Két formátumon zajlott a harc a Beholder márciusi versenyén

A kezdőknél és az amatőröknél Veszélyes fajt, a profiknál draftot tartottak.

65 játékos látogatott el a Beholder márciusi HKK versenyére, ahol ezúttal a szokásosnál is több külön szálon zajlottak a küzdelmek. Nem elég ugyanis, hogy a profi és az amatőr mellett ezúttal kezdő kategóriában is lehetett indulni, a formátumok is megoszlottak, hiszen amíg az amatőröknél Veszélyes fajt tartottak, addig a profiknál válogatós verseny ment 2 csomag Mágusok alkonyából és 1 csomag Világégésből.


A drafton emberre pontosan összejött a négy darab 8-as asztal, így egyenlő feltételek mellett zajlott le a válogatás. A cantrip lapok (melyekből a Mágusok alkonyában igen sok található) természetesen igen népszerűek voltak, ami pedig a konkrét koncepciókat illeti: láthattunk többfajta hordát, tárgyakat, tűz paklit, kalandozó decket, vámpírokat, ganüideket, mérgező paklit és mágusiskolás összeállítást is többek között, de többen bevállalták valamelyik követőt is (csak az Elenios követője volt tiltott a Szánalmas teknős mellett).

A profi kategória végeredménye

I. Horváth Dávid
II. Aranyi Ákos
III. Jancsár János
IV. Veres Péter
V. Gáspár Tamás
VI. Erdős Viktor
VII. Abbas Krisztián

ganuid_extrapolatorDávid paklija leginkább a ganüidekre épített: 4 eklektikus, 2-2 nihilum, extrapolátor és terminátor, valamint 1 pszeudopacifikátor is összejött neki a válogatás során. Említést érdemel még lapjai közül a 3 Citrin fókuszkristály, a 4 Sylvana és a 3 Zarándok is.

Ákos paklijában erős anti-mágiás vonal volt, köszönhető leginkább az orkoknak. Hordáját mágusiskolák, szirének és egyéb lopások, valamint morfok és Rhatt lapok egészítették ki.

János paklijába 4 Odh-magh ellátmányozó is bekerült, de 3-3 Gnóm provokatőr, Bronzsisak és Tharr keresztje is esett a draftolás során, így a deck fő színe a Tharr volt, amely mellé számos erős ritka jutott (Zinthurg börtönőr, Zseniális teknős, Vén Arfma, Ezer világ őre, 2 Jég bogyola, Harcias morf).


Az amatőrök között 19 játékos szállt harcba, és 5 forduló döntött a végső sorrendről. Az első helyen Sziklai Krisztián végzett Rox, a csontok urát használó nekromantákkal, aki januárban még a kezdő kategóriában győzedelmeskedett, sorozatos jó eredményeinek köszönhetően azonban a következő hónapban már a profik között teheti próbára tudását. A dobogóra Kalugyer Roland és Kállai Máté állhattak még fel, egyaránt drakolderekkel.

Az amatőr kategória végeredménye

roxacsontokuraI. Sziklai Krisztián (paklilista)

Nekromanta pakli Rox, a csontok urával

II. Kalugyer Roland (paklilista)

Drakolder pakli Semleges csatamezővel

III. Kállai Máté (paklilista)

Drakolder pakli A fókusz meglelésével és Átkozott követővel

IV. Moldován Péter (paklilista)

Manó pakli A bőség zavarával és Átkozott követővel

Miután a profiknál kivételesen nem előre összeállított paklik csatáztak, ezért ezúttal az amatőr mezőny statisztikáját állítottuk össze. A mezőny viszonylag változatos volt: a Villámháború volt az egyetlen narancssárga lap, melyet kettőnél többen is használtak – rajta kívül a Zarknod bilincse, a Semleges csatamező, a Rox, a csontok ura és az Átkozott követő bukkant fel több helyen is.

Szabálylap (8)

 • 3 Villámháború (2 szirén, 1 manó)
 • 2 Zarknod bilincse (xenó, ganüid)
 • 2 Semleges csatamező (teknős, drakolder)
 • 1 Zarknod börtönében (szirén)

Követő (7)

 • 2 Rox, a csontok ura (nekromanta)
 • 1 Motyogó kultivátor (motyogó)
 • 1 A torzak hercege (Thargodan)
 • 1 Homályúr (Thargodan)
 • 1 Törpe-gnóm Glion (gnóm)
 • 1 Sheran követője (teknős)

Egyéb (4)

 • 1 Ősi rúna + Qwikrekson, a quwarg sámán (quwarg)
 • 1 Ősi rúna + Sötét manifesztáció (ork)
 • 1 A bőség zavara + Átkozott követő (manó)
 • 1 A fókusz meglelése + Átkozott követő (drakolder)

A fajok közül a szirének voltak a legnépszerűbbek, miután hárman választották őket, összesen pedig 12 etnikum képviseltette magát, ami a 19 induló fényében szépnek mondható.

