Szivárgás – Infók az új kiegészítő teszteléséről

Lássunk néhány konkrét lapot az új kiegészítőből – köztük pár olyat, melyek nem élték túl a tesztelést.

Ahogyan arról az előző héten már beszámoltam, a mostani és a következő héten egy grandiózus megbeszéléssel vonul pihenőre az új kiegészítő tesztelése, mielőtt nyár végén ráfordulunk az utolsó egy-másfél hónapos hajrára, korábbi ígéretemnek megfelelően pedig most hoztam számotokra néhány konkrét lapot is.

Mielőtt rátértünk volna a novemberben érkező lapokra, véglegesítettük a szeptemberi és novemberi Zén kiegészítők felhozatalát is. Jól bizonyítja, hogy bizonyos lapok alapos kitesztelése mennyire nehéz feladat, hogy az egyik Zénben volt egy olyan lap, melynek kapcsán csak a megbeszélést követően (!) bukkant elő egy broken kombó (JuFe saved the day!), így még az utolsó utáni pillanatban is történt változtatás.

Na de térjünk vissza a konkrét lapokra: elsőként lássunk két olyan kártyát, melyek nem fognak megjelenni, miután lehúztuk őket a listáról.

Átkozott erdő
szabálylap

A játék elején nevezz meg egy laptípust (kivéve szörnyet), vagy mondj egy számot. Az ilyen típusú, ill. ilyen alap idézési költségű lapok +1 VP-be kerülnek. Ellenfeled lapjai nem kaphatnak szabálylaptól, követőtől vagy forrástól ősmágia képességet.

1 VP Illúzióburok
Rhatt, általános, vízió

Gyógyulsz 4-et. Ha a gyűjtődben van, az ellenfél minden forrása, amely a gyűjtődből a Semmibe vagy a paklidba rakna egy vagy több lapot, 1 VP-vel drágább. Ezt a lapot a gyűjtődből az ellenfél forrása nem rakhatja a Semmibe vagy a pakliba semmilyen módon.

A két lap kihagyása mögött teljesen eltérő indokok állnak. Az Átkozott erdő esetében a fő ok az volt, hogy nem bizonyult igazán koncepcióteremtőnek, vagy éppen metagame-formálónak, márpedig egy szabálylapnak ugyebár ez lenne a feladata. Nem elhanyagolható tény emellett az sem, hogy igyekszünk minimalizálni a szabálylapok és követők számát a nagykiegészítőben, mert tudjuk, hogy nem szívesen bontotok túl sok narancs lapot, és hát az sem volt túlságosan szimpatikus, hogy valamennyire ösztönözte volna a használóját a versenyen történő spy-olásra, ami nem feltétlenül etikus dolog. Az Illúzióburok teljesen más okból maradt ki: a különféle gyűjtőgenerálós koncepciók jelenleg egyértelműen a top paklik közé tartoznak a HKK-ban, és bár igyekszünk folyamatosan erősíteni minden fajta paklit (még a legjobbakat is), a gyűjtőgenerálás jelenleg annyira erős, hogy nem lenne korrekt egy ennyire jó védekező lapot adni az ilyen deckek kezébe.

Hogy ne “nesze semmi, fogd meg jól!” jellege legyen a mostani szivárgásnak, álljon itt egy leokézott gyakori lap is a kiegészítőből – ha úgy tetszik, ez a legeslegelső konkrét teaser a novemberi nagykiegészítőből, úgyhogy becsüljétek meg jól! 🙂

2 VP 1 nekron Dzsumbujharcos
Rhatt, kalandozó, kobudera, repül, 3/[1]

Blokkolás: 1. Kijátszásakor húzz 1 lapot!

Amit mindenképpen meg kell említeni az új lapok kapcsán, hogy igyekszünk többdimenziós kártyákat kitalálni, a Dzsumbujharcos pedig egyszerűsége ellenére szerintem jól példázza ezt. Elsőnek ott van az idézési költsége, mellyel tökéletesen illeszkedik az utánpótlásra váró Lassan járj!-as kalandozó pakliba, de nem véletlen a mágikus védelem se, hiszen valószínűleg bármilyen kragoru pakli örülni fog egy cantrip elsőkörös lénynek. Ami még érdekessé teszi a lapot, az a neve, az elmúlt években megszületett, nem mellesleg rendkívül mókás ábécés formátumon ugyanis eddig nem volt reálisan használható Dzs betűs lap – ez most garantáltan megváltozik a kobudera srácnak köszönhetően. 🙂 Ja igen, ami még fontos: mint látható, lesznek blokkoló lapok!

