Excelsior, avagy a HKK legújabb sikertörténete

Egyre nő a hétköznapi HKK versenyek népszerűsége – Juhász Ferenccel interjúztunk.

Márciusban még csak óvatos próbálkozásként indult, mostanra azonban tökéletesen betömött “piaci résnek” bizonyultak az Excelsiorban tartott hétköznapi HKK versenyek, a kéthetente, szerdánként megrendezésre kerülő összecsapások ugyanis immáron nem csak egy korábban kialakult magot, társaságot vonzanak, hanem folyamatosan nő azok köre, akik ellátogatnak az új helyszínre.

11245793_10206612942898741_3326144516160057022_n

A fejlődés az eddigi 8 verseny során egyértelműen érezhető volt, hiszen a kezdeti, 15 körüli létszám szépen elkezdett felkúszni 20 környékére, a legutóbbi versenyre pedig – ahol a Nemzeti Bajnokságra történő kvalifikáció lehetősége jelentett extra motivációt – már 26 fő látogatott el, sokan most először. De vajon mi állhat a sikerek hátterében? Erről beszélgettünk a versenyek főszervezőjével, Juhász Ferenccel, akit a többség egyszerűen csak JuFeként ismer.


HKK Blog: Szia Feri! Aktív játékosként bizonyára sokan ismernek már, versenyszervezőként azonban új oldaladról mutatkoztál be az elmúlt hónapokban. Mesélj egy kicsit arról, miként jöttek létre az Excelsioros versenyek, honnan indult ez az egész, és mikor döntöttetek úgy, hogy belevágtok.

Juhász Ferenc: Egy körülbelül 6-10 fős társasággal (többek között a teljesség igénye nélkül olyan HKK celebekkel, mint Aranyi Ákos vagy Kocsis István 🙂 ) mi már régóta össze-összejárogattunk hét közben kártyázni. Sokáig ide az Excelsiorba jártunk, majd sajnos álalakítások miatt több hónapra bezárt a hely, így vándoroltunk erre-arra, de bő fél éve végre újra visszatérhettünk. Ekkor kezdett el megfogalmazódni bennem, hogy ha már úgyis effektíve többnyire a következő nagy budapesti versenyre tesztelgetünk, miért ne tarthatnánk ennek egy pörgős „elő” versenyét, hátha másokat is érdekelne. Ez idő tájt tőlünk függetlenül pont a blogon is felmerült a kommentek között, hogy többek örülnének egy hasonló helynek, így hát nem volt mit tenni, belevágtunk!

DSC00791

Kocsis István és Kalugyer Roland a versenyek lebonyolításában is sokat segítenek neked a tapasztalatok alapján.

Igen, én a teszteléssel kapcsolatos teendőim miatt csak minden második alkalommal tudok lent lenni, így Pisti szokta a versenyt „menedzselni”, ha nem vagyok (néha akkor is 😛 ) és Roland szokta futtatni a párosítást a laptopján. Nélkülük sehol nem lenne az egész, így ezúton is nagyon köszönöm Nekik a segítséget! Mellettük még mindenképp megemlíteném magának a helynek a pultosait, valamint tulajdonosait, mert mindenben nagyon partnerek, és mindig örömmel látnak minket, még ha olykor értetlenül is állnak, mint amikor valaki egy irgalmatlan topdeckelés után hangosan ordít, hogy “BEHÚÚÚZTAD????”. 🙂

Látható, hogy az igény mindenképpen megvan a hétköznapi versenyekre, a legutóbbi Excelsioros versenyen például 26 induló volt. Mit gondolsz, ha tényleg megveti a lábát ez a kezdeményezés, rendszeressé válhatnak a 25-30 fős esti versenyek?

Igen, hála égnek a verseny népszerűsége egyre nagyobb. Reménykedtünk persze, hogy lesz igény a hétközi versenyekre, de ilyen szintű pozitív fogadtatásra nem igen számítottunk. A 26 fős rekordot én mindenképp a kvalifikációnak tudnám be, így azért arra nem számítok, hogy ez a létszám állandósulni fog, de szerintem a 20 fő körüli létszám reális lehet a közeljövőben.

DSC00855

Szerinted mik azok a tényezők, melyek miatt a leginkább megmagyarázható a hétköznapi versenyek létjogosultsága? Az időpont? A plusz tesztelési lehetőség? Vagy valami más?

A legfontosabb tényező természetesen a SÖR! 🙂 Na jó, nem, de tegyük hozzá, sokat számít, hogy munka után ellazulva, kedvenc hobbiját űzve leguríthat némi malátát az ember fia (lánya, vagy Klujbi). Továbbá sokunknak egyszerűen a családi élet mellett már nincs ideje egy egész napot rászánni a versenyekre a hétvégéjéből, így kapóra jönnek ezek a pörgős „mini” versenyek, ahol azért csak meg tudja magát mérettetni az ember, és még vállalható időben haza is ér. Ezek mellett fontos, hogy egy nagyon kulturált helyet (mind az árakat, mind a helyszínt tekintve) sikerült találni, ami még a megközelítés szempontjából is megfelelőnek mondható. Az olcsó nevezés és ennek ellenére korrekt díjazás(önfényezés off), valamint hogy hétvégi versenyekre is tud tesztelni az ember szerintem már csak mind hab a tortán.

