekrofun.

 4. A tiltás sztem emészhető, nem annyira nagy érvágás. Viszont, ami nálam kiveri a biztosítékot, hogy miért kellene erre az új lapra a nyomorult AM:0?

  Nagyon elegem van már, hogy ilyen olcsó lapokat se lehe már megfogni egy spellcounterrel. Ha meg egy arochost, vagy raia dekket lecounterelnek, az meg is érdemli.

  Kérdés: a spell alapú countereket teljesen ki akarjátok nyírni a közeljövőben? Mert pont kb semmi értelmük nincs, ha úgymond kulcslapokat nem lehet megfogni velük.

  Az AM nagyon túlszaladt mostanság, jó lenne ha visszavennétek belőle.

 5. @Zanzagrosz: Majd amikor szembejön egy Trinigan és lapod sem fog létrejönni, vagy egy VH ősmágiát kér a járj ellen és első körben veri a 20at akkor is kérjünk tiltásokat. Nem is beszélve a rúnás dalról…

 6. A végső kétségbeesés….

  Amúgy ez nekem pont megfordult a fejemben de pont ezért is érzem ugyanúgy a dalnokot is imbának, rengeteg új emberre számíthatunk,kezdők s újrakezdők, akikre nem feltétlen pozitív benyomást tesz hogy ül 3*3 percig és várja hogy “leüssék” az első, max második körben….mert mondjuk egy kezdő deckjében nem feltétlen lesz techflux/stigma erős/solisar , negátor/gésa stb stb hogy komolyabban bele tudjon szólni.

  Az, hogy lesz utánpótlás viszont némileg kárpótolja majd az adott embereket, és remélhetőleg “ellenszerből” is több lesz majd.

 7. Nem kellett volna tiltani a kétségbeesést, de ha már új lap jön helyette, akkor néhány észrevétel:
  -legyen sárga
  Raia hordába ne legyen már jó! A jellemből kívül amúgy sem szerencsés.
  -AM:0 tényleg nem kell rá
  Fontos lapot azért legyen már könnyű megfogni. A jelenlegi formájában erősebb így, mint a kétségbeesés. Első körben ugyanúgy kifér és megfogni eleve nehezebb, mert lény, az AM:0 már túl sok.
  -A háló nagyon zavarja az Arochost, ha sok manához jut. Hiába kap egy erősítést, ha azt ki sem fogja tudni használni.
  -Ne lény legyen, mert így megint csak a dalos vonalat erősítitek. Barna dal keresi, a sok lény után ad tápot, aztán már ott is van a hoki megint. Elég hoki lénynek A legfelsőbb pap, nem kell oda még egy. Egy általános varázslattal jobban kibékülnék.
  -Ha mégis lény marad, a gnóm altípus kifejezetten tetszene, egy arochosos gnóm pakli érdekes színfolt lenne fajra.

 8. Vicces volt, ahogy behós Jellemeken nem volt az ellenfelemnek köre, pont a Kétségbeesés hatalma (és a Nil) miatt. Zsolti is kapott kétségbeesést, igaz, csak a második körben a 3 erdő miatt. 😛

  Mindegy, majd lesz más pakli (pl. a klasszikus, Ősi rúnával felálló), ahol pörgethetem a dalnokot. Good bye, Dalrochos!

 9. Ne mondjátok kérlek komolyan, hogy egy negátor, vagy egy gésa a megoldás a mostani olcsó lapokra. Oké, hogy ott marad egy lény, de egy ilyen drága counterre támaszkodni blődség. Arról nem is beszélve, hogy kb jót röhög az ellen, ha pl ő kezdett és te meg szorongatod ezeket a spoilernek tartott (bár sztem nem épp méltán) 3 manás lény alapú semlegesítős lapokat. Jó semlegesítésnek a Hangyabűvölőt, és a Manifezt tartom, a többi sztem lassú. Persze maga dekkjébe jó, de a prögős dekkek ellen semmit nem érnek az első körökben, SAD BUT TRUE.

