Akkor és most – avagy metagame-mustra a Nemzeti előtt

Óriásit változtak a top paklik 2014 júliusához képest.

A Nemzeti Bajnokság nem hivatalos “felkészülési szezonját” hagyományosan a Beholder júliusi versenye szokta nyitni, és mivel ebben az évben éppen most estünk túl ezen, úgy döntöttünk, készítünk egy kis összevetést, szemléltetve, hogy milyen jelentős változásokon ment át a metagame egy év leforgása alatt. A vizsgálódás alapját tehát a 2014-es és 2015-ös júliusi versenyek adják.

2014 július | 2015 július

Érdekesség, hogy mindkét évben 25 fős profi mezőny jött össze (úgy tűnik, hogy a nyár közepe egy ilyen időszak), így a merítés mindkét esetben éppen ugyanolyan, ami csökkenti a torzítást. Első körben lássuk, hogy a használt szabálylapokat és követőket illetően milyen változások történtek.

Amik maradtak

 • villamhaboruÉletenergia: 3 –> 2
 • Chara-din követője: 1 –> 2
 • Korlátozás: 4 –> 1
 • Villámháború: 4 –> 1
 • Sokszínűség: 3 –> 1
 • Lépéselőny: 1 –> 1
 • Semleges csatamező: 1 –> 1
 • A legfőbb követő: 1 –> 1
 • Raia követője: 1 –> 1

Amik eltűntek

 • Zarknod bilincse: 2 –> 0
 • Szűk esztedők: 1 –> 0
 • Arochos: 1 –> 0
 • Krigis, a lélekkufár: 1 –> 0
 • Sheran követője: 1 –> 0
 • Terrgath: 1 –> 0

Az új belépők

 • Lassan járj!: 0 –> 4
 • Zarknod börtönében: 0 –> 3
 • Ősi rúna: 0 –> 2
 • A hét törzs főnöke: 0 –> 2
 • A bőség zavara: 0 –> 1
 • Edralian: 0 –> 1
 • Timera, a szerencse asszonya: 0 –> 1
 • Hálócsapda: 0 –> 1
 • Antimágikus rakshallion: 0 –> 1
 • Átkozott követő: 0 –> 1
 • Kragoru familiárisa: 0 –> 1
 • Kyorg ősmágus: 0 –> 1

Amit első körben meg kell állapítani, az az, hogy egyértelműen színesebb lett a metagame: amíg 2014-ben csupán 16 féle narancssárga lap tűnt fel a versenyen, addig 2015-re ez a szám 21-re nőtt (A legfőbb követő kiegészítő követőit nem vizsgálva). Mindez ráadásul komoly “vérfrissítés” keretein belül történt meg, hiszen mindössze 9 olyan narancs lapot találunk, amely tavaly és az idén is ott volt a mezőnyben.

eletenergiaCsupán egy olyan szabálylap van, amit 2014-ben és most is egynél többen használtak: ez az Életenergia, ami bizonyára nagyban köszönhető a rugalmasságának, miután kontroll és kombó jellegű paklik mellé is bevethető. Tényleges növekedést (tavaly és idén is használták) pedig szintén csak egy lap, a Chara-din követője produkált. Minden más lapnak vagy 1-re csökkent a “népszerűsége”, vagy szimplán csak megmaradt ezen a szinten.

Az eltűntek, illetve az új belépők listája leginkább a szabálylapok miatt érdekes, hiszen ezek formálják leginkább a metagame-et. A Zarknod bilincse helyét átvette a Zarknod börtönében, de visszatért a Lassan járj!, valamint az Ősi rúna is.

Lássuk az élmezőny átalakulását, ez ugyanis még jobban példázza, hogy milyen átalakuláson ment át a metagame az egy év alatt. 2014 júliusának nagy sztárjai a gyűjtőgenerálós, illetve a ganüides-védekezéses koncepciók voltak, melyek 4 helyet is elvittek az első hatból, 3 esetben ráadásul Korlátozással, ami mostanra teljesen eltűnt a metagame-ből, és a gyűjtőgenerálós paklik is inkább Zarknod börtönére váltottak. A top hatban egy Zarknod bilincsés kontroll, illetve egy Arochosos dal pakli szerepelt még, ami összességében egy rendkívül pörgős élmezőnyt eredményezett: a 6-ból legalább 4 pakli az első egy-két körre koncentrálva igyekezett eldönteni a játékot.

lidercurEzzel szemben 2015-ben óriásit fordultak a dolgok, hiszen nem elég, hogy túl sok átfedés nincs az élmezőnyben található paklik között, de a tempó is jelentősen lassult. Egyedül a Villámháborús mérgező pakli az, amely óriási pörgésre képes, illetve a Sokszínűség, valamint a Raia deckek képesek még adott esetben korai nyerésre, de a másik három, kontroll jellegű deck kifejezetten a lassabb, de biztosabb előnykiépítést célozta meg.

