Vendégcikk – Mi lesz veled, vidék?

Szabó András a vidéki versenyhelyszínek helyzetéről.

Az elmúlt időszakban fellendült a pesti HKK-s élet, ezt aligha lehet vitatni. A kezdő játékosok számára péntekenként rendszeres versenyzési lehetőség van, a Toborzás révén sok ember ismeri meg a játékot és kaphat kedvet (és olcsó paklit) a játékhoz, az Excelsioros versenyek révén pedig immáron hétköznap este is megmérettethetik magukat. Azt gondolom, hogy nagyon üdvözítő mindezen fejlődést látni.

Ugyanakkor – mint vidéki versenyszervező – nem tudok elmenni amellett, hogy miközben Budapest virágzik, a vidéki versenyhelyszínek kapcsán sajnos sokkal nagyobb problémák vannak. Noha látszólag nincsen baj, hiszen egy hónapban nagyon sok verseny van, ugyanakkor ha ebből levennénk a pesti versenyeket, illetve a dupla versenyeket egynek számítanánk, akkor bizony ez a kép már közel se lenne ilyen szép!

De inkább beszéljen helyettem a statisztika! Összegyűjtöttem, hogy milyen versenyhelyszínek voltak 2005 első felében, 2010 első felében és 2015 első felében. Az eredményeket színstatisztikában gyűjtöttem az alábbi szempontok szerint:

 • Piros – az adott időszakban az adott városban nem volt verseny
 • Sárga – az adott időszakban az adott városban éppen megjelentek vagy megszűntek a versenyek
 • Zöld – az adott időszakban az adott városban volt verseny

A statisztikát itt találjátok meg

Hangsúlyoznom kell, hogy ez egy kicsit manipulatív statisztika, mert amíg 2005-ben és 2010-ben 6, addig 2015-ben 4 hónapot vizsgáltam csak, így elméletileg lehetséges, hogy újabb versenyhelyszínek jelennek meg 2015 májusában és júniusában, de nem hiszem, hogy drasztikusan változna a jelenlegi kép.

Az eddigi adatok azonban igencsak önmagukért beszélnek, és sajnos egyáltalán nem pozitívak:

 • Jelenleg összesen 12 vidéki város tart állandó jelleggel HKK versenyt. Ez a szám 2005-ben 18, 2010-ben 21 volt.

 • 2010 júniusa óta 10 olyan versenyhelyszín szűnt meg, ahol korábban volt verseny.

 • Az elmúlt időszakban három olyan tradicionális versenyhelyszín is megszűnt (Ballassagyarmat, Békéscsaba, Szentes), ahol 2005 óta gyakorlatilag folyamatosan volt verseny, és nem állt messze ettől Székesfehérvár sem.

 • Északnyugat-Magyarország és a közép-magyarországi térség gyakorlatilag eltűnt a HKK térképéről.

 • Az elmúlt öt évben mindösszesen 6 új (vagy visszatérő) helyen kíséreltek meg versenyt szervezni. Ezek közül Kiskunhalas, Jánoshalma és Dunakeszi tiszavirág éltű volt, Salgótarjánban volt viszonylag hosszabb ideig verseny, és mindössze Polgár és Gyöngyös az, ahol sikerült tartósan versenyeket szervezni (utóbbi helyszínen azonban alapvetően retro-versenyek vannak, amik persze nagyon fontosak és jók a maguk nemében, viszont új játékosok toborzására kevésbé alkalmas).

Azért mindezekből következik sajnos, hogy a vidéki HKK-s élet hanyatlóban van. Azt persze hangsúlyozni kell, hogy a legtöbb HKK versenyhelyszín nem az elmúlt másfél-két évben szűnt meg, tehát nem egy most aktuálissá váló problémáról beszélünk. Az is igaz, hogy jónéhány versenyhelyszínen derült ki a versenyszervező csalása, hogy több embert írt be, és szerzett ezáltal magának olcsón ultraritkákat és kiegészítőket. Ezen versenyhelyszínek megszűnését maximálisan üdvözölni tudom. Ugyanakkor a táblázatban szereplő helyszínek közül csak pár volt ilyen. A probléma pedig ennél összetettebb. Engem nagyon zavar például, hogy az új játékosok toborzása vidéken egyre nehezebb. Pécsen például (a visszatérő játékosokon kívül) az elmúlt 2 évben nem volt olyan új játékos, aki tartósan bennmaradt volna a HKK körforgásában. Ami azért nagyon nagy gond, mert a játékot néhányan óhatatlanul abba fogják hagyni, ez elkerülhetetlen. Ha páran abbahagyják, de közben nem érkeznek új emberek, akkor idő kérdése a versenyhelyszín megszűnése, főleg olyan helyeken, amelyek pesti látogatásra sem nagyon számíthatnak!