  Ezek után meg jönnek az AM:0-k… Ez a nevetséges, nem a kétségbesés tiltása.

 10. Én csak példaként hoztam fel, a lényeg nem ez volt(hanem az hogy egy kezdő/újrakezdő nem fog annyi counterrel/megoldással játszani így még annyi esélye se lesz…..), de igazad van abban hogy ilyen hlyeztekbe pont hogy még inkább kevesebbet érnek.

 11. Zsolti,ez most olyan,mintha a Forma-1ben a legutolsó csapat szabná meg a szabálymódosításokat,mert nem tetszik neki,hogy a többiek jobbak. Most egy Arochosos dekk veri el őket,majd egy gyűjtőgen,egy mérgező,egy vh-s teki,egy Trinigan dekk,és szépen sorban tiltva lesz a Dalnok,VH,Szánalmas teki,Életadó,manakonzi,csak mert a kezdők,akiknek a tojáshéj ott van a fenekén hkk-s szempontbol “sírnak”,hogy a csúnyagonosz dekk elverte őket… 🙂

 12. Ezt a lapot egyszerűen megfogod oszt kész. Optimális esetben 3 counter van mellette kezdésre, akkor valószínűleg létrejön. Ekkor van 10 manád és 0 lapod köszi. Dalnok mellé a két counter kevés… A jó kontrollok verik ezt a decket. Én bent hagytam volna ezt a lapot. Csak szerencsés sorsolással és profi játékkal lehet vele nyerni.

 13. Az Anti-mágia: 0-át el kéne felejteni rárakni az ijen lapokra.
  A dalnok tiltása jóval indokoltabb lenne. Ha az lenne tiltva akkor a kétségbeesés sem jelentene problémát.

 14. @Nika: Ez tetszett

  De az tény, hogy a Kezdők miatt most pár ember játéka már nem ugyanaz 😦

  No offense

 15. Istenem srácok, jussunk már túl ezen a ‘Ha megfogják nem ér semmit’ dolgon, igen, igazatok van, ha valamit megakadályoznak, akkor az nem jön létre..

  @Nika Picit félreértetted, nem a kezdők miatt döntöttek úgy, hogy kitiltják. Hangsúlyozom: A lap ‘low risk, high reward’ -> 0 befektetéssel meccsdöntő előnyre tudsz szert tenni, ez pedig nem hiányzik a játéknak. Lehet, hogy ez a lap egy versenyen egyszer fog létrejönni a 10-ből, de ha azt az egyet magában eldönti, akkor nincs szükség rá.

  @Orzag ‘Csak profi játékkal lehet vele nyerni’ Ez nem valamilyen sport, ahol lenyűgöző bravúrokkal, és veleszületett tehetséggel az ellenfeled felé tudsz kerekedni, majd egy végzetes csellel megnyerni a meccset.. Fentebb már leírtam, hogy mire képes a lap. És nem kell ahhoz profinak lenni, hogy első körben kijátszd.

 16. @Nika: még neked is ott van a tojáshéj azért. 🙂

  Zsolti nagyon szépen összefoglalta, hogy miért történt meg aminek (szerintem is) meg kellett történnie. Aki szereti a paklit az úgyis próbálgatja majd, aki meg nem szereti annak öröm és boldogság ez.

  Srácok, akik a dalonok miatt paráztok: én is utálom azt a lapot de ha végiggondoljátok igazából nem a dalnokkal van a gond, hanem az Erő dalával.

  @MrPit: be kell látni, hogy a játék erőteljesen az asztalra tolódik, és a lényes dekkek egyetlen védelme az anti-mágia. A klasszikus kontrollokat (Edraliant is) úgy kell átalakítani, hogy ezeket le tudja kezelni. Amúgy a Sebzett vérfarkast kihagytad, ami talán az MA egyik legtöbbet használt kártyája mostanában.

