Mi legyen az első paklim?

Az utóbbi hónapokban a Toborzásnak és a Kezdő Ligának hála sorra fordulnak meg a játékra éhes új arcok a Dungeon falain belül. Közülük pedig nem egy újonc próbált már szerencsét a profikkal, vagy rutinos amatőrökkel teletűzdelt versenyeken is. Bár minden kezdet nehéz – íme egy kis segítség.

A játékot újonnan elkezdőknek legelőször egy 45 lapos paklira lesz szükségük ahhoz, hogy bele vethessék magukat a versenyzésbe. Ennek kiválasztása azonban nem könnyű feladat, hiszen mindjárt az elején egy sor lehetőség közül kell választanunk. Az aktív, eredményes versenyjátékhoz mindenképpen hozzá kell majd fognunk valamilyen szisztéma mentén egy gyűjtemény kiépítéséhez. Ehhez remek segítséget nyújt a Blogon található apró szösszenet Zsolti tollából, így erre a részre most nem térnék ki.

ifju_teknosTávlatilag érdemes előre felmérni, hogy a játékot milyen szinten tervezzük űzni, hiszen így sok csalódástól, negatív érzéstől óvhatjuk meg magunkat. Csak egy mókás, havi 1-2 alkalomra szóló időtöltésnek szánjuk a HKK-t, vagy idővel a minden versenyen részt vevő (megnyerő?!) profi játékosokká szeretnénk válni? Ezen terveink mennyire állnak összhangban az anyagi ráfordítási lehetőségeinkkel (magyarul mennyi pénzt tudunk szánni a játékra)? Vannak-e olyan ismerőseink, akik már játszanak a játékkal, és a kezdetekben ki tudnak-e segíteni pár kölcsön lappal? Itt fontosnak tartom megemlíteni, hogy mindig csak kölcsönkérni a lapokat egy-egy versenyre nem éppen ildomos, amit egy idő után könnyen megunhat a kölcsönző ismerősünk, így ha rendszeresen játszani szeretnénk, tényleg elengedhetetlen az önálló gyűjtemény.

Amennyiben csak kizárólag havi-kéthavi szinten szeretnénk kipróbálni magunkat versenyen, akkor bármilyen olcsó összeállítással érdemes játszani (számtalan pakli található itt a Blogon), ami örömet okoz számunkra. Ilyenkor azonban készüljünk fel rá, hogy a profikkal és a jobb amatőrökkel lassabban fogjuk tudni felvenni a versenyt, illetve a nyeremények se fogják szédületes gyorsasággal bővíteni a gyűjtinket. A játék szépsége, hogy a megfelelő mezőnyben így is alkalmunk lesz a kikapcsolódásra és a sikerélményre, ha jól választjuk meg a versenyeket magunknak (jellemzően Kezdő Liga, vagy Beholderes kezdő kategória, esetleg a Blogos verseny, ahol az alacsony nevezési díj miatt két sör áráért már elindulhatunk).

bajnokmanifesztDe mi legyen akkor, ha a „B opciót” választjuk, miszerint annyira bejön a játék, és annak versenyzős vonulata, hogy bizony mi a jövő Nemzeti Bajnokai szeretnénk lenni? Egy alap igazságot gyorsan le kell szögezni mindjárt az elején: az aktív versenyjátékhoz valamennyit mindenképpen invesztálni kell a játékba. Egészen minimális befeketetéssel csak igen nagy tapasztalattal és kapcsolati tőkével lehet komolyabb gyűjteményt-eredményeket elérni (ahogyan a Kezdő Zsolti vagy Kezdő Dév projekt mutatta). Azonban nem mindegy, hogy hogyan kezdjük el az első paklink összeállítását. Hiába ölünk bele egy komplett versenygyőztes pakliba tízezreket, az elején – a játéktudásunk hiányosságai miatt – valószínűleg nem az első 5 helyezés valamelyikét fogjuk megcsípni, márpedig komoly pénzösszegek befektetése esetén hamar elveheti a kedvünket a sikertelenség. Ezért két mottónknak kell lennie: tanulás és fokozatosság!

Tanulás alatt itt azt értem, hogy érdemes alaposan utánaolvasni a játéknak. A pakliépítős cikkek, metaelemzések, kombóleírások mind elengedhetetlenek ahhoz, hogy rövidebb idő alatt jó eredményt tudjunk elérni. A pénteki Dungeon-ös szeánszok elengedhetetlenek budapesti versenyzők esetén, míg vidéken érdemes a helyi játékosokkal legalább heti rendszerességgel egyszer összeülni és játszani. Ez igen sok szabadidőnket felemésztheti, de egyrészről a kedvenc hobbinknak adózunk, másrészről mi akarunk Nemzeti Bajnokok lenni rövid időn belül. Érdemes a tapasztalt profik játékát is megfigyelni, akár olyan apróságokat is, hogy hogyan tartanak rendet az asztalon, ezzel könnyebben átláthatóvá téve a játékszituációkat. Soha nem felejtem el, hogy amikor 2010 októberében újra kezdtem a játékot, akkor mennyire megtetszett Dév „játékrendje” az én „rendezett” káoszomhoz képest. A játékos közönség szerencsére kellően segítőkész ahhoz, hogy egy parti után biztosan szívesen válaszolnak egy-két kérdésedre, hogy adott szituációnál miért éppen azt a megoldást választották.

