Éééés… felvétel!

Avagy HKK-s videókat a népnek!

Rengeteget beszélünk arról, hogy az évek során hogyan, és milyen irányba változott a HKK (elég csak megnéznetek Szati legutóbbi írását a lapok evolúciójáról), arról viszont már meglehetősen ritkán esik szó, hogy most, 2015-ben milyen is HKK-snak lenni. Pedig sok minden változott: néhány évvel ezelőtt például nem is nagyon tudtuk még, hogy mit jelent a “netdeckelés” fogalma, ma azonban már havi szinten több tucat paklilistát nyálazhatnak át a tudásra szomjazó kártyások, és összességében is sokkal szélesebb a játékosok számára rendelkezésre álló látókör. A modern kor felgyorsult, sokrétűvé vált, és nem ritkán személyes, vagy éppen szociális alapokon nyugvó információáramlása ide is betette a lábát.

Hogy jó-e ez nekünk? Persze, hogy jó: egy új játékos sokkal hamarabb és könnyebben belátást nyer a játék egészébe, ugyanakkor pedig a legprofibbak is sokkal hatékonyabban tudnak elmerülni a HKK mélységeiben. Úgy gondolom ráadásul, hogy létezik egy olyan – jelenleg még alig kihasznált – “felület”, amely óriási lehetőségeket rejt magában, ez pedig nem más, mint a videóké.

Az egész a Beholder videóival kezdődött egy-két éve, melyeknek köszönhetően “dokumentált” formában nézhettük végig a hónap legnagyobb versenyeinek döntőit, az elmúlt hetekben pedig mintha megindult volna valami új és “véletlen” kezdeményezés: korábban például elképzelhetetlen volt, hogy egy székesfehérvári, vagy éppen egy dungeonös verseny döntőjét videón nézhessük meg, de ott van természetesen a Dév bácsi-féle videoblog is, amely szintén egy új jellegű tartalom – nem csak a HKK Blog, hanem a játék palettáján is.

youtube_hkkblog

Ezek az egyéni “akciók” nyilvánvalóan – legalábbis jelenlegi formájukban – nem feltétlenül képviselnek profi minőséget, úgy gondolom azonban, hogy ez az egyik legjobb dolog, ami a HKK-n belül, a játékosok irányából történhetett, éppen ezért arra buzdítok mindenkit, hogy amennyiben teheti, mindenképpen csatlakozzon ehhez a nem kimondott kezdeményezéshez, és készítsen minél több HKK-s videót! A zsebünkben lapuló okostelefonok (illetve a funkciókat tekintve a népszerű videómegosztók) ma már meglepően jó lehetőségeket biztosítanak, sok-sok segítséggel, így egy kis “gyakorlást” követően biztos vagyok benne, hogy minőségi mozgóképes tartalmak születhetnek majd, melyek nem csak érdekesebbek, informatívabbak az írásos beszámolóknál, de egyben nagyon komoly promóciós felületnek is mondhatók.

Utóbbi kapcsán meg is szeretném jegyezni, hogy egy ideje már folyik a konzultáció néhány játékostárssal a kifejezetten az új játékosok becsalogatását megcélzó, az ő érdeklődésüket és kíváncsiságukat kielégítő bemutató-videókról, melyek véleményem szerint nagyban segíteni tudnák a játék marketingjét. Egy, a most tárgyalthoz hasonló, a játékosok által generált hátszéllel ráadásul még nagyobb jelenséggé válhatna ez az egész videós dolog!

Ti mit gondoltok a HKK-s videótartalmakról? Milyen lehetőséget láttok bennük? Milyen módon szolgálhatnák a legjobban a játék egészét?

Csető Zsolt

13 thoughts on “Éééés… felvétel!

 1. Egy közép-felső kategóriás telóval ma már korrekt minőségű videókat lehet készíteni, és pl. a döntős meccset érdemes felvenni (miként az történt a legutóbb is), de ma már egy nem habi kamera is egy deák igazolványért beszerezhető…..szerintem volna értelme, sőt, akár utólag kommentárt alávágni is, vagy vlogban kielemezni (a metával együtt), így még több minden jutna el még több emberhez.

 2. Nagyon szeretem a videókat, mindig szakítok időt a megnézésükre. 2 típus is lenne, amit szívesen néznék.
  1) A mostani videók egyik nagy hátránya, h sokszor nem látjuk a játékosok lapjait így nem tudunk velük “gondolkozni”. Nagyon szívesen néznék videót kifejezetten az egyik játékos szemszögéből (mögüle kamerázva pl) folyamatosan látva a lapjait.
  2) Ezt sokkal jobban szeretném: Felveszitek a döntőt (mind a 2-3 meccset, akár a mostani verzióban, akár az előbb említett egyszemszöges módon) és 2 játékos (aki nem látta a döntőt) kommenteli az eseményeket. Nagyon kíváncsi lennék pl, h a másik 2 profi játékos is ugyanígy cselekedne-e az adott helyzetben. És ha már tanulás, akkor ez minden kezdő játékosnak is hatalmas segítség lenne, hiszen nem csak azt látnák h mi történik, hanem azt is h miért. Illetve azt gondolom, h játéktudástól függetlenül érdekes lenne, h ki hogyan gondolkozik egy-egy szituációban.

