Paklileírás – Dobótőr deck

Avagy nézzük, mire képes jelenlegi formájában a játék legújabb követője, Az alvilág ura.

az_alvilag_uraA legutóbbi Zén kiegészítőben, az Alanor alvilágában megjelent egy új követő Az alvilág ura személyében, mely egy teljesen új koncepció számára igyekszik megágyazni, egy pakliba rántva össze a Dobótőrt termelő lapokat. De vajon megéri építeni rá? Nos, nem titok, hogy az év végén további kapcsolódó lapokra számíthat a követő a most megjelentek mellé, ám úgy gondolom, hogy már a mostani formájában is érdemes próbálgatni a decket, hiszen a beépített laphúzás és manatermelés nagyon erős képességek – nem is beszélve a counterdrágításról, ami a mai játékkörnyezetben nagyon jó kis védelemnek számít.

A pakli alapvetően az ellenfél minél gyorsabb letőrözésére épít, de játszhatunk vele lassabb, biztosabb játékot is, a követőnk laphúzására és az asztal tisztán tartására fókuszálva, így rugalmasan igazodhatunk ellenfelünk stílusához, ami mindenképpen előny. Lássuk tehát, miből tudunk építkezni most!

creshif_az_orgyilkosAz új Zénes lapokat természetesen kivétel nélkül használni fogjuk. Creshif, az orgyilkos nem is kérdés, hogy bekerül, hiszen a Sebzett vérfarkas, a Fürge manó és Manifez, a negyedik után a játék legjobb 2 VP-s lény alapú counterének mondható, ráadásul ebben a pakliban tovább növekszik az ereje, különösen támadó counterként használva a drágítás miatt. A Zsebmetszést általában lopásra fogjuk használni, 1 VP-ért ez egy elég jó biznisznek mondható (hasonlítsuk össze pl. a Bájolással), de olykor a manapusztítás is jó lehet egy pörgősebb kör bevédésére, ha pedig esetleg topdeck-fázisban húznánk be, cantrip dobótőr-termelésként cserélhetjük le. A Késpárbaj az a lap, mely a legtöbbet erősödik a körítés által: az esetek többségében 0-1 VP-s lényleszedés lesz, amire nehéz counterelni, ráadásul minimum 3 extra sebzést jelent, és a Zsebmetszéshez hasonlóan “üresben” is megtolható. Végezetül ott van Tom, a villámkezű is, aki csalóka egy lap, kijátszásakor ugyanis nem sok vizet zavar, előbb-utóbb azonban eljut a játék oda, ahol az ellenfélnek meg kell oldania, amikor már igen kellemetlen tud lenni a két extra Dobótőr. A legjobb persze akkor lesz, ha rögtön le tud ikszelni valakivel, hiszen ekkor követőnket is kihasználhatjuk vele, elég szép kis lapelőnyre szert téve. Trükk: ha kell még 2 extra sebzés a győzelemhez, akkor ledobhatjuk egy másik tőrünkkel is akár.

goblin_pengevirtuozLássuk, milyen dobótőrös lapokat érdemes még használni. A Dobótőr, illetve a vele felülről kompatibilis Masina azért került a pakliba, hogy már az első körben húzhassunk a követővel, illetve később a manatermelésben, illetve a Képpárbaj-szinergiában segítenek sokat. A Moa harci gép zanszilánk-költségének köszönhetően nagyon olcsón megérkezhet, ráadásul alternatív képességként az ellenfél varázslat-utánpótlását is elzárhatjuk a körre – bennünket valószínűleg kevésbé fog zavarni a -2 VP, hiszen a követő képességével ezt át lehet hidalni. A meglévő dobótőrös lapok közül egyértelműen a Goblin pengevirtuóz a legjobb a pakliba, amely igazából teljesen ingyen jön, hiszen a követő a lapot és a varázspontot is vissza tudja adni nekünk kijátszása után, ráadásul a csontok felhasználására is lesz módunk.