 17. @Szati: És így lehet beférsz vele (dalnok nélkül) a középmezőny elejére…
  Húú de erős is a dekk XD

 18. Meglehet érteni ezt döntést is. A király bohóca pedig maradjon raia csak kerüljön le róla az antimágia (sztem).

 19. jetysfaction Valószínül azért mert van rajta egy kis védekezéses jelecske. Ez az ikon sokat szokott dobni a lapok használhatóságán.

 20. Teljesen egyetértek azzal, hogy ez a legdurvább erőforrás a játékban ár/éték arányban.
  A későbbiekben én is támogatnám a többiek (Életadó, Dalnok, Teki) exterminálását.

  És skacok pls, nem a dekk lapjainak kell jónak lenni, abszolút nem baj, ha a tudásnak kicsit több szerepe lesz (legalább a versenyjátékban, ha megvalósulnak a tiltások) . Kiesik (a jövőben, remélhetőleg) pár spoiler, brühühü, gondolkodni kell…

 21. @Robi A dal deck sem nyert sok versenyt, köszönhető annak, hogy meg lehet fogni a lapjait. De ha egyszer véletlenül létre jön a Dalnok, mert teszem azt nem húztál countert/megoldást, akkor onnan az esetek 95%-ában nincsen comeback. Kérlek értsd már meg a két lapot közötti párhuzamot. Félreértések elkerülése végett a Dalnokot és a Teknőst sokkal rombolóbbnak érzem, mint a Kétségbeesést, de garantálom, hogy velük is fog történni valami a jövőben. Csak ezek a lapok hosszú időn keresztül meghatározták a metát, így elképzelhető, hogy nem tilátson, csak valamilyen korlátozáson gondolkodnak a fejlesztők, meghagyván a lap használhatóságát.

 22. @ Szati: Akkor sem érzem egy olyan lap tiltását, mely egydekkes… És ez már nem metaformáló, abszolút jelentéktelen lap, a MEGFELELŐ helyeken, versenyeken kellett volna kitiltani nem komplett!!!!!! (Manapság nem igen hallottam senkit sem miatta sírni nagy versenyen (nem Dalochosról beszélek!)

  @Dave: Persze szedjünk ki még egy lapot a dekkből… Ha nem lenne dalnok akkor az Erő dala sem tűnne OP-nak. Sima Arochosban még sosem panaszkodtak, mikor kiraktam.

  Részemről ennyi, de remélem akkor olyan lapok is tiltásra kerülnek majd, mint az Előnyös üzlet, a Manakonzerv, a Dalnok, az Életadó, a VH (tudjuk jól hogy inkorrekt!).

 23. Dév bácsi: persze,ott van egyrészt,mert 1 éve kezdtem újra,de máe 2001 óta játszom 🙂 Meg én nem aggodalmaskodom ennyire,elver egy jobb dekk és ennyi,elfogadom 🙂

 24. Ez kb annyira volt most nekem meglepő, mint a svájci jegybank lépése, furcsa h mennyire más lapok tiltásáról volt szó és egyszer csak kitiltódik ez a lap. Mindenesetre örömteli, lépés. Zsolti által leírt érvek teljesen jogosak. Lapötletek fórumon is rengeteg all in jellegű lapot olvasok, azokat is utálom, és az arochos dekk is pont arra jó, h 6 ellenfeledből 3 napját elrontsd, de egyébként ne érj el vele eredményt (ld még: keltető, kyorg-járj, erdő, kombók, … 😀 ). Inkorrekt volt a lap hozam/risk aránya még akkor is, ha sem maga a deck, sem maga a lap önmagában nem a legerősebb.

