Vendégcikk – Előszó a márciusi Beholderes versenyhez

Szabó András elmélkedése a draftról tiltott követőkről.

Két hét múlva a Beholderes versenyen ismét megmérettethetjük magunkat, az amatőr játékosok az utóbbi időben egyre népszerűbb Veszélyes faj formátumon, a profik pedig a közkedvelt válogatós versenyen. Utóbbi számomra is mindig egy nagy öröm, imádok draftolni, nagyon szeretem a teljes folyamatot, a felkészüléstől kezdve a tényleges draftoláson keresztül magáig a játékig. Az egyik legnagyobb élményfaktort nyújtó formátum, szerintem ebben sokan egyetértünk. Így néhány nappal ezelőtt izgalmas várakozással néztem rá a kiírásra, hogy pontosan mi is lesz…

…és az igazat megvallva, egy kicsit meglepődtem. Mágusok alkonya és Világégés, teljesen jó. Szánalmas teknős tiltása, érthető és elfogadható. A kiírásban azonban szerepel egy ilyen mondat: „A válogatós versenyen tiltottak a követők…”. No, ezen a mondaton picit fennakadtam. Nem tudom, hogy volt-e erről valahol a Beholder fórumon konzultáció (utóbbi időben bevallom nem sok időm volt foglalkozni a játékkal), vagy ez egy Beholderes döntés volt, de valahogy nekem nem tűnik annyira indokoltnak ez. Emlékszem, augusztusban a Nemzetis, illetőleg vígaszágas draft előtt Makó Balázs mondta, hogy a lehető legkevesebb lap tiltása/nerfelése a cél. Ezzel ellentmondásban áll, hogy a Szánalmas teknőssel együtt már 8 lap került a tiltólistára. Ezen túlmenően álláspontom szerint a követők éppen színessé teszik a környezetet, olyan koncepciók jelenhetnek meg, amik amúgy nem biztos, hogy összejönnének (pl. Zanszilánkokban a csapda pakli tipikusan ilyen deck volt, ami Thormedor nélkül sansztalan lett volna). Persze az is igaz, hogy a követők abból a szempontból a legveszélyesebb lapok, hogy ha azok egyszer asztalon vannak, akkor ott is maradnak, így ha irreálisan erősnek érezzük őket, akkor tényleg érdemes tiltani. De vajon ez az eset fennáll? Érdemes végignézni az összes követőt és szabálylapot e téren.

Mielőtt azonban ezt megkezdenénk, érdemes kicsit számolgatni:

Az Örökkévalóság óta a nem gyakori lapok száma, ami a kiegészítőben megjelent, 60-ra emelkedett, ezzel párhuzamosan az egy pakliban lévő kibontott nem gyakori lapok száma 6-ra csökkent. Egyszerű matematikával kiszámolható, hogy amíg korábban annak az esélye, hogy egy adott nemgyakori lapból lesz egy a bontott pakliban, 17.5% volt, addig ez a szám az Örökkévalóságra 10%-ra csökkent. De még ennél is érdekesebb következtetést vonhatunk le, ha kiszámoljuk, hány darab nem gyakori lap lesz összesen egy asztalnál? Ha maradunk a nyolcfős asztaloknál, ami eddig volt a szokás, akkor egy asztalnál összesen 8×6=48 lap lesz a Világégésből, és 96 a Mágusok alkonyából, tehát egy asztalnál átlagosan 1.6 lap lesz a Mágusok alkonyás nem gyakori lapokból, 0.8 a Világégésesekből. Mindezzel csak arra akartam célozni, hogy a mai draftban már a nemgyakori lapokra sem lehet úgy építeni, hogy biztosan sok lesz belőle, hiszen benne van a pakliban, hogy egy asztalnál egy, vagy extrém esetben egy darab sem fog keringeni belőlük. És akkor még nem is beszéltünk a versenyzőtársakról. Emiatt elsősorban a gyakori lapok alapján néztem meg, hogy a követők mennyire is használhatóak, figyelembe véve persze azért a nem gyakori és a ritka lapokat is.

Nézzük ezek után meg az egyes követőket:

kalandozokvedoszentjeA kalandozók védőszentje: Egy nagyon univerzális kis követő, ami sok lappal együttműködik, szám szerint 28-cal, ebből hat darab gyakori lap, 4 Mágusok alkonyás (abból számíthatunk kifejezetten sokra). Egyértelműnek tartom, hogy koncepció fog épülni köré, ha használják. Ugyanakkor maga a képesség voltaképpen egy VP olcsóbbítás (bár a gyakoriak közül 4 eleve egyért jön), egy kis táp és némi védelem. A viszonylag sok nem gyakori lap miatt azért jócskán több kalandozóval fogunk találkozni, így biztosan fel tudja használni a pakli a védőszentet. Ezzel együtt azonban nem gondolom, hogy ez olyan erőssé tenné a kalandozó paklit, hogy egy ilyen drasztikus lépésre lenne szükség.

