Vendégcikk – Nerfelték a dalnokot!!!4!4négy!!

Avagy mivel menjek versenyre? – Klujber Balázs szokatlan kezdeményezése.

Talán még sohasem volt olyan változatos a HKK, mint manapság. Ez nem csak egy üres frázis, hiszen gondoljunk vissza, hogy amíg korábban létezett néhány egyeduralkodó pakli (Sokszínűség, dal, Trinigan), addig manapság már versenyesélyes koncepcióvá nőtte ki magát a legelvetemültebb ötleten alapuló deck is. Könnyen előfordulhat, hogy a következő versenyen vámpírok fogják vámPIROSRA verni a fenekünket, néhány Eleven méregnek köszönhetően elkap bennünket a méreg sodra, ránkhörren egy negyed- vagy nyolcadkirályság a Beholder mágusnak és Olgának hála, vagy a Kronomágikus homokóra végtelenszer üti el az én-jövök-újra órát. A Mátrix híres jelenete alapján azt is lehet mondani, hogy nincs meta.

eletadoEzt a változatosságot segíti elő, hogy néhány kártyát, melyek a korábban uralkodó paklik kulcslapjai voltak, nerfeltek, vagyis gyengítettek. Az Életadó korlátozás nélküli képességét kettőre csökkentették a saját körünkben. Bár a lapot nem láttuk viszont versenyeken, ez a körönkénti kettő használat még nem feltétlenül teszi használhatatlanná a lapot, hiszen ha Lidércszellemnek áldozzuk az Életadót, és életjelzőivel mindig visszavesszük a Megrontott lelket, akkor így is végtelenszer használhatjuk a képességét, örvendezve a mana-, lap- és életponthatalomnak.

Az Előnyös üzlet kijátszása után a Semmibe kerül, mely már egy keményebb dió, hiszen a Trinigan paklik nem fognak tudni végtelenszer karácsonyozni (vagy az Életenergiák Hallerezni). A nerf óta nem láttam ezt a lapot versenyen, viszont még így is erős kártya lehet, egy countert/erőforrást mindig érdemes vele visszavenni. Kíváncsi leszek, hogy hol lesz ez a kártya az elkövetkezendő versenyeken (értsd: a paklikban vagy a gyűjteményben), pláne, mivel a Varkaudar fetisiszta feltámasztott egy régi spoilert, a Tirranda batyuját, mely funkciójában hasonló az üzlethez (a 3. körtől kezdve).

szanalmas_teknosSzánalmas is, teknős is: sok ember életét keserítette meg a Szánalmas teknős, mely esetenként végtelen antimágiával és újrahasznosítással ürítette ki ellenfelünk kezét és gyűjtőjét. Önmagát visszavetetve ezt már nem fogja tudni, hiszen most már csak egy másik lap vetetheti vissza teknős uraságot. Úgy érzem, hogy ez még nem olyan nagy gyengítés, hiszen a kombót így is össze lehet hozni Őshangya herék és 2 másik Szánalmas teknős segítségével (csak legyen minek bedobni őket). Ez az a lap, ahol azt érzem, hogy még szükséges lenne egy kis gyengítés, hiszen a kártya még így is erős. A múltkori meccsen Dév kb. megfordította az állást ezzel a lappal önmagában. Hogy ez a további gyengítés egy horgony vagy a kijátszás korlátozása lesz-e, az még a jövő zenéje (apropó, zenélnek vajon a teknősök?).

nil_herceg_dalnokaElérkeztünk az utolsó új nerfelt laphoz, melyről hosszabban is elmélkednék, a hozzá fűződő bensőséges viszonyom miatt. Ő nem más, mint Nil herceg dalnoka, aki eddig szabadon garázdálkodhatott, azonban most már nem lehet feláldozni elfünket, ráadásul még egy háló is ott díszeleg az illusztráció és a lap képességét tartalmazó szövegdoboz között (képzeljük oda, Photoshop-mesterek pedig alkothatnak is). A háló pedig nem igazán segíti elő ellenfelünk egy kör alatt történő kivégzését különböző dalokkal. Érzésem szerint a dalnok kapta a legnagyobb hátrányt, mely szembemegy az eddigi koncepció filozófiájával és egy lassabb játékra kényszerít(ene) bennünket. Természetesen léteznek megoldások a helyzet kezelésére, Mofe például Thu’zad megszégyenítésével kerüli ki a dalnok hálójának hátrányát, több-kevesebb sikerrel. Ez a pakli szintjén azt jelenti, hogy kimegy 3 counter, bemegy 3 megszégyenítés. Azonban ez két lapot jelent, melyek közül az egyik blank önmagában.

Halott a dal deck? Lehet, legalábbis számomra. Ez a nerf véleményem szerint játszhatatlanná teszi a dekket, nemhiába kezdte úgy Dév a vlogját, hogy nerfelték a dalnokot (nigga-nigga-nigga). A többség számára ez öröm, számomra azonban egy korszak szomorú lezárása. Gyakorlatilag paklitlanná váltam, az elmúlt hetekben kipróbáltam a homokórás gyűjtőgeneráló dekket (max. 50%-ot értem el vele), az UR-temető Lassan járj!-Kyorg ősmágus paklit (mókás a pakli, viszont versenyt nem fog nyerni), illetve egy Életenergiás kombó-kontrollt is (egy kétértelmű helyzetben rossz döntést hoztam, utána elment a meccs és talán a verseny is). Egyszerűen nem találom azt a koncepciót, melyet szívesen pörgetnék, ezért fordulnék a HKK-s közösséghez.