Összességében úgy tűnik tehát, hogy a játékosok a környezet lassítása mellett tették le a voksukat: olyan korábbi sztárkoncepciók, mint a gyűjtőgeneráló vagy a dal jelentősen háttérbe szorultak, ellenben megfigyelhető a lassabb kontrollok térnyerése, méghozzá a legkülönfélébb formákban, ami nagyban köszönhető az erős semlegesítéses lények megjelenésének is, hiszen a counterelés ennek következményeként paklitól függetlenül gyakoribb jelenség lett a játék folyamán.

Ami biztos: az idei Nemzeti Bajnokság mezőnye egyelőre még bizonytalanabb, mint a tavalyié, hiszen nem látható egy-egy top koncepció kirajzolódása. Az örök metagame-ciklus per pillanat talán azon szakaszában jár, amikor mind a varázslatok, mind pedig a követők gyakoribb vendégekké válnak az asztalokon, ám hogy bő egy hónap múlva hol lyukadunk majd ki, arról legfeljebb találgatni lehet csak. A rengeteg felkészülési verseny következtében visszatérünk még a kérdéskörhöz…

Csető Zsolt

Hírdetés

11 thoughts on “Akkor és most – avagy metagame-mustra a Nemzeti előtt

 1. Érdekes, látszik a mezőnyön, hogy sikeres volt a játék lassítása az MA-val.
  Sajnos nem leszek ott az idei Nemzetin, de az biztos, hogy nem vinnék 3 lapos(szabálylap+követő) decket az első napra. A Börtön ellen csak 1 lappal kezd, és ennyiből valószínűleg nem tudja tartani a tempót a gyűjtőgenerálással, valószínűleg lesz nem egy Sokszín is, az még egy 15 ÉPs követőt is belő különösebb hezitálás nélkül, stb. Szerintem lehet számítani a Terrgath visszatérésére is, jó válasz az Edrára, és a gyűjtőgenes koncepciók ellen sokat számíthat az 1 semmizés egy jó pillanatban, ill. volt 1-2 tokentermelős követő is, azok ellen is hasznos lehet.

 2. Szerintem D.K. nagyon jól ismerte fel, miért állat mostanában az Edra.
  Úgy képes általad választott időben előnyhöz juttatni, hogy arra tetszőleges
  narancs mellett sem válaszod 99% valószínűséggel.
  (a korlátozás alapból azt hiszi, jó, ha mindenkinél max 2 lap van,
  de amikor abból is eldob 1-et, az fáj)
  Amennyire nézegettem a pakli összeállításokat, a narancs papír idén
  kevésbé meghatározó, mint korábban.
  A top paklik annyi countert – sokszor nem varázslat alapút – sorakoztatnak
  fel, hogy a játékot kb az dönti el, ki mennyit tud megakadályozni.
  30 counter ellen, aminek a fele ősmágia/védekezés, a másik fele
  meg nem azonnali, azzal mit csinálsz?
  Ki ne találjátok, hogy antimágikus rakshallion, mert nevetek.
  Hétvégén Életenergia kontrollal vertem antimágikus rakshalliont,
  negátorral, földanya erejével, techifluxszal csak néztem,
  mennyire semmit nem ér az a követő.
  (feketét nem használtam, ezé a vérfarkas + manifez még ki is maradt)

 3. Szerintem az, hogy megverted az antimágikus raksis decket nem jelenti azt, hogy maga a követő nem ér semmit. Valóban a sok ősmágiás counter miatt gyengült, de sok számíthat, hogy az ellenfél az első körömben nem tud reagálni, illetve egy körrel később tud beleszólni a játékomba, mint tervezte. (persze be is lőheti a követőt, amire számítani kell) Természetesen megfelelő koncepciót kell köré tenni. Plusz, ha elviszed versenyre nyilván számolni kell azzal, hogy lesz negátor/gésa/manifez.

 4. Antimágikus rakshallion:”nem lehet a reakciók idézési költségét helyettesíteni”, ha jól tudom akkor a védekezés egy helyettesítés, így annyira nem jó ötlet a Földanyát ingyen megtolni az ellenfél körében 😀

 5. @S.R.: Pontosan.

  Persze ha valaki nem ismeri a követője működését és emiatt kap ki, az magára vessen, ettől még a raksha nem rossz. Vérfarkas, Manifez (védekezésből) szintén nem jó.

 6. én simán megtoltam ingyen. ez van a beho holnapján:
  “Ha az ellenfél kezd, az első körében max. annyi védekezés lapot játszhatsz ki a kezedből az idézési költség kifizetése nélkül, amennyi lapot az ellenfeled kijátszott (de egyet mindenképp kijátszhatsz). Ha egy lapon van ikon, akkor védekezésként ki lehet játszani az ellenfél körében akkor is, ha nincs külön feltüntetve rajta, hogy az ellenfél körében ki lehet játszani.”

  Szóval nem helyettesítem SEMMIVEL azt az 1 vp-t.

 7. De igen. Az ingyen / költség nélkül azt jelenti, hogy “helyettesítheted 0-val”.
  Ha nem helyettesítés lenne, akkor drágítás mellett nem tudnál ingyen kijátszani semmilyen lapot.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.