Antimágikus rakshallion: Semlegesítés elleni védelem? Igazából ekként definiálhatnám a lapot, persze amellett, hogy pár vari- és lapcountert is megfog. Mind a Világégésben, mind a Mágusok alkonyában sok reakcióként is használható lap jelent meg, ebből kifolyólag, ha kicsit extrémnek is gondolom, de el tudok képzelni egy olyan paklit, ami ezeket kihagyva inkább az azonnali varázslatokra koncentrál, és az ellenfelet akadályozza. Ugyanakkor két problémám is felmerül: az egyik, hogy ez fix -1 lap, amire az ellenfél már tud side-olni, így nem biztos, hogy az az ellenhatás annyira erős lesz, hogy sokan használják, ráadásul erős benne a random-faktor, lesznek ellenfelek, akik ellen kb. csak -1 lapot ér, főleg, mert a topdeck fázisban már néha-néha a 3 VP sem fog akkora gondot okozni. Kétlem, hogy ennek a követőnek karriere lenne a drafton.

dornodon_kovetojeDornodon követője: Első ránézésre aggódtam e miatt, mondván, picit abszurd, hogy Shomori tűzmágiával ingyen heteket lőve akár az első körben nyerhetünk. Csakhogy a követő szövege úgy szól, hogy “minden Dornodon forrásod, amely sebez, és VP-t vagy zanszilánkot költöttél rá” …hoppá! Erre egy manát sem költünk! Tehát a Tűzmágiát csak 4 VP-ért növeli. A másik két Dornodon lövéssel (Öröktűz, Ősi tűz) tagadhatatlanul jó, de a sok semlegesítés miatt azért ezt sem érzem levédhetetlennek. A másik opció egy Dornodon (ork) horda, ahol +1 sebzést ad minden lénynek (persze a két pakli kombinációjával is meg lehet próbálkozni, bár az orkok anti-mágiája ezt kicsit nehezíti). A sok gyakori lap miatt mindenképpen játszhatónak tartom ezt a vonalat. De az igazat megvallva ennyi és nem több róla a véleményem.

Elenios követője: No, itt viszont már gondok vannak. Elméleti kérdés, hogy hány kék lapot lehet kidraftolni, hiszen ha már 3-4 darab van, akkor a követő nagy előnyt adhat. A második körben gyakorlatilag visszaadja a laphátrányt egy várhatóan minőségi lapelőny társaságában. Később már jelentős tiszta lapelőnyt is adhat. A Világégéses draftokban talán az ottani gyér kék felhozatal miatt ennek előnye nem igazán realizálódott, azonban a Szirének és a Lélektranszportálás megjelenésével ez könnyen változhat. És akkor a ritkákról még nem beszéltünk, sem arról, hogy a morfok a paklikban színváltóak, tehát kereshetők a kék követővel. Ennek a lapnak a tiltása álláspontom szerint több mint indokolt.

motyogo_kultivatorMotyogó kultivátor: Összesen négy motyogó van a kiegekben, az egyik ritka, kettő nem gyakori a Mágusok alkonyában, egy gyakori a Világégésben. Ez nem sok, és kb. el is lehetne felejteni az egész vonalat, ha nem lennének ott a morfok, amikkel viszont már egész elgondolkodtató. Az olcsóbbítás annyit nem számít, mert a négy gyakori morfból három eleve egyért jön, de a Védelmező morfoknak azért hasznos. A védelem és a laphúzás azonban már elgondolkodtatna a használatán. Nagyon üde színfolt lenne, ha valaki megpróbálná, és mosolyognék, ha jó eredményt érne el. De tiltásra való lapnak abszolute nem érzem.