Mik a hosszú távú tervek? Gondolkodtatok például nagyobb helyszínen? Esetleg azon, hogy ne csak kétheti, hanem akár heti versenyek is legyenek?

Be kell valljam, komoly hosszú távú tervekben nem gondolkodtunk. Egyenlőre nem indokolt, hogy elhagyjuk a helyszínt (nem is könnyű találni olyan helyet, ami befogad egy ekkora társaságot minden macera nélkül), valamint a jól bevált recepteken nem kell változtatni. A versenyek sűrűbb rendezése még esetleg felmerülhetne, de a Beholder havonta 2 miniversenyt támogat, és a támogatás elmaradása mellett szerintem már nem lennének annyira népszerűek a versenyek, főleg annak fényében, hogy rá egy hétre amúgy is lesz egy támogatott. Természetesen amennyiben változnak a piaci igények, igyekszünk majd mi is reagálni. 🙂

11357252_10206730430395855_8951305905689428329_o


Én személy szerint nagyon örülök annak, hogy sikert aratott JuFéék kezdeményezése, hiszen nem csak arról van szó, hogy ezáltal még több HKK verseny kerül megrendezésre, de a hétköznapi, esti versenyek valóban egy olyan igényt elégítenek ki, amely számára ezidáig nem nagyon létezett alternatíva. Mindezek mellett az se csoda, hogy ha létezne ilyen, a “legjobb hangulatú HKK versenyek” díjért igen komoly esélyekkel pályázhatnának az Excelsioros rendezvények, mert bár a HKK egy hatalmas, megyéket és városokat összekötő közösség, ahol az aktív versenyjátékok viszonylag jól ismerik egymást országszerte, itt mégis sokkal lazább, barátibb a hangulat, mint bárhol máshol. Nem véletlen, hogy egyre többen visszatérő vendégnek számítanak már, és az “újoncok” is általában pozitív élményekkel távoznak.

Sok sikert és még népszerűbb versenyeket kívánunk a továbbiakban a szervezőknek, és reméljük, hogy a közeljövőben lesz még alkalmunk beszámolni új versenyhelyszínekről, legyen szó akár Budapestről, akár vidékről.

Csető Zsolt

15 thoughts on “Excelsior, avagy a HKK legújabb sikertörténete

 1. Sajnos mivel nem budapesti vagyok, ezért necces megoldanom a részvételt, de szerencsére a legutóbbi versenyre sikerült lejutnom, és egyet kell, hogy értsek JuFével. A verseny jó hangulata mellett amit még kiemelnék, hogy a sör finom, a személyzet kedves, a helyszín kulturált és könnyen meg is közelíthető, plusz a lebonyolítás is olajozottan ment. Ha lesz rá lehetőségem a jövőben, szívesen látogatom meg újra ezt a versenyhelyszínt.

 2. Sziasztok!
  Pár héttel ezelőtt a tulajdonos kiállt s elmondta a problémáját, hogy a lakók beakarják záratni a helyet. Valami támogató aláírást is emlegetett. Azért ezt se felejtsük el s a következő versenyen erről is beszéljünk mert ha tétlenül szemléljük a veszélyt akkor úgy járunk mint a fürdőző aki cápát lát, de tovább áztatja a lábát.
  Én nagyon jól érzem mindig magam ezeken a versenyeken. Vigyázzunk rá. Üdv: papa

 3. Azért jóvolna tudni a részleteket, hogy miért is akarja pontosan lelakatolni a helyet, lehet nem feltétlen pont miattunk…..én bénnam kert nekem is tetszik hogy lehetőség van hétközben is űzni ezt a játékot és ihatunk is mellé pár korsóval, és remélem még sokáig így lesz.

 4. Szia Papa!

  Tudunk a “problémáról”. A peticiót amikor az “orrunk alá” dugták mind aláírtuk. Nem miattunk van para, ez egy régebbi story következménye amit az egyik lakó gerjeszt a házban. Reméljük elhal a dolog és innen mehetünk nyugdíjba mindannyian 🙂 ha mégsem iszonyatosan sajnálni fogjuk mert tényleg megtaláltuk a hellyel a szent grált,de ez nem rajtunk áll és ha megtörténik mégis sajnos keresnünk kell egy jó minőségű kínai másolatot…:(

 5. FIGYELEM FIGYELEM!!!
  Következő 2 hónapot “beáldozzuk” a nemzetire való készülésnek,így felváltva 1 lapos és hagyi formátumok lesznek egészen szeptemberig.