Mik lehetnek ezeknek a problémáknak a legfőbb okai? Én az alábbiakat látom:

 1. A vidéki szerepjáték-szaküzletek megszűnése

Azt hiszem, ki merem jelenteni, hogy minden valamikor 2012-2013-ban kezdődött, amikor nagyon sok versenyhelyszínen szűnt meg a Sárkánytűz Szaküzlet és más szerepjáték-szaküzletek is. Ez körülbelül akkora érvágás volt a vidéki versenyhelyszíneknek, mintha Pesten a Dungeon szűnne meg. Azért röviden összefoglalom, hogy milyen funkciót tölt be a szerepjáték-szaküzlet egy vidéki városban:

 • Vásárlási lehetőség: Ez igaz mind a versenyekre, mind általánosan. Amikor az ember hozzá akart jutni kiegészítőkhöz, csak annyit kellett tennie, hogy bemegy és megveszi, ezen túlmenően a szervezőknek sem kellett külön szenvednie a kiegészítők megszerzésével. Ez hatalmas segítség volt mindenkinek. Ezen kívül lehetőséget adott más környékbeli versenyszervezőknek is, ahol nincs szaküzlet, a pécsi szerepjáték-szaküzlet például a bajai versenynek is adott kiegészítőket, ugyanazokkal a kedvezményes árakkal, mint a pécsieknek. Ennek híján sokkal nehezebb az új kiegészítőkhöz (főleg Zénekhez) gyorsan hozzájutni.

 • Versenyhelyszín: A szerepjáték-szaküzletek nagy előnye volt, hogy ingyen biztosítottak kényelmes versenyhelyszínt. A megszűnésük egy újkeletű problémát hozott elő. Nem olyan egyszerű ugyanis versenyhelyszínt találni. Amikor terembérlésben gondolkodtam, a legolcsóbb hely, amit találtam 1.500 Ft/órás terembérleti díjért cserébe volt hajlandó termet biztosítani, ez azt jelenteni, hogy alsóhangon 9.000 Ft-tal kellett volna több nevezési díjat szednem (fejenként kb. 6-700 Ft), mint korábban, gyakorlatilag a semmiért. A gyorséttermek, kávéházak persze egy alternatív megoldást jelentenének, azonban főleg az idősebb versenyzők nem szívesen mennek nyilvános helyekre. Így az egyetlen opció, ha valaki beáldozza a lakását a közcélra, vagy kapcsolatok révén tud egy ingyenes vagy viszonylag olcsó helyet szerezni. Azonban ez sem egyszerű feladat. Pécsett pl. az elmúlt két és fél évben, amióta megszűnt a szerepjáték-szaküzletünk, nem kevesebb, mint 10 különböző versenyhelyszínünk volt (ha az orfűi és a pécsváradi eseti helyszíneket kiszedjük, akkor is 8). Ez azért eléggé sokatmondó adat önmagában is. Jelenleg 300 Ft/fő áron tudok helyszínt biztosítani, ami elég korrekt, de azért 12 főnél ez is 3.600 Ft, és ennyivel kevesebb a lehetőség a díjazásra.

 • Társasági hely: A versenyeken kívül a baráti összejövetelek helyszíne is gyakorlatilag megszűnt. Erre megoldás, ha valaki felajánlja erre a célra a lakását, de ez nem mindig kivitelezhető, illetőleg az ifjúsági irodák, de azok meg sokszor életkor-limitáltak.

 • Toborzó/közvetítő: Talán ez a legnagyobb probléma mind közül. Az előző hármat még megfelelő szervezéssel és minimális kellemetlenségekkel csak-csak meg lehet oldani, de ezt nagyon nehéz. Eleve sok ember úgy ismerkedik meg a játékkal, hogy bemegy egy szerepjáték-szaküzletbe, meglátja, mi az, érdeklődik felőle és vásárol. De ha valaki vásárol kiegészítőket, de nem tagja a versenyzői társaságnak, akkor is a boltvezető meg tudja neki mondani, hogy kik vannak ott kártyások, mikor vannak benn, és így összehozza ezeket az embereket az aktívabb játékosokkal. A versenyeket pedig a szaküzlet is meghirdette, így ha valaki csak betévedt, már látta, hogy melyik nap lesz sok kártyás a boltban. Ezt a problémát a mai napig nem sikerült megoldani, és szerintem döntően ezen múlik az, hogy alig-alig vannak új játékosok.