 25. Sztem ha egy sárga vp termelő varit akarunk butitani, akkor ne legyen más színü -lehetőleg nem vari (bár a lény még így ilyen feltétellel belefér sztem) és AM-es… és még olcsó háló is (tudom ez a 3 tényező a mostan itrend -hálós lény AM-mel de akkor is: ez most nem erről szól hanem egy butitott kétségbeesésről)

 26. Dév: teljesen iagzad van, a farkas nagyon is jó. De, ahogy írtam is, ne legyen már miden AM:0. Szerény véleményem szerint a kulcslapot kelljen megvédeni és igenis azért legyen fogható. Olyan lapoknak, amelyik pedig 0-1-2 manás biztos nem tennék rá AM-et, mivel a counterek IK-ja kb úgy alakul, hogy nagyjából egálra jövök ki a megfogásukkal. Ezt kellene észben tartani elsődlegesen. Mert azzal emgint eget kell értenem, hogy egy drágább ikju lapot nehzebben lehessen megfogni, lévén akkor nagyobb előnyre tud szert tenni egy counter után az ellen.

 27. Illetve msot jut eszembe. AM:0 helyett teszem azt olyasmi megoldás lenne ildomos mint a Fele királyság esetében, ha megfogják akkor kárpótolódik az ispse:) És ez plusz faktort vinne a játékba, mert habár megfoghatom, de mérlegelnem kell, hogy melyik variáció a jobb.

 28. Srácok, néhány dolog.

  K. Robi: az, hogy az Arochos miként szerepel a versenyen, irreleváns volt a döntés szempontjából. Sőt, megfordítva a dolgot: azért, mert egy pakli nem nyer sorra versenyeket, még nem jogosítja fel arra, hogy kapjon egy exkluzív (!) és ennyire inkorrekt, abszolút értékben ennyire a játék felett (vagy inkább azon kívül) álló lapot. Mint ahogy a Dalnok vagy a Szánalmas kapcsán sem azért háborognak sokan, mert sorra nyerik a versenyeket. A HKK diverzitása (ami örömteli) miatt szerencsére ettől nem kell tartani.

  N. Bálint: félreértés ne essék, szó sincs arról, hogy hirtelen a kezdők kezébe került a staféta. Egész egyszerűen csak van egy olyan lap, amit valójában már rég ki kellett volna tiltani (sajnos – ahogy azt írtam – csupán egy kártékony kiskapuról van szó, ami átcsúszott a tesztelésen), és a játékromboló hatása számára most keletkezett egy olyan felület, ami végképp indokolttá tette a tiltását.

  A “majd akkor kikapnak ettől meg attól a kezdők” kommentekre reagálva: így van, ez meg fog történni, ez is a HKK része, nagyon régóta léteznek már elsőkörös paklik. A “miként”-et azonban nem tudom kellően hangsúlyozni. Egy A pokol szeme + Lidércúr + Életadó + jó gyűjtőgenerálás szituáció egy szerencsés húzás, és kártyajátékról lévén szó, el kell fogadni, hogy a jó lapjárás okozta extrém jó húzások a játék részét képezik. Az viszont, hogy “behúzok egy lapot, ami mellé tök mindegy, hogy milyen aktív lapom van, mert ingyen ad annyi manát, amennyi egy játék megnyeréséhez 2015-ben általában szükség van” joggal nevezhető elfogadhatatlannak.

 29. Ja igen, A király bohóca kapcsán: egyelőre nulla kilométeres lapról van szó, ha erős lesz rajta az anti-mágia, a szín, vagy bármi, természetesen gyengítve lesz, aggodalomra semmi ok! 🙂

 30. A sok hozzászóló után már nem bírtam megállni, hogy ne írjak én is pár sort. A tíltás megmagyarázását tényleg lehetett volna kicsit másképp is tálalni, mert így az olvasónak tényleg az lehet az érzése, hogy a kezdők miatt lett tiltva ez az évek óta versenyeken szereplő lap. Ez a kezdőkkel szemben némi ellen érzést válthat ki a profi játékosok szemében. Én is kezdő vagyok, viszont én se értem, hogy most miért kellett ezt a lapot tiltani. Persze azt értem, hogy nagy tápot tud adni az arochos decknek, de 0. körben is megfogható lapról beszélünk. Nem feltétlen kell hozzá 3000-es földanya ereje, vagy solisar. Vannak már ettől olcsóbb counterek is. Pl ott a Kerge darázs vagy a ködvidékben megjelent Ezüstmágus torony.Védekezésből ingyen megoldják Sőt ha létrejött is a kétségbeesés, még utánna is orvosolható pl egy most már eléggel, (mert hát elég esélyes, hogy kipakolja a kezét 10 manából, ha csak nem counterek vannak a kezében, de azzal meg nem öl meg első körben). De ha annyira tiltani akarják, akkor elég lett volna csak a kezdő ligából tiltani azt.
  A király bohóca tetszik, de szerintem is sárga lenne a hozzá illő szín, már csak amiatt is, mert gnóm. Az anti mágia szerintem maradhat, valószínűleg a jövőben a semlegesítős lények lesznek erősítve, mint a counter varázslatok. Viszont le kéne venni vagy a hálót róla, vagy azt, hogy nem áldozható. És el tudnám képzelni 2 zanszilánkért vagy 1 Vp-1nekron idézési költséggel is.

