Egy UR az űrből

Miért jó Zu’lit parazitáját nyerni a versenyen? Mert kijön belőle akár egy sajtburger menü is!

A mai napig emlékszem, hogy az első ultraritka lap amit nyertem egy Dg’mhaotrodon elnyelő (régi) volt, bár jóval asdlassabb volt a meta mint ma (még áramlás képesség sem volt) el sem tudtam képzelni, hogy milyen pakliba fogom ezt berakni. Sokért jön, a képessége persze akkoriban igazán egyedi volt, nagyon kevés lapnak volt ilyen beépített counter-feature-e, persze agyaltunk sokat. Végül -egy kicsivel később- a Szürkeállomány ativizálása – (3) Varázslónő – Ördögi mentor kombó pakliba raktunk egy darabot belőle, hogy végtelenszer kijátszva az ellenfélnek ne jöjjön létre lapja (persze amikor már ez kipörgött kábé mindegy is volt, hogy mi jött volna helyette…). Ezen kívül is találkoztam érdekes próbálkozásokkal, gondolva itt az Istenek rokkájára épülő kombóra, Lassan járj! plusz Kyorg ősmágus mindenféle 7+ manás ultrával (Hatalmas bűvölés, Elmeszívás…). A vicc, hogy még valamennyire működtek is ezek a paklik, utóbbival AB próbálkozott, és ha jól emlékszem egy negyedik helyet el is csípett vele.

De miért is hoztam ezt fel témának? Sok kezdő, újrakezdő és amatőr játékos szájából hallottam azt, hogy nem lehet egyszerűen olyan paklival versenyt nyerni, amiben nincs UR lap, és még ezzel valamennyire azonosulni is tudok, bár inkább azt vallom, hogy nehezebb, de nem lehetetlen. Nyilván hátrányban van akinek csak paraszt Búvópatakja van rendes helyett egy gyűjtőgeneráló kombóhoz, korai játékban minkét lap ugyanazt tudja (ősmágiásan termel egy manát, tempót ad) míg közép-késő játékban az egyikkel sebzünk egy minimálisat, a másikkal viszont megnyer(het)jük a játékot laphúzással vagy visszavétellel. Így hát egyértelmű, hogy melyiket célszerű az fent említett pakliba használni.

elmeHa jól sejtjük az eredeti tervezői szándék az volt, hogy aki megnyer egy versenyt annak a gyűjteménye gazdagodjon egy olyan lappal, amihez emléket fűz, jó érzéssel töltse el ha ránéz, hogy igen, megnyertem egy ilyet (tehát nem versenylapokról beszélünk kezdve az anno kijátszhatatlan Nagyobb kívánsággal). Manapság azonban teljesen más képet mutatnak az ultraritkák, míg régebben négyből egy mozgatta meg a fantáziánkat most inkább négyből három (vagy mind a négy), ráadásul ezek nem csak kreatív papírok – hanem ahogy fent vázoltam is – brutálisan erősek. Nekem személy szerint ezzel nincs is problémám, inkább azzal van, hogy a második féléves ultrákból kevesebb van egyszerűen (köszönhetőek ezek a Nemzeti utáni pangásnak is).

A kérdés egyszerű felétek (tekinthetitek egyfajta szavazásnak is), visszahoznátok-e a régi idők ultráinak hangulatát vagy inkább azt szeretnétek, hogy erős versenylapokként jelenjenek meg (beleértve azt is, hogy egyes paklik már nem léteznek nélkülük)?

Dév bácsi

Hírdetés

45 thoughts on “Egy UR az űrből

 1. Erős versenylapok legyenek! Ez nem lehet kérdéses. Sok versenyzőt az adott UR értéke jobban motivál mint az, hogy jó emlékkel gazdagodjon. Ne legyünk álszentek. Az első UR lapot amit nyertem még a ami napig őrizgetem (Egérút régi). Azóta viszont csak a használhatóság és a profit érdekel. A másik oldala h egy versenygyőzelem okozta örömöt nem a kapott díj okozza, hanem az h tudom milyen remek játékosokat kellet ehhez legyőznöm. A díj másodlagos az örömforrás szempontjából, az csak egy plusz, de ha megtehetitek h az rendes érték legyen akkor tegyétek meg. Egy UR legyen kreatív, erős, és univerzális és ezek miatt értékes.

 2. Bárkinek bármi is legyen a véleménye az idő a kettes pontra tette le a voksát. Annyi megjegyzésem lenne, mivel versenypapírok, nem lenne utolsó ötlet a Behó részéről felrakni a webshopba. Régebbieket is, kurrenseket is, persze sose az aktuálisakat. Hogy ez ne rontsa a piacot annyira, lehetne licit is a verseny értük.

