Szivárgás – Infók az új kiegészítő teszteléséről

Őshangyák! Ganüidek! Gólemek! Motyogók!

Újból itt van Szivárgás rovatunk, melyben szokásomhoz híven ismét szeretnék beszámolni néhány kulisszatitokról az aktuálisan fejlesztés alatt álló kiegészítő kapcsán. Konkrétumokba ezúttal sem szeretnék bocsátkozni, ahhoz egy kicsit szerintem még korán van, de az egyes fejlesztési irányokról azért most is fogok néhány szót ejteni.

oshangya_hereA mostani tesztelés olyan szempontból mindenképpen érdekes volt, hogy több “másodvonalbeli” etnikum pakli is felbukkant, így egészen jó képet lehetett kapni arról, hogy mekkora erősítésben reménykedhetnek ezek a fajok. Egészen konkrétan az őshangyákról, a ganüidekről, a gólemekről és a motyogókról van szó, melyek ugyan mind-mind kicsit más szituációban vannak a jelenlegi helyzetet nézve, de abban azt hiszem kiegyezhetünk, hogy jelenleg egyik sem tartozik a top koncepciók közé.

Én személy szerint az őshangyákkal próbálkoztam, akikhez KisFec talált ki néhány egészen ütős friss példányt. Az elmúlt két kiegészítőben megjelent őshangyákkal – egy-két kivételtől eltekintve – nincs komolyabb baj, az Őshangya here, az Őshangya lélekbúvár, az Őshangya inkvizítor és az Őshangya orgyilkos mind-mind kiváló lapok, és a követőjük is erős, a probléma inkább az, hogy a régi hangyák már nem túl használhatók, így nehezen jön össze belőlük egy decknyi lap. Ez most szerencsére megváltozni látszik, és a pakli működésére sem lehetett panaszom, alapvetően jól pörgött a deck, ráadásul nem is volt egydimenziós, hiszen az Őshangya herés kombóval, illetve ütéssel is képes volt nyerni.

ganuid_nagymesterA ganüideket JuFe és Gice próbálgatták, akik a védekezés szabály megreformálása óta jócskán visszaestek, így nem véletlen, hogy az új ganüidekkel inkább a klasszikus, Ganüid ifjoncos vonalat, na meg (az egyébként borzasztóan erős) Ganüid nagymester követőt igyekszünk visszahozni. Az új lapokra itt sem lehetett panasz, nekem nagyon tetszett ez a régi-új, meglehetősen kombinatív pakli – néhány lap egy kicsit még erős volt, ami jól jelzi, hogy az új irány egyértelműen működőképes lehet, csak a balanszon kell még egy picit finomítani.

A motyogók és a gólemek – akikkel Valler doki és KisFec játszottak – olyan szempontból kicsit más helyzetben vannak, hogy mostanság is próbálkoznak velük, de egy pici löketre még szükségük lenne ahhoz, hogy az igazi átütő erő meglegyen bennük, hiszen előbbihez az új példányok, utóbbihoz pedig a morfok nagyon jó alapot adnak, ráadásul a követőjük is brutál erős. Itt tehát úgy érzem, hogy annyi csak a feladat, hogy meg kell találni azokat a valóban hiánypótló lapokat, melyek új szintre emelhetik ezeket a deckeket, hogy a dobogóra törő játékosok is bátrabban próbálkozhassanak velük.

Ti melyik etnikumok felkapaszkodásának örülnétek még a “tier 1” fajok közé?

Csető Zsolt

34 thoughts on “Szivárgás – Infók az új kiegészítő teszteléséről

 1. A galetkiknek örülnék. Ja nem, be lettek szüntetve… úgy, hogy azért szerintem többet adtak a HKK univerzumához, mint pár szirén :/

 2. Mintha korábban el lett volna hintve, hogy az ében íjászok is támogatva lesznek még a jövőben, ha ez tényleg így lesz, ők mindenképpen érdekelni fognak, jó lenne, ha végre összeállna egy igazán játszható pakli belőlük. Viszont ha kapnak még új lapokat, akkor egy javaslatom mindenképpen lenne hozzájuk: kerüljön kiadásra egy új típusú Ében íjász tokenlap, ami NEM RITKA besorolású és ÚJ ILLUSZTRÁCIÓVAL rendelkezik. Szerintem ez elengedhetetlen hozzá, hogy tovább épülhessen az etnikum.