 31. A háló és az áldozhatatlanság azt segíti elő, hogy ne egy újabb hokigeneráló lap szülessen. Így is jóféle tempóelőnyt biztosít, de közben kordában is tartja a decket.

 32. @Csető Zsolt
  Legyen sárga általános, ahogy már írtam fentebb is. Ezt ugyanúgy előrántja a barna dal, és a hálót kikerülve is csinálhat csúnya dolgokat.

 33. Hello,

  Én is beállok az értetlenkedők sorába. Nemigazán tudom elfogadni azt az érvelést, hogy az életadó mellé kell a jó húzás. Az arochost láttam már kikapni kétségbesés után, a gyűjtőgent soha, ha kijött az életadója. Az előnyös üzletben és az életadóban főleg az a dühítő és idegesítő, hogy hátulról nyer a pakli, a teki pedig kirakja majd a végtelen lapból a 3 eszement tekit és agyonlő, szintén hátulról.
  Elhiszem, hogy kezdő kategóriában zavaró volt és inkorrekt, pláne, ha olyan paklikat ver meg amik amúgy sem lettek volna képesek lecounterelni, mert nem nagyon tudnak beleszólni az ellenfél játékába, lévén kezdőpaklik…
  Félre ne értsetek, ne akarom védeni. Egy rosszul kitesztelt követő által OP-vé tett lap. (No offense, más se vette volna észre 6000 lapból.) Nekem nem fog hiányozni, általában gyngy-re viszek Arochost és ott amúgy is mindig tiltott volt a kétségbeesés.
  Az a dühítő, hogy itt van 30-40 versenyjátékos, akik évek óta felhívják a figyelmet több OP és tiltandó lapra is: dalnok(barna dal), teki, előnyös üzlet, életadó, és kb. semmibe nincs véve a véleményük. Holott az elmúlt években jórészt ők tartották el a HKK-t, illetve nekik van a legnagyobb rálátásuk a metagamere. Ezzel szemben pár kezdőverseny után a játékkal épp csak ismerkedő egyének hatására, hipp-hopp kitiltunk valamit, ami nekik nem tetszett. Tehát, ha ki akarok tiltatni egy lapot, akkor adjam oda a kezdő ligában valakinek hogy végigalázza vele a mezőnyt? 😛

  Robi: Szerintem a fehér hordának nem kell egy 1/1-es lap, ami _már meglévő_ lények után ad manát. 1-manás lénynek olyan kell, mint Slyvana: stabil őrposzt és laphúzás. A király bohóca kezdő lapnak nem csinál semmit, topdeckelve pedig szintén nem csinál semmit egy fehér hordában.

  Üdv: Kyb

 34. Vegyesek az érzéseim, valahogyan úgy vagyok vele, hogy egyik pillanatban helyeslem a tiltását, a másikban nem…

  Alapvetően az nyilvánvaló, hogy itt nem az a tiltás oka, hogy a lap egy univerzális spoiler, vagy hogy a ráépülő deck irreálisan erős, hanem a saját paklijában való inkorretsége. Teljesen egyetértek a Zsoltival abban, hogy első körben behúzva valami eszement op ez a lap és nem változtat ezen az a tény sem, hogy meg lehet counterelni. Viszont ugyanebben rejlik a hátránya is…egy topdeckeléskor, ha mindenki 1-1 lapra él, akkor kb. anyázhatunk is, ha behúzzuk…tehát van rizikó is jócskán ebben a lapban, miközben a többi tiltólistára követelt lapban ez a fajta rizikó nincsen meg. Ebből a szempontból a Kétségbeesést gyengébbnek érzem jónéhány lapnál.

