Interjú a Hatalom Szövetsége győztesével, Horváth Dáviddal

A 38. félév legjobbjával beszélgettünk.

2014 második féléve után 2015 első hat hónapjában is Horváth Dávid nyerte a Hatalom Szövetségét, ami nem csak a duplázás miatt komoly eredmény (kevés játékosnak sikerült ez korábban elérnie), de a 102.8 pont is nagyon magasnak számít. A HSZ mellett aktuális és általános dolgokról is beszélgettünk Dáviddal.

Szia Dávid, gratulálok a Hatalom Szövetsége legutóbbi félévének megnyeréséhez! Sok kiváló játékos a komplett pályafutása során nem nyer egyetlen HSZ félévet sem, neked azonban egymás után sikerült kettőt is. Milyen érzés ez számodra?

Horváth Dávid: Sziasztok, és köszönöm! 🙂 Pont olyan érzés, mint anno Bíró Tominak. 😀 Természetesen felemelő és nagyszerű érzés, habár vannak gonosz Szatik, Bartik meg Zsoltik, akik próbálják elvenni ezt az érzést kicsinyes gúnyolódással, akárhányszor összefutunk, de ezt a sárga irigység számlájára írom. 😛

DSC00907

Nagyon erős félév van a hátad mögött 7 versenygyőzelemmel (ebből 2 a Beholderes versenyen) és számos egyéb dobogós helyezéssel. Másfél évvel ezelőtt gondoltad volna, hogy szinte mindegyik versenyen a fő esélyesek közé fogsz tartozni, ahol elindulsz?

HD: Egyáltalán nem gondoltam volna, hiszen amatőrként nem láttam esélyt a profik ellen, így sokszor már a játék előtt feladtam. Persze azóta „felnőttem”, és most már nem rettenek meg holmi profi ellenfél láttán. De mindezek ellenére még most is van, hogy nem érzem úgy, hogy én most akkor ezen a versenyen az esélyesek közé tartoznék. Mondhatnám, hogy ez adódik a választott pakliból vagy éppen az átaludt (jobban mondva ébren maradt) órák számából, esetleg a felkészületlenségből, vagy hogy kiváló ellenfeleket kapok, de egyszerűbb a sorsolóra meg a szerencsére fogni a dolgot. 🙂

Örökös vita zajlik arról, hogy vajon vidékről vagy Budapestről egyszerűbb-e HSZ-t nyerni, hiszen mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya. Te fehérváriként mit gondolsz erről?

HD: Vitathatatlan tény, hogy ha valaki jár vidéki versenyekre (vagy akár pont vidéki), akkor sokkal több esélye van a hőn áhított 105 HSZ pont begyűjtésére. Viszont ez sem könnyű dolog, hiszen egyrészt a legtöbb vidéki helyszínen nincs rendszeresen 15 ember, másrészt nagyobb eséllyel bukkannak fel olyan paklik, amikre még a legfelkészültebbek sem számítanak, és elkaszálják őket a Taraon-szintű lapok. Plusz ugye kötelező a két pesti verseny, így nem lehet tisztán vidékről megnyerni, míg ezzel ellentétben Pestről meglehet nyerni – már persze ha elég ügyes és/vagy szerencsés az ember. Szóval én úgy látom, hogy nagyjából egál az esély vidékiként is meg pestiként is, ugye 50% – vagy megnyeri az ember, vagy nem. 😛
Mondjuk fehérváriként annyi előnyt látok, hogy nálunk sok pesti megfordul (így van HSZ), valamint a pesti megmérettetésekre is könnyebben el lehet jutni (közel van ugye)… szóval nem azt mondanám, hogy vidékiként könnyebb HSZ-t nyerni, hanem hogy fehérváriként.

DSC00875

Összességében mi kell ahhoz szerinted, hogy valaki HSZ-t tudjon nyerni? (Azon túl persze, hogy nem árt, ha minél több versenyen ott vagy.)

HD: Most mondtam… legyen fehérvári. 😛 De amúgy őszintén nem tudom (ha tudnám is, megtartanám magamnak :P), hogy mi lehet a titka azon túl, hogy minden versenyre készüljön fel az ember rendesen, és mélyüljön el kicsit a metában, hogy a megfelelő paklit válassza. És persze nem árt a tapasztalat és a megfontoltság is, hogy minél kevesebb hibával játsszon, de ezeket úgy is mindenki tudja magától.

Evezzünk kicsit más vizekre. Nemrég “jelent meg” a négy új ultraritka, A hét törzs főnöke, az Achát gólem, az Italkeverés és a Zu’lit parazitája. Neked mi a véleményed róluk? Mennyire fogják megváltoztatni szerinted a jelenlegi metát?

HD: Összességében nem hiszem, hogy bármelyik is hatalmas változást hozna a jelenlegi játék környezetbe. Nyilván a követővel bejön egy-két újabb fajta lényes kombó, esetleg kontroll pakli, de nem érzem metarengetőnek A hét törzs főnökét. Mind az Achát gólemet, mind az Italkeverést jobbnak érzem nála. Utóbbi újabb szintre emeli a minőségi lapelőny fogalmát (képzeljük csak el, milyen jól jönnek majd a beragadt Az erős erejék), míg előbbi egy iszonyatosan erős kontroll lény lett. Mostantól nem ülhetünk elégedetten a kezünkben egy tucat counterrel, hogy majd jól megvédjük a kulcslapjainkat. Azzal pedig valószínűleg nem vagyok egyedül, hogy ebből a 4-ből a parazita a leggyengébb, és kis eséllyel fog versenypaklit látni szegény. Azért a hőség által okozott álmatlan éjszakáim során gyakran elmerengem azon, hogy hova lesz majd jó, egy-két ötletem akadt is már… 🙂

DSC00773

A nyár jellemzően a Nemzeti Bajnokságra való felkészülésről szól. Gondolom neked is az ottani jó szereplés a fő kitűzés 2015 második felére. Nőttek az elvárásaid magaddal szemben?