 3. @MrPit: az új kieg szerintem kifejezetten spelles lesz. Ráadásul itt most nem is arról van szó, hogy több etnikum lesz, mert Thargodanok, lovasok, manók stb. így is, úgy is jelennek meg, csak hát nem mindenki üti meg sajnos a top mércét (ezen is igyekszünk javítani).

 4. Nyilván nem ilyen etnikumokra gondoltok, de én személy szerint a rég elfeledett Minotauruszokban látom a fantáziát. Főleg a korlátozás szabálylap óta. A kézbe vissza vetetés lehetne az ő saját faj specifikus képességük, ami koncepció teremtő lehetne.
  Egy erős de nem OP képesség. Még csak követő sem kell nekik morfokkal kiegészítve birtoklás vagy korlátozás szabálylapra tudnának támaszkodni. És ki tudja még mi másra hisz ezeket gondolkodás nélkül rávághatná bárki. Persze egy a visszavetetést segítő saját követő tovább erősítené a kohéziót.
  kezdetben a régi példányok újragondolása is elegendő lehetne

  – Minotaurusz eunuch
  – Minotaurusz féregtaposó
  – Minotaurusz berzerker
  stb…

 5. Személy szerint úgy gondolom, hogy azok a fajok érettek meg a visszahozásra és a bennmaradásra, amelyeknek:
  a, Van egy speciális, szinte csak rájuk jellemző faji képesség (éjfattyak egymást olcsóbbítása, nerubok ősmágiája, szirének csábítása, xenók kézből dobatása, goblinok szk felhasználása és termelése, krabberek hálója, manók helyettesítése, minotauruszok asztalról kézbe visszavétele, moák manalefojtása, tekik anti-mágiája, motyogók pakliból dobatása, orglingok max. ép csökkentése, őshangyák quwarg adása ellenfélnek, szkritterek visszavétel képessége, vérfarkasok feltámadása és nekron IK-ja)

  b, A követőjük ad nekik valami egyedi dolgot (sárkányok rezisztenciája, gólemek drágítása, rox counterlése, gnóm counterlése és törpe erőforrása, thargodanok erőteljes olcsóbbítása)

  A többi etnikumot szerintem:
  a, Nem kell kiadni lapot hozzájuk
  b, Adni kel nekik egy erős követőt (mint a sárkányoknál történt)
  c, újítva adni kell nekik egy erős képességet (mint az orglingoknál történt)

  A minotauruszokkal az egy kis baj, hogy a semlegesítés miatt az ellenfél lapjait nagyon nem jó visszavetetni, de a sajátjainkkal még így is jól kombóz sok minden.

  Amelyik etnikumokat nem említettem:
  – Ében íjász: Remélem, kapnak egy jó követőt, ha viszont nem, akkor eléggé süllyesztő a ritka tóken lapukkal
  – kalandozó altípusok (ember, elf, árnymanó, stb.): feleslegesek, úgy sincsen már szerepjáték hangulat a HKK-ban, akkor ez sem fontos már.
  – Féreg: felesleges
  – Ganüid: A védekezés szabály kiherélte őket, kár volt értük. Remélem, kapnak valami új spec. képességet. Ha nem, szerintem süllyesztő
  – Pók, kígyó, stb.: Annyi értelme van összesen, hogy így a mérgező paklit össze lehet rakni fajra. Kuka.
  – Lovas: Ha jön követő, ok, egyébként süllyesztő
  – Óriás: A probléma, hogy nincs semmi spec. képességük, ami fajra jellemző és a követőjük sem annyira nagy durranás. Szerintem süllyesztő.
  – Ork, varkaudar: Talán a követőjük miatt fennmaradhatnak, számomra eléggé a peremen vannak.
  – Pegazus: Az új pegák nem tudnak semmi különlegeset. A követőjük bár erős, nem különleges. Süllyesztő.
  – Quwarg: Szerepjátékos és HKK történeti vonulat miatt maradjon benn, de nem jósolok sok jót számukra.
  – Szilmill: Kuka.
  – Triklem drakolder: Az újítás óta nem sok idő telt még el, várok 1 kiegnyit még az ítéetemmel.
  – Vámpír: Ld. Ork, varkaudar + spoilerek is jöttek ki ide, emiatt versenyerősek, de összetartó erejük nincs sok.