A kérésem az lenne felétek, hogy a kommentekben írjatok olyan pakliötleteket, melyek lehetnek elvetemültek is (nincs meta, minden esélyes), de azért látszódjon a koncepció és legyen esélye minimum egy top 10-re. A lapok többsége megvan, szóval ez nem jelent akadályt. Ha bonyolultan akarnám megfogalmazni a kérésemet, akkor azt kérdezném, hogy ha meglenne minden lapod, milyen paklival mennél versenyre? Ha pedig egyszerűen, akkor az lenne a kérdésem, hogy: mivel menjek?

Kommentekben tehát jöhetnek a pakliötletek és -listák, a legszimpatikusabb koncepcióval fogok az április 25-i beholderes pörgős versenyen szerencsét próbálni. Remélhetőleg olyan eredményt érek el, melynek tapasztalatait megoszthatom egy következő cikkben Veletek. 😉

Klujber Balázs

25 thoughts on “Vendégcikk – Nerfelték a dalnokot!!!4!4négy!!

 1. A soxín és a bilincs továbbra is elég stabilnak tűnnek, és a gyűjtőgent sem írnám le, a tervezett meglepi-paklimat pörgősre meg azért inkább mégse írnám le. 🙂

  Viszont ha már felvetetted a nerfelt lapokat, leírnám a véleményemet ezekről.

  Életadó: Maga a lap gyengült egy csöppet, a rá épülő paklik annyira nem, továbbra is mennek a végtelen pörgések akár háló mellett is.

  Előnyös üzlet: Sokszínbe még talán befér, de nyilván kevesebbszer fogjuk látni.

  Szánalmas teknős: Kezd korrekt lappá válni, de továbbra is igen versenyerős.

  Dalnok: Vele most úgy vagyok, mint a gólemekkel. Amikor kijött az enkala, és kb. másfél évig dominálta a versenyasztalokat, akkor annyira utáltam, hogy rajta teszteltem először a HKK-lapok öngyújtóval szembeni tűzrezisztjét. Mostanság viszont inkább challenge-mód, ha valaki gólem-dekkel indul, ezért kreatív underdognak tartom, és még szurkolni is tudok neki. Dal-dekkel kapcsolatban ugyanígy vagyok, most hogy már nem imba és kacifántos a pörgéseit megoldani, a kihívást jelentő jópofa paklik közé sorolom.

 2. Csakis a burástyák!!!!
  Am a cikk eleje tetszett a vége nem kellett volna mert olyan mint a teki 😛

 3. És tényleg megcsinálta a Dalnokfijú a cikket!
  Respect! 😉

  Balázs! Zizzenj rá a zsz-ekre!
  (de inkább a kontrollos vonalra!)

 4. Én ezt a decket egy ideje próbálgatom itthon… nem olyan rossz.:) Csak versenyre még nem vittem el… pörgősön talán van sansza… sajnos most hirtelen nem ugrik be mi volt még a deckbe, de hát lehet ízlés szerint variálni.

  A kalandozók védőszentje
  Lassan járj!

  3 Sötét mágia
  3 Megsemmisítő csapás

  3 Ezer világ őre
  3 Vén arfma
  3 A felhők asszonya
  3 Garabonciás
  2 Thera
  2 Mikkeldorf

  3 Kurtz
  3 Damarthil hercegnő
  2 Gosan
  2 A tér idő ura

  3 Tou szang
  3 Martian repertoárja
  3 Áldozat az ősi isteneknek
  2 A káosz hatalma

  43 lap

  Amúgy csatlakozom JuFe-hoz.:P

 5. Kreatív dekk, de a tér-idő urát én sose csíptem járjba, ugye a reakció képessége módosított költségre vonatkozik sajnos.

 6. Balázs kapoccsal nem toltam bele mert Kutzot inkább más lappknak dobálnám 🙂 közbe amúgy beugrott 3 swind elengedhetetlen.

  Poghy. Valóban de vh ellen kb mindent fog valamint vannak erős 1,2 manás vagy éppen ősmágiás varázslatok is 🙂

 7. Sheran követős zöld hoki broki, magzattal-győzelem árral-sheran oltárral-reznagollal, amivel tetszik, nem kell fullba nyomni a teknőst, inkább a hoki vonalat, tehát counterek beférnek, ez így elég hoki neked! 🙂

  Am a lényeg, hogy kalóz!

 8. Dal a régi AK-ás dalnokkal és van MOre kereséssel. Majdnem ugyan olyan jó mint a régi 🙂

 9. 5 követős sárkány (krag, sárkány, behemót, átkozott)
  v. szkritterek felkészüléssel, vagy fókusz meglelésével

 10. Esetleg Gida pakli? :OO O.o
  3 Különlegesség ereje + minden lap aminek a flavorjában meghal Gida.:)

 11. Próbáld ki a dal paklit változóval és régi dalnokkal. A válogatásnak köszönhetően jó eséllyel behúzod a régi dalnokot ( főleg ha démoni bölcsit is használsz)ami még jobb is mint a régi hisz a többi dalnokot is olcsóbbítja nem csak a dalokat. Nekem így pont ugyanúgy működik a pakli mint a nerfet előtt. Az egyetlen baj h régi dalnokot nehezebb szerezni mint változót.

 12. Nekem a mérgező és a legendás deck a 2 kedvenc olyan téren, hogy sokszor kell velük taktikusan játszani, de néha van 1-1 könnyebb meccsük, szinte semmi ellen sem 100% esélyesek, de szinte olyan sincs, ami ellen 0 sanszosak lennének.

 13. Mindenképp vmi oylan dekket, ahol van automatizmus, mert amúgy elb*szod.

  SAD but TRUE.

  Amúgy a régi dalnok nincs nerfelve, ugyanúgy működik a dekk vele.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.