Régi FAQ-k eltörlése?

Rengeteg lapon szerepel kisebb-nagyobb módosítás – de vajon van jelentőségük?

Sokan talán nem is gondolnák, hogy a HKK 20 éves története során mennyi lap kapott olyan kisebb-nagyobb módosítást, amely a pontosabb működést volt hivatott erősíteni, ez azonban nem meglepő, hiszen 7000 kiadott lap felett járva már elkerülhetetlen, hogy akadjon néhány tökéletlen kártya. Miután jelenleg éppen ezek összegyűjtésén dolgozom (egy külön aloldalon lesznek ezek felsorolva), úgy gondoltam, megosztok veletek egy felvetést, hogy ti is elmondhassátok ennek kapcsán a véleményeteket.

Számos olyan FAQ van jelenleg (főleg az Alanori Krónika időszakából), melynek annak idején ugyan volt jelentősége, ma már azonban olyan lapokról szól, melyeknek a versenyek során (ahol ugye a leginkább számítanak a FAQ-k) már nincs létjogosultságuk. Csak hogy néhány példát mondjak:

 • A Chara-din visszatérben megjelent kalandozó, Aritma valójában elf altípusú.
 • Az ősi hiba régi kiadása a lap szövegével ellentétben passzívan lopja el a lényt.
 • A régi Sheran templomát csak Sheran lényre lehet használni (ez a lapkeresőben pontosan szerepel).

A sort még hosszasan lehetne folytatni. Vannak emellett olyan lapok is, melyek működését valójában egy-egy szabály is képes pontosítani, és így szintén nem lenne szükség a FAQ-kra:

 • A régi Élőholt mágus például a gazdája kezébe küldi vissza a lapot, nem a tulajdonosa kezébe, de mint tudjuk, ha egy lap az asztalról, gyűjtőből vagy pakliból a kézbe kerül, az mindig a tulajdonosa kezébe kerül.
 • A régi Esszenciaőr az eredeti formájában nem véd a blokkolás ellen, mivel az nem forrás, de a HKK Kódex ezt pontosítani fogja, így elviekben erre a FAQ-ra sem lenne szükség

eloholt_magusA felvetésem lényege tehát az, hogy vannak olyan lapok, melyek ugyan módosított szövegűek, de igazából csak “feleslegesen” bővítenék az ezeket tartalmazó listát, hiszen már nem lenne jelentőségük. Márpedig a lista szűkítése (persze csak ha lehetséges) nyilvánvalóan fontos, hiszen minél kevesebb ilyen lappal találkozik egy kezdő játékos, annál jobb.

Felmerül persze a kérdés: mi van az otthon játszókkal, vagy azokkal, akik retro versenyeket szerveznek? Természetesen őket sem kellene cserben hagyni, hiszen csak annyit mondanánk, hogy a versenyeken alapszabály szerint már nem élnek ezek a FAQ-k, de opcionálisan természetesen még használhatóak lennének (a kivezetésük dokumentálva lenne, így meg lehetne őket találni egy helyen).

A kérdés tehát: ti mit gondoltok, érdemes lenne szűkíteni a jelenleg készülő “Módosított szövegű lapok” listát a régi FAQ-k eltörlésével, vagy maradjon minden a régiben, és ne bolygassuk a múltat? Várom a véleményeiteket a kommentek között!

Csető Zsolt

ps.: A nerfelt lapokat most nem vettem ide (leginkább azért, mert ezekből jóval kevesebb van), de ezek között is lenne olyan, melyekről el lehetne törölni a gyengítést, ezáltal tovább szűkítve a listát.

10 thoughts on “Régi FAQ-k eltörlése?

 1. Mivel versenyen nem nagyon (mondhatni egyátalán) nem használatosak, a lapok, így max egy otthoni vagy egy kamrából előkerült dekk-draft esetén lenne ebből kérdés szerintem, így szerény nyomott véleményem szerint elhagyhatóak.

 2. Szerintem a régi lapok faq-jai nem sok vizet zavarnak.

  Egy 10+ évvel ezelőtti lap szövegének pontosítása, értelmezése és magyarázása teljesen felesleges, időrabló tevékenység.

  Ma már szinte senki nem játszik ezekkel a lapokkal, ha meg mégis, akkor Ő úgyis tisztában van vele, a versenybíró pedig még inkább. (legalábbis így illene lennie)

  A mai (új) játékosok nem nagyon találkozhatnak ilyen lapok tömkelegével.