 3. Ha szívem szerint szólnék, azt mondanám, hogy legyenek ismét stílusos, de nem túl erős UR-ek, visszahozva a régi idők hangulatát.
  DE a probléma az, hogy UR-t bárki tud szerezni, nem csak az, aki megnyer egy versenyt. Ha csak versenygyőzelemért lehetne UR-t kapni, akkor a gyűjtői értékük és a státusz-értékük sokkal nagyobb lenne, így szinte csak pénzbeni értékük van (néhány kivétellel).

  Mint mindig, az a véleményem, hogy az UR tudjon valami egyedi és különleges dolgot, és ne legyen egy nyerstáp lap.
  Ez alapján néhány jó UR szerintem: Egérút, Bajnok manifesztációja, Cunami teknős, Fekete Péter, Idősárkány, Mardakor bölcs és misztikus (szerintem ez a kettő a legjobban eltalált UR mind közül), Rejtett tartalék, Sokszín, Változó környezet, Fairlight bölcsessége, stb.

  A probléma akkor van, amikor az UR egy ritka lap felturbózva (Achát gólem, Bomtar kastély, Tiltott mágus, A három kívánság gyűrűje, Enciklopedia Fantasia, Hét csapás, Molluszk, Óriássárkány, Ködóriás, stb.)

  Vagy akkor is problémás, ha ugyan egyedi dolgot tud, de egyszerűen túl erős (A halandóság átlépése, Alakváltó ősköd, Villémháború, A különlegesség megcsúfolása, Univerzális megoldás, Repro, Fókuszálás, Búvópatak, A lich élete, stb.)

 4. Az eredeti szándék nemes volt, de mint az első hozzászóló is mutatja, sokan (gondolom a tesztelők között is) csak a profitot látják benne. Ez az állapot pénzügyileg megéri azoknak a versenyjátékosoknak, akik a játék fejlesztését irányítják, de a kezdőknek, illetve az elsősorban hobby-játékosoknak/gyűjtőknek nem feltétlenül szimpatikus helyzet.

  Az eredeti szándék így megbukott/megbuktatták, a versenygyőztesek nem tartják meg dédelgetve a megnyert egyedi UR lapjukat, hanem eladják pénzért. Ennek piaca lett, és jóval nagyobb az igény, mint a kínálat. Alapvető szükség van az UR-ekre ahhoz, hogy jó eséllyel indulhasson valaki a versenyeken.

  Alapvetően mindenképpen szükséges lenne, hogy az UR lapokat ne csak fél éven keresztül adják ki a győzteseknek, hanem minimum egy/két évig! Főleg azokat, amik nem szabálylapok/követők, és 3 db is kellene belőlük az egyes paklikba!

  Egy másik javaslatom nekem is az, hogy a Behó árazza be az UR lapokat, úgy, hogy egyedileg is meg lehessen vásárolni őket a webshopon keresztül. A visszaélések elkerülése érdekében korlátozni kellene a vásárolható számot (pl. felhasználóként egyet lehessen és/vagy displayenként egy egyedi kód beváltásával – a kódos lapokhoz hasonlóan).

  Ha a Behó elég magas árat szab meg, úgy sem a versenygyőztes bizniszelők, sem pedig a cég nem járna rosszul, és azok is hozzájuthatnának az egyes UR-ekhez, akik a szerény piaci kínálat mellett esélytelenek.

 5. Amint a címet megláttam, már tudtam ki is írhatta 🙂 Tudtam volna még olvasgatni a sorokat, de a lényeg így is benne van.

  Mindenképpen arra az opcióra tenném le a voksomat, hogy az UR-ek legyenek erős, használható lapok.

  Előttem szólók is írták, hogy álszenteskedés lenne, ha inkább memento értéke lenne csak a lapnak. Abszolúte igaz, sokszor engem is az UR (na meg a sör) vonz egy versenyre.

  A mostani UR-ek közül talán egy darab volt, ami igen elbaltázott lett, az pedig a Villámháború. Na ilyen lapokat nem szeretnék látni. A nyerstáp kategóriára sztem nem nagyon van szükség.

  Amely lapokat viszont nagyon ötletesnek tartok: Italkeverés, Búvópatak, Különlegesség ereje, Univerzális megoldás, Lich élete, Halandóság átlépése.

  A régi idők UR-ei persze nagyon hangulatosak, de emlékszem az első UR-em egy Ősi manifesztáció volt, ami így is a használható kategória volt akkoriban, de vhogy nem nagyon tudtam örülni neki. A mostaniak szabályos kihívást okoznak, beszerzést tekintve, de talán ez így is van rendjén. Azt viszont én is megfigyeltem, hogy a második félévben nyerhető UR-ek kevesebb példányszámban képviseltetik magukat a játékosok között. Talán jobb lenne, egy hónappal előbb kezdeni az osztogatásukat. Lehet, hogy nincs ebben igazam, de vhogy ez a tapasztalatom.