  Valahol ugyanakkor mégis megértem. Az a gond, hogy én eddig, amikor Arochosz ellen játszottam, kb. úgy nézett ki, hogy ha behúzza a hatalmat, nyert, ha nem, nem. Én ezért nem használtam soha ezt a decket. Viszont mégis bosszantó, amikor, főleg pörgősön, az ember azt érzi, hogy kb. egy ap behúzásán múlik, hogy nyer-e egy fordulót vagy nem. Ezt a fajta szélsőséget a lapötletek között is mindig ellenzem, kérek mindenkit, hogy törekedjünk a kiegyensúlyozott lapokra, nem támogatok olyan lapokat, ami valamikor teljesen broken, valamikor meg teljesen blank. Ezt a fajta lucky-effectet ellenfélként nagyon nem szeretem.

  Összességében megértem és elfogadom a tiltás érveit, de nem biztos, hogy én így döntöttem volna.

 35. Sziasztok! 3x írtam s töröltem a hozzászólásom. Amit érdemben szeretnék elmondani az a következő:

  ha már létrejön a király bohóca és a Kétségbeesés hatalma helyett adná a manát akkor legyen már semleges színű mint az eredeti volt. Továbbá, ha gnóm lenne az öngól lenne a Lépéselőnyös+ Törpe Gnóm glion paklihoz. Tehát a javaslatom, hogy megmaradhasson a jellemek harcán az Arochos a középmezönyben az az, hogy tharr legyen s goblin. AZ AM:0 pedig csak javítana rajta. Háló nem kéne rá. Így is a hagyományos Arochos már nem lesz első körös nyerés.Talán második ha szerencsésen húzz az ember. És lámpa ellen játszom. De, tudjátok mit? Nem érdekel. Azt csináltok amit akartok. Jó éjt! Nekem már úgy sem lesz jó az éjszakám.Köszönöm! papa

 36. Helló!
  Én is rávettem magam, hogy megosszam veletek a gondolataimat. Előszür is megjegyezném, hogy szerintem ez egy inkorrekt döntés. Mégpedig a következő dolgok miatt:
  -az arochosnak nincs 1. körös győzelme, hacsak nem dalos (ebben az esetben inkább a dalnokot tiltanám a pakliból) vagy pedig, ha húz elég plusz sebzést. Ez azonban úgy nézne ki, hogy a 4 kezdőlapból 1 kétségbeesés 2 valami nyerést segítő lap és 1 counter. A HKK elfajult már annyira, hogy egy ilyen szituácíót ha nem tud megoldani egy pakli akkor az rosz.
  -egyetértek azzal a kommenttel, hogy a kezdő kategóriából tiltsuk csak ki, hiszen ott tól erős mert nincsenek 0ás counterek (nehéz beszerezni plusz drágák). Viszont ha ebbe jobban belegondolunk egy működőképes és stabil arochos deckben szintén ilyen drága és nehezen beszerezhető lapok vannak (eltekintve a 10 db zénből vásárolt összeálló dalos verziótól).
  -az arochos maga egy eléggé all in deck. Bármelyik szabálylap, átkozott követő, terrgath és egyéb rengeteg pakli azonnal csak a narancs lapjuk miatt elverik alapból. Ez ellen remek kártya volt a kétségbeesés hiszen azt akadályozta meg, hogy az arochos annyit csinál, hogy nézi az ellen játékát, mert esetleg drágítva van vagy egyéb módon lefolytják. Most csak egy példa egy 3 erdős felállás ellen semmi esélye nincs a sok counterrel és egyéb szar lappal a deckben, ha meg létrejön egy kétségbeesés egy tök élvezetes és jó játék születhet egy ilyen mecsből.
  És végezetül csak egy plusz személyes komment:
  Én imádtam az arochosos deckeket (kivéve a dalosat) hiszen remek játékélményt nyújt, hogy igen játszom sok counterrel de maga az ölés eléggé szokatlan és egyedi megoldásokat tud szülni olyan lapokkal amiket amúgy nem használunk (harcostárs, zokogó eső stb). Ezeket a remek koncepciókat megölték és nem hiszem h még egyszer elő fogom venni ezt a követőt.
  Egyszerűbb lett volna az arochost kitiltani, mint megölni a koncepció alapját és hagyni a játékosoknak, hogy -egy már alapból nem versenyerős koncepcióból- szenvedjenek azzal, hogy lehetne mégis kihasználni ezt a követőt. Pl pároson egy tokozóval. Ja nem mert kedves Tihorék beítélték h az egyik játékos ütheti az arochost mert úgy van a szöveg.