 1. A toborzás nehézségei

Fontos kérdés, hogy ha nincs szaküzlet, akkor más módon toborozzuk a játékosokat. Erre a HKK Blog számos ötletet adott a Toborzó programok, kezdő versenyek és a HKK szakkörök révén. Csakhogy mindezek kivitelezése vidéken sokkal nehezebb, és nemcsak a szaküzlet hiánya miatt. Egyfelől itt nincsen olyan háttértámogatás kiegészítőkből, ami mindezt lehetővé tenné. De ha feltételezzük, hogy a Beholder támogatná a vidéki toborzási törekvéseket, akkor is felmerül a kérdés, hogy ki vállalja magára ezt a feladatot? És ez nem könnyű kérdés, tekintettel arra, hogy itt egy 15-20 fős közösség az, akiről lehet beszélni. Ezek közül a középiskolásoknak nincs lehetőségük iskolai szakköröket szervezni. Az egyetemistáknak, akiknek a legtöbb szabadidejük lenne, döntő többsége nem Pécsen, hanem Budapesten, esetleg Szegeden vagy Miskolcon tanul, és azt hiszem, ezzel a problémával más vidéki városok is szembesülnek (talán még nagyobb mértékben, mint mi). Akik pedig 8 órában dolgoznak, esetleg családjuk is van, végképp nem tudnak erre időt szánni. Úgyhogy a játékoskeresés alternatív módszerei is nehezen kivitelezhetőek.

 1. A versenyek támogatási rendszere

Fontosnak tartok két dolgot is megjegyezni, mielőtt erről értekezem. Az egyik, hogy fenti problémát sokkal kevésbé érzem fontosnak, mint a másik kettőt, amiről szó esett (nem hinném, hogyha mondjuk 2 kiegészítővel többet díjazhatnánk versenyeken, akkor jelentősen megnőne a HKK-s élet), másfelől az is nagyon jó, hogy a Beholder egyáltalán ad ingyenes támogatást a versenyekre. Ugyanakkor azt gondolom, hogy talán kicsit jobban fel lehetne pörgetni a vidéki versenyek népszerűségét, ha a díjazást jobbá lehetne tenni.

Jelenleg a Beholder az ultraritkák mellett 3 nagykiegészítővel és 4 Zénnel támogat egy versenyt. Korábban ez 5 kiegészítő volt, amit a versenyek megnőtt számára tekintettel csökkentettek. Persze a 3 kiegészítő és a 4 Zén fogyasztói ár tekintetében 4.500 Ft környékén van, ami eléggé méltányos. Azonban a régi kiegészítők (Tengermély, Elözönlés, Újjászületés, Végzetúr) küldése ezt gyakorlatilag kevesebbé teszi, hiszen ezeket ’nagykiegészítőként’ kiosztani nagyon problémás, hiszen a benne lévő ritka lapok 80-90 százaléka ma már teljesen használhatatlan és a többi is jóindulattal a középkategóriába sorolható (volt már olyan esetem, amikor valaki megkérdezte, nem kaphatna-e inkább egy Zént, mint egy Tengermélyt). A tavalyi évben a 3 kapott kiegészítőből kettő ilyen volt, idénre ez javult, már csak egy igazán régi kiegészítőt kapunk. Ez pedig a támogatás tényleges értékét jelentősen csökkenti.

Meg kell említenem a kötelezően megvásárolandó 4 kiegészítőt, amire 25% kedvezményt kapunk. Amikor ez a szabályozás megjelent, inkább csak nyűg volt, mivel a szaküzletekből a legtöbb vidéki város megszerezte a szükséges kiegészítőket. Azóta jelentősen változott a helyzet, most már szerintem a legtöbb szervező örül ennek a kedvezményes kiegészítő-vásárlási lehetőségnek. Ezért érdemes lenne talán kibővíteni. Arra gondolok, hogy a jelenlegi 4 kiegészítő vásárlása mellett opcionális a szervező további 4-6 kiegészítőt vásárolhasson a kedvezményes 80%-os áron. Nekem személy szerint mondjuk nem lenne erre szükségem, de olyan vidéki szervezők, akiknek nincsen kiegészítő-vásárlási forrása, azok ezáltal úgy vásárolhatnának díjazást, hogy ezzel 1-2 kiegészítővel többet tudnának szerezni, mint a hagyományos fogyasztói áron. Szerintem lenne, aki örülne neki és talán a versenyszervezési hajlandóságot is fellendítené, hiszen ha már csak 10 versenyző van valahol 800 Ft-os nevezési díjjal (és a versenyszervező 100%-ot díjazásra fordít), akkor is a 4 kötelező kiegészítő mellett bőven lenne még keret a díjazásra. Úgyhogy szerintem lenne rá igény.