  Persze ez csak személyes vélemény, de mivel szeretem az etnikumokat, ezt meg szerettem volna osztani. Köszi annak, aki elolvasta!

 6. Erdekes, jo elemzes, 1-2 kiegeszites az egyedisegekrol:
  – Vampir: gyogyitanak (verszivas)
  – Ork: az igazi buta horda (na jo, ez hatareset :), ilyet tud mas is azert) ill. a rajuk rakott speci targyak
  – ganuid: ifjonc termeles-fogyasztas
  – eben ijasz: a ‘tobben nagyobb dolgot teszunk’ kepessegek (koveto folyamatban 🙂 )
  – pok: nevezzuk oket a ‘mergezo etnikumnak’, ez eleg szerintem

  Ami nem annyira egyedi: osmagia, rezisztencia.

 7. Hála égnek a tesztlista alapján a drakiknak is sikerül némi egyediséget(vagy olyasmit adnunk) valamint ugye a ganék is szépen vissza lesznek vezetve a követőjükhöz ami korrekt egyediséget adhat a fajuknak majd.
  Amint meg Balázs is írta az íjjász gyerekek kapnak ha minden úgy alakul ahogy most van 1 követőt ami adhat nekik némi extra lendületet.

 8. vámpír: jogos, a követőjük ezt is tudja 😀
  ork: tényleg határeset, de még azt mondom oké 😀
  ganüid: jogos
  íjász: a követővel ok
  pók: Háááát oké 😀

  Az ősmágiánál és a rezisztenciánál arra céloztam, hogy mindegyikükön megjelenik (persze más lapokon is, de közülük az összesen)

 9. Új és hiánypótló lovasokat!
  Cantrip vagy valami laphúzás (lehetne húzás fázisban); egy új keresés, mert a régi már drága(Giga lovas); plusz sebzés, mert nagyobb lények ellen alig van esélyük, és a Lovas stratéga itt csak hátrány; egy semlegesítős lovas, tekintve, hogy a színeiknek megfelelő kánterekből kevés van; lovas spell, tárgy, épület; lovas asztal takartás; lovas lap leszedésre

 10. Lovasokat a népnek!
  Galambd+1! Követő kell nekik, mert anélkül nem egy nyerő koncepció (nehogy ideírja valaki, hogy 7 törzs főnöke). Meg pár új booster lovas. (Pl. A csontlovast egyáltalán nem értem, hogy mi a célja a lapnak.)

 11. Ha olyant ajánlok ami már van akkor bocsi:
  1. Lovas követő Minden lovasod +2/+1-et kap. Ha egy lovasodat feláldozod akkor választhatsz vagy egy lapot a gyűjtőbe küldhetsz vagy 2 lapot visszavehetsz a gyűjtődből vagy kapsz 3 vp-t.
  2. Ében íjász követő Ha egy íjászodat passzívízálod a tulajdonsága miatt akkor úgy kell tekinteni mintha +1 íjászod lenne játékban.Minden íjászod +1 Ép-t kap. Ha köröd végén van legalább 3 íjászod a játékban akkor a következő húzási fázisodban + 1 lapot húzhatsz.
  Mit szóltok hozzá? Üdv: papa

 12. @ SnikersCaptain: Azért azt ne mondjuk, hogy leah counterszegény, mert Manifez és a sebzett vf visszaszálnak a sírba 😀

 13. Nagyon jó lenne, ha egy-egy már létező etnikumot hozzáterelnétek már létező különlegesebb koncepciókhoz.
  Pl jelenleg nincs egy kifejezetten Arochos-os etnikum, pedig nagyon élvezetes a játék azzal a követővel, és egy rá építő faj csak javítaná a játékélményt. A mostani erősítés jó volt, de faj ügyileg az is elég szét-szórt volt.
  Valamint ködös etnikum sincs jelenleg. Az eddig megjelent ködös lények kivétel nélkül mind más-más altípusúak, aminek örülnék, ha változna a jövőben. Ha szándékosan nem történt meg ez eddig, akkor kérem a T. tesztelőket, hogy ezt gondolják újra! Nem olyan veszélyes ez a képesség, ha ilyen sok háló van a metában.
  A koncepció + faj párosításokat már a tesztelőkre bízom, elég sok ilyen van. 🙂

 14. A lovas nagyon mortal. Első körben ne adjon manát.
  Az ében íjász szerintem jöhet.

 15. @galambd: Az óriásokkal kapcsolatban nem értek egyet. Nekik az a speckójuk, hogy nagyok, a követőjük pedig nem kicsit táp, körönként +2 mana yes please. A gond inkább azzal van, hogy a MA-ban kijött 3 példány nem passzol az eddigi vonalhoz, vagyis nem járj kompatibilisek (meg hát a drágítás amúgy sem éli a fénykorát).