 6. Ha már felvetődött az új helyszín és időpont. Sajnos még nem sikerült eljutnom (azért nem a legoptibb nekem szerda este) de mindenképpen ki akarom majd próbálni, remélem most már majd könnyebb lesz. Nagy grat a fiuknak, h belevágtak, öröm látni, h pörög a HKK még hétköznap is, meg úgy az egész játékon azt látom, h felszálló ágban van az utóbbi pár év stagnálásához képest.
  Viszont szeretnék ismét hangot adni annak a problémámnak, hogy minden verseny szombaton van. Eddig is ezen nagyon sok verseny ment el, de most, köszönhetően közvetlenül a vasárnapi zárva tartásnak, illetve az abból expliciten adódó hétvégeátrendeződésnek még kevésbé jó a szombati időpont. Egyszerűen keresztbe vágja a hétvégét, egy vasárnapi versenyre sokkal könnyebb lenne eljutnom. Egy fix 5 fordulós verseny letekerhető délután 4ig, tehát az egész vasárnap nem menne el (azért írom, mert nyilván szombaton egy kicsit lazább egy hosszú verseny, mert másnap lehet még pihenni). Azt gondolom, h egy szavazást megérne a dolog, mert elhiszem, h sok embernek (lehet h a többségnek) a szombat a jobb, de sztem (illetve: szvsz 😀 ) van annyi ember akinek a vasárnap a jobb (vagy az is jó) és akkor a 3 nagy pesti verseny közül egy igazán lehetne akkor.

 7. Dév:

  Tegnap egy hosszabb telefonhívás erejéig átbeszéltük JuFéval a verseny formátumára vonatkozó ötleteket. Maximálisan egyetértettem a felvetéssel és sztem egy jó készülés a Nemzetire.

  A Pörgős lebonyolítás marad, mivel Side esetén minimálisan 50 perces körök kellenek, ha gyorsak is vagyunk (általában ez 1 óra lesz). Egy 16 fős verseny esetén ez 4 fordulót von maga után. 18h kezdés, 22h végzés. Sztem ez így nem kivitelezhető. Ugyanakkor ha vki gyorsabban lejátssza a meccsét, az addig “csak” alkoholizálhat 🙂

  Ferivel abban egyeztünk meg és sztem nem fog karót törni a hátamon ezért ha elmondom, hogy a pörgős lebonyolítás marad. Így 7-8 forduló lemegy és 21h környékén végzünk. Egyedüli probléma, ami felvetődött, hogy pörgősre ugye másképp készül az ember. Vannak koncepciók, amelyek side miatt teljesen más képet festenek és nem a legjobbak a pörgős formátumra. Ezt sajnos vállalnunk kell és ennyi csorba esik a teszt jellegén. Ettől elvonatkoztatva mind a több ellenfél, mind a több játék és mind az időmegtakarítás miatt a PÖRGŐS lebonyolítás mellett tettük le voksunkat.

 8. Azért ne szomorkodjon senki a pörgős formátum miatt, mert augusztusban a Dungeonben minden szombaton normál lebonyolítású verseny keretében lehet készülni a Nemzeti Bajnokságra! 🙂

  Részletesebb kiírás a dungeon.hu-n.

 9. Huuuh! Félreértettetek. Persze,hogy nem miattunk van a probléma jól tudom. És nem láttam még ott senkit akiért aggódni kéne legyen az Hkk-s vagy sem. De a veszély megvan. Az aláírandó papírt ha a versenyen ott lesz én is aláírnám. Szeretném ha maradna a hely mert jó nagyon. Üdv: papa

 10. Sziasztok!

  Szeretnénk még jobban felpörgetni a dolgokat a 2. félévre,így Indítunk egy Excelsior ligát aminek a kezdete a holnapi verseny. Ha minden jól megy 12 versenyünk lesz még ezzel együtt a félévben aminek várhatóan a legjobb 6 eredményét, fogjuk beszámítani.Mindenki a helyezésének megfelelően kap pontot azt figyelembe véve mennyi nevező volt az adott versenyen(tehát pl 20 nevező esetén az első helyezett 20 pontot kap és a 20. 1-et). A beholder Kft egy új UR-t ajánlott fel majd a köv kiegből ezzel járulván hozzá a kezdeményezéshez. A ligának
  nem lesz külön nevezési díja. Minden játékos részt vesz aki elindul bármelyik versenyünkön, viszont egy “burkolt” áremelést végre hajtunk vagyis versenyeink +100 Ft-ba fognak kerülni és ezt az összeget fogjuk elkülöníteni egy nyeremény alapba(100% visszaforgatás mellett) amiből majd díjazunk titeket(első sorban itt is új kiegekre kell majd gondolni). Reméljük a kezdeményezés elnyeri tetszéseteket és tovább növekszik versenyünk népszerűsége.

  Üdv!

  JuFe

  ui: Ennyit arról, hogy nem tervezünk semmi újat :D:D:D

 11. Visszajelzés: Visszatekintés az Excelsior jubileumi 5. évfordulós versenyére | HKK Blog

 12. Visszajelzés: Visszatekintés az Excelsior jubileumi 5. évfordulós versenyére – Excelsior Klub

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.