 3. ISZONYAT lehetőség rejlik ebben a vonalban!!! Én rég óta szajkózom, hogy ez a dolog amibe érdemes lenne sok energiát fektetni.
  Nem vagyok regsiztrálva ugyan,így csak tippelek ,de ha FB-n heti szinten 1-2 videó belinkelésre kerülne a behó honlapján sztem érezhetően kihatna a játékosállományra(és persze a vevő kör is bővülne).
  Gergő által említett mélységekbe is lehet (és érdemes is ) elmenni,de első körben alap oktató videókat(több felvonásos) is szükséges lesz majd készíteni ha valóban beindul ez a vonal mert hát a honlapon lévő 100 éves alap oktató videó azért kissé idejét múlt már.

 4. Így van, a videókban tényleg komoly a potenciál, remélem minél hamarabb kiaknázzátok ezt a területet.
  Egyedül a toborzó videókkal kell vigyázni, mert ha azoknak a minősége nem üti meg a minimumot, vagy esetleg komikusan rossz, akkor saját magatok ellen csináltok elrettentő kampány videókat. Ha már energiát öltök a dologba, akkor legyen tényleg minőségi a végeredmény.
  Pl ha beszéd is hangzik el egy ilyen promo videóban, akkor ne a játékhoz nagyon jól értő, de csendes/gyenge hangú profikkal mondassátok fel azt. Az internet világában pillanatok alatt szétcincálják az ilyet a népek, amit gondlom ti sem szeretnétek.
  Inkább olvastassátok fel a szöveget egy jó hangszálakkal ellátott amatőr/kezdő játékossal, vagy ne adj isten egy külsős “civillel”, aki biztosan jó.

 5. Hali,

  Oktatási, elemzési, kibeszélési célra a döntő asztalon játszódó meccs szerintem a legkevésbé alkalmas. Valószínűleg ott elég kevés hiba esik meg. Illetve ott lehet zavaró leginkább, ha valaki mögé beállnak videózni meg a lapjait piszkálják, hogy látszódjon a képen (Miklós csinált ilyesmit behós felvételeken). Szerintem elemzési célra inkább valamelyik hátsó asztalt kéne videózni, pl. egy 6 pontos asztalt.

  Üdv: Kyb

 6. Én úgy tudnám elképzelni, hogy a döntőt levideózzák utána meg a játékosok kommentárját hozzávágni, hogy itt asszem ez volt a kezemben , ezt azért csináltam … vagy élből barátságos meccset felvenni a döntőben játszott játékosokkal és paklikkal. Nem tartom azt jó iránynak , hogy egy döntőben az ember orrába nyomunk egy kamerát, mi van ha a kamera miatti idegességtől veszít ? A döntőt lehessen dokumentálni, de ne kelljen zavarni a játékosokat közben, mint pl az utolsó behós veszélyes faj videóban.

 7. Nem hiszem, h annyi kérés egy döntőstől, h a húzott lapot mutassa meg a kamerának olyan komoly zavaró elem lenne. Azt is túlzásnak érzem, h a kamera miatti idegességtől veszít. Így is úgy is körbevesz pár komoly játékos, aki előtt nem akarsz hibázni. Most h ezt dokumentálják ez már nem hiszem h sokat változtat. Amúgy is mindenki hibázik, én sokszor még örülök is, mikor egy meccsem után vki kommenteli, h szerint mit hibáztam. Vagy megvédem a lépésem, de az is lehet h felhívja a figyelmem egy jobb opcióra.
  A hátsó asztalokon való játék felvétele és kommentálása legfeljebb akkor lehet érdekes, ha ott két jó játékos ül, aki vmi véletlen folytán került csak hátra. Engem kevéssé érdekelne, hogy 2 közepes játékos 2 közepes dekkel mit hogyan csinál.
  Összességében én azt h levideózzák a mozdulataimat inkább megtisztelőnek, mint zavarónak érzem.
  A barátságos meccsek és kommentelése oktató célra természetesen tökéletes lehet, de azért mégiscsak olyan lesz, mint a fociban a barátságos meccs, nem pedig egy olyan “műsor” amit mindenképpen meg akarok nézni.