  Zsolt, a drága időd ne ezzel töltsd el, inkább fókuszálj egyéb népszerűsítési praktikákra! 🙂

 3. @Crull

  Akkor újra, mert ezt talán nem hangsúlyoztam eléggé: lesz egy külön aloldal a hkk.hu oldalon, ahol a módosított szövegű lapok lesznek felsorolva / linkelve. Ilyen jelenleg nincs, vagyis ha valaki meg akarja nézni, hogy melyik lapok vannak nerfelve például, nincs rá lehetősége. Azt hiszem mindenki örülne, ha ez változna.

  Viszont: nem biztos, hogy szükség van arra, hogy mindenféle régi FAQ-k is ott legyenek, mert mondjuk egy Chara-din visszatéres lapról lemaradt az altípus. Ez utóbbi kapcsán érdekelne, hogy ki mit gondol. 🙂

 4. Totál felesleges 100 éves nem használt lapokra időt pazarolni.Maga a gyűjtési munka hasznos és szükséges is,de sztem régi nem használt alapokat érdemes kihagyni ebből a gyűjtésből.

 5. Én valószínűleg azt csinálnám, hogy a fontos faq-kat kitenném egy külön helyre, míg a régi/nem releváns faq-k az aktuális kártyák alatt jelenne csak meg.
  Szóval a fent említett külön menüpontban lenne egy faq-k a versenyekhez : ezeket a szabálymódosításokat kell tudnod, hogy versenyre járj, és ha mondjuk rákeresek a régi élőholt mágusra, akkor szembesülhetek vele a lapkeresőnél, hogy jé.. ez meg ez van ezzel a lappal..

  Én szeretem olvasni a régi faq-kat, mert nerfelt kombókat, vagy egyéb érdekességekre világítanak rá, egyfajta visszatekintés a 10 évvel korábbi hkk-ra.

 6. Szerintem nagyon jó kezdeményezés, a nem versenyerős lapokat módosító (gyengítő) vagy értelmetlen faq-k és nerfek eltörlése, azok szövegének érdekességként való megőrzése mellett. Támogatom.

  Üdv: Kyb

 7. Önző vagyok, és csak a nerfek eltörlése érdekel, mint versenyjátékos (amire nagyon is szükség van). Archiválási szempontból szép és jó a kezdeményezés, de nagyon kis mértékben fogja érinteni az életemet.
  Én inkább annak örülnék, ha a régi lapoknak a nyomtatási képei kerülnének fel végre a honlapra, nem ezek az okádék, másolásvédelmi változatok. Egyszerűen szégyen és anti-reklám ilyeneket a honlapon tartani.

 8. Azt mindíg is furcsáltam hgy bizonyos lapok szövegét megváltoztatják.Vagyis hogy nem ugy működik egy lap mint ahogy rá van írva….
  De nem csak gyengítések vannak, hanem erősítések is.
  Mondjuk egy uj játékos aki megtanulja a HKK szabályait ,és hogy a lapok szövege egyuttal a lap “tudása” is.Egy mai játékosnak honnan kellene tudni hogy valamikor 15 éve az Alanori Krónikában volt gyengítése vagy erősítése egy lapnak?
  De ha lesz is ilyen Faq gyüjtemény akkor sem lehet elvárni hogy minden lapnál böngésszük a netet hogy az miben változott……
  Egy bátor húzással a Beholder megszüntethetné minden lap szöveg változtatást,beleértve a kedvezőeket is (pl a Szellembéklyó és a token termelő lapok dolgait is)és ezután minden lap úgy működne ahogy rá van írva illetve ahogy az ikonok mutatják rajta..Aztán meglátjuk mi lesz (sztm nagy probléma nem lenne belőle).
  (az uj Varkaudar és a kisérleti nerf a 4 lapon maradhat ahogy írták )

 9. Szerintem bőven elég lenne egy 8-10 évvel ezelőttől elkezdeni. Tengermélytől régebbi lappal nem nagyon játszik már senki, max gyüjti, ott meg mindegy a faq 😀

 10. Szerintem nyugodtan elhagyhatóak ezek a régi lapok ebből a listából.
  Ezen a külön oldalon valóban csak az olyan FAQ-k legyenek, amelyek a versenyasztalokon előforduló lapokra vonatkozhatnak^^

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.