Természetesen mindezen problémák mellett sok mást is fel lehetne sorolni, kezdve azzal, hogy a tömegközlekedés mind árban, mind időben röhejes, ami megnehezíti egymás vidéki versenyeire az átjárást, folytatva azzal, hogy az elmúlt időszakban a magyar felsőoktatás annyira pestcentrikussá vált, hogy rengeteg vidéki versenyző emiatt is elmegy. Ugyanakkor ezek olyan globális problémák, amin változtatni úgysem tudunk.

De igazából nem is azért írtam ezt a cikket, hogy panaszkodjak, hanem, hogy valamilyen megoldást találjunk erre a létező problémára. Mert a vidéki versenyek hanyatlása sajnos egy létező probléma, amivel szemben valamit tenni kell. És igazából ezzel kapcsolatban kíváncsi lennék valamennyi játékos véleményére.

Szerintetek mit lehetne tenni, hogy a vidéki játékosok számát növeljük és a vidéki versenyek népszerűségét növeljük?

Csető Zsolt

14 thoughts on “Vendégcikk – Mi lesz veled, vidék?

 1. Én is a vidéki szerepjáték-boltok megszűnését látom a legfőbb problémának, egész egyszerűen azért, mert így valóban nincs egy “nyilvánvaló” hely a kártyások számára. Anélkül meg bizony tényleg nehéz.

  Ettől függetlenül örülök Bubu cikkének, mert ez valóban egy olyan probléma, amivel foglalkozni kell (és én személyesen is szeretnék), hiszen a HKK országos jelenléte mindenki érdeke. Kíváncsi vagyok, más vidéki játékosok / más városok képviselői hogyan vélekednek majd a helyzetről.

 2. Sziasztok!
  Főként Zsoltnak, a Behonak szól a kérdés, észrevétel:
  Szerintem az egyik nagy probléma, hogy kevés helyen lehet venni HKK paklit.
  Nem látom nagy boltok polcain (Auchan, Tesco). Próbáltatok már bejutni ezen helyekre? Sokan vásárolnak ott, a gyűjtögetős dolgok ott is mennek, a papák meg vesznek hébe hóba valamit az unokáknak, és ezek az üzletek mindenhol vannak az országban.
  Meg a HKK pont annak a korosztálynak szólhatna nagyot, akiknek nagyon nehéz ajándékot venni. Haladó apukaként, keresztapaként, nagybácsiként mindíg azzal szembesülök, hogy mit vegyek a 12+ -os rokonnak. Játék már nem nagyon van neki, ruhát meg…ehhez jó alternatíva lenne a HKK!
  Átérzem Bubu problémáját, vidéki vagyok, és bár Budapest közeli, de 40km-re a Dungeontól már havi szinten sok megy pluszban a hobbimra el időben, pénzben, és ezt kevesen engedhetik meg maguknak a lapokon, kiegeken kívül.
  Nagy bolthálózatba kell belépni.
  Másik megoldás lehet talán, szerintem a vidéki szakközépiskolákban szakkör szinten foglalkozni a dologgal.
  Remélem segítettem vmit.