Jövő héten még visszatérünk a Szivárgás rovattal a nyári szünet előtt – ha jók lesztek, talán akkor is megosztok majd veletek egy egyszerűbb lapot. 🙂

Csető Zsolt

36 thoughts on “Szivárgás – Infók az új kiegészítő teszteléséről

 1. OK, akkor most poénkodtok?
  “Ne adjunk ki narancs lapokat, mert nem szívesen bontogatjátok…” Remélem, a nyomorult oslichekkel kezditek!
  Ez lenne a broken? Kiadni egy lapot egy formátum miatt, mert nincs dzs lap??? Hülyéskedtek? Amúgy a lap 0/10…

 2. Szerintem korrekt papír gyakorinak! Kell egy ilyen lap a kalandozós járjnak is és a bármilyen Kragorunak is!
  senki nem mondta hogy ez egy broken lap lesz….

 3. Azt leszámítva, hogy ha dzs kezdőbetűs kalandozó név kell akkor a “dzsungelharcos”, “dzsinnvadász”, “dzsentri”, “dzsigoló” szerintem mind jobban hangzott volna, mint a “dzsumbujharcos” pláne, hogy flavorja sincs, nekem tetszik amit a lap tud.

  Üdv: Kyb

 4. Járjas kallerbe nem lesz épp gyenge a harcos gyerek…..amúgy meg nyilván nem a topspoiler lapokat fogják a srácok kiszivárogtatni…plusz minden canrtrip lény gy-ngy lap nagyon keresett lényes koncepciók esetén. Nyálazd át a paklilistákat, és látni fogod, hogy ez egy igen hasznos lap lesz.

 5. “. Az Átkozott követő esetében a fő ok az volt, hogy nem bizonyult igazán koncepcióteremtőnek…”

  Ezzel nem tudok vitatkozni, de valaki nézzen rá a mondatra még egyszer 😀

 6. Na igen mondjuk TY’umak szöges korbácsával mondjuk elég beteg volt!!!

 7. A Dzsumbujharcos egy letezo TF-es leny. (ezen Miklos is meglepodott 🙂 – Jancsar Janos javaslata alapjan innen a blogrol)
  Es lesz neki flavorja.

  Lesznek narancssarga lapok, csak nem sok (2 Oslich, es kb. 3-4 koveto, 0 szabalylap a jelenlegi tervek szerint ).

 8. valószínűleg nem a dzsumbujharcos miatt veszik meg majd a kieget, de biztos lesz, aki használni fogja majd. Szerintem az sose rossz, ha egy lap visszahúzatja magát.

 9. az öslicheknek nem örülök. Nem látom sok értelmét. Az Ma-ban megjelentek is púp a hátunkon. Szerintem ezzel sokan vannak így. Akkor már inkább lennének benne helyettük szép token lapok. Azt legalább használhatnánk hátlapnak 😀

 10. Az őslichekkel semmi bajom, de továbbra is úgy gondolom sokkal jobb lenne, ha nem lapként lennének kiadva, hanem a doboz belső vagy külső oldalára lennének nyomtatva. Így nem foglalnák a helyet a rendes lapok elől, de mégiscsak meg kéne venni hozzá néhány csomag kártyát, hogy hozzájusson az ember egy eredetihez.

  Üdv: Kyb

 11. Attól mert az Őslicheket nem kedvelők képesek néha igen hangosan érvelni ellenük, szerintem nélkülözni tudjuk azt a 2 nemgyakori helyet a kiegből, hogy kicsit színesedjen a játék. És ha neked nem tetszik, hát akkor cseréld el mással. Van ismerősöm, aki pl. hátlapnak gyűjtötte be őket, ha gondoljátok, akkor adok elérhetőséget. hgh

 12. Semmilyen szinten nem szeretnék öslichet bontani. Nincs értelme, eddig ott van a behó top5-ös “Hülyeségek a Beholdertől” listáján. Vetekszik az Álomfogóval (vagy mi a neve). Úgyhogy ilyen konfettialapok helyett inkább használható lapokat kérünk.

 13. Szerintem:
  1, Az egyik probléma az az őslichekkel, hogy normál játékban kb. használhatatlanok. Egy normál játékosnak semmi szüksége arra, hogy kibontsa őket, a képét letölti a netről és úgy játszik ellene. Ha esetleg lenne olyan verseny, ahol az őslichek szerepet kapnának, már más lenne a helyzet.
  2, A másik probléma az, hogy elfoglalják a helyet más, értelmes lapoktól. Arról sehol nem volt szavazás, hogy a kiegben, nemgyak lapok helyett akarjuk látni őket, vagy esetleg a paklidoboz hátoldalán, stb. Egy követő/szabálylap még mindig értelmesebb, mint 1 őslich.
  3, Maga a lap érdekessége, hogy tényleg eléggé univerzális, ugyanakkor tény, hogy eléggé buta. A blokkolása nem számottevő, a kaller paklinak vannak sokkal jobb lényei, a kragorunak pedig valami koncepcióerősítés kéne buta hordalény helyett. Remélem, lesznek okosabb lények is, amik legalább megmozgatják a fantáziámat. (Ez nem azt jelenti, hogy 5 soros szöveg kell rájuk. Ld. Szirén lányka, kő alatt lapuló krabber)
  Arról nem is szólva, hogy a kobudera altípusnak a világon semmi értelme.