  Összesítés: az Arochos minden egyes versenyen harmatgyenge szar és élvezhetetlen pakli lesz a forgatójának, az ellenfél meg örülni fog h ezaz játszhatok mert úgyis szar a deckje.

 37. “Most csak egy példa egy 3 erdős felállás ellen semmi esélye nincs a sok counterrel és egyéb szar lappal a deckben, ha meg létrejön egy kétségbeesés egy tök élvezetes és jó játék születhet egy ilyen mecsből.”

  Erre válaszként most inkább nem osztom meg a “tök élvezetes és jó” meccsünket, amit múltkor vívtunk Klujbival 3 Bűvös erdő vs. Arochos felállásban. 🙂

  Annak megítélésével, hogy az Arochos játszható lesz-e ezt követően, szerintem érdemes lenne várni (és nem olyan logikátlanságokat írni, hogy “akkor már miért nem az Arochos lett tiltva” 🙂 ). Egyrészt, mert az “új”, Kétségbeesés nélküli Arochos paklit az aktuális lapokkal, az aktuális metában még senki sem próbálgatta érdemben, másrészt, mert még senki sem ismeri, hogy milyen új lapokat fog kapni a deck.

 38. @papa1939: lépéselőnyhöz nem lenne túl hasznos ez lap(nem kaphatsz mannát), de a kaleroknak szükségük lenne egy ilyen lapra (kiv. talán a végzeturaknak), meg azon kívül sima hordázós gnóm vagy egyéb deck egyébként játszhatatlanul gyenge.

 39. Meglepő döntés, sokkal problémásabb a dalnok, szánalmas, életadó hármas inkább a tiltólistán lenne a helyük. A kétségbeesés nem nyer önmagában, ha következetes a Beholder az előbb említett lapok is tiltva lesznek.

 40. A Szánalmas se nyer önmagában… Ahogy az Életadó sem. Előbbihez kell húzás-vptermelés,utóbbihoz meg gyűjtőgen,amit semmizésekkel simán meg lehet oldani,plusz maga a lap is egy “védtelen” lap. Se ŐM,se AM,se rezisztencia…

 41. Az arochos csak közép mezőnybe kullogott mindig, kétségbeesés ide, vagy oda. Papan kívül ritkán láttam olyat, aki szívesen forgatta a klasszikus változatot. Versenygyőzelmeit is a dalnoknak köszönheti, a 2 lap együtt egyszerűen túl erős volt. Az, hogy kicsit a kezdőkre is fogjátok a tiltást, nagyon szúrja a szemem. Feleslegesnek érzem a tiltását. Nyugodtan parkolhatott volna mellé az említett másik 3 lap is, a felsorolt tiltás melletti érvek teljes mértékbe azokra is felruházhatók.