 3. Én,mint jelenlegi pécsi “újrakezdő”,csak alátámasztani tudom Bubu szavait :/ Az elmúlt két évben talán én voltam az egyetlen ember,aki “újként” bekerültem az itteni HKK-s életbe,és én is “újrakezdő” vagyok mondhatni. Azóta többen abbahagyták(4-5 ember biztosan,akivel találkoztam versenyen is).
  A fő gond tényleg az “állandó helyszín” hiánya,mert azért jó lenne valahova beülni néha-néha egy partira. Persze szorgalmi időszakban ez néha megoldható(lásd pl. nálam is össze szoktunk ülni,néha még fényképes dokumentáció is akad 😀 ), de nem lesz mindig,aki épp tud egy szabad lakást biztosítani…:/
  Anno Kváron,ha jól rémlik, egy antikváriumban volt az “állandó hkk-s bázis”. Igaz,már az is megszűnt rég(tudtommal). Nem lehetne ilyesmi helyeket “bevonni” a dologba? 🙂

 4. @Gobó:

  Én a TomCat-üzletekben szoktam találkozni HKK-val 🙂 Múltkor Kváron volt 3 darab Mágusok Alkonya, 2-3 Tengermély meg pár Varkaudar falu és Ködváros 😀 😀 (Az már más kérdés,h a plázákba kb. ember se jár,így egy ottani játékbolt nem nagy durranás…)

 5. A disztribúciós háló kiépítése és a viszonteladók toborzása valóban égető probléma, de még kezelhető stádiumban van. Jó stratégiával szinte bárhova be lehet jutni, de nem kis munka, sokkal bonyolultabb mint amilyennek elsőre, sőt hetedjére is tűnik.

  Zsolti egyik legnagyobb volumenű és talán legfontosabb feladat lesz a közeljövőben :/ Drukk!

 6. A díjazás tényleg kényes dolog én a vidéki helyszínek közt Székesfehérvárra szoktam időnként eljutni. És az a kellemetlen helyzet áll fent hogy pozitív mérleggel sem biztos hogy az ember akár egy nyamvadt zént is kap. Ebben a helyzetben kétszer is meggondolja az ember hogy érdemes e elköltenie 3000ft az utazásra. Mert Pesten ilyen nem fordulhat elő, A Dungeon vagy Blog versenyeken mindenki kap valamit a legjobb amatőrök külön díjazva. Első 16 kap nagykieget. Ehhez képest vidéken az első 5-6 kap valamit a többiek semmit. Tény hogy egy pesti versenyen többen vannak de nem annyival mint amennyivel a díjalapok nagyobbak.

 7. imádom, h a vidéki témájú cikk mellé az alpesi tehén képe került 😀
  @Nika: az antikváriumban a kártyázás kb 10 évvel ezelőtt szűnt meg Kaposváron :/

  Egyébként Kaposvárról nagyjából ugyanazt tudom elmondani, mint Bubu Pécsről: a legnagyobb probléma egy központ hiánya, a fent említett antikvárium megszűnése után személyes kapcsolatoknak köszönhetően még évekig tudtunk heti rendszerességgel egy kvázi klubot működtetni, de ez már csak a meglévő játékosoknak szólt, újak alig-alig jelentek meg. Sajnos ez is megszűnt, miután már csak rendszertelenül tudtuk volna működtetni…. Így most tulajdonképpen a versenyek jelentik az egyetlen lehetőséget a kártyázásra az 2-3 fős otthoni partikon kívül, ez pedig a tesztelésre is kihat :/

 8. @Csiga: akkor nem sokról maradtam le…Mert egy 2005.06.18-ai frissen bontott volt anno az utolsó versenyem 🙂 (Azért tudom,mert az nap született meg a húgom és az utolsó fordulóra már nem tudtam maradni,de így is 6. lettem 😀 ). Kár,h megszűnt az a hely 😦

 9. Sajnos nem csak a HKK-nál, de majdnem mindehol ez a tendencia figyelhető meg, hogy a főváros válik még dominánsabbá, a vidék pedig elhal.

  Személyes tapasztalatom, egri lévén, hogy tényleg nehéz új játékosok bevonása. Nálunk is személyes kapcsolatok révén lehet leginkább toborozni, és abból a szempontból örömteli, hogy mióta újrakezdtem 4-5 ember azért elkezdte. Viszont félő, hogy a továbbtanulás miatt elveszthetjük őket.