 14. Őslichek, ez az! Végre! Még több őslich! Már alig várom őket! Legszívesebben minden nem gyakori lap helyére őslicheket tennék! Vagy akkor már minden lap helyére! Ki tudnátok adni 160-féle őslichet? Lehetne a kiegészítő neve az Őslichek ősliche! Őslich UR-ek! A lehetőségek határtalanok! (egyébként a kutyát sem zavarja az a két laphely, bőven elférnek. Haters gonna hate)

 15. Nekem személy szerint semmi szükségem őslichekre, sosem játszom velük, de mégsem vagyok kiakadva a létezésüktől. Most komolyan, mit vesztünk velük? Az MA megjelenésekor kibontott displayemben volt kemény 3 darab. Szóval buktam 3 nemgyakori lapot. Szörnyű, nem? Azt hiszem, én ki fogom tudni heverni.

  A Dzsumbujharcos esetében pedig egy GYAKORI lapról beszélünk, komolyan mégis mit kellene tudjon? Olcsópaklikba be lehet rakni, több speciális formátumon is jó lehet. A neve idióta, meg a blokkolása lehetne valamivel nagyobb, de egyáltalán nem használhatatlan.

 16. Srácok, a cikkben is szerepel, de újra: ez egy _gyakori_ lap. Nézzük ennek fényében. 🙂

 17. Dzsumbujharcos: Járj + Kragba ill. Lépéselőny + Kragba kb. az első lap volt, amit beraktam. A 3 lapos kezdés miatt nagyon számít a húzás, amellett olcsó, repül, üt, leszed, ha kell – tökéletes.

 18. Dzsumbujharcos: Király a neve, a lap is jó (és univerzális), de remélem nem az lesz, mostantól h 40-ből 10 gyak lap azt tudja, h repül+húzz egy lapot. Kobudera altípusnak külön örülök, de légyszi-légyszi a jövőben, ha már ilyen az altípusa valahogy legyen egy izma. Én nagyon örülök a különböző altípusoknak.
  Őslich: Csakhogy ne csak az ellenzők szólaljanak fel: Én örülök, ha évente 2 ilyen minőségi grafikával megjelenik. Nem azt mondom, h rongyosra játszottam őket, de kipróbáltam és egyszer kétszer el lehet vele szórakozni. És amúgy egy ngy lap is simán lehet olyan, h életében dekk közelébe nem kerül.
  Nem akarjátok elárulni a konkrét szitut a nerfelt lappal kapcsolatban (akár homályos módon 😀 )?

 19. Mikorra várható a következő szabálylap ? Azt hittem hogy a következő nagykiegben már lesz, ha az MA-ban nem vollt… Remélem hamar kapunk valami érdekes szabálylapot:)

 20. Esetleg lehetne háló nélküli őslich-et kiadni.?
  Persze más módon korlátozni a játékost.

 21. Sztem írhatnátok egy Őslich vitaindítót, annyira jó olvasni ezeket a habzó szájú tiltakozókat:) Ha JuFe saved the day, akkor ők meg made my day. Szakadok a röhögéstől.

  Amúgy sztem is több őslich kellene, már csak azért is, hogy néhány raget lássunk.

  A kobudera, amúgy meg teljesen jó. A lényeg, annyi hogy sok spell legyen ritka és kevés/kevesebb lény.

  WOOF!

 22. Jozsi: az ujak nem halosak lesznek (mas modon probalnak korlatozni) es mas ujdonsagok is lesznek rajtuk (pl. leny-termeles)

 23. Aki sírdogál az őslichek miatt, az számolja össze az elmúlt 3 nagy kiegben, hogy hány soha nem használt ngy lap van. Ha ez a szám >/=2, akkor tekintsen ezekre a kártyákra úgy, mintha őslichek lennének. Ha ez a szám kevesebb, akkor meghívom egy sörre.

 24. Tényleg érdekes látni az agresszív, habzó szájú kinyilatkoztatásokat az őslichekkel kapcsolatban. Elfogadom, hogy néhány embernek nem tetszik, de azért nem kellene általánosítaniuk. Nekem nagyon bejönnek, még ha nem is játszom rongyossá őket, színt visznek a játékba és gyűjteménybe egyaránt. A szavazás alapján pedig azt látom, hogy éppen én nem vagyok egyedül ezzel a véleményemmel…

 25. Visszajelzés: Szivárgás – Infók az új kiegészítő teszteléséről | HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.