tuzijatekMiután a counterektől kevésbé kell tartanunk, mint a legtöbb pakli esetében, ezért inkább “előre fele játszó” kiegészítő lapokat választottam ezúttal a pakli mellé, vagyis olyanokat, melyek mielőbbi győzelmünket hivatottak biztosítani. Némi védelem persze nem árt, melyet a játék jelenlegi legjobb leszedése, a Megsemmisítő csapás biztosít, de nem érdemes kihagyni a pakliból a három Tűzijátékot sem, hiszen remek kivégző lap, ráadásul a követőlövést is még jobban bevédi – már ha egyáltalán be meri vállalni valaki egy ilyen deck ellen. A piros színből akad még egy kissé elhanyagolt erőforrás, A fájdalom ura, amely követőnkhöz hasonlóan azonnali laputánpótlást biztosít, és ha zavar bennünket a hátránya, akkor akár rögtön be is áldozhatjuk egy zanszilánkos lapnak, vagy esetleg egy jóféle tárgynak, mondjuk egy Tirranda batyujának vagy egy Kisebb Zannak – utóbbival különösen jó kis kombó lesz. A két említett áldozós lapot leginkább Varkaudar fetisisztával fogjuk kikeresni, amiből rögtön ki is rakhatjuk őket – a játék elején leginkább a batyut védelem gyanánt, a későbbiekben pedig a Zant, hogy lemásoljon valami nyerés-gyanúsat.

Mivel még csak két színt használtuk fel, ezért a fennmaradó helyekre még nyugodt szívvel válogathatunk. Az egyik ezek közül a Rhatt lesz, méghozzá a Móka és kacagás miatt, mellyel már az első körben megindíthatjuk a komolyabb offenzívát, de betettem a pakliba egy darab Ezüst szityolát is, kompenzálva némileg az ÉP-áldozós lapokat, illetve a visszavetetős képességével is kombózgathatunk. Utolsó színnek a Fairlightot választottam, részben a Méonech fürkész miatt, ami egy elég jó kis multifunkciós lap lesz ide is, de ha már így alakult, ne hagyjuk ki a Kumulatív szimmetriát is, amivel lényegében minden körben termelhetünk egy extra Dobótőrt, a későbbiekben pedig már valami jobbat is szerencsés esetben.

Ezzel össze is állt paklink, vessünk rá egy átfogó pillantást!

követő: Az alvilág ura

dobotor3 Zsebmetszés
3 Tom, a villámkezű
3 Creshif, az orgyilkos
3 Késpárbaj
3 Dobótőr
3 Masina
3 Moa harci gép
3 Goblin pengevirtuóz
3 Megsemmisítő csapás
3 Tűzijáték
3 A fájdalom ura
2 Varkaudar fetisiszta
1 Tirranda batyuja
1 Kisebb Zan
3 Móka és kacagás
1 Ezüst szityola
3 Méonech fürkész
1 Kumulatív szimmetria

45 lap

Miután mind a követőnk, mind pedig a kapcsolódó lapjaink igen rugalmasak, ezért természetesen teljesen más módon is összerakhatjátok a paklit. Rámehettek a még gyorsabb nyerésre, vagy akár épp ellenkezőleg, lassabb, kontrollosabb játékot is választhattok, olcsó counterekkel kiegészítve a decket. A kommentek között várom a ti verzióitokat!

Csető Zsolt

7 thoughts on “Paklileírás – Dobótőr deck

  1. Ezek szerint Creshif jobb kánter, mint a Fürge manó? :O

    Valamint meglepő, hogy bent van a sárga szín, és nincs Kyorg tudás a pakliban.

  2. Én biztosan counterekkel raknám össze ezt a dekket.

    Tipikus “jó védelem és a halál” pakli, ezért mehetne bele a bűvös tavacska lávasárkány kombó is.

  3. Ha majd kijön még 3-4 újabb Dobótőrt termelő lap, akkor lehet, hogy életképes lesz egy sokkövetős verzió is (Alvil., Molli, Toborzó, Átkozott követő), jelenleg ehhez azonban még nincs elég használható lap.
    Te 8-féle DT-t termelő lapot használtál (nyilván a jobbakat), viszont ott van még a Tőrmágia és a Moa fegyvergyár is, amik a dupla követős laptermelés mellett már jóval használhatóbbak, mint a négylapos verzióban. Ezekkel már 30 DT-s lapot is össze lehet szedni, de ez még mindig kevés a sok követőhöz szerintem. A sokkövetős fatty pakli sem adja lejjebb a 100%-os tokenetermlési esélynél, ennek sem kéne.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.