  Támogatás kérdésében pedig az a véleményem, hogy bármit is küldjön a Beholder azt köszönjük szépen és hálásak vagyunk érte. Fentebb említették, hogy nem biztos, hogy megéri vhova lemenni… Sajnos az utazási költségeket mindekinek magának kell állnia és nehéz lenne a kompenzáció (emlékeim szerint talán a Beho találkozókon vmit még ebből is megtérítenek vmilyen kedvezmény formájában). Nálunk ezt a dolgot kissé kiküszöbölve, és filozófiám is, hogy aki pénzt, időt és energiát nem sajnált a versenyre (ergo eljött), mindeképpen kapjon vmit. Konkrétan a bevett, kissé asszimetrikus díjazást, szimmetrikusabbá téve mindekinek legalább egy Zén jut, illetve a vigaszdíjasunknak egy régi Alanori Krónika. Sokszor a régi AK-nak (és itt nem a jó öreg 47-esre gondolok) jobban örülnek, mint a legújabb zénnek. Annyiból nálunk szerencsés a helyzet, hogy a hely problémája megoldott, viszont szólni kell, hogy kinyissanak, mivel már nem annyira pezsgő az élet, mint az mondjuk a 2000 évek elején volt. Akkortájt, még sokkal fiatalabbként öröm volt látni azt a nagy nyüzsgést, főként péntekenként. Sajnos a számítógépek elterjedésével a kártyajáték is kissé a retro kategóriába esik ma már. Minden tiszteletem azoké, akik próbálkoznak ebben a korántsem könnyű helyzetben tenni a HKK jövőjéért.

 10. A Bíró Tomi nyilván jobban ért hozzá, de mint laikus őtlet.
  nyilván a megszünések mögött az áll, hogy megélhetéshez nagyon kevés goylt be, de ha van igény akkor kiegészitő bevételként jól jőhet egy -egy boltnak…
  Azaz nem e lehetne vhogy jobban beszervezni a szerepjátékot (és így a HKK-t)
  egyes boltok plusz kínálati lehetőségébe kicsit jobban meghirdetve (pl. palkát a bejáraton/kirakaton és versenyek hirdetésével is reklámoznák a saját terméket így a toborzásra is részleges megoldás)

  Hobbi boltok hasonlókban -nyilván a hely kérdésre nem megoldás, de gondolom a cégnek is van némi érdekeltsége a felfutásban, így vmi kezdeti kooperatív együtt működés a cél érdekében

  Nyilván semmilyen költséget nem ismerek -és a bolti eladónak ugyan ugy fogalma nem lesz mit árul ami komoly probléma lehet-

  A behós támogatás felvetése szintén jónak tünik… a nagyobb díjazás a pestit/ más vidékit is csábíthat, nagyobb létszám nagyobb perspektíva (a helyi érdeklődést is jobban élénkítheti) -sztem maga a kislétszámú verseny sem életképesek hosszútávon (nem véletlen voltak gondolom azok a csalások sem, és nem véletlen hogy a behó se támogat ilyeneket) bár én a nyugodtságuk miatt jobban szeretem

 11. Sajnos kevés vidéken a játékos főleg a keleti régióban. Egyre kevesebb… A régiek abbahagyják, újak meg nem jönnek. Szerintem egy kis odafigyeléssel a versenyszervezők bevonásával és a beho részéről némi plusz támogatással újra fel lehetne lendíteni a régi vidéki fellegvárakat is.

 12. Minden vidéki nagyvárosban vannak játékboltok, hobbiboltok, “trafikok” akiket meg kell keresni, és érdekeltté kell tenni őket egy nagyon kedvező(!) haszonkulccsal – a HKK forgalmazására.

  Be kell vinni a játékot a játék nagykereskedésekhez, mint amilyen pl. a REGIO! Óriási forgalmat képesek lebonyolítani, ezek az országos hálózatok! A Beholder számára egy kisebb haszonkulcs is nagyon-nagyon megérős lehet ha egy ilyen kaliberű cég is lenne HKK-terjesztő.

  A kisebb városokban inkább vegyesboltok üzemelnek, őket szintén meg kell keresni. Őket valószínűleg könnyebb lehet behozni a HKK-s piacra, mert a kis üzletek minden bevételi forrást meg szoktak ragadni.

  Szerintem a vidéki HKK-s élet felpezsdítéséhez a helyi toborzások és a helyi üzletek HKK-val való ellátása az út.
  A toborzó napokat egy-egy körzetre lehetne meghirdetni. (pl.: “Viharsarki HKK-toborzás”, vagy “Nyírségi HKK-toborzó”)

 13. Zsolt, ha látod ezt az üzenetet, akkor azt szeretném kérdezni, hogy megkaptad-e a laplistát, és ha igen akkor hogy állsz vele.Már nagyon érdekel a pakli. 🙂

 14. Ha vidéki vagy, akkor -> Oh my god this country shit, vagyis megszívtad.
  Én is az vagyok már 2 éve, és egyre kevesebbet tudok hákákázni. 😦

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.