manaszovoJöjjön a fokozatosság elve, amire részben utaltam már néhány sorral feljebb. Érdemes olyan paklit választani, ami alacsonyabb költségvetésből is képes rendkívül hatékonyan működni, azonban könnyen fejleszthető tovább igazi top paklivá. A legjobb példa erre az utóbbi időben többször bizonyító mérgezős koncepció, aminek motorját kizárólag gy-ngy lapok adják (Őshangya here, Zanpók, Sheran oltára, Szánalmas teknős, Tündérszúnyog), illetve a ritkák jelentős része is az 500-1.000 Ft-os tartományon belül tartózkodik. Egy olcsóbb táblás társasjáték áráért így már egy olyan paklit kaphatunk a kezünkhöz, amivel egy 6/4-es eredmény nem ördöngősség a Dungeon falain belül. Márpedig 6/4-gyel általában be lehet férni a legjobb amatőr díjazott helyekre, ez pedig jelentősen növeli a lapkészletünket.

Egyetlen megjegyzést tennék még a bővülő gyűjtemény és a paklifejlesztés kapcsolatához. Mivel versenyjátékosok, és nem gyűjtők szeretnénk lenni, így MINDIG a paklinkhoz illeszkedő lapokat cseréljük be. A “jó lesz még valamikor” típusú „cserepettingektől” tartózkodjunk, ugyanis semmilyen haszonnal nem jár számunkra. Extra megjegyzésként a sokat emlegetett alaptézist is tartsuk szem előtt: 1-2 db spoiler (csúcskategóriás lap) nem csinál nyarat! Hiába bontottunk egy Szirén gésát, vagy nyertünk a Kezdő ligában egy A különlegesség megcsúfolását, ha a paklikoncepciónkba nem illenek bele, akkor feleslegesen tároljuk bennük az értéket. Egyből nem fogunk tudni a kis gyűjteményünkből egy paklit kanyarítani mellé, ráadásul akkor már szeretnénk playsettel (vagyis a maximális darabszámmal) játszani velük, ami önmagában súlyos tízezreket jelenthet (amennyiben az ultraritkáról beszélünk)… Márpedig tudjuk, hogy fokozatosság! Sokkal jobban járunk versenyjáték szempontjából, ha több koncepcióba illeszkedő lapra cseréljük őket.

villamhaboruHa eljutunk odáig, hogy az alapja megvan a paklinknak, működik is, nyerünk is néhány csomag kártyát, akkor kezdjük el begyűjteni azokat az univerzálisan spoiler kártyákat a paklinkhoz, ami nélkül is elműködik a deck, azonban velük válik igazán versenygyőztes koncepcióvá. A példánál maradva játszhatjuk Villámháború nélkül is a paklit, de nem ugyanaz a kategória, ha mellécsapjuk (ráadásul a HKK történetének legerősebb szabálylapjáról beszélünk, ami feltehetőleg hosszú ideig/soha nem veszít az erejéből). Továbbmenve ezen a vonalon, jó a kulcslényeinkből 3-at pörgetni, de egyszerű matekkal élve 6-tal még jobb! Így 3 Alakváltó ősködöt is érdemes idővel beleépíteni a deckünkbe, de ez már tényleg az utolsó lépcsőfok, amikor már könnyen lehet, hogy a legjobb amatőrök közé fogunk tartozni. Ha picit visszatekintünk, akkor gyönyörűen kirajzolódik a paklink feljődésének az íve, ahogy néhány ezer forintos valamiből jutunk el az alsó hangon 50-60 ezer Ft értékű, spoilerekkel teletömött összeállításhoz. A fokozatosság másik nagy előnye, hogy segíti a tanulást is, hiszen a pakli egyes stádiumaiban megértjük, hogy miért van szükségünk az új spoilerekre, miben támogatják meg a paklinkat, egyáltalán hogyan érdemes egy-egy matchupban megjátszani a lapjainkat. Tömören összefoglalva? rohamosan fejlődik a játékunk. A végén pedig azon vesszük észre magunkat, hogy 6-8 hónapja még félve kérdeztük elhaló hangon, hogy „csere?”, most pedig már komolyan kell számolni velünk minden versenyen, esetleg már a profi kategóriába is felverekedtük magunkat.

Dávid Máté

6 thoughts on “Mi legyen az első paklim?

  1. Az itteni leírások (Mint ez is, ill a Hogyan építsünk gyüjteményt) rengeteget segítenek, plusz az, plusz a fórumok illetve hogy a túlnyomó többséget ha megkérdezik, készséggel válaszol. A Toborzás iszonyat jó dolog, egy alap, fejleszthető paklit kap kézhez az ember, plusz hogy MINDENT elmagyaráznak 🙂 Örvendetes hogy teret nyer a játék.

  2. Visszajelzés: [Kezdő hét] A gyűjteményépítés első lépései | HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.