  Az őshangyák visszatérésének én speciel nem örültem, szerintem inkább legyen kevesebb etnikum, de azok legyenek tényleg versenyerősek, mint hogy kiadjon a behó egy rakás olyan etnikum-specifikus lapot, ami majdnem-versenyképes.

  Ami a kedvenc etnikumomat, a ganüideket illeti, örülök neki, ha jönnek újak, de remélem nem csak a követővel lesznek jók, én a korlátozó szabálylapokat jobban érzem hozzájuk. Persze a követő erős, csak nem szeretném, ha nagyon függenének tőle, aztán majd meglátjuk mi sül ki belőle. A védekezés ikont szerintem továbbra sem kell lespórolni róluk, viszont lehetne alternatív felhasználása a pajzs ikonnak, mondjuk egy olyan ganüid, ami védekezéses lapot keres.

  A gólemek helyzetén pedig sokat javíthat, ha jönnek ki ősmágia-ellenes lapok, mert nekik is a VH és az ŐM-tenger a legnagyobb ellenségük.

  Az egyéb etnikumok közül én még a lovasokat várom, a ganékhoz hasonlóan náluk sincs kőbe vésve, hogy mivel és hogyan kell őket összerakni, ezért lehet kreatívkodni.

 16. Alapozhatunk a kezdők által kedvelt etnikumokra is, értem itt ezalatt a Kezdő ligában induló etnikumos paklikat. Kellemes meglepetés lehet, egy kezdő játékosnak bontani egy olyan lapot, ami nem csak a kedvelt etnikumához tartozik, hanem még spoiler erős is. Körül kell nézni, ahogy olvastam eléggé közkedvelt a kezdők között az Ork. De valószínűleg van több faj, amivel próbálkoznak, csak elemezni kell, a versenyeken részt vett paklikat.

  Versenyeken is, meg lehetne vitatni, esetlegesen a verseny után, az erről beszélgetni vágyó játékosoknak és szervezőknek (persze csak ha a versenyszervezők ideje engedi) ilyen témákat. Kellemes lehet, egy ilyen közvetlenebb kapcsolat a főbb vásárlói piac felé.

  A beholderes weboldalon a szavazások és az alá nyitott fórum topicok is tökéletesen megfelelőek erre a célra.

  Kellemes látni, hogy több etnikum is erősítést kap. Némelyiket elég egy-egy lappal megdobni, hogy beinduljon a maga etnikuma, de van amelyiknek több lapra is szüksége van, hogy ne egy morfos egyveleget kelljen összerakni pl veszélyes fajra.

 17. @Poghy: A nagy méret bőven nem a sajátjuk.
  Hasonlítsuk össze az éjfattyakkal. Szintén nagy méret, (az olcsóbbítás a kyorgnak hála itt is jelen van) ráadásul nekik még életük is van és egymást olcsóbbítják.
  Az óriásoknak nincs semmilyen kuriózumuk, ami mindre jellemző lenne, és nem tartozik más fajhoz.
  (Ez volt sokáig a sárkányokkal is a baj, de ők megkapták a rezisztenciát)

  Kapjanak vmi új követőt az óriások! 🙂

 18. @Kocian: Azért a ló túloldalára ne essünk át a kezdők ápolgatása szempontjából.
  Emlékezzünk, a kétségbeesés tiltásánál is ez volt az egyik fő szempont és azért arra is gondolni kellene, hogy jelenleg nem a kezdők tartják fenn már több éve a HKK-t 😉
  Egy kezdő játékos lehet, hogy vásárol HKK-t. Lehet, hogy nem.
  Egy HKK-ban bennelévő játékos viszont sokkal nagyobb eséllyel marad benn a HKK-ban, mert ráfordított már jó sok anyagi- és energiaforrást.
  A Kezdő-liga jó ötlet, de még ebben az évben elég kevés olyan dolgot láttam, ami a HKK szülinapi újítását a versenyjátékosok (amatőrök és profik) számára közel hozta volna.