 • 3 szirén
 • 2 nekromanta
 • 2 manó
 • 2 drakolder
 • 2 Thargodan
 • 2 teknős
 • 1 quwarg
 • 1 ganüid
 • 1 motyogó
 • 1 gnóm
 • 1 ork
 • 1 xenó

A kezdő kategóriában 14 játékos indult, és itt is 5 fordulós versenyt tartottak. Az első helyen Brandt Gergely végzett Lassan járj! + Átkozott követő párost használó vérfarkasokkal, aki győzelmének köszönhetően legközelebb már az amatőrök között indulhat. A dobogóra Baksa Barnabás és egy női játékos Sedyó Inez állhattak még fel, moákkal, illetve vámpírokkal.

A kezdő kategória végeredménye

verfarkas_felderitoI. Brandt Gergely (paklilista)

Vérfarkas pakli Lassan járj!-jal és Átkozott követővel

II. Baksa Barnabás (paklilista)

Moa pakli Lassan járj!-jal és Tharr követőjével

III. Sedyó Inez (paklilista)

Vámpír pakli Az első vámpírral

Ezúton is szívből gratulálunk a helyezetteknek – a Beholder áprilisban pörgős formátummal várja majd a játékosokat, méghozzá újból 3 kategóriában!

Csető Zsolt

27 thoughts on “Két formátumon zajlott a harc a Beholder márciusi versenyén

 1. Jelen formájában nem tűnik túl szabályosnak a paklim, de szerencsére nem azért, mert végigcsaltam és hazudtam a versenyt, hanem mert lemaradt valahl belőle 3 Drakolder varázslat 🙂

 2. Arról a … Razo-ról szedjétek le az életet és az olcsóbbítást. Vagy mondjatok lapokat a mágiapróbán kívül ami dornodon, fairlight, vagy sheran és egyből LESZEDI az éjfattyölő buzernyákot. Iszonyúan unfair, hogy egyetlen rohadt lap megoldja az egész deckemmet, miközben nem húzom be a leszedést. 😡

  Előre is kösz. Laci

 3. Ja és grat Gergelynek, és Sziklai Krisznek, a razot pedig tiltsátok ki legalább a sideból. Fél kézzel elintéztem volna az egész vámpíros bagázst, ha nincs az a …

  Zsolti, a kezdőknél is 5 forduló volt.

 4. Egy egyszerű Halálos morffal _bármelyik_ fajos pakli meg tudja oldani, csak hogy univerzális fajos lapot mondjak. Egy Izzó lemezpáncél is könnyedén helyrerakja. A gonosz etnikumok nagyon erősek, tessék készülni Sir Raso ellen, nem csak learatni a felkínált babérokat. 🙂

 5. Mi az a dekk,ami éjfattyak mellett sárga-zöld-pirosat használ? Meg ahogy nézem,nem is volt éjfatty dekk…nehogy már egy ki**t SIDELAP miatt sírjon valaki… Könyörgöm…

 6. MESEDEKK 4 ever!
  Kellett nekem összekerülni azzal a fránya csatamezővel. Legalább 1 sidelapot húztam volna időben a 10-ből…
  Nagyon jó kis verseny volt, hajrá drakik!
  Grat mégegyszer a győzteseknek!

 7. Köszi a tippeket azoknak, akik TÉNYLEG segítenek és nem sírnak, hogy én sírok a razo ellen. A vérkeszeg különösen tetszik. 🙂

 8. Vagy ott a halálos morf,és nem kell lilának-feketének megnevezni,hanem pl…rhattnak. Aztán hello…

 9. Annyi a baj, hogy éjfatty pakliban k*rva szar a Halálos morf. Kijön 3-ért, ha csak őt dobod be, akkor csak Razo élete esik le, szóval minimum még egy lényt be kell dobj, de a nehezen kiszenvedett, nagy életes éjfattyakat nem éri meg kifejezetten…

  Vérkeszeg oda kategóriákkal jobb erre a célra: kirakod 4-ért (akár 2. körben kifér a megfelelő áramlás után), leüti, visszakapod a befektetett manát.

 10. A halálossal én is így vagyok, meg mi a szarnak tennéd le a második körben csak őt, amikor egy áramlás után simán lejönnek a 6/6 és 7/7- es életes éjfattyak.