 8. Elképzeltem, ahogy mondjuk egy Ronnie O’sullivan vs Neil Robertson öntőben odaszól egyikük a kameraman-nek, hogy figyu, zavar a kamera, ezt a lökést inkább most ne vedd fel! Mivaaan? A snooker játékosok fele komoly pénzeket fizetne csak azért, hogy kamerázott asztalon játszhasson. Tudom, ez egy másik játék, de…

  Egy bonyolult kombinációt, pláne, ha egy új deck-ról vagy saját fejlesztésű kombóról van szó, dokumentáltan megjátszani, vagy egy ügyes megoldást, egy szerencsés fordítást megörökíteni… Ne vicceljünk már! Ez a legnagyobb dolog, ami a HKK-ban történhet! Ezért játszunk. Arról nem beszélve, hogy ha valaki azért veszít, mert “nézik”, akkor semmi keresnivalója (még) a döntőben. Fel kell nőni a játékhoz. Ennyi. Feltétel nélkül támogatom a kezdeményezést, akármi lesz belőle, az csak a javát szolgálhatja a HKK-nak.

  _Oo_

 9. Nem teljesen erre gondoltam: általában a médiának az a feladata helyi tudósítóknál, hogy dokumentálja, nem pedig, hogy a felvétel minősége miatt módosítsa a környezetet. Arra gondolok én (sajnos nem ismerem a referenciát János, de én most úgy kezelem , mintha billiárd lenne :D), hogy a kamerás nem megy oda , hogy hé haver ne így lökj már , így nem néz ki jól a kamerában.
  Természetesen nem ezt mondom , hogy ez történt a Behós videón , nem tudom már, hogy Krisztián megmutatta a kezét , vagy kérték, hogy mutassa, de engem zavarna, ha nekem mutogatnom kellene a kezemet, hogy a videóban rendesen látszódjon.

  A fenti állításomat magamra alapozva tettem , engem valószínűleg stresszelne a dolog.

 10. OFF:
  A kézmutatás érdekes téma.
  Ha a kameraman szól a játékosnak, hogy mutassa meg a kezét, azzal pl felhívhatja az ellenfele figyelmét a kezében lévő lapok számának ellenőrzésére, amit előtte lehet nem tett volna meg és hibásan ítélte volna meg a helyzetet. Így viszont emiatt dönthet jól, és az egész a kameraman hibája lesz. Egy éppen kibontakozó hosszú counter-csata előtt ez simán jelentheti a meccset.
  (A behós faj videónál nem tudom mi történt, ha ugyanez, akkor elnézést)
  Megnyilvánulhat ez más helyzetekben és más “odafigyelnivalóval” is, de az biztos, hogy az ilyen rontja a fair játékot. Nem csoda, hogy a profi sport közvetítések többsége sem szokott a versenyzők orrába mászni a kamerájukkal és utasítgatni őket. Tisztes távolság és zéró kommunikáció kell kamera és játékos között.
  Megoldás:
  Ha valaki döntőzni akar, akkor eleve tartsa úgy a kezét, hogy azt a mögé állók, köztük a kamera, bármikor láthassa. Így nem lesz szükség oda nem illő interakciókra és a felvétel is jobb lesz. Ha valaki el akarja vinni a főnyereményt, ahhoz képest ez nem nagy elvárás.

 11. @Baaaalukaaaa: Azért az első bekezdést te sem gondolhattad komolyan egy nagy verseny döntőjében.
  Mellesleg vagya tartsa úgy hogy látszódjon, de még ennél is sokkal egyszerűbb, hogy minden húzását megmutatja mikor húzza, kb 1 másodpercet vesz igénybe. Aztán meg tartsa ahogy akarja. Most (még) nincs ez így de nem hiszem h 2 versenynél több kéne ennek a megszokásához.

 12. Amikor felveszek egy meccset, előtte mindig megkérem a játékosokat, hogy a kezüket úgy tartsák, hogy a lapok jól látszódjanak, ne kevergessék, ne tegyék le, ne tolják össze. A cselekvéseket ne túl gyorsan, hangosan, jól érthetően csinálják, a VP-t jól láthatóan jelöljék. Ami nekem érdekes volt, hogy a múltkor pl. egy amatőr döntőnél ezeket elmondtam, és mindkét játékos egyből precízen mindent be is tartott, nagyon jó is lett a videó. A profiknál viszont többször előfordult már, hogy nem igazán voltak együttműködőek, a videó csak egy “kellemetlen nyűg” volt számukra, a lapokat nem jól tartották, a VP-t nem láthatóan jelölték stb. Remélem idővel azért mindenki megérti, akármekkora arca is legyen, hogy a videó neki dicsőség, a játéknak pedig, és így neki is nagyon hasznos.

  Most már úgye kirakjuk a kijátszott lapokat nagyban is, hogy a meccs jobban követkető legyen, de igen, lehet, hogy érdekes lenne olyan még a videóban, hogy azt mondjuk, most egy sorsdöntő mozdulat következik, te mit tennél? És ott meg lehet állítani, a játékos gondolkodhat, ő mit tenne – aztán meg lehet nézni, a versenyző mit tett 🙂

  Amivel még profibbá lehetne tenni ezeket a videókat, ha 3 ember csinálná, ketten, 2 kamerával, és lenne egy harmadik, aki kommentál, ill. esetenként a játékosoknak szól, hogy hogy tartsák a lapokat stb. De ez már majdnem a filmstúdió kategória 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.