  Az a felvetés, hogy nem nagyon lehet UR nélkül versenyt nyerni… Jó kérdés utána kellene járni. De mindenképp jónak tartom, hogy a játékosok számára van még egy lépcső az UR-ek léte miatt, amellyel tovább tudják fejleszteni szeretett paklijukat. Szóval a mostani rendszer nekem tetszik és le a kalappal a tesztelők előtt (na jó a parazita miatt azért nem).

 6. Nem hibáztatok senkit azért, ha úgy gondolja, hogy csak UR-ekkel lehet jó eredményt elérni, mert az ember alapvetően szeret kifogásokat találni mindenféle dologra, de egész egyszerűen annyi játszható koncepció van ebben a játékban, hogy szerintem kishitűség így gondolni.
  A HKK tényleg az a játék, ahol kellő kreativitással igenis lehet sz@rból várat építeni – és ezt most abszolút pozitív értelemben értem! Szabolcs most nyert majdnem-hagyományos versenyt egy Thargodan (!) paklival, ami pár nappal korábban egy pörgős versenyen 4. lett, vagyis nem kiugró eredményről van szó.

 7. Szerintem a VHnál erősebb az alakváltó. Főleg a mai metában nem érzem parának a VH-t. A ctrl úgy is rúnázik, a többi meg lényes kántereket tol. Aztán jónapot antimágia. Az meg hogy mikor fossa rád a kezét, az már inkább csak színesítés. Ja hogy elszúrta a drágítós koncepciókat? Sry, de a lapok indokolatlan mennyiségén van így is ősmágia. Az egyetlen jó kiút ebből egy követő vagy használható ősmágia kikapcsoló lap lenne. Szóval a drágítást nem csak VH, inkább az egész meta szorította ki.
  Az alakváltó viszont szinte egy jolly joker. A többi viszont szerintem abszolút balanszos. Esetleg amire lehetne figyelni, hogy kb. azonos értékre álljanak be majd az UR-ek, legalább a megjelenésük idején. Persze nehéz előre számítani a metára, ennek ellenére vannak difik egy Parazita vs. Achát/7törzs nyerésen. Konkrétan 2-3* annyi sajtburger menü. Pedig épp olyan nehéz megnyerni a versenyt mindkét UR-ért.

 8. Lehetnek erősek (nyerés,korlátozás, leszedés, koncepció termető) csak ne legyenek erőforrások és kánterek

 9. Hello,

  Ironikus, hogy egy tőlem -is- származó felvetésre én lettem az ellenpélda. XD
  Azt azért elmondom, hogy a thargodanos koncepciómat a világégés megjelenése óta folyamatosan tesztelgetem és updatelem, szóval nem egy csak úgy összedobott mókapakli volt, bármennyire is szeretek rá így hivatkozni. 🙂
  Viccet félretéve szerintem hosszútávon nem tesz jót a játéknak az ami mostanában megy az UR-ekkel kapcsolatban. Jelenleg ezek a lapok óriási előnyt adnak annak akinek van belőlük és gyakran borítékolják a győzelmet. (Pl. kozmikus, elnyelő, megcsúfolás stb.). Nem hiszem, hogy ez hosszú távon fenntartható lenne. Hová lehet még fokozni? Elhiszem, hogy a profi játékosok és úgy egyébként bárki aki pénzt/energiát nem kímélve megveszi/megnyeri ezeket a lapokat az játszani is akar velük és nem csak a gyűjteményét gyarapítani. Sőt még erősebbet még jobbat akartok. De meddig lehet ezt fokozni?
  Egyszer egy behós versenyen Miklóssal beszélgettem a szerepjátékos jelleg elveszéséről a játékból és ő mesélte, hogy ez nem feltétlen rossz, mert pl. a ganüidek valójában erősebbek, mint az éjfattyak, akik a szemükben gyenge zsákmányállatok. És ha korrekt akarna lenni és hű a szerepjátékhoz akkor egy tipikus ganüid ilyesmi lenne: (30)/(30) repül források nem hatnak rá kijátszásakor minden permanens a semmibe kerül az asztalról és a melletted játszó két játékos asztaláról is.
  Ebben az ütemben erősítve az UR-eket lehet pár év múlva ki is jön…
  Én személy szerint sokkal jobban preferálom az egyedi, különleges szabályokat meghajlító, megkerülő vagy poénos UR-eket. Pl. a Mardakor bölcs és misztikus vagy az Univ. Ezek nem nyernek önmagukban, nem hoznak behozhatatlan előnybe, de valami olyat csinálnak amit sehogy máshogy nem lehet megtenni. Szerintem ez az amit egy UR-nek tudnia kell. Ha e mellé még hangulata is van, vagy poénos az külön öröm.
  Kiadhatnátok olyan UR-t ahol az illusztráció helye üres és a játékos rajzolhat/írhat oda bármit. Vagy egy olyat ahol több képesség közül az UR átvételekor egy bizonyosat lehet választani a többit kihúzzák hivatalosan. Vagy egy olyan ahol üresen hagyott szám mezőket (ik, sebzés stb.) a játékossal töltetik ki tollal (eloszthatsz 10-et a lapon szereplő négy üres rubrika közt) és így mindenkié mást vagy máshogy fog tudni.
  Legyen alternatív, nem túl erős de egyedi felhasználásuk (Pl. ha játszol vele akkor a játék elején +1 akt és max. Ép-vel indulsz, az ellenfeled pedig -1-el). Csináljon csak versenyen releváns dolgokat: ha a cserepaklidban van (3 helyet foglal a cserepakliban) akkor az ellenfeled cserepaklijából 3 lapot kiválaszthatsz, azt ellened nem használhatja az adott játék során.
  Szerintem az ilyen UR-ek ha nem is érnének tízezreket de legalább nem okoznának annyi kárt, mint pl. a Villámháború vagy a “must have” nyers táp kártyák. Továbbá egészen biztosan sokkal viccesebbek és érdekesebbek lennének, mint a legújabb nagyon olcsón nagyon erőset tudó hangolható counter/leszedés/dobatás/erőforrás spoler.