  Közben találtam az árnyékgyilkost, aki sajna csak 4-ért jön a drágítás miatt, de 2 nekronból megoldja a Rz-t. (legendás képesség úgysem működik) Zöldből még az Owooti cselszövés az, ami ingyen leszed egy életet, csak legyen rá 4 manád.

 11. Van egy hasonló lap. Az pont a jó jellemet szopatja. Neve Álomfaló. Az is elég gusztustalan tud lenni ha az ellen jó jellemmel játszik!

 12. Én valószínűleg elsőnek a moa fényvetőben gondolkodnék, de ha az nem jó, akkor megsemmisítő csapásban ( egy élet le) vagy esetleg világégésben.
  Egyik sem ideális, de szerintem jól van ez így. 3db lap az éjfatty ellen, míg az éjfattyakat +2 reagálni, minden életjelző van, vagy akár lehoznak egy pusztítót , vagy mit, ami letakarítja az esetlegesen kiépített asztalomat. Szóval nem érzem indokolatlannak ezt a speciális side lapot…

 13. Lehet, hogy én vagyok ma gyengébb szövegértési terén, de most az a problémád, hogy nem lehet megoldani a Sir Rasolphiust? Hát, helyből le lehet counterelni akár gonosz jellemű lappal is (bár egy bizonyos profi játékos a legutóbbi Behóson be akarta adni, hogy a forrásimmunitás miatt meg se próbáljam, clap clap), ha pedig már megjött, csak a gonosz jellemből megoldja egyből a Mágiapróba mellett az Árnyéktűz és az Izzó lemezpáncél is, de gonosz jellemen kívül bármilyen permanens lopás elviszi életjelzővel együtt.

 14. @farkas05: Az Álomfaló csak akkor kapcsolja le Razolphius képességét, ha az Álomfaló jött előbb játékba.

 15. @Tl’urlang Lord: Megértem, ha a versenykörülmények közt felgyűlő indulatok hatása alatt kiborulsz egy ilyen lap miatt, de lássuk be, ez a side-lapok feladata. Ez a lap azért született, hogy ellensúlyozni tudja az éjfattyak erejét és esélyt adjon olyan pakliknak, amelyeket amúgy a fattyak tempóból eltennének. Nekem meggyőződésem, hogy ha nem lenne Sir Rasolphius, éjfatty deck sem lehetne (vagy legalábbis nem lehetnének ilyen erősek), ugyanúgy, ahogy a Raia követő is túl OP lenne, ha nem lenne meg az átkozott követővel járó kockázat.

 16. Az immunitás a legzavaróbb, de köszönöm a segítséget mindenkinek, az árnyéktűzre immunis a razo. Bluefire, teljesen igazad van a helyzettel kapcsolatban.
  A Raia követőt be lehet törni.
  Az álomfalóról csak annyit, hogy k***a sok értelme van, ha az ellenfél a pl. Goblin paklijába sideolja be a rohadékot.

  Kössz, asszem legalább egy fél side összejött csak ez ellen a lap ellen.

  @lartem: megsemmisítőnek hívják. A pusztító manát termel.

 17. “árnyéktűzre immunis a razo”
  Ezt Honnan gondolod arra semmi nem immunis ez a lényege.

 18. Jó verseny volt, grat a helyezetteknek! Az amatőröknél a nulla drágító szabálylap kicsit meglepett, semmi éjfatty/vérfarkas deck. A két bíró viszont szerintem kevés volt a 3 versenyre, főleg, hogy még Miklós kamerázott is közben.

 19. Poghy: néha én is így éreztem 🙂 de azért megoldottuk. Elsősorban nem a kategóriák száma a lényeges (bár nyilván az is egy kis overhead), hanem a játékosok ill. egyszerre felmerülő problémák száma.
  Azért még így is az élmezőnyben vagyunk :), ha jól tudom, a legtöbb versenyen 1 bíró van, néha csak 1/2 (merthogy játszik is közben).

 20. Szerintem a bírók létszámával nincs gond a Beholder versenyein.

  Most 65 játékos nevezett, a 2 bíró elég kell legyen.
  A Dungeonben ha “táblás ház” van, akkor pont ennyien férünk el (pl:: legutóbb a tavalyi pörgősön) és csak egyedül bíráskodom.

  Persze ha egyszerre több asztalnál merül fel kérdés, akkor sokszor várni kell pár percet a bíróra.

  Mindkét helyszínen szerepelnek profi játékosok és tesztelők is, hozzájuk is lehet fordulni egy-egy vitás kérdés tisztázására.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.