 19. “VALAMI szaporodott, tenyészett a mélyben: minden éjjel egyre több hangot, nyöszörgést, visítozást lehetett a föld alól hallani. Aztán holdfogyatkozáskor előtörtek: ezerszám rohanták le a falvakat az ősi isten teremtményei, felfalva, keltetőágynak használva az embereket.”

  Chara-din fattya

 20. Ezért írtam, hogy szinte, mert a Dév bácsi vlog eléggé jó
  A zsákbamacskát csak a tábor nevezés miatt vettem meg, egyáltalán nem érte meg (UR nem kell a molluszk kivételével).

  Ehhez képest mit kapnak a kezdők? Csak hogy egy példát említsek: szinte ingyenes minden heti!!! versenyt, ahol ha jól taktikáznak behúznak csomó paklit profi pont nélkül. Nem tudom, érzed-e a különbséget 😉

 21. MrPit@: A varázslatok szèp számmal jelennek meg a kiegèszítőkben. Csak a MA-ban 35 jött ki. 2011óta 240db. A variációs lehetősègek szinte határtalanok. Ennek a nennyisègnek minden faj örülne. Viszont nem is ezzel van a gond. Hanem hogy a jelenlegi meta spell ellenes nagyon. Ezen szerintem csak egy követő vagy szabálylap változtathat.

  Az eredeti tèmához visszatèrve:
  A lovasoknak ès az íjászoknak tènyleg nem ártana egy követő, meg 1-2lap.
  Viszont a szirènek kevesen vannak, de követő nèlkül is brutál erősek.
  A galetkik lehetnènek a köd etnikuma.
  Arochosnak szerintem nem kell külön faj, mivel a jelzőknek sincs altipusa.
  A kalandozók nagyon egy kalap alá vannak vève, így elèg nehèz összehozni egy játszható decket veszèjes fajra. A Gnómok ès a Vègzeturak a kivètelek. Bár itt sincs sok varoációs lehetősèg. Ahogy hiányolom róluk a vèdelezèst, ès a semlegesítèst. Ám ezeket jópár fajnak nèlkülöznie kell.

 22. Nagyon jó volt olvasni galambd elemzését/véleményét, ebből is látszik, hogy mely fajok igényelnek több figyelmet és erősítést, különben végük.

  Azonban nagyon nem értek egyet azzal, hogy “kalandozó altípusok (ember, elf, árnymanó, stb.): feleslegesek, úgy sincsen már szerepjáték hangulat a HKK-ban, akkor ez sem fontos már.”

  Pedig éppen erősíteni kellene az embereket és az elfeket, ugyanis szerintem az új játékosok megnyerése érdekében sem elhanyagolható, ha normális, alapvetően jó jellemű humanoid lények is szerepelnek a játékban, nem csak szörnyek. És ez most független attól, hogy a játéknak szerepjáték hangulata van, vagy nincs (amúgy azzal, hogy az kiveszett a hkk-ból, szerintem csak veszített vele a játék).

 23. Ha a kalandozó etnikumok kapnának spec. faji képességeket (mint a végzeturak), szerintem még lehetne esély nekik.

 24. Anno sok-sok évvel ezelőtt, midőn egy sötét mentor terrorizálta a játékosokat, és Bufa lapjai ritkák voltak, mint az Elenios hívő éjfattyak, egy messzi-messzi galaxisban voltak kisérletek a kalandozó etnikumok egyedivé tételére. Ám ezt a törekvést sajna valamely “sötét erő” csirájában fojtotta el…
  Voltak egyedi épületek, egyedi bűbájok. Esetleg ezek mentén lehetne elkezdeni gondolkodni a fajok spec képességein:
  árnymanó: lap, esetleg erőforrás lopás, mint a szirének gonosz tükörképei
  mutáns: lapok képességének másolása
  alakváltó: a saját sp/ép manipulálása
  elf: mérgezés, direkt sebzés
  kobudera: jelző adogatása, izom-, elmúlás- stb., esetleg a kővéváltoztatás visszahozatala általuk
  troll: valami harci cucc, regenerálodás
  Esetleg.

 25. Majdnem ilyen paklival indultam egy versenyen:Az őshangyák istene-Birtoklás. Ha az első körben nem tud beleszólni a játékomba az ellenfél: egy herével és az 1 Vp-vel Jó esetben nyerek, rossz esetben felhúzok sok lapot és sebzek sokat.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.