  Üdv: Kyb

 10. Az a baj, hogy vidéki versenyeken a díjazást többnyire úgy osztják el, hogy az első hely kap ultrát és mondjuk 1-2 kieget, a második több kieget, hogy motiváló legyen indulni a kezdőknek is, így még ők is beérhetnek kiegészítőkre, ha viszont csak egy kabalát kapnánk, nem érné meg nyerni 😦

 11. Sztem túl van lihegve ez a csak Ur-el lehet odaérni előre dolog. Időt és energiát kell ölni egy deck kitesztelésébe és simán oda lehet érni top 5 környékére és igen mint ahogy Szabolcs példája is mutatja akár nyerni is lehet. Átnéztem idei behó releváns profi versenyeit és egyedül a pároson 1 helyen végzett edrába láttam UR-eket.Előző hagyin,jellemeken,pörgősön nem ilyen deck végzett az első helyen. Lehet olykor bosszantó a dolog,de messze nem olyan probléma ami jelentős lenne.Egy kis kreativitással és persze manapság HKKban elkerülhetetlen módon némi szerencsével nem fogjuk megérezni az Urek hiányát.

 12. A 2. feleves ultrak darabszaman most kicsit segitettunk a TF-talin kiosztott 25 uj UR-rel 🙂

 13. Teljesen egyet értek az UR-ek erősségét szorgalmazókkal, viszont megjegyezném, nehéz feladat lépést tartani a játékkal, ebből a szempontból (a talis UR-ektől eltekintve).

  Ha valaki 30%-ban nyeri a versenyeket, ahol elindul, akkor 10 versenyen nyer 3 UR-t, ez időtartamban 2-3 hónap, vagyis fél év alatt kb 5-6 ultrát fogsz nyerni, és hangsúlyozom, a 30%-os winrate ROHADTSOK! (ennél kevesebbel nyertem kétszer is HSZ-t) ennyit valszeg nem lehet megcsinálni, főleg mostanában nem …

  Ha a félév alatt nyert UR-ek fele megadinó, időmegtorpanás, rejtett tartalék, stb, akkor az emberek kevesebbet járnak majd versenyre, ezáltal még kevesebbet nyernek és így tovább. Viszont ha minden versenyen értékesek a díjak, és amikor végre te nyersz, erős lapot adnak a kezedbe, akkor legközelebb is ott leszel, és ez fenntartja a lelkesedésed, kitartást ad és a többi. Ezt a vonalat érdemes tehát mind a játékosoknak, mind a fejlesztőknek tovább vinni, jó példa a mostani eresztés, ahol talán a parazita lóg csak ki kicsit, a többi megatáp, az egyikből ráadásul csak egy kell! Tökéletes!

  Összességében szerintem is ilyen lapoknak kell ultráknak lenniük, mint a Sokszín, a Molluszk, a Búvópatak, az Achát, az Italkeverés, a Halandóság vagy az Univ. Legyen tétje annak a versenynek, akárhol, és akármilyen formátum is legyen !

 14. Én az ultrákat 4 kategóriába sorolom:

  1. Vannak a használhatatlan UR-ek, mint pl. Zu’lit parazitája, az ilyen lapok kiadását szerintem hanyagolni kéne.

  2. Aztán ott vannak azok, amik egy bizonyos koncepciót erősítenek, de azt olyan szinten, hogy ha nincs meg az adott UR, akkor inkább nem is játszok a szóban forgó paklival, mert úgy tűnik, mintha félkész deck-kel indulnék. Ilyen pl. a D’asdfasdfasdf elnyelő, és szerintem az ilyenek legyenek inkább nagykieges ritkák.

  3. A következő a nyerstápok kategóriája, mint amilyen a Különlegesség megcsúfolása vagy az ősköd, szerintem ezek is inkább rendes ritkák kellene, hogy legyenek.