 42. papa1939: Most már elárulhatom, hogy ezt nekem köszönheted. Tudtam, hogy ez a kedvenc paklid. De tényleg, amit a legnagyobb becsben tartasz. Amiért még mindig HKK-zol. Tudtam, hogy mennyi versenyen indultál vele, és még mennyin tervezted. Láttam mennyi lapötleted volt hozzá, mennyit teszteltél vele, mennyi formátumra alakítottad át brutálisan. Néztem ahogy örömmel forgatod a lapjait és milyen gúnyosan ördögi vigyorral tolod meg A kétségbeesés hatalmát a kisgyerekek ellen, aztán csak jókat röhögtél az arcukba. Még a kis bűvésztrükködre is rájöttem, ahogy odacsaltad a legtöbb meccsen a kezdőkézbe azok ellen, akik nem figyeltek eléggé! Aztán BUMMM! Sőt, gyakran kettő is! BUMM, BUMM. Néha háromszor is kijátszottad, majd ordítottad diadalittasan, hogy 20 manám van kis s….fej!

  Valamit csinálnom kellett. Ez így tarthatatlan volt. Majd elhatároztam magam és megléptem, amit a belső hang súgott.

  Eladtam mindenemet és güriztem keményen, szedtem össze a pénzt szépen apránként. Majd amikor összejött a tíz milla bementem a blog és a beholder közös főhadiszállására. Leraktam az asztalra a pénzt, majd leraktam mellé ezt a gané égetnivaló lapot. Halkan odasúgtam az összegyűlt tömegnek, hogy tiltsátok ki. Ők némán bólintottak. Egy nap elteltével már napvilágot is látott a döntés, persze némi erőltetett magyarázattal, de a nép csendben elfogadta a döntést.

  MuhahhHAHHAAAA! Győztem! Innen neked már véged! Nem lesz paklid amivel játssz! Ennyi! Viszlát!

  :D:D:D

  Ez az egész szánalom. Amikor kapok az első körömben egy fluxot, majd a körében béklyót és bufa tárgyat stb. az nem gáz. Az rendjén van. Élvezem a játékot a lock dekk ellen, a dal dekk ellen, here-hokizás ellen, de sajnos a kétségbeesés ellen nem tudok védekezni.

  Ez egy kb. tíz éves azonnali varázslat, ami csak egy hordaparancsnokkal működik. Mana adáson kívül nem tud mást plusz van egy kijátszási feltétele. Jujj, de kemény! Igen a “dalrochos” nevű gennyben elért némi sikert, de most komolyan ez a HKK legrettegettebb lapja??????? Egy Kyorg tudás új kb 10x erősebb nála, az minden második dekkben benne van, és lehet nyerni ha kijátsszák ellened. Ennyi.

 43. @Fefe, nem találtuk a pénzt, hétfőig légyszi pótold, különben Kisfec eltöri a lábad. Köszi!

 44. Egy ostoba, szánalmas és felesleges döntésnek tartom ennek a kitiltását. Ráadásul még háttértörténetet is kreálunk azért, hogy ezen döntésünket még jól meg is alapozzuk művi indokokkal, ráutaló magatartással (“ugye milyen erős és inkorrekt ez a lap, ugye ti is látjátok”), miközben egy ősrégi lapról van szó, amely csak egy pakliban jó, mely pakli sehol sincs és nem is volt. Nem tudom ép ésszel felfogni, hogy miért kell azon agyalnia egyeseknek éjt nap alá téve, hogy lapokat tiltassanak ki a HKK-ból, minthogy balanszíroznák vagy éppen adott esetben simán megoldanák, merthogy ugye tudjuk, nem egy megoldhatatlan lapról van szó. Hogy bosszút okoz? Igen, van pár ilyen lap. ÉÉÉÉS?????? Oldd meg és ennyi! Ja, hogy nem tudjuk és rögtön tiltjuk! Okos húzás, nagyon okos! Kiváncsi leszek, mi lesz a következő, amelyet ennyire a mostanában amúgy is felkapott “IMBA” jelzővel illettek és illetnek és “Kitiltani!” Transzparenssel prédikálnak majd ellene!!!!
  Gratulálok!

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s