Sárkány úrnő: 9 sárkány van a két kiegben, de ebből 8 ritka, egy nem gyakori, erre építeni elég nehéz. A sárkányok önmagában biztos nem lesznek elég jók ahhoz, hogy pakli épüljön rá, morfokkal kiegészítve lehet érdekes. Ugyanakkor ha már morf decket akarunk, akkor erre a célra a motyogó követőt hasznosabbnak tartom. Lehet, hogy egy vállalkozó szellemű egyén bevállalja majd, de nem hiszem, hogy ennek az összeállításnak babér teremne.

torpe_gnom_glionTörpe-gnóm Glion: Jónéhány törpe és gnóm is megjelent a kiegben, de leginkább Delgákra és Gnóm provokatőrökre lehet építeni, noha biztos néhány nemgyakori és talán 1-2 ritka gnóm is meg fog jelenni. Meg a morfokkal is hatékony követő lehet. Az igazat megvallva a három morfokkal kiegészített etnikum közül ebben látom a legtöbb potenciált, részben a multifunkcionális követő (bár a motyogó követő húzó képessége egyértelműen erősebb, mint az övé), részben a legerősebb etnikum-lapok miatt. Ugyanakkor a morfokkal vigyázni kell. Mivel elég sok az etnikum, és a morfok színtelenek, tehát bárhol használhatóak, nem kérdés, hogy egy asztalnál sokan fogják őket szedni, ami nehezítheti az összeszedésüket. Összességében látok esélyt arra, hogy egy ilyen pakli jó eredményt ér el, de a tiltás szükségességét itt sem érzem.

Természetesen a draft verseny sajátossága, hogy a lapok és az ellenfelek alakulása folytán bárki betalálhat véletlenül egy jó koncepcióba, és ez lehet egy követőre épülő deck is. Ugyanakkor felmerül egy kockázati tényező is. A használhatóbb követők mind a Világégésben vannak. Mivel egy asztalnál 48 különböző lap lesz csak a 60-ból, ha mind a 48 lap különböző, ami az asztalon kering, akkor is lesz 12 olyan lap, amiből egy darab sem lesz az asztalunknál. Azonban figyelembe véve azt, hogy biztosan lesznek ismétlődő lapok, a realitás inkább az, hogy 20-25 különböző nemgyakori lapból egy darab sem lesz az asztalunknál. Ha ez épp az egyik követő és ráépít a játékos, akkor aligha fog örülni. Mindezen tényeket figyelembe véve, én az Elenios követőjén kívül nem érzem szükségesnek a tiltásokat.

De kíváncsi vagyok mások véleményére is!

Szabó András

11 thoughts on “Vendégcikk – Előszó a márciusi Beholderes versenyhez

 1. Szemely szerint egyetertek az alapos elemzessel (talan a Kalandozos kovetot tiltanam meg).
  A kiirasban egyertelmuen copy-paste alapjan 🙂 kerultek tiltasra a kovetok, tavaly marciusban (2 VÉ, 1 IV) ezt meg fontosnak tartottatok.

  Ha a jatekosok tobbsege (viszonylag hamar 🙂 ) ugy veli, szivesen megvalunk a koveto tiltasok tobbsegetol vagy akar mindtol.

 2. Szép munka Bubu.Köszönjük!

  Elenájoszt sztem is érdemes bannolni,de a többi maradhat.

 3. Az Elenios követő ereje egy ilyen környezetben nem ellensúlyozható semmivel. Az összes többi követő maradjon, azt viszont könyörtelenül tiltani kell. Szerintem.

 4. elenios követőjénél maximum egyszer lenne használatos, az szerintem még beférne erősségbe.

 5. vagyis az elenios op, a többi meg csak morfokkal elég jó. hát kár a gőzért, egyszerűbb bannolni mindet.

 6. Schwartz: Azért nem teljesen. A Dornodon követője és a kalandozók védőszentje szvsz játszható koncepciókat ad, és attól, hogy egy pakli csak morfokkal jó, még nem gondolom, hogy banolni kéne.

  És én nem látom egyszerűbbnek azt, hogy ’tiltott minden követő’, mint azt, hogy ’tiltott az Elenios követője’

 7. ugyanakkor, ha a korábbi elemzésedet figyelembe vesszük, akkor ha nem kap időben a koncepció követőt, akkor csak tönkretetted a saját draftodat. erősen él még bennem az IV-ZSZ draft, ahol a lila és a sheran olyan erős volt, hogy counterpickelték egymást, és végül a leah nyert. persze most újabb színkövető, csak a bannolandó elenios jött, de azért jobban kiszámítható lenne a meta követők nélkül

 8. Abban egyetértek, hogy ebbe benne van egy win or wall játék, hogy rájátszok a követőre, ha jó, örülök, ha nem, megyek haza az eső meccs után. De ezzel együtt is azt mondom, hogy a követők jelen esetben nem behatárolják, hanem sokszínűbbé teszik a játékot. Az IV-nél szvsz nem ez volt.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.