  4. Az utolsó kategória pedig a kreatív, ötletes ultrák csoportja, amik nem olyan lapok, amiket csak belevágsz a paklidba és jobb lesz tőle deck, hanem olyanok, ami köré paklit építesz, mint a Különlegesség ereje, a Lich élete, stb. Szerintem az ilyen lapokkal való pakliépítés, kísérletezgetés sokkal nagyobb kihívást jelent, és élvezetesebb a játék velük és ellenük is. Úgy gondolom, hogy minden UR ebbe a kategóriába kellene, hogy tartozzon.

 15. Teljesen jó a 4 kategória, de szerencsére az utóbbi időben az általad a 2. és 3. kategóriába sorolt lapok UR-ként történő megjelenése áll többségben. Maradjon is így.

  Ezt bizonyítja, hogy csak az általad említett példákat írjam : az Elnyelő, Ősköd, Megcsúfolás sokkal-sokkal jobb és keresettebb lap, mint a Különlegesség ereje, Lich élete páros, akár együtt is.

  Érthető persze, hogy az emberek azt szeretnék, ha ezek a nyerstápok nagykieges ritkák lennének, és amit “meg kell nyerni” az ne is legyen annyira erős, akkor nem maradok le semmiről. A csúnyák találták ki azt is, hogy a szépség belülről fakad, tartja az urbanlegends.com … Ettől még nagyon is jól van az, hogy az UR-ek a közel legerősebb lapjai a játéknak.

  Ha kell, akkor szerezd meg így, vagy úgy!

 16. @tbiro0721: Szerintem félreértettél, nem a lapok erősségével van a bajom, hanem azzal, hogy szerintem egy UR csináljon különleges dolgot, ne csak egy sima counter vagy leszedés legyen, hanem csináljon olyat, ami felforgatja a pakliépítési illetve játékszabályokat.

 17. Kikerjuk magunknak, a Nagyobb kivansagot barmikor ki lehetett jatszani egy Korlatlan magikus faktor segitsegevel 🙂
  (esetleg olcsobbitassal, de az nem tudom, volt-e 🙂 )
  Arrol nem tudok, hogy ez meg is tortent volna…

 18. Balázs, megtörtént! 🙂

  Udvari mágussal játszotta ki Németh Kálmán,- egy “Kondor Bélás – klubnapos játék alkalmával”!

 19. Egyértelműen erős versenylapoknak kell lenniük. Ha megnyerek egy versenyt, szerintem fontos, hogy ne egy hulladék papírt kapjak, aminél bármelyik kósza bronz lap használhatóbb, hanem tényleg egy csúcs spoilert.

 20. Mivel nem vagyok annyira jó játékos, hogy sorra nyerjem a versenyeket az én opcióm az ha megveszem ezeket a lapokat. Őszintén szólva nekem nem tetszik az az irányvonal, hogy 1 lapért 6-15000 Ft-ot kell(ene) kiadnom.

 21. @Tomi: Én úgy látom, hogy a beho hosszabb tàvon jobban is profitalhatna ebből. Ha egy kezdo jatelosnak kell egy UR megveszi és nem megnyeri. Ezt a pénzt nem a behonal hagyja. Ha azt látja, hogy nem tud hozzájutni a jobb lapokhoz, nem lesz sikerélménye és abbahagyja. Nyilván a profi játékosokat is motiválni kell. Az UR-k jók, de ha valaki csak úgy jut hozzá, ha megveszi egy másik játékostól abból a behonak nincs profitja. Szerintem ez egy betömendő rés. Arra kellene törekedni, hogy inkább a Beholder webshopbol rendeljem a mesekartyat. De ez csak az én velemenyem.

 22. @Kyb
  “Vagy egy olyan ahol üresen hagyott szám mezőket (ik, sebzés stb.) a játékossal töltetik ki tollal (eloszthatsz 10-et a lapon szereplő négy üres rubrika közt) és így mindenkié mást vagy máshogy fog tudni.”
  Sok érdekes ötletet írtál le a kommentedben, viszont nekem ez tetszik a legjobban. Első használat előtt még tetszőlegesen alakítható UR, amire alkoholos filctollal kell ráírni a választott értékeket, és az onnantól kezdve örökre megtartja azokat. Nem csak saját használatukkor lennének viccesek ezek a lapok, hanem akkor is, amikor már egy használt példányt meg akarok venni valakitől. Lennének biztosan legendásan jó/rossz elosztások.
  Ez tényleg egy UR laphoz méltó és különleges képesség lenne.

 23. @Gabika
  A dungit nem rég perelték be, mert feltételezhetően magasnak találták az egyes termékek árát. Azért bőven van még stigmája ma annak M.O.-n, hogy szemet szúrjon az ilyesmi a játék fejlesztőinek a honlapján és balhét csapjanak miatta.
  Én is örülnék egy ilyen rendszernek és szívesen vásárolnék belőle, de megértem azt is, ha a Behó nem szeretne ilyet.

 24. Nem gondolnám hogy ebből balhé lenne. Egy UR átlag 5 rongy, a profi bukik pár ezret UR-ként, a beho nyer, maradhatnak a spoilerek. Bár ezt a D-s sztorit nem ismerem.

 25. Szerintem az ultra ritka attól ultra ritka, hogy nem egyszerű szerezni (alapesetben ugye csak győzelemért jár). Így is nagyon sok játékos megválik a számára fölöslegesektől nem hiszem, hogy kéne külön lehetőség a Behonál ezek vásárlására… akkor pont hogy elveszítenék az “ultraságukat”… egyszerű ritka,kódos lapokká válnának, amit bárki könnyedén megszerezhet némi zsetonért.
  Ha meg az a probléma, hogy a kezdők kisebb eséllyel indulnak, mert nincs Búvópatakjuk vagy VH-juk, akkor van egy pofon egyszerű megoldás erre… tartani kell UR nélküli versenyeket. Régen a Dungeonban rendszeresen voltak ilyenek ha jól tudom (sajnos akkor még nem játszottam). Ráadásul tényleg vannak koncepciók, amik UR nélkül is korrektek..pl.: a már említett Thargodanok, amikkel Szabi játszott, de ott van a Rox, amivel Barti rendszerint top helyen zár vagy akár meglehetne említeni a vérfarkasokat, Raia követőjét, kalandozókat… ezeknek a pakliknak a közelébe sincsenek az UR lapok mégis lehet velük eredményt elérni.

  Az eredeti kérdésre válaszolva szerintem a középút jó, amit páran már leírtak. Legyenek jók és használhatóak nyilván, de ugyanakkor ne legyenek olyan erősek, hogy minden második pakliba beférjenek, valamint legyenek egyediek mint pl.: A különlegesség ereje. Szerintem teljesen jó és erős papír még sincs ott minden pakliban, mert tipikusan olyan UR, ami köré kell építeni a paklit és nem csak berakod a kedvenc paklidba. Ezzel ellentétben áll például a Különlegesség megcsúfolása, ami olyan dolgot tud, amit nagyon sok másik ritka lap is… persze ettől ez is egy jó ultra csak semmi egyediség nincs benne.
  Szóval inkább egyediek, kreatívak legyenek, mint gigamegacsúcs spoilerek amiket kötelező beszerezni egy-egy vagy akár sok paklihoz.

  De személy szerint örülök egy Különlegesség erejének is annyira mint ha egy Molluszkot nyernék. (Zu’lit parazitának már kevésbé, de ha már ilyen hamar összejött a playset ígérem, hogy a júliusi beholderes versenyen játszani fogok a 3 al és megpróbálom bebizonyítani, hogy többet ér, mint elsőre látszik)

  Üdv.:
  H. Dávid

 26. Dávid,szerintem az UR ma már üzlet, semmi egyéb. Szerintem ha felkerül a webshopbba limitált példányszámmal, nem veszít az értékéből, inkább növelné a játékosbázis elkötelezettségét, játékkedvét.
  Ezért is javasoltam előző kommentemben, hogy csak a régebbiek lehetnének árusítva. Így az aktuális, azévi UR-ek a megmaradnának a nyertesek különlegességeinek, csak az ő paklijukat erősítené, illetve abban az évben csak tőlük veheted meg stb,stb,stb.
  Néhány régebbi Ur-ek beszerzése nehézkes, és ezen is segíthetne ez a megoldás.
  No, meg pont a kiadó marad ki ebből az üzletből, az is fura….:)

 27. mythic++
  kéne még egy gyakoriság a hkkba :3
  lehetne mondjuk gyémánt az arany után
  és 5 kiegenként 1 ilyen lenne a csomagokban, ilyen lapokból meg sztem 8 elég lenne, mint az ur-ekből
  sőőőt mi lenne, ha ezek ilyen foilosak lennének? 😀
  jó, úgy se lesz ilyen 😥 megyek inkább telisírom a párnám

 28. Az igaz, hogy az Ur-ek nehezen beszerezhetőek, de annyira a kezdőknek sem elérhetetlen. Nagyon sokszor kölcsön is tud kérni az ember másoktól. És szerencsére van olyan jó a csapat, hogy ez jól működik. Persze vannak olyan Ur-ek, amiket nehezebb még kölcsönbe is kérni, mert többen használják. Az UR az maradjon ur. Ez nem csak egy játék, hanem egy gyüjtögetős kártya. A gyüjtemény legszebb darabjai az UR-ek, amiket nehezebb beszerezni és drágább a beszerzési ára, mint egy hétköznapi, boltban vehető lapnak. Ez így van rendjén.

 29. Baaalukaaaa, Gabika és Dani79!

  Ne haragudjatok, de annyi orbitális baromságot írtok, hogy kereskedőként és HKK-játékosként is, helyre kell tennem a dolgokat:

  A Dungeont senki nem perelte be, mert nem is lenne miért. A veszprémi bíróság kérte a Beholder és a Dungeon segítségét egy polgári peres eljárásban, ahol HKK is érintve volt.

  (Ha az egyébként szabadáras termékek, túlságosan is drágák lennének a Dungeonben, azért sem pereskedhetne senki, + akkor már régen tönkre ment volna az üzlet – és nem ünnepelnénk idén a 20. születésnapját!) 🙂

  Az üzleti világban, egyik kiadónak sem érdeke a saját kisker boltjaival konkurálnia, mert ha őket ellehetetleníti, akkor azzal saját maga alatt is vágja a fát. A Beholder Kft. ezért már a kezdetek óta nem árul HKK-t laponként.

 30. Kedves Krisz,

  ami a kezdetekben volt az árusítás terén (országosan több fantasy boltban lehetett kapni, zéró internetes vásárlás) az mára már gyökeresen megváltozott.
  Az, hogy ESETLEG néhány UR-t limitálva belehtne szerzni a webshopból, az nem konkurencia, hanem hiánypótlás. Nálad ez elérhető szolgáltatás, de kötve hiszem, hogy vidéken lenne ilyen üzlet, mint a Dungi.
  A Behó részéről a laponkénti vásárlás pedig kicsit már beszivárgott a rendszerbe, lásd kódos lapok. Itt igaz kell előfeltételt teljesíteni, de hasonlót elő lehetne írni ennél a lehetőségnél is.
  Vagy: nemrég Tengermély gyűjtődobozhoz járt UR…nem kelett becsuknod a boltot…
  A lapbizniszben a legtöbb üzletet egymás közt kötik az emberek, nem értem, kit és mit lehetetlenítene el a lehetőség.
  A szabadárról teljesen egyetértünk, soha nem is céloztam másra.

  üdv:
  Dani

 31. @Crull
  Bocsi, nem igazán tudtam, hogy a pontos szituáció mi volt. A sok jogi zsargon mindig össze szokott zavarni, így csak a levélből ennyire tudtam következtetni. Próbáltam a “feltételezhetően” szóval utalni erre, de valóban nem fogalmaztam jól és jót. Elnézést érte.

 32. A beholder is szokott UR-t eladni. Csak azt behó talin zsákbamacska formájában szokta megtenni. Emellett minden egyes behó versenyen lehet nevezni az UR akcióra és ott is van esély UR-t szerezni, akár a régebbi darabokból is.
  A tengermély akcióról csak annyit, hogy igaz ez is egy pluszlehetőség volt UR szerzésre, de nem akkora, hogy az akár a dungeon forgalmát zavarná. Azért nem mindenki tud minden hónapban több 10000 Ft-ot a játékra költeni.

  Az Ur-ek fontosságáról meg csak a mai példát szeretném megemlíteni. A mai dungeonos versenyen a döntőt Kocsis Norbert és Dönci Krisztián vívták. Norbinak a pakliában 4 Db Ur volt, a Krisztiánnak meg közel a fél paklija. Mégis sikerült Norbinak felülkerekednie a Krisztiánon, és nem az Ur-eknek köszönhetően. Sikerült lapelőnyt generálni, ami meghozta a sikert neki. Szóval azért az Ur-ek mellé is tudni kell paklit építeni, játszani vele, és mint ahogy azt sokan írták már egy szerencsésen behúzott kezdőkéz és a remek top deckkek kellenek a győzelemhez.
  Az előbbi esetben is mindkettőjüknél megvolt az első két feltétel, viszont a Norbi olyan lapokat húzott be, amik kellettek, amikor kellettek.
  Jó ez a rendszer szerintem, csak lehet jobb lenne ha az adott kieghez kiadott Ur-ek közel azonos erejűek lennének.

 33. Krisz!

  Nem érzem orbitális baromságnak amit írtam. Attól amit leírtam nem biztos, hogy neked további konkurenciád lenne, ami amúgy jelzem sztem egészséges, és a játékosokat leszámítva nem tudom elképzelni, hogy amúgy bármilyen konkurenciád lenne.

 34. Nem azert kerekedtek felém mert olyan ügyes volt a kevesebb Urével, hanem azért mert együgyüzött!!! 😀 és csak 15 Ur volt a paklimba azért az nem a fele 🙂 De ha ez nem tetszik az embereknek lehet csinálni Ur nélküli hagyományos versenyeket is csak akkor nem tudom mit találnak ki az emberek hogy miért nem sikerül versenyt nyerni???

 35. Teljesen egyetértek Horváth Dáviddal, és sok sikert kívánok neki a parazitákkal. 🙂

 36. Krissz én csak arra akartam utalni ezzel, hogy attól mert valakinek van a paklijában x Ur, még nem biztos, hogy meccset tud nyerni. A Norbi lapelőnnyel tudott nyerni ellened, amit az eggyügyű, manakonzi, energizáció… lapokkal ért el. Amik abszolút beszerezhető kategória.

 37. Ez így is van.Nem Ur függő hogy valaki tud e játszani vagy sem nem attól fogsz versenyt nyerni mert 45 Urel tudsz-e játszani. Szerintem mióta használhatók az Urek és érnek is valamit sokkal többen es szívesebben mennek versenyre az emberek akár messzebbre is!! Ugy hogy hajrá jöhetnek a szaftos és drága Urek legyen értelme is a játéknak! ne csak élménye..

 38. Az UR-ezés nagy biznisz. Legyenek olyan erősek, hogy a kiemelkedő élvonalbeli játékosok vagy még erősebb paklikat tudjanak összehozni belőlük, vagy 5-10 ezer Ft-ot. Ennyi. Ezért kár vitázni.

 39. Nekem nincsen annyi időm, hogy annyit tudjak foglalkozni a hkk-val, hogy megnyerjek versenyeket. Viszont a gyűjteményemhez, illetve az egy-két versenypaklimhoz mindenképpen vásárolnom kell UR lapokat.
  Én annak örülnék, ha az UR lapokat hosszabb ideig osztogatnák a versenygyőzteseknek, hogy több legyen belőlük forgalomban mert nagyobb a kereslet rájuk, mint a kínálat!

 40. Legyenek erősek és egyediek az ur-ek.

  Ha ez nem így lesz, vagy a beho is árulni fogja, akkor az a hkk, mint verseny játék végét fogja jelenteni.

 41. Azt hiszem készülhetek az akasztásomra, de ennek ellenére ellent kell mondjak a többségnek. Több ismerősömmel is beszéltem már és többségben azon a véleményen vannak, hogy az ultrák legyenek egyediek, viccesek teljesen eltérőek mint az eddigi lapok, de ne legyenek erősebbek egy átlag ritka lapnál. Ne legyenek szuper spoilerek. Bár sokan írták hogy nélkülük is lehet jó helyet elérni a versenyen, de velük csak könnyebb.

  Itt szeretném mindenki figyelmét felhívni ez elsősorban egy JÁTÉK aminek része az üzlet és NEM ÜZLET, aminek része a játék. Lehet belőle tiszta üzletet is csinálni de akkor nyiss boltot és ne versenyeken szerzett lapokkal akarj pénzt keresni. Ha profi versenyt nyersz amúgy is kapsz pénz jutalmat is + ultrát amire lehet úgy tekinteni mint a HKK trófeái. Illendő lenne őket ekként kezelni! A sportolók se adják el a trófeáikat.

 42. Nyilván fontos, hogy egy UR ne legyen teljesen használhatatlan, mert akkor úgy járunk, mint anno az Idő megtorpanásával meg 1-2 hasonló UR-el. Ugyanakkor addig sem szabad eljutni, hogy az UR lap lesz a TOP spoiler nyerstáp conterben, Erőforrásban stb. A kettő közötti kompromisszumot kell megtalálni.

 43. Véleményem szerint az, hogy egy UR használható legyen-e, vagy csak egy trófea az nem is igazi kérdés, mert egy használhatatlan lapért nem fog senki se versenyezni és az értéke se lesz alátámasztva.
  Szerintem a fő kérdéskör, amit itt felmerül az-az érték kérdés.
  Én mint gyűjtő inkább azt a problémát észlelem, hogy ezek a lapok vesztik az értéküket, a velük való kereskedelem nagyon jó dolog, én is nyilván örülök, hogy ezek a kártyák is elérhetőek, de sokkal körültekintőbben kellene az árukat megszabni.
  Szerintem az, hogy fórumokon féláron vagy az alatt is hozzájuthatsz egy ilyen laphoz -ha elsőnek jónak is tűnik- rontja azok értékét. Ezáltal egy UR nem lesz hiteles. Jogos, hogy bolti ár alatt adja valaki, ha el akarja adni, de ha mondjuk egy lap a Dungeonben teszem azt 6000-be kerül akkor azt bőven jó lenne 4000-ért árulni. Ha ezt mindenki kb betartaná, akkor a kezében tartott UR-ek értéke is jobb lenne, ő is több pénzt akaszthatna le és esélyesebben jutna másikhoz és a behót, meg a dungeont sem rövidítené annyira meg.
  Szóval szerintem csak óvni kéne az értéküket, akár régi, akár új, akár trófea, akár versenylap. Ezek a lapok lehetnének tényleg értékállóak, hitelesek és képviselhetnének egy valós értéket.
  Ha mondhatom így az a kis tekercs ikon lehetne az értékállandóság, vagy legfeljebb növekedés záloga.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.