HD: Persze. Tavaly maga a bejutás is nagy élmény és siker volt számomra (a top 8 hab volt a tortán), idén viszont a cél egyértelműen a harmadik nap, esetleg a top 8. Így – ami a HKK-t illeti – a nyár is azzal fog telni, hogy minél inkább felkészüljek a nagy megmérettetésre.

2011 óta játszol aktívabban, és bár nem tartozol az idősebb korosztályhoz, azért így is a rutinosabb játékosok közé lehet téged sorolni. Milyen a mostani, 2015-ös HKK a 2011-eshez képest a te meglátásod szerint?

HD: Az én szememben ugyanolyan nagyszerű a játék, mint 3 és fél évvel ezelőtt volt. Talán azt lehet mondani, hogy manapság rengeteg esélyes koncepció van, és szinte bármivel oda lehet érni a legjobbak közé, amit nagyon jónak tartok, hisz így mindenki játszhat a kedvenc paklijával, és nem kényszerül rá egy bizonyosra, ha eredményt akar elérni. 2011 végén, amikor én kezdtem szinte minden versenyen ott láttam a Trinigant (később a dal paklit és köderdőt is) a dobogón, ami kezdőként kicsit lehangolt. Szerencsére ez a kis egysíkúság eltűnt a játékból, szóval szerintem jelenleg jobban teljesítünk, mint 4 éve. De persze ezzel lehet, hogy egyedül vagyok. 🙂 És bár az utóbbi időben a Trinigan és a Sokszínűség visszatért a körforgásba, én örülnék neki, ha kicsit több varázslat jönne ki, hiszen most lénydömping van az asztalokon.

DSC00050

Úgy gondolom, hogy a kezdőbb, illetve amatőr játékosok számára a te “pályafutásod” egy remek követendő példa lehet. Te mit tanácsolnál nekik? Szerinted mi kell a fejlődéshez, illetve ahhoz, hogy valaki a következő szintre lépjen?

HD: Hát kitartás és tapasztalatszerzés mindenképpen. Nem szabad feladni a kezdeti sikertelenségek ellenére sem, valamint nem szégyen segítséget kérni a profiktól, tapasztaltabbaktól sem. Amikor lehetőség van, akkor le kell ugrani egy kis kártyázásra a Dungeonba vagy Excelsiorba Feriékkel (igen, ez itt a reklám helye), esetleg ha vidéki az ember, keresni környékbelieket, és összejönni alkalmanként tesztelgetni. És persze elnézni minél több versenyre. Eleinte jól elverik az embert, de aztán majd jönnek a jobbnál jobb eredmények úgy is. Erre nagyon jó példa az utóbbi pár verseny, amiken több amatőr is sikereket ért el. A Kezdő Liga is remek lehetőség, hiszen hamar szerezhet az ember magának sikerélményeket – ki tudja… talán a mostani Kezdő Ligában van a jövő egyik Nemzeti Bajnoka.

Egy utolsó kérdés: szerinted kihez kerül a következő Bajnok manifesztációja augusztus végén? Vagy már be van készítve a hely a harmadiknak is a mappában? 🙂

a_bajnok_manifesztaciojaHD: Egy egész mappalap be van készítve! 😛 Amúgy ez egy nehéz kérdés, mert jelenleg van jópár játékos, akinek esélye lehet a cím elhódítására, és nagyon nehéz egy embert mondani. Mindenesetre leírom azt a 3 embert a listámról, akik közül szerintem jó eséllyel kikerülhet a győztes: Aranyi Ákos, Bartus Gergely és Egyed Dávid. Persze bárki odaérhet, akár még meglepetés is születhet. 🙂
És ha már Nemzeti Bajnokság, akkor leírom ide, hogy az az ember, aki a 2015 Nemzeti Bajnoka címet elnyeri, az év hátralévő részében (szeptember-december) ingyen indulhat a székesfehérvári versenyeken!

Ez igazán korrekt és ötletes felajánlás. Köszönjük az interjút, újabb sikeres félévet kívánunk!

HD: Én is köszönöm! Mindenkinek sikeres félévet, és remélem legközelebb már valaki más lesz itt a HSZ aprópójából! (vagy nem :P)

Csető Zsolt

Hírdetés

6 thoughts on “Interjú a Hatalom Szövetsége győztesével, Horváth Dáviddal

  1. Persze a saját versenyeden ingyen szeretnél indulni 😀

    Jó interjú és grat a győzelemhez.

  2. Gratula, szép eredmény!

    Aki ott volt és hallotta, az biztos emlékszik rá: már amatőr korodban is mondtam a srácoknak,- amikor eljöttetek a testvéreiddel a Dungeonbe versenyezni -, hogy 1-2 év és a legjobbak közé fognak tartozni a tehetséges Horváth-fivérek!

    Lám, igazam lett! 🙂 Még egy Nemzetit kell behúzni és